Ухвала
від 21.01.2021 по справі 759/1293/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/528/21

ун. № 759/1293/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого з особливо важливих справ восьмого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 32020100000000574 від 03.12.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В:

21.01.2021 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого з особливо важливих справ восьмого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку в нежитлових приміщеннях, які знаходяться за адресою м. Київ, вул. Жилянська, 104/24, майно на праві власності відповідно до Довідки Комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» № 10786/10/26-97-03-1215 від 12.01.2021 зареєстроване за Товариством покупців членів трудового колективу магазину №608, ТОВ «ІНКОН», АКІБ «УкрСиббанк», ТОВ «КИЇВСТРЕЙД», з метою відшукання та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських, фінансово-господарських, податкових, документів ТОВ "Західна Нафтогазова компанія", ІТП "Саливонівський Цукровий Завод", ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУП», ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП» та іншими підприємствами, задіяними у протиправній діяльності, які мають ознаки «ризиковості», фізичними особами-підприємцями, а саме: договорів або угод з додатками та доповненнями, накладних, контрактів, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, рахунків-фактур, видаткових (прибуткових) накладних, актів виконаних робіт, прийому-передачі товарів (робіт, послуг), документів складського обліку, документів щодо походження (придбання), залишків та реалізації продукції паспортів заводів виробників та технічної документації на реалізовані (придбані) товари, сертифікатів походження, журналів складського обліку та інші бухгалтерські документи за вказаний період, банківських виписок, товарно-транспортних накладних (у разі їх відсутності довідок про їх відсутність з зазначенням ким здійснювалось перевезення товару (спосіб та засіб перевезення, реквізити перевізника), та інших документів, які містять на собі реквізити ТОВ "Західна Нафтогазова компанія", ПП "Саливонівський Цукровий Завод", ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУП», ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП», договорів, укладених з перевізниками товару, платіжних доручень, що підтверджують оплату транспортних послуг, актів виконаних робіт (транспортних послуг), журналів реєстрації доручень на отримання продукції, документів щодо розрахунків з перевізниками, печаток, штампів, чорнових записів, електронних флеш носіїв; комп`ютерної техніки, на якій виготовлювались документи вище зазначених підприємств; мобільних телефонів; жорстких дисків, електронних ключів системи клієнт-банк; інших предметів і документів, що стосуються діяльності підприємств; необлікованих грошових коштів та інші предмети і документи, що стосуються незаконної діяльності та мають значення для встановлення істини у справі.

Клопотання обґрунтовано тим, що восьмим слідчим відділом розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві, під процесуальним керівництвом Київської міської прокуратури, здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 03.12.2020 до ЄРДР за №32020100000000574.

Відповідно до висновку експертного дослідження від 30.10.2020 №1- 30/10/2020-дос та матеріалів ОУ ГУ ДФС у м. Києві встановлено, що службові особи ТОВ "ДЕЙВЕСТ" (код 39430951) по взаємовідносинах з ТОВ "Західна Нафтогазова компанія" (код 33064160), ПП "Саливонівський Цукровий Завод" (код 00372517">00372517), ТОВ "АКРІС-ГРУП" (код СДРПОУ 41838145) та ТОВ "АКРІС АГРО ГРУП" (код СДРПОУ 41846549) за період з січня по серпень 2020 року завищили податковий кредит декларацій з податку на додану вартість у сумі 13,9 млн. грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Проведеним аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ "АКРІС- ГРУП" та ТОВ "АКРІС АГРО ГРУП" встановлено, що у період 2020 року вищевказані товариства експортували зернові культури (зерно, сою, кукурудзу) через відділ митного оформлення №5 М/п "Одеса - центральний" (500050000) на загальну суму 278,7 млн. грн.

У ході аналізу номенклатури товарів (за даними СРПН) підприємствами ТОВ "АКРІС-ГРУП" та ТОВ "АКРІС АГРО ГРУП" задекларовано придбання добрив, оренду с/г техніки, обробку землі, суборенду рухомого майна та транспортні послуги від наступних суб`єктів господарської діяльності: ТОВ "ДЕЙВЕСТ" (код ЄДРПОУ 39430951), ТОВ "ФГ АГРАРНІ ТЕХНОЛОГІЇ" (код ЄДРПОУ 38335407), ТОВ "РОНАЛДО КОМПАНГ (код ЄДРПОУ 39461765), ТОВ "АКРІС АГРО" (код ЄДРПОУ 39187824) на суму 33,7млн., ПДВ.

Проведеними заходами встановлено, що ТОВ "ДЕЙВЕСТ" перебуває на податковому обліку в ДНІ у Шевченківському районі ГУ ДПС у м. Києві. Зареєстроване за тією ж адресою що і підприємства ТОВ "АКРІС-ГРУП" та ТОВ "АКРІС АГРО ГРУП», а саме: м. Київ, вул. Жилянська, 106Б. Вказані підприємства входять до групи компаній "Аграрні Системні Технології". Керівником та головним бухгалтером ТОВ "ДЕЙВЕСТ" є ОСОБА_5 (РНОКПП НОМЕР_1 ). Основним видом діяльності ТОВ "ДЕЙВЕСТ" є оптова торгівля хімічними продуктами. Підприємством у 2020 році експортовано зернові культури (сою) через відділ митного оформлення М/п "Сарни" (204020000) на загальну суму 3,7 млн. грн.

В ході аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ "ДЕЙВЕСТ" встановлено, що дане підприємство лише документально придбаває дизельне пальне у ТОВ "ЗАХІДНА НАФТОГАЗОВА КОМПАНІЯ" (код ЄДРПОУ 33064160) на суму 14,4 млн. ПДВ, та цукор у ТОВ "САЛИВОНКІВСЬКИЙ ЦУКРОВИЙ ЗАВОД" (код ЄДРПОУ 372517) на суму 1,4 млн. ПДВ, у той час як реалізація придбаних ТМЦ відсутня, тобто проводяться безтоварні операції з метою формування "штучного" податкового кредиту, оскільки згідно податкової звітності на балансі підприємства транспортні засоби, які могли б здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, відсутні.

Отже, службовими особами ТОВ "ДЕЙВЕСТ" створено схему ухилення від сплати податків шляхом обготівковування грошових коштів через нібито придбання товарів (бензин, дизельне пальне, цукор) у великих розмірах, при цьому дане підприємство накопичує податковий кредит, який в подальшому формує базу (затратну частину) ціни сільгосппродукції, яка експортується (соя).

Згідно висновку проведеного експертного дослідження від 30.10.2020 року №01-30/10/2020-дос, встановлено, що підприємством ТОВ "ДЕЙВЕСТ" у період січень-серпень 2020 року завищено податковий кредит з податку на додану вартість у сумі 13 909 056 грн.

Крім того, згідно висновку експертного дослідження встановлено, що сума матеріальної шкоди (збитків) нанесена державі підприємством ТОВ «АКРІС ГРУП» при умові перерахування грошових коштів, а саме відшкодування податку на додану вартість з бюджету на рахунки ТОВ «АКРІС ГРУП» відповідно до податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2020 року становить 9,2 млн. грн., ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП» відповідно до податкової декларації з податку на додану вартість за червень 2020 року становить 12,9 млн. грн.

Проведення будь-яких інших слідчих дій на даному етапі досудового розслідування завдасть істотну шкоду досудовому розслідуванню кримінального провадження та унеможливить у подальшому збір достатньої доказової бази.

Процесуальними заходами встановлено, що ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУШ, ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП» які причетні до вказаної протиправної схеми переховують речі та документи, які мають доказове значення для кримінального провадження, за адресою нежитлового приміщення, а саме: м. Київ, вул. Жилянська, 104/24.

Відповідно до Довідки Комунального підприємства Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» № 10786/10/26-97-03-1215 від 12.01.2021 нежитлове приміщення за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 104/24 на праві власності зареєстроване за Товариством покупців членів трудового колективу магазину №608, ТОВ «ІНКОН», АКІБ «УкрСиббанк», ТОВ «КИЇВСТРЕЙД».

Процесуальними заходами встановлено, що нежитлові приміщення за адресою: м. Київ, вул. Жилянська, 104/24 знаходяться у фактичному володінні ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУП», ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП».

У ході проведення обшуку за вказаною адресою планується відшукати та вилучити з метою відшукання та вилучення оригіналів первинних бухгалтерських, фінансово-господарських, податкових, документів ТОВ "Західна Нафтогазова компанія", ПП "Саливонівський Цукровий Завод", ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУП», ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП» та іншими підприємствами задіяними у протиправній діяльності, фізичними особами- підприємцями, а саме: договорів або угод з додатками та доповненнями, накладних, контрактів, реєстрів виданих та отриманих податкових накладних, рахунків-фактур, видаткових (прибуткових) накладних, актів виконаних робіт, прийому-передачі товарів (робіт, послуг), документів складського обліку, документів щодо походження (придбання), залишків та реалізації продукції паспортів заводів виробників та технічної документації на реалізовані (придбані) товари, журналів складського обліку та інші бухгалтерські документи за вказаний період, банківських виписок, товарно-транспортних накладних (у разі їх відсутності довідок про їх відсутність з зазначенням ким здійснювалось перевезення товару (спосіб та засіб перевезення, реквізити перевізника), та інших документів, які містять на собі реквізити ТОВ "Західна Нафтогазова компанія", ПП "Саливонівський Цукровий Завод", ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУП», ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП», договорів укладених з перевізниками товару, платіжних доручень, що підтверджують оплату транспортних послуг, актів виконаних робіт (транспортних послуг), журналів реєстрації доручень на отримання продукції, документів щодо розрахунків з перевізниками, печаток, штампів, чорнових записів, продукції (товару) невідомого походження (не облікованого), електронних флеш носіїв; комп`ютерної техніки, на якій виготовлювались документи вище зазначених підприємств; мобільних телефонів; жорстких дисків, електронних ключів системи клієнт-банк; інших предметів і документів, що стосуються діяльності підприємств; необлікованих грошових коштів та інші предмети і документи, що стосуються незаконної діяльності та мають значення для встановлення істини у справі.

У вказаних речах та документах містяться відомості, які мають доказове значення для кримінального провадження, а саме завдяки ним можливо встановити обставини фактичного придбання та реалізації товарів.

Отже, під час досудового розслідування не можливо встановити у інший спосіб відомості, які містять доказове значення для кримінального провадження у зв`язку з тим, що вони знаходяться виключно у вищезазначених речах та документах, які в свою чергу переховуються службовими особами ТОВ «ДЕЙВЕСТ», ТОВ «АКРІС ГРУП», ТОВ «АКРІС АГРО ГРУП», тому слідчий просить клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий просила клопотання задовольнити.

Дослідивши вказане клопотання із долученими до нього матеріалами, вислухавши думку слідчого, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про, серед іншого: житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,де плануєтьсяпроведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч. 7 абз. 2 ст. 223 КПК України, обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії.

Відповідно до пункту ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукані речі, документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Як вбачається з витягу з ЄРДР службові особи ТОВ "ДЕЙВЕСТ" (код 39430951) по взаємовідносинах з ТОВ "ЗАХІДНА НАФТОГАЗОВА КОМПАНІЯ" (код ЄДРПОУ 33064160), ПП "САЛИВОНІВСЬКИЙ ЦУКРОВИЙ ЗАВОД" (код ЄДРПОУ 00372517">00372517), ТОВ «Акріс Агро Груп» (код 41846549), ТОВ «Акріс Груп» (код 41848145) за період з січня по серпень 2020 року завищили податковий кредит декларацій з податку на додану вартість у сумі 13,9млн.грн. Тобто ТОВ «ІНКОН», АКІБ «УкрСиббанк», ТОВ «КИЇВСТРЕЙД», власники нежитлових приміщень за адресою м. Київ, вул. Жилянська, 104/24, в яких слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку, в ЄРДР навіть не фігурують. Також матеріалами клопотання не доведені їх зв`язки із ТОВ «ДЕЙВЕСТ», зокрема і щодо оренди цього приміщення. В судовому засіданні слідчий вказувала на те, що ТОВ «ДЕЙВЕСТ» орендує нежитлове приміщення за адресою м. Київ, вул. Жилянська, 104/24 у власників, хоча доказів про це надано не було.

Слідчим суддею досліджено протокол огляду (а.с. 42-43) та протокол допиту свідка ОСОБА_6 (а.с. 44-46), де зазначено, що фактичним виїздом працівника УПЕП ГУ ДФС у м.Києві на вул. Жилянську, 106Б в м. Києві встановлено, що посадові особи ТОВ «ДЕЙВЕСТ» відвідують офісні приміщення по вул. Жилянській, 104/24 в м. Києві. Проте, такі свідчення свідка не є достатніми та переконливими для проведення обшуку, оскільки відвідування такого приміщення директорами ТОВ «ДЕЙВЕСТ» не є доказом їх фактичного перебування офісу чи їх діяльності за адресою заявленою до обшуку, яке належить на праві власності ТОВ «ІНКОН», АКІБ «УкрСиббанк», ТОВ «КИЇВСТРЕЙД».

Зазначені обставини в сукупності свідчать про відсутність достатніх підстав для задоволення вказаного клопотання по надання дозволу на проведення обшуку, а тому вказане клопотання задоволене бути не може.

Отже, з огляду на вище викладене, в сукупності наданих та перевірених доказах, керуючись ст.ст. 234, 235, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання слідчого з особливо важливих справ восьмого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління ГУ ДФС у м. Києві лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 32020100000000574 від 03.12.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали складено 22.01.2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94333301
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку в межах кримінального провадження № 32020100000000574 від 03.12.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —759/1293/21

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Коваль О. А.

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Коваль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні