Рішення
від 25.01.2021 по справі 927/1100/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Іменем України

25 січня 2021 року м. Чернігівсправа № 927/1100/20

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Федоренко Ю.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження матеріали справи

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Агрокемікал"

вул. Собінова,1, кім.515,517-519, м. Дніпро, 49083

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Бімекс-Агро"

вул. Перемоги, 9-А, с. Семенівка, Менський р-н, Чернігівська область, 15662

про стягнення 300604,12 грн

Учасники справи не викликались.

ВСТАНОВИВ:

Позивачем подано позовну заяву, в якій просить стягнути з відповідача проіндексовану суму вартості товару (боргу) у сумі 33480,34 грн, проценти за користування товарним кредитом у сумі 255976,17 грн, пеню у сумі 11147,61 грн по договору купівлі-продажу №3786 від 19.03.2018.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 25.11.2020 позовна заява прийнята до розгляду та відкрито провадження у справі № 927/1100/20, ухвалено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Також вказаною ухвалою зобов`язано відповідача на підставі ст. 165 Господарського процесуального кодексу України надати відзив на позовну заяву та докази на підтвердження своєї позиції не пізніше 15 календарних днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надіславши одночасно копію відзиву з доказами позивачу, а докази направлення надати суду.

Ухвалу про відкриття провадження у справі отримано представником відповідача 26.11.2020, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення 1400050218998 (а.с. 41).

Враховуючи викладене, суд вважає, що відповідач належним чином повідомлений про відкриття провадження у справі та встановлення йому строку для подання відзиву.

14.12.2020 до суду від відповідача надійшов відзив на позов вих.№10/12 від 10.12.2020 в якому просить суд у позові відмовити.

Заперечуючи позовні вимоги відповідач посилається на помилкове нарахування суми боргу позивачем і відповідно розміру пені та відсотків спричинено невірним врахуванням періоду, за який позивач нараховує проценти та пеню, і тому дані невірні нарахування і спричинили неправомірне збільшення боргу до суми 300 604,12 грн.

Договір купівлі-продажу №3786 від 19.03.2020 укладений між TOB БІМЕКС- АГРО та TOB Агросфера ЛТД на строк до 31.12.2019, умови автоматичної пролонгації даний договір не має.

На думку відповідача, у зв`язку з тим, що договір закінчився ще 31.12.2019, то і умова договору, яка регулювала право продавця нараховувати індексації вартості товару, вже після 31.12.2019 - не діє, тому що договір закінчився. Продавець не має правової підстави нараховувати індексацію вартості товару за період, неврегульований договірними зобов`язаннями, тобто з 01.01.2020 по 09.11.2020.

Також відповідач посилається на те, що вартість гривні до курсу іноземної валюти Долар США за період з 19.03.2018 по 31.12.2019 (період дії договору) - збільшилась, тобто курс гривні до долара США став меншим, ніж в момент укладення договору, курс зменшився з 26,3539 грн. до 23,6862 грн. за один долар США (зменшення відбулось на 2,6677 грн), то і підстав для нарахування позивачем індексації суми вартості товару в період дії договору з 19.03.2018 року по 31.12.2019 в порядку визначеному п. 4.7 договору не має, бо в цей період не відбувалось знецінення гривні.

Вважає, що збільшення суми боргу на розмір індексації здійснено позивачем в табличці Розрахунок проіндексованої суми вартості товару (боргу) не вірно, помилково, без врахування умов договору та норм права.

Відповідач посилається на те, що позивачем неправомірно нараховано суми процентів за користування товарним кредитом за період з 01.01.2020 по 09.11.2020 так як в цей період продавець вже не мав повноважень нараховувати проценти за користування товарним кредитом, так як договір, який регулював це право продавця, - був уже припиненим; позивач прострочив право стягнення пені по договору №3786 від 19.03.2018, а тому відповідач заперечує проти стягнення пені по причині сплину позовної давності на підставі ст. 258 ЦК України; право звернення до суду з вимогою стягнути пеню за Договором припинилось у позивача 03.01.2020 згідно ч.6 ст. 232 ГК України так як спеціальних умов Договір № 3786 від 19.03.2018 не має.

Відповідно до ч. 5, 7 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Клопотання про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням сторін відповідач має подати в строк для подання відзиву, а позивач - разом з позовом або не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву.

Клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін суду не надходило.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України у разі, зокрема, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Фактичні обставини справи.

19.03.2018 між Товариством з обмеженою відповідальністю Агросфера ЛТД (надалі - продавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Бімекс-Агро (надалі - покупець) укладено договір купівлі-продажу № 3786 (далі -Договір, а.с. 8-12 ).

У відповідності до п. 1.1 Договору продавець зобов`язується передати, а покупець зобов`язується прийняти та сплатити вартість засобів захисту рослин, мікродобрив іменованих у подальшому товар, відповідно до умов даного Договору (додаткових угод та специфікацій до нього).

Згідно пунктів 3.1, 3.2, 4.1 Договору конкретний вид товару, його асортимент, кількість, ціна, строк поставки та умови оплати товару наведені в Специфікаціях до даного Договору. Специфікації є невід`ємною частиною даного Договору. Ціна товару встановлена по домовленості сторін, а сторони визначили грошовий еквівалент зобов`язання в іноземній валюті -Долар США. Оплата вартості товару (виконання зобов`язання) підлягає у гривні, згідно розділу 4 цього Договору.

Загальна сума Договору складається із суми вартості товару по всіх специфікаціях, підписаних в рамках цього договору, які є його невід`ємною частиною, з урахуванням зміни ціни у спосіб передбачений пунктами 4.7, 4.8 та суми процентів за користування товарним кредитом.

Умови оплати товару, порядок та строки здійснеення платежів зазначаються у специфікації (ях) до Договору.

Згідно пунктів 4.7, 4.8, 4.9 Договору якщо у періоди часу: з моменту підписання Специфікації до відвантаження (поставки товару) та протягом всього строку користування покупцем товарним кредитом (як правомірне користування так і неправомірне), офіційний курс гривні до іноземної валюти - (Долар США) зміниться в більшу або меншу сторону від офіційного курсу гривні до іноземної валюти - (Долар США), що визначений у Специфікації до Договору на момент її підписання, покупець зобов`язаний сплатити продавцю проіндексовану суму вартості товару у гривні по Договору.

Проіндексована сума вартості товару у гривні встановлюється як (A1ч А0) х СП =ПСП, де

A1 - офіційний курс гривні до долара США на дату, коли мало місце його зміна в більшу або меншу сторону по відношенню до А0;

А0-це

• (при першій індексації суми вартості товару (боргу)) - офіційний курс гривні до іноземної валюти - Долара США визначений у Специфікації до Договору;

• (при кожній черговій індексації) - це офіційний курс гривні до іноземної валюти - Долара США, який при попередній індексації суми вартості товару (боргу), був на місці показника А1.

СП - сума вартості товару (боргу), яка підлягає індексації (першій чи черговій) станом на:

• дату, коли грошові кошти від покупця (оплата по Договору) зараховані на розрахунковий рахунок продавця;

• дату, вказану в УМОВАХ ОПЛАТИ у Специфікації, як останній день строку оплати вартості товару проданого в кредит;

• дату будь-яку послідуючу, яка йде після дати вказаної в УМОВАХ ОПЛАТИ у Специфікації, як останній день строку оплати вартості товару проданого в кредит.

ПСП - проіндексована сума вартості товару (боргу).

Якщо офіційний курс гривні до іноземної валюти - (Долар США)А1 існуючий на певну дату у періодах, про які йдеться мова у п. 4.7. Договору, буде величиною меншою, ніж існуюча на ту ж дату ставка міжбанківського валютного курсу гривні до долара СІІІА (курс продажу), підтвердженого довідкою банку, то продавець має право на індексацію суми вартості товару у гривні, а покупець зобов`язаний сплатити продавцю уже проіндексовану суму вартості товару у гривні, з врахуванням ставки міжбанківського валютного курсу гривні до долара США (курс продажу), згідно наступної формули:

Проіндексована сума вартості товару у гривні встановлюється як (М1ч А0) х СП = ПСП, де

М1 - міжбанківський курс гривні до долара США (курс продажу) на дату, коли мала місце його зміна в більшу або меншу сторону по відношенню до А0 ;

А0-це

• (при першій індексації суми вартості товару (боргу)) - офіційний курс гривні до іноземної валюти - Долара США визначений у Специфікації до Договору;

• (при кожній черговій індексації) - це курс гривні до іноземної валюти - Долара США, який при попередній індексації суми вартості товару (боргу), був на місці показника M1.

СП - сума вартості товару (боргу), яка підлягає індексації (першій чи черговій) станом на:

• дату, коли грошові кошти від покупця (оплата по Договору) зараховані на розрахунковий рахунок продавця;

• дату, вказану в УМОВАХ ОПЛАТИ у Специфікації, як останній день строку оплати вартості Товару проданого в кредит;

• дату будь-яку послідуючу, яка йде після дати вказаної в УМОВАХ ОПЛАТИ Специфікації, як останній день строку оплати вартості товару проданого в кредит.

ПСП - проіндексована сума вартості товару (боргу).

Міжбанківський курс гривні до Долара США (курс продажу) підтверджуються довідкою банку: ПАТ ПУМБ , а якщо діяльність ПАТ ПУМБ припинено чи/або відсутня інформація щодо ставки валютного курсу на певну дату, то ставка міжбанківського валютного курсу гривні до долара США (курс продажу) підтверджується довідкою ПАТ УКРСОЦБАНК .

Кількість разів при яких може бути задіяна індексація суми вартості товару у гривні (боргу) є необмеженою і прямо пропорційно залежить від кількості разів зміни курсу гривні до Долара США, згідно пунктів 4.7., 4.8. Договору, у періоди: починаючи з моменту підписання Специфікації до відвантаження (поставки товару покупцю), та протягом всього періоду користування покупцем товарним кредитом (як правомірного користування так і неправомірного).

Сторони Договору домовились про те, що грошовий еквівалент суми вартості товару (зобов`язання) у іноземній валюті визначається у Специфікації по офіційному курсу гривні до долара США. Зміна ціни на товар при підписанні видаткової накладної (відвантаження товару) здійснюється у спосіб передбачений пунктом 4.7. Договору, а у подальшому ціна на товар коригується до міжбанківського валютного курсу гривні до долара США (курсу продажу) - М1, і здійснюється у спосіб передбачений пунктом 4.8., якщо офіційний курс гривні до іноземної валюти - А1 на дату відвантаження товару буде величиною меншою ніж міжбанківський валютний курс - М1 на ту ж дату.

Згідно п. 13.1 Договору він набирає сили з моменту підписання обома сторонами і діє до 31.12.2019.

Між сторонами Договору підписано Специфікацію № 1 від 19.03.2018 до Договору купівлі-продажу № 3786 від 19.03.2018, згідно якої сторони обумовили перелік мікродобрив, що постачаються продавцем, а саме: 1. Фреш Фосфор 9,5 кг в кількості 47,5 кг, вартістю 6384,00 грн (з ПДВ), еквівалент вартості товару в доларах США 242,24, узгоджений строк поставки - до 31.05.2018; 2. Фреш-енергія 5 кг в кількості 45 кг, вартістю 13733,28 грн (з ПДВ), еквівалент вартості товару в доларах США 521,11, узгоджений строк поставки до 31.05.2018; всього з ПДВ 20117,28 грн, еквівалент вартості товару в доларах США 763,35.

У вказаній Специфікації зазначені умови оплати товару, а саме: товар по даній Специфікації до Договору продається на умовах надання продавцем покупцю товарного кредиту з відстроченням платежу. Покупець зобов`язаний сплатити продавцю загальну вартість товару, отриманого згідно специфікації до Договору у строк до 02.07.2018 (а.с. 13).

Також між сторонами Договору підписано Специфікацію № 2 від 19.03.2018 до Договору купівлі-продажу № 3786 від 19.03.2018, згідно якої сторони обумовили перелік засобів захисту рослин, що постачаються продавцем, а саме: 1. Сулам СЕ 10л в кількості 50л, вартістю 10936,80 грн (з ПДВ), еквівалент вартості товару в доларах США 415,00, узгоджений строк поставки - до 31.05.2018; всього з ПДВ 10936,80 грн, еквівалент вартості товару в доларах США 415,00.

У вказаній Специфікації зазначені умови оплати товару, а саме: товар по даній Специфікації до Договору продається на умовах надання продавцем покупцю товарного кредиту з відстроченням платежу. Покупець зобов`язаний сплатити продавцю загальну вартість товару, отриманого згідно специфікації до Договору у строк до 02.07.2018 (а.с. 14).

Директором ТОВ Бімекс-Агро Сусленко В.О. на підставі довіреності № 1 від 30.03.2018 отримано товар за Договором відповідно до специфікацій 1 та 2 на загальну суму 30998,64 грн, що підтверджується копіями видаткових накладних, які підписані представниками ТОВ Агросфера ЛТД та ТОВ Бімекс-Агро , а саме: № 736 від 02.04.2018 на суму 20081,04 грн та № 737 від 02.04.2018 на суму 10917,60 грн (а.с. 15,16).

Відповідачем не здійснено розрахунок з ТОВ Агросфера ЛТД за отриманий товар у строк зазначений в специфікаціях 1 та 2, а саме до 02.07.2018.

01.06.2020 між Товариством з обмеженою відповідальністю Агросфера ЛТД (надалі - Первісний кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю Бест Агрокемікал (надалі - Новий кредитор) укладено договір відступлення права вимоги № 3786-ВПВ (далі -Договір відступлення права вимоги, а.с. 18).

У відповідності до пунктів 1.1-4.1 Договору відступлення права вимоги Первісний кредитор передає, а Новий кредитор приймає право вимоги і стає кредитором по Договору купівлі-продажу № 3786 від 19.03.2018 (надалі по тексту цього Договору іменується - Договір купівлі-продажу), укладеному між TOB Агросфера ЛТД (ідентифікаційний код юридичної особи: 37213747) та TOB Бімекс-Агро (ідентифікаційний код юридичної особи: 38166599), у якому TOB Агросфера ЛТД (ідентифікаційний код юридичної особи: 37213747) виступає продавцем та первісним кредитором, а TOB Бімекс-Агро (ідентифікаційний код юридичної особи: 38166599)-покупцем та боржником.

До Нового кредитора переходять усі права Первісного кредитора, передбачені Договором купівлі- продажу, в повному обсязі і на умовах, що існували на дату переходу цих прав, а також переходять усі права, які виникнуть у майбутньому, після моменту переходу прав і будуть існувати у часі протягом строку дії Договору купівлі-продажу. У тому числі, але не виключно, до Нового кредитора переходять усі майнові права Первісного кредитора (позивача) у судовій (-вих) справі (-вах), підставою позову (-вів) у якій (-ких) є Договір купівлі-продажу, а також усі майнові права Первісного кредитора (стягувача) у виконавчому (-чих) провадженні (-нях) з виконання такого (-ких) судового (-вих) рішення (-нь), у тому числі, право заміни позивача у позовному (-них) провадженні (-нях) та стягувача у виконавчому (-чих) провадженні (-нях).

Моментом переходу усіх прав від Первісного кредитора до Нового кредитора є 01.06.2020. Саме з цієї дати Новий кредитор стає кредитором у зобов`язанні - Договорі купівлі-продажу і має усі права кредитора у Договорі купівлі-продажу.

Підписанням цього Договору, Новий кредитор підтверджує, що у момент підписання цього Договору Первісним кредитором передані, а Новим кредитором прийняті, усі документи, які засвідчують права, що передаються, та інформація, яка є важливою для їх здійснення.

Усі спори, пов`язані із цим Договором, вирішуються шляхом переговорів між Сторонами. Якщо спір неможливо вирішити шляхом переговорів, він вирішується и судовому порядку згідно з чинним законодавством України.

Цей Договір набирає чинності з моменту його підписання обома Сторонами і діє протягом 5 (п`яти) років з моменту його підписання обома Сторонами.

ТОВ Бест Агрокемікал 13.10.2020 направило ТОВ Бімекс-Агро повідомлення про заміну кредитора у зобов`язанні №1/повідомлення від 12.10.2020 з копією Договору відступлення права вимоги № 3786-ВПВ від 01.06.2020, що підтверджується копіями фіскального чеку від 13.10.2020, опису вкладення до цінного листа на ім`я відповідача від 13.10.2020, списку згрупованих відправлень за жовтень 2020 року (а.с. 19-22).

Відтак, позивач, вважаючи себе замість ТОВ Агросфера ЛТД новим кредитором відповідача по Договору купівлі-продажу № 3786 від 19.03.2018, просить суд стягнути з нього заборгованість за договором на загальну суму 300604,12 грн.

Надаючи правову кваліфікацію викладеним обставинам, з урахуванням фактичних та правових підстав позовних вимог, суд виходить з наступного.

Укладений сторонами договір за своєю правовою природою є договором поставки, а відносини, що з нього виникають, регулюються відповідними положеннями Господарського кодексу України та Цивільного кодексу України.

Статтею 265 Господарського кодексу України, що кореспондується зі ст. 712 Цивільного кодексу України, визначено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін (ч.2 ст.712 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, одностороння відмова від виконання зобов`язання не допускається.

За приписами статті 530 Цивільного кодексу України передбачено, що, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ст.ст. 251, 252 Цивільного кодексу України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами. Терміном є певний момент у часі, з настанням якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Термін визначається календарною датою або вказівкою на подію, яка має неминуче настати.

Відповідно до ч.1 та 2 ст.533 Цивільного кодексу України грошове зобов`язання має бути виконане у гривнях. Якщо у зобов`язанні визначено грошовий еквівалент в іноземній валюті, сума, що підлягає сплаті у гривнях, визначається за офіційним курсом відповідної валюти на день платежу, якщо інший порядок її визначення не встановлений договором або законом чи іншим нормативно-правовим актом.

Пунктами 4.7, 4.8 Договору сторонами визначено грошовий еквівалент в доларах США, який підлягає сплаті відповідачем протягом всього строку користування товарним кредитом (як правомірним, так і неправомірним), що не суперечить приписам ст.533 Цивільного кодексу України.

Відтак, судом відхиляють заперечення позову про відсутність правових підстав нарахування позивачем відповідно до п.4.7 Договору індексації суми вартості товару після закінчення строку його дії, оскільки сторонами договору узгоджено можливість застосування п.4.7 Договору і після закінчення строку його дії і тривалість цього періоду залежить виключно від поведінки саме відповідача щодо строків оплати отриманого у кредит товару.

Правовідносини із заміни сторони у зобов`язанні, зокрема відступлення права вимоги (заміна первісного кредитора новим кредитором) регулюються ст.ст. 512 -517 ЦК України.

Згідно ст.ст. 512, 513 Цивільного кодексу України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Статтею 514 Цивільного кодексу України визначено обсяг прав, що переходять до нового кредитора у зобов`язанні, а саме: до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Таким чином, чинним законодавством передбачено право відступлення тільки дійсної вимоги, яка існувала на момент переходу цих прав.

У відповідності зі ст. 516 Цивільного кодексу України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов`язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов`язку первісному кредиторові є належним виконанням.

Відповідно до ст. 517 Цивільного кодексу України первісний кредитор у зобов`язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення. Боржник має право не виконувати свого обов`язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов`язанні.

Перелік необхідних документів та інформації визначається, виходячи із суті зобов`язання, яке існує між боржником та первісним кредитором. Як правило, до необхідних документів відноситься договір, на підставі якого виникло право первісного кредитора, а також первісні документи, як-то: накладні, що засвідчують факт передачі товару, платіжні доручення про сплату грошових коштів, акти приймання-передачі робіт або послуг тощо.

Судом встановлено, що доказом переходу до нового кредитора (позивача у справі) усіх прав первісного кредитора (ТОВ Агросфера ЛТД ) є договір відступлення права вимоги № 3786-ВПВ від 01.06.2020, копія якого додана до позовної заяви; моментом переходу усіх прав від первісного кредитора до нового кредитора є дата 01.06.2020, про що повідомлений відповідач листом позивача № 1/повідомлення від 12.10.2020, копія якого додана до позовної заяви. Враховуючи викладене, відповідач ТОВ Бімекс-Агро має виконувати свій обов`язок по сплаті отриманого товару за договором купівлі-продажу № 3786 від 19.03.2018 на користь нового кредитора, позивача у справі.

З матеріалів справи слідує, що відповідачем не здійснено розрахунок за отриманий товар у строк зазначений в специфікаціях 1 та 2, а саме до 02.07.2018.

Позивачем заявлено до стягнення з відповідача проіндексовану суму вартості товару (боргу) за Договором купівлі-продажу № 3786 від 19.03.2018 в сумі 33480,34 грн станом на 09.11.2020 згідно розрахунку, якій міститься в позовній заяві.

Судом перевірено вказаний розрахунок та встановлено, що розмір боргу з урахуванням курсу гривні до долара США станом на визначену у розрахунку дату становить 33 155,82 грн і у цій частині вимоги підлягають задоволенню.

В решті позову про стягнення 324,52 грн боргу судом відмовлено за необгрунтованістю.

У відповідності до пунктів 7.1-7.3 Договору у випадку порушення строків оплати, обумовлених у Специфікації (ях) до Договору, покупець сплачує продавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня, від суми простроченої заборгованості за кожен день прострочення оплати. Сторони прийшли до взаємної згоди, що нарахування пені припиняється через рік (365 календарних днів) від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Якщо покупець прострочив оплату товару, проданого в кредит, на прострочену суму нараховуються 35 процентів річних за користування товарним кредитом від останнього дня строку, коли товар мав бути оплачений, та протягом 10-ти календарних днів, тобто до моменту, коли починає діяти інша процентна ставка, визначена у п. 7.3 цього Договору.

Якщо покупець прострочив оплату товару, проданого в кредит, через 10 календарних днів від останнього дня строку, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати, на прострочену суму нараховуються 350 процентів річних за користування товарним кредитом.

Позивач просить стягнути з відповідача проценти за користування товарним кредитом у сумі 255976,17 грн за період з 02.07.2018 по 09.11.2020 та пеню у сумі 11147,61 грн за період з 02.07.2018 по 02.07.2019 згідно розрахунку наведеного у позовній заяві.

Відповідно до ст. 694 Цивільного кодексу України договором купівлі-продажу може бути передбачений продаж товару в кредит з відстроченням або з розстроченням платежу, а у частині 5 цієї статті визначено, що якщо покупець прострочив оплату товару, на прострочену суму нараховуються проценти відповідно до ст. 536 цього Кодексу від дня, коли товар мав бути оплачений, до дня його фактичної оплати.

В свою чергу відповідно до ст. 536 Цивільного кодексу України за користування чужими грошовими коштами боржник зобов`язаний сплачувати проценти, якщо інше не встановлено договором між фізичними особами. Розмір процентів за користування чужими грошовими коштами встановлюється договором, законом або іншим актом цивільного законодавства.

Відтак, проценти, визначені ст. 536 ЦК України та погоджені сторонами у пунктах 7.2, 7.3 Договору, є платою за користування чужими грошовими коштами, яка, за відсутності іншої домовленості сторін, сплачується відповідачем за весь період користування грошовими коштами, у тому числі після настання терміну їх повернення та після закінчення строку дії Договору. В зв`язку з цим судом відхиляються заперечення позову з тих підстав, що вказані умови договору не діють з дня закінчення строку, на який його укладено.

Позивачем нараховано проценти за користування товарним кредитом у розмірі 255976,17 грн у такі періоди: станом на 02.07.2018, станом на 12.07.2018, станом на 01.01.2020 та станом на 09.11.2020, тобто у строки як правомірного користування товарним кредитом, так і неправомірного, що відповідає погодженим сторонами умовам Договору.

Перевіривши вказаний розрахунок судом встановлено, що позивачем неправильно визначено розмір заборгованості у зазначені у розрахунку періоди. Так, станом на 02.07.2018 розмір боргу складав 30998,64 грн (курс гривня за 1 долар США 26,3274), станом на 12.07.2018 розмір боргу становив 24551,38 грн (курс гривня за 1 долар США 26,2273), станом на 01.01.2020 розмір боргу становив 27910,63 грн (курс гривня за 1 долар США 26,6862), станом на 09.11.2020 розмір боргу - 33155,82 грн ( курс гривня за 1 долар США 28.1375).

Отже, за період користування товарним кредитом з 03.07.2018 по 13.07.2018 на користь позивача підлягає стягненню 326,97 грн 35% річних, а за період з 14.07.2018 по 09.11.2020 209963,39 грн 350% річних, а всього 210290,36 грн процентів річних у відповідності до п.7.2, 7.3 Договору.

В решті вимог про стягнення 45685,81 грн процентів судом відмовлено за необгрунтованості, оскільки позивачем неправильно визначено розмір боргу на які нараховано проценти у зазначених у розрахунку періодах.

Відповідно до ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Штрафними санкціями у розумінні ст.230 Господарського кодексу України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов`язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов`язання.

Згідно зі статтею 549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання.

В силу положень ч. 6 ст. 232 Господарського кодексу України нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов`язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов`язання мало бути виконано.

Позивачем розраховано пеню за період 02.07.2018 по 02.07.2019 у розмірі 11147,61 грн.

Враховуючи погоджені сторонами умови щодо строку розрахунків - до 02.07.2018 та приписи ст.253 Цивільного кодексу України якими врегульовано початок перебігу строків, нарахування пені слід здійснювати з 03.07.2018 по вказану у розрахунку позивача дату - 02.07.2019, що відповідає умовам п.7.1 Договору про припинення нарахування пені через рік від дня, коли зобов`язання мало бути виконане.

За розрахунком суду правомірним є нарахування пені у розмірі 11260,23 грн. В іншій частині нарахована позивачем пеня у розмірі 112,62 грн необгрунтовано, що є підставою для відмови у її стягненні.

Відповідач заперечує позовні вимоги стосовно стягнення пені по причині спливу позовної давності.

Відповідно до ст.256 Цивільного кодексу України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.

Позовна давність в один рік застосовується, зокрема, до вимог: про стягнення неустойки (штрафу, пені) (п.1 ч.2 ст.257 Цивільного кодексу України).

Перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила ч.1 ст.261 Цивільного кодексу України). Про порушення свого права на отримання розрахунку за поставлений товар первісний кредитор довідався 03.07.2018, а 03.07.2019 закінчився строк нарахування пені, погоджений сторонами пунктом 7.1 Договору.

Позовну заяву позивачем подано через відділення Укрпошти 19.11.2020 після спливу річного строку позовної давності по стягненню пені, який закінчився 04.07.2020.

Відповідно до частини 4 ст.267 Цивільного кодексу України сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

Про застосування строку позовної давності відповідачем заявлено у відзиві на позовну заяву, що є підставою для відмови у позові про стягнення 11260,23 грн пені.

За таких обставин позовні вимоги задовольняються частково з покладенням судових витрат на сторони пропорційно задоволеним вимогам відповідно до ст.129 ГПК України.

Керуючись ст. 42, 73-80, 86, 129, 165, 232-233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р І Ш И В :

Позовні вимоги задовольнити частково.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Бімекс-Агро", вул. Перемоги, 9-А, с. Семенівка, Менський р-н, Чернігівська область, 15662 код 38166599 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Бест Агрокемікал", вул. Собінова,1, кім.515,517-519, м. Дніпро, 49083, код 41568001, 33 155,82 грн боргу, 210 290,36 грн процентів за користування товарним кредитом та 3 651,69 грн судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті позову - відмовити.

Рішення набирає законної сили в строк і в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду у строки визначені ст. 256 Господарського процесуального кодексу України.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua/.

Повне рішення складено 25.01.2021.

Суддя Ю.В. Федоренко

Дата ухвалення рішення25.01.2021
Оприлюднено27.01.2021

Судовий реєстр по справі —927/1100/20

Ухвала від 12.05.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Хрипун О.О.

Ухвала від 19.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Хрипун О.О.

Рішення від 25.01.2021

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

Ухвала від 25.11.2020

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Федоренко Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні