Рішення
від 20.01.2021 по справі 471/857/20
БРАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 471/857/20

Провадження №2-о/471/4/21

Номер рядка звіту 17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" січня 2021 р.

Братський районний суд Миколаївської області

в складі:

головуючого судді - Скарницької І.Б.,

за участю секретаря - Романчук О.О.,

заявника - ОСОБА_1

представник заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду с-ща Братське цивільну справу № 471/857/20 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Братська державна нотаріальна контора Миколаївської області про встановлення факту, що має юридичне значення,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою, в якій просить суд встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 28.09.1985 року і до часу відкриття спадщини.

Свою заяву заявник мотивує тим, що 21 серпня 1976 року був зареєстрований шлюб між нею та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований у відділі державної реєстрації актів цивільного стану Братського районного управління юстиції Миколаївської області, актовий запис №38. Від шлюбу народився син ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . 27 вересня 1985 року за актовим записом №40 було видано свідоцтво про розірвання шлюбу. Однак, після розірвання шлюбу вони продовжували проживати разом, однак шлюб не реєстрували. Син виїхав до Польщі та там помер. Свідоцтва про його смерть виписано на території Польщі так і не було, так як він там тимчасово проживав без посвідки. ІНФОРМАЦІЯ_4 ОСОБА_3 помер. Після його смерті була відкрита за заявою позивачки спадкова справа № 65180330 від 05.12.2019 р. Після смерті чоловіка залишилася спадщина у вигляді житлового будинку та земельної ділянки кадастровий номер: 4821455000:12:000:0028. На даний час позивач не може оформити спадщину після смерті чоловіка, оскільки як роз`яснив в усній формі нотаріус, що необхідно встановити факт спільного проживання як подружжя між позивачкою та покійним чоловіком, оскільки спадкоємців після його смерті немає нікого, окрім неї.

В судове засідання з`явився заявник та представник заявника, заявлені вимоги підтримали в повному обсязі.

Заінтересована особа в судове засідання не з`явилася, до суду надійшла заява про розгляд справи за його відсутності.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши письмові докази, суд вважає, що заява обґрунтована, виходячи з наступних підстав.

21 серпня 1976 року між ОСОБА_5 та ОСОБА_3 було зареєстровано шлюб відділом державної реєстрації актів цивільного стану Братського районного управління юстиції Миколаївської області, після реєстрації шлюбу прізвище дружини було змінено на " ОСОБА_1 ", який було розірвано 27.09.1985 року (а.с. 6)

ІНФОРМАЦІЯ_4 в смт. Братське Братського району Миколаївської області помер ОСОБА_3 (а.с. 9).

Після його смерті була відкрита за заявою позивачки спадкова справа № 65180330 від 05.12.2019 р. (а.с. 7).

Після смерті ОСОБА_3 залишилася спадщина у вигляді житлового будинку та земельної ділянки кадастровий номер: 4821455000:12:000:0028 (а.с. 10-17).

Згідно з довідкою Братської селищної ради Братського району Миколаївської області від 16.03.2020 року №449, ОСОБА_1 мала такий склад сім`ї: колишнього покійного чоловіка ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 , який був зареєстрований та проживав чи адресою: АДРЕСА_1 разом з ОСОБА_1 , на момент його смерті проживали разом та вели спільне господарство (а.с. 18).

Відповідно до акту обстеження житлово-побутових умов від 16.09.2019 р., ОСОБА_1 проживає по АДРЕСА_1 . За цією адресою був зареєстрований та проживав разом з нею ОСОБА_3 з 1976 року по дату його смерті (а.с. 19).

ОСОБА_1 та ОСОБА_3 зареєстровані за адресою по АДРЕСА_1 , що підтверджується копіє домової книги (а.с. 22-23).

В судовому засідання свідки ОСОБА_7 , ОСОБА_8 пояснили суду, що заявниця та ОСОБА_3 проживали разом після розірвання, шлюб так і не зареєстрували в подальшому, вели спільне господарство, похованням покійного займалася заявниця.

Згідно ст.2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Статтею 4 ЦПК України передбачено, що кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутись до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до принципу диспозитивності цивільного судочинства (ст.13 ЦПК України) суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показання свідків.

Згідно ст. 81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ч.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.5 ч.1 ст.315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту проживання чоловіка та жінки без шлюбу.

Відповідно до ст.3 Сімейного кодексу України сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Згідно з вимогами Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд може встановлювати факти, що породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або виникнення особистих чи майнових прав громадян.

Відповідно до ст.1216ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків ( спадщини) від фізичної особи, яка померла ( спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи зі застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст.1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1264 ЦК України у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини, при цьому юридичний факт проживання однією сім`єю зі спадкодавцем протягом п`яти років до часу відкриття спадщини має бути встановлений винятково рішенням суду.

Судом встановлено та доведено заявником факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 28.09.1985 року і до часу відкриття спадщини, даний факт підтвердився у судовому засіданні довідками селищної ради, показаннями свідків, іншими письмовими матеріалами справи, які є послідовними і логічними та узгоджуються між собою. Факт проживання чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу має для заявника юридичне значення і впливатиме на оформлення спадщини, тому вимога заявниці про встановлення факту проживання чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу підлягає задоволенню. З досліджених судом доказів встановлено, що спір про право на спадщину відсутній. При цьому суд враховує принцип диспозитивності, визначений положеннями ст.13 ЦПК України та задовольняє заяву в межах заявленого строку.

Судові витрати слід залишити за заявниками.

Керуючись ст.ст. 259, 264, 265, 315, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Братська державна нотаріальна контора Миколаївської області про встановлення факту, що має юридичне значення- задовольнити повністю.

Встановити факт проживання однією сім`єю ОСОБА_1 з ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , з 28.09.1985 року і до часу відкриття спадщини.

Судові витрати слід залишити за заявником.

Заявник - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа: Братська державна нотаріальна контора Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), код ЄДРПОУ 02892882, місце знаходження: вул. Миру, 86, смт. Братське Братського району Миколаївської області.

На рішення протягом тридцяти днів з дня його проголошення може бути подана апеляційна скарга в порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України, з урахуванням п.3 розділу ХІІ "Прикінцевих положень" ЦПК України.

Повний текст рішення виготовлено 22.01.2021 року.

СуддяІ.Б. Скарницька

СудБратський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення20.01.2021
Оприлюднено25.01.2021
Номер документу94340481
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —471/857/20

Рішення від 20.01.2021

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Рішення від 20.01.2021

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Братський районний суд Миколаївської області

Скарницька І. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні