Ухвала
від 20.01.2021 по справі 465/5953/20
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/5953/20

2-к/465/1/21

Ухвала

Іменем України

20.01.2021 року м. Львів

Суддя Франківського районного суду м. Львова Кузь В.Я., при секретарі судового засідання Левицькому М.І., розглянувши матеріали клопотання Інспекції Міністерства податків та зборів по Могильовській області Республіки Білорусь про виконання на території України рішення Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019 в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех в дохід республіканського бюджету 2347, 49 білоруських рублів, -

встановив:

18 вересня 2020 року до Франківського районного суду м. Львова надійшли матеріали клопотанняІнспекції Міністерства податків та зборів по Могильовській області Республіки Білорусь про виконання на території України рішення Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019 в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех (м. Львів, вул. Наукова 7Б, код ЄДРПОУ 32948013) в дохід республіканського бюджету 2347, 49 білоруських рублів.

На виконання вимог ст.467 ЦПК України, судом на адресу боржника - товариства з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех скеровувався лист про перебування в провадженні Франківського районного суду м. Львова клопотання про виконання на території України рішення Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019, однак такий повернувся з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Ухвалою Франківського районного суду м. Львова від 12.11.2020р. призначено розгляд матеріалів даного клопотання на 01.12.2020р. об 09 год. 30 хв.

В судові засідання 01 грудня 2020 року та 21 січня 2021 року товариство з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех представника не забезпечило, про причини неявки в суд не повідомили, хоч належним чином повідомлялися про час та місце розгляду справи.

У відповідності до вимог п.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання усіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, суд приходить до наступного.

Згідно ст.7 Угоди про порядок вирішення спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, ратифікованої Постановою Верховної ради №2889-ХІІ (2889-12) від 19.12.1992, рішення, винесені компетентними судами однієї держави - учасниці Співдружності Незалежних Держав, мають бути виконаними на території інших держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав. Стаття 8 Угоди вказує на те, що виконання рішення відбувається за клопотання заінтересованої особи.

Відповідно до ч.1 ст.462 ЦПК України, рішення іноземного суду (суду іноземної держави, інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних справ) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

Згідно ст.463 ЦПК України, рішення іноземного суду може бути пред`явлено до примусового виконання в Україні протягом трьох років з дня набрання ним законної сили, за винятком рішення про стягнення періодичних платежів, яке може бути пред`явлено до примусового виконання протягом усього строку проведення стягнення з погашенням заборгованості за останні три роки.

У відповідності до ч.1 ст.464 ЦПК України, питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника.

Ч.1 ст.465 ЦПК України, вказує на те, що клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду подається до суду безпосередньо стягувачем (його представником) або відповідно до міжнародного договору, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, іншою особою (її представником).

Судом встановлено, що ухвалою Господарського суду Львівської області від 23.12.2019р. у справі №914/2408/19 судове доручення Економічного суду Могильовської області (Республіка Білорусь) про вручення Товариству з обмеженою відповідальністю Торговий будинок Електротех документів - повідомлення про день судового розгляду, ухвали від 24.10.2019р. про призначення справи до судового розгляду Економічного суду Могильовської області (Республіка Білорусь) у справі №160-14/2019 виконано.

Судом також встановлено, що рішенням Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019 стягнено з товариства з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех (м. Львів, вул. Наукова 7Б, код ЄДРПОУ 32948013) в республіканський бюджет 2347, 49 білоруських рублів державного мита.

На виконання рішення суду від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019 Економічний суд Могильовської області 20.02.2020р. видав судовий наказ.

Пленум Верховного Суду України у п.1 своєї Постанови №12 Про практику розгляду судами клопотань про визнання й виконання рішень іноземних судів та арбітражів і про скасування рішень, постановлених у порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України від 24 грудня 1999 року роз`яснив, що розгляд судами клопотань про визнання і виконання рішень іноземних судів є особливою формою взаємної правової допомоги, яка надається Україною та іншими державами учасницями відповідних міжнародних договорів.

Згідно зі ст. 51 Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах кожна з Договірних Сторін на умовах, передбачених цією Конвенцією, визнає і виконує винесені на території інших Договірних Сторін рішення установ юстиції по цивільних і сімейних справах, включаючи затверджені судом мирові угоди по таких справах і нотаріальні акти у відношенні грошових зобов`язань.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 Закону України Про міжнародне приватне право в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили. Визнання та виконання таких рішень здійснюється у порядку, встановленому законом України (ст.82 Закону України Про міжнародне приватне право ).

Відповідно до ч. 1 та ч. 2 ст. 53 Конвенції Про правову допомогу та правові відносини в цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року - клопотання про дозвіл примусового виконання рішення подається в компетентний суд Договірної Сторони, де рішення підлягає виконанню. Воно може бути подано й у суд, що виніс рішення в справі в першій інстанції. Цей суд направляє клопотання судові, компетентному винести рішення по клопотанню. До клопотання про дозвіл примусового виконання рішення додаються: а) рішення або його засвідчена копія, а також офіційний документ про те, що рішення набуло законної сили і підлягає виконанню або про те, що воно підлягає виконанню до набуття законної сили, якщо це не випливає із самого рішення; б) документ, з якого випливає, що сторона, проти якої було винесене рішення, що не прийняла участі в процесі, була в належному порядку і вчасно викликана в суд, а у випадку її процесуальної недієздатності була належним чином представлена; в) документ, що підтверджує часткове виконання рішення на момент його пересилання; г) документ, що підтверджує угоду сторін, по справах договірної підсудності.

Зазначені норми також узгоджуються із положеннями ч.3 ст.466 ЦПК України.

У п. 12 Постанови Пленуму Верховного суду України Про практику розгляду судами клопотань про визнання й виконання рішень іноземних судів та арбітражів і про скасування рішень, постановлених у порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України роз`яснено, що клопотання про визнання й виконання рішень іноземних судів (арбітражів) суд розглядає у визначених ними межах і не може входити в обговорення правильності цих рішень по суті, вносити до останніх будь-які зміни.

Оскільки рішення неможливо виконати у добровільному порядку, воно підлягає виконанню у примусовому, беручи до уваги, що боржник мешкає на території іншої держави, заявнику необхідно отримати дозвіл компетентного суду на примусове виконання рішення Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019.

З урахуванням викладеного, та на підставі наданих у справі доказів, з яких судом не встановлено підстав для відмови у задоволені клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню.

У відповідності ч. 8 ст. 467 ЦПК України, оскільки в рішенні іноземного суду суму стягнення зазначено в іноземній валюті, то суд визначає суму в національній валюті за курсом Національного банку України на день постановлення ухвали, тобто станом на 21.01.2021 року.

Керуючись п. 12 Постанови Пленуму Верховного суду України Про практику розгляду судами клопотань про визнання й виконання рішень іноземних судів та арбітражів і про скасування рішень, постановлених у порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України , статтями 247, 462, 463, 464, 466, 467 ЦПК України, суд,-

постановив:

Клопотання Інспекції Міністерства податків та зборів по Могильовській області Республіки Білорусь про виконання на території України рішення Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019 в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех в дохід республіканського бюджету 2347, 49 білоруських рублів - задоволити.

Надати дозвіл на примусове виконання на території Україні рішення Економічного суду Могильовської області Республіки Білорусь від 29.01.2020р. у справі №160-14/2019 в частині стягнення з товариства з обмеженою відповідальністю Торговий Будинок Електротех (м. Львів, вул. Наукова 7Б, код ЄДРПОУ 32948013) в дохід республіканського бюджету (отримувач: Головне управління Міністерства фінансів Республіки Білорусь по Могильовській області, 212330, Республіка Білорусь, м. Могильов, пр. Миру 18А, код ЄДРПОУ 700015249) 2347, 49 білоруських рублів, що за курсом Національного банку України на день постановлення ухвали становить 26 086 (двадцять шість тисяч вісімдесят шість) гривень 48 коп.

Після набрання ухвалою суду законної сили видати виконавчий лист та надіслати його на примусове виконання в порядку, встановленому законом.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя В.Кузь

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення20.01.2021
Оприлюднено25.01.2021
Номер документу94340103
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —465/5953/20

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні