Ухвала
від 21.01.2021 по справі 757/2909/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/2909/21-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 січня 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві судове провадження за клопотанням старшого слідчого в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування військових кримінальних правопорушень Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001204 від 02.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України,

В С Т А Н О В И В :

21.01.2021 у провадження слідчого судді ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах першого відділу Управління з досудового розслідування військових кримінальних правопорушень Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань ОСОБА_3 , погоджене прокурором першого відділу процесуального керівництва управління процесуального керівництва у кримінальних провадженнях Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001204 від 02.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України.

Клопотання обґрунтовано тим, що Слідчими Управління з розслідування військових кримінальних правопорушень Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001204 від 02.08.2019 за фактом недбалого ставлення військових службових осіб Служби зовнішньої розвідки України (далі СЗРУ) до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненого в умовах особливого періоду, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України.

Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у вказаному кримінальному провадженні здійснюється Офісом Генерального прокурора.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні спливає 02.02.2021, однак закінчити його до вказаної дати неможливо, оскільки у кримінальному провадженні № 62019000000001204 від 02.08.2019 необхідно виконати ряд слідчих та процесуальних дій для прийняття законного рішення у даному провадженні, що потребує додаткового часу, а тому сторона обвинувачення просить продовжити строк досудового розслідування на 12 місяців.

Слідчий/прокурор в судове засідання не з`явились, слідчий до суду подав заяву, в якій просить клопотання розглянути за його відсутності, вимоги підтримує в повному обсязі, та просить його задовольнити.

Вивчивши клопотання, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ч.1 ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Частиною 4 статті 219 КПК України, передбачено, що строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу.

Частиною 2 статті 219 КПК України, передбачено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

Відповідно до ч. 1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений у частині другій статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути продовжений неодноразово слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 2 і 3 частини четвертої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 295-1 КПК України у випадках, передбачених статтею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Судовим розглядом встановлено, що з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань в кримінальному провадженні проведено наступні слідчі та процесуальні дії:

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу Служби зовнішньої розвідки України щодо надання інформації та завірених належним чином копій документів, а саме: матеріалів службового розслідування, призначеного Наказом Голови Служби зовнішньої розвідки України від 15.04.2019 № 179/ДСК «Про призначення службового розслідування»; особових справ (з матеріалами спеціальної перевірки) полковника ОСОБА_5 , полковника юстиції ОСОБА_6 , полковника ОСОБА_7 . Запитувані матеріали отримано 13.09.2019.

- проведено огляд документів, які надійшли до Державного бюро розслідувань за вх. № 137-ДСК від 31.07.2019 зі Служби зовнішньої розвідки України, а саме супровідного листа від 25.07.2019 № 5/3/1267ДСК/П5 та копії висновку за результатами службового розслідування від 03.07.2019, про що складено відповідний протокол огляду документів.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ГУ ДФС у Черкаській області щодо надання інформації про: банківські рахунки ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ», відкриті у період з 01.01.2014 по теперішній час; засновників, керівників зазначеного підприємства; про проведені уповноваженими особами перевірки підприємства та виявлені порушення за вказаний період часу. На запит надійшла відповідь з ГУ ДПС у Черкаській області, відповідно до якої у наданні запитуваної інформації відмовлено.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ГУ ДФС у Сумській області щодо надання інформації про: банківські рахунки ТОВ «БУДІВЕЛЬНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ «ФЕДОРЧЕНКО», відкриті у період з 01.01.2014 по теперішній час; засновників, керівників зазначеного підприємства; про проведені уповноваженими особами перевірки підприємства та виявлені порушення за вказаний період часу. На запит надійшли матеріали з ГУ ДПС у Сумській області.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ГУ ДФС у місті Києві щодо надання інформації про: банківські рахунки ТОВ «ТКМ», відкриті у період з 01.01.2014 по теперішній час; засновників , керівників зазначеного підприємства; про проведені уповноваженими особами перевірки підприємства та виявлені порушення за вказаний період часу. На запит надійшла відповідь з ГУ ДПС у м. Києві, відповідно до якої у наданні запитуваної інформації відмовлено.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу Києво-Святошинського управління ГУ ДФС у Київській області щодо надання інформації про: банківські рахунки ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК», відкриті у період з 01.01.2014 по теперішній час; засновників , керівників зазначеного підприємства; про проведені уповноваженими особами перевірки підприємства та виявлені порушення за вказаний період часу. На запит надійшли запитувані матеріали з ГУ ДПС у Київській області.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ГУ ДФС у місті Києві щодо надання інформації про: банківські рахунки ТОВ «ДЕЗІРЕ», відкриті у період з 01.01.2014 по теперішній час; засновників, керівників зазначеного підприємства; про проведені уповноваженими особами перевірки підприємства та виявлені порушення за вказаний період часу. На запит надійшла відповідь з ГУ ДПС у м. Києві, відповідно до якої у наданні запитуваної інформації відмовлено.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу Служби зовнішньої розвідки України щодо надання завірених належним чином копій матеріалів службового розслідування, призначеного наказом Голови Служби зовнішньої розвідки України від 17.07.2017 № 241/ДСК. 17.10.2019 з СЗРУ надійшли запитувані матеріали.

- допитано в якості свідка заступника начальника 2 відділу 8 управління Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_8

- допитано в якості свідка начальника відділу внутрішнього аудиту та контролю фінансової діяльності апарату Голови Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_9

- допитано в якості свідка заступника директора Департаменту Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_10

- допитано в якості свідка заступника начальника відділу 8 управління Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_11

- допитано в якості свідка заступника начальника 3 відділу юридичного управління Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_12

- допитано в якості свідка начальника сектору технічного і пожежного нагляду та охорони праці апарату Голови Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_13

- допитано в якості свідка начальника 1 відділу бухгалтерської служби фінансово-економічного управління Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_14

- допитано в якості свідка головного спеціаліста 5 відділу Управління спеціального зв`язку Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_15

- допитано в якості свідка співробітника Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_16

- допитано в якості свідка начальника відділу Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_17

- допитано в якості свідка заступника начальника Департаменту Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_6

- допитано в якості свідка заступника начальника УМРЛ Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_7

- допитано в якості свідка консультанта 2 відділу 1 служби УМРЛ Служби зовнішньої розвідки України ОСОБА_18

- допитано в якості свідка Генерального директора ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «Федорченко» ОСОБА_19

- допитано в якості свідка головного архітектора проекту та працівника ТОВ «Будівельна виробничо-комерційна компанія «Федорченко» ОСОБА_20

- направлено запит на адресу Служби зовнішньої розвідки України щодо надання дозволу на розмноження (копіювання) копій матеріалів службового розслідування (вих. СЗРУ № 5/4/1017ДСК/П від 27.08.2019), які мають гриф «Для службового користування», з метою використання під час досудового розслідування кримінального провадження.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ» про надання копій документів, а саме: договору, укладеного між СЗРУ та ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ» з усіма додатками, додатковими угодами, додатковими договорами до нього та інших документів, які стосуються виконання умов вищезазначеного договору.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК» про надання копій документів, а саме: договору, укладеного між СЗРУ та ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК» з усіма додатками, додатковими угодами, додатковими договорами до нього та інших документів, які стосуються виконання умов вищезазначеного договору. З підприємства отримано відповідь з копіями документів.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ТОВ «ДЕЗІРЕ» про надання копій документів, а саме: договору, укладеного між СЗРУ та ТОВ «ДЕЗІРЕ» з усіма додатками, додатковими угодами, додатковими договорами до нього та інших документів, які стосуються виконання умов вищезазначених договорів.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ТОВ «БУДІВЕЛЬНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ «ФЕДОРЧЕНКО» про надання копій документів, а саме: договору, укладеного між СЗРУ та ТОВ «БВК «ФЕДОРЧЕНКО» з усіма додатками, додатковими угодами, додатковими договорами до нього та інших документів, які стосуються виконання умов вищезазначених договорів.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ТОВ «ТКМ» про надання копій документів, а саме: договору, укладеного між ЗСРУ та ТОВ «ТКМ» з усіма додатками, додатковими угодами, додатковими договорами до нього та інших документів, які стосуються виконання умов вищезазначених договорів.

- до Печерського районного суду м. Києва подано клопотання про призначення судової будівельно-технічної експертизи. Після отримання ухвали слідчого судді про призначення експертизи її направлено до КНДІСЕ для виконання.

- проведено огляд документів, які надійшли до Державного бюро розслідувань за вх. № 137-ДСК від 31.07.2019 зі Служби зовнішньої розвідки України, а саме копії договору підряду № 16/1/12-1 від 15.12.2015, укладеного між СЗРУ та ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ», додатків, додаткових угод та додаткових договорів до нього, про що складено відповідний протокол огляду документів.

- до Печерського районного суду м. Києва подано клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме документів, які свідчать про відкриття та обслуговування ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ» розрахункового рахунку в АТ «СБЕРБАНК» та рух грошових коштів на рахунку. 11.11.2019 отримано відповідну ухвалу слідчого судді та 18.11.2019 оголошено володільцю документів.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу ТОВ «ОДІТЕЛ СІСТЕМС» про надання інформації та копій документів, про укладання між ТОВ «ОДІТЕЛ СІСТЕМС» та іншими суб`єктами господарювання, в тому числі ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ», договорів підряду, субпідряду або інших договорів щодо здійснення будівельно-монтажних, ремонтних робіт, реконструкції та облаштування будівлі, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32, за період з 15.12.2015 по теперішній час.

- направлено запит, в порядку ст. ст. 40, 93 КПК України, на адресу СЗРУ про надання інформації та копій документів про залучення генеральним підрядником за вищевказаним договором ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ» до виконання робіт з реконструкції будівлі спеціального призначення з влаштування вхідної групи, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32, інших осіб (субпідрядників) та чи надавались уповноваженими особами Замовника - СЗРУ відповідні погодження.

- проведено огляд документів, які надійшли до Державного бюро розслідувань за вх. № 137-ДСК від 31.07.2019 зі Служби зовнішньої розвідки України, а саме копії договору № 16/1/10-3 від 08.10.2015, укладеного між СЗРУ та ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК», додатків, додаткових угод та додаткових договорів до нього, про що складено відповідний протокол огляду документів.

- направлено листа до Державної аудиторської служби України щодо виділення спеціаліста з метою визначення розміру матеріальної шкоди, яка заподіяна державі в особі СЗРУ під час реконструкції будівлі спеціального призначення. 28.10.2019 отримано відповідь, згідно якої Державна аудиторська служба України направить свого спеціаліста з 04.02.2020.

- до Печерського районного суду м. Києва подано 6 клопотань про тимчасовий доступ до речей і документів, а саме копій реєстраційних справ ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ», ТОВ «ТКМ», ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК», ТОВ «БУДІВЕЛЬНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ «ФЕДОРЧЕНКО», ТОВ «ОДІТЕЛ СІСТЕМС», ТОВ «ДЕЗІРЕ». 28.10.2019 отримано вказані ухвали та 29.10.2019 оголошені володільцям документів.

- направлено повістки про виклик на допит в якості свідків ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_19 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25

- допитано в якості свідка директора ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК» ОСОБА_26 ;

- проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходились у володінні Дарницької районної в м. Києві державної адміністрації, в ході якого вилучено копію реєстраційної справи ТОВ «ТКМ»;

- проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходились у володінні Печерської районної в м. Києві державної адміністрації, в ході якого вилучено копію реєстраційної справи ТОВ «ДЕЗІРЕ»;

- проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходились у володінні юридичного департаменту Одеської міської ради, в ході якого вилучено копію реєстраційної справи ТОВ «ОДІТЕЛ СІСТЕМС»;

- проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходились у володінні Києво-Святошинської РДА, в ході якого вилучено копію реєстраційної справи ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК»;

- проведено тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходились у володінні АТ «СБЕРБАНК», в ході якого вилучено копії документів про відкриття та обслуговування рахунку ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ» та рух коштів.

- на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва призначено будівельно-технічну експертизу по об`єкту «Реконструкція будівлі спеціального призначення з влаштування вхідної групи, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32»;

- на підставі ухвали слідчого судді слідчого судді Печерського районного суду м. Києва, за участі експерта КНІСЕ проведено огляд будівлі спеціального призначення, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32;

- призначено товарознавчу експертизу спліт-систем, сталевих радіаторів та термостатичних головок, проведення якої доручено експертам КНІСЕ;

- подано клопотання про тимчасовий доступ до документів ТОВ «АКОРД-ІНВЕСТ», ТОВ «ДЕЗІРЕ», ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК», ТОВ «ТЕХНО-ОПТИК», ТОВ «ТКМ», фізичної особи-підприємця ОСОБА_27 , ТОВ «БУДІВЕЛЬНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ «ФЕДОРЧЕНКО», які слідчим суддею задоволено.

- здійснено тимчасовий доступ до документів ТОВ «ДЕЗІРЕ», ТОВ «ЕНЕРГО-ТЕХНІК», ТОВ «ТЕХНО-ОПТИК», ТОВ «ТКМ», ТОВ «БУДІВЕЛЬНА ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА КОМПАНІЯ «ФЕДОРЧЕНКО»;

- допитаний як свідок директор ТОВ «Дезіре» ОСОБА_23 ;

- допитаний як свідок директор ТОВ «ТЕХНО-ОПТИК» ОСОБА_28 ;

- допитаний як свідок директор ТОВ «ТКМ» ОСОБА_22 ;

- до Головного оперативного управління Державного бюро розслідувань скеровано доручення про проведення слідчих (розшукових) дій, а саме допит як свідків директора ТОВ «Акорд-Інвест» ОСОБА_25 , головного інженера ТОВ «Акорд-Інвест» ОСОБА_29 , бухгалтера ОСОБА_30 та ОСОБА_31 , службових осіб та засновників ТОВ «Укртрейд 12», ТОВ «БК «Союз», ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія», ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації», ТОВ «Триглав Груп», ТОВ «Торговий дім «Аннушка», ТОВ «Еко-Апартменс», ТОВ «Одітел Сістемс»;

- до Державної податкової служби України скеровано 5 запитів про надання інформації щодо заборгованості зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), отриманих доходів, зареєстрованих податкових накладних, щодо ІР-адрес, які використовувались, а також надання копій матеріалів камеральних, документальних (планових та позапланових; виїзних та невиїзних) та фактичних перевірок ТОВ «Акорд-Інвест», ТОВ «ТКМ», ТОВ «Укртрейд 12», ТОВ «БК «Союз», ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія», ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації», ТОВ «Триглав Груп», ТОВ «Торговий дім «Аннушка», ТОВ «Еко-Апартменс», ТОВ «Одітел Сістемс».

02.02.2021 закінчується строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, однак, закінчити досудове розслідування до спливу вказаного строку неможливо, у зв`язку із тим, що з метою забезпечення повного, всебічного та неупередженого розслідування та подальшого судового розгляду у кримінальному провадженні необхідно виконати значний обсяг слідчих та процесуальних дій, проведення та завершення яких потребує додаткового часу.

При розгляді даного клопотання слідчий суддя приймає до уваги ч. 4 ст. 295-1 КПК України, якою законодавець передбачив, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

У відповідності до стандарту доказування «поза розумним сумнівом» (рішення у справі «Ірландія проти Сполученого Королівства»), який застосовується при оцінці доказів, докази можуть «випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпцій факту» (рішення у справі «Коробов проти України»).

Конституційний Суд України в рішенні у справі про розгляд судом окремих постанов слідчого від 30 січня 2003 року вказав, що поняття «розумний строк досудового слідства» є оціночним, тобто таким, що визначається у кожному конкретному випадку з огляду на сукупність усіх обставин вчинення і розслідування злочину (злочинів). Визначення розумного строку досудового слідства залежить від багатьох факторів, включаючи обсяг і складність справи, кількість слідчих дій, число потерпілих та свідків, необхідність проведення експертиз та отримання висновків тощо. Обов`язковість урахування цілого ряду конкретних обставин справи при визначенні розумності строку зумовила також необхідність вироблення Європейським судом переліку взаємопов`язаних критеріїв. Згідно з практикою Європейського суду розумність тривалості провадження повинна визначатись з урахуванням відповідних обставин справи та з огляду на такі критерії, як, зокрема, складність справи, поведінка заявника, а також органів влади, пов`язаних зі справою (рішення у справах «Пелісьє і Сассі проти Франції» та «Філіс проти Греції»).

Слідчим суддею встановлено, що кримінальне провадження триває, досудове розслідування не завершено, хоча і виконано значний обсяг роботи, але для закінчення досудового розслідування кримінального провадження № 62019000000001204 від 02.08.2019 потрібно виконати ще ряд необхідних процесуальних та слідчих (розшукових) дій, а саме:

- отримати висновок призначеної на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва висновки будівельно-технічної експертизи по об`єкту «Реконструкція будівлі спеціального призначення з влаштування вхідної групи, яка розташована за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32», проведення якої триває;

- отримати висновки товарознавчої експертизи спліт-систем, сталевих радіаторів та термостатичних головок, проведення якої доручено експертам КНІСЕ, проведення експертизи триває;

- в порядку ст. 93 КПК України, витребувати з Служби зовнішньої розвідки належним чином завірені копії договору №16/1/10-5 від 23.10.2015, укладеного між Службою зовнішньої розвідки України та ТОВ «Акорд-Інвест» з усіма додатками та додатковими угодами; актів приймання виконаних робіт/послуг; актів прийому-передачі устаткування; довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за вищевказаним договором та додатковими угодами до нього; відомостей списання матеріалів; журналів виконання робіт; актів огляду прихованих робіт; актів випробувань; акту приймання-передачі закінчених робіт/послуг за договором №№16/1/10-5 від 23.10.2015; акту готовності об`єкта до експлуатації та інших документів, які стосуються виконання умов вказаного договору;

- провести огляд виписки по особовому рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» № НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ), вилученої 28.11.2019 на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва від 11.11.2019, у ході якого встановити юридичних та фізичних осіб, на рахунки яких вказаним підприємством перераховувались грошові кошти, їх номери та назви банківських установ, дату та час такого перерахування, суми перерахованих грошових коштів та іх призначення; сум коштів, дат їх отримання від Держказначейської служби м. Києва (код 32303689), а також серій, номерів грошових чеків, суми отриманих коштів, прізвище, ім`я та по батькові особи, яка отримала такі кошти, цілі їх отримання та подальшого цільового використання коштів отриманих у касі банку;

- здійснити тимчасовий доступ та оглянути копії документів щодо відкриття, використання та закриття розрахункових рахунків ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), руху грошових коштів на розрахункових рахунках зазначеного товариства та отримання кредитних коштів зазначеною юридичною за період з 23.10.2015 по теперішній час, які знаходяться у володінні банківських установ;

- здійснити тимчасовий доступ та оглянути копії документів щодо відкриття, використання та закриття розрахункових рахунків ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) руху грошових коштів на розрахункових рахунках зазначеного товариства та отримання кредитних коштів зазначеною юридичною за період з 23.10.2015 по теперішній час, які знаходяться у володінні банківських установ;

- провести огляд Єдиного реєстру судових рішень, під час якого встановити наявність/відсутність вироків, ухвал у кримінальних провадженнях, щодо службових осіб та засновників ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513), з долученням зазначених рішень до протоколу огляду;

- здійснити тимчасовий доступ та оглянути копії документів щодо відкриття, використання та закриття розрахункових рахунків ТОВ «ТКМ» (код 31901917), руху грошових коштів на розрахункових рахунках зазначеного товариства та отримання кредитних коштів зазначеною юридичною за період з 26.09.2016 по теперішній час, які знаходяться у володінні банківських установ;

- допитати як свідка директора ТОВ «Акорд-Інвест» ОСОБА_25 (код НОМЕР_3 ) з приводу обставин укладання договорів від 15.12.2015 №16/1/12-1 та від 23.10.2015 №14/1/10-5, додаткових угод до них та обставин виконання будівельно-монтажних робівт з реконструкції будівлі спеціального призначення, розташованої за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32 та обставин проведення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513);

- допитати як свідка головного інженера ТОВ «Акорд-Інвест» ОСОБА_29 (код НОМЕР_4 ) з приводу обставин готівкових грошових коштів у касі банку, з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк», у відповідності до вилучених 28.11.2019 на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва від 11.11.2019 грошових чеків та обставин подальшого цільового використання таких коштів;

- допитати як свідка бухгалтера ТОВ «Акорд-Інвест» ОСОБА_30 (код НОМЕР_5 ) з приводу обставин отримання готівкових грошових коштів у касі банку, з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк», у відповідності до вилучених 28.11.2019 на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва від 11.11.2019 грошових чеків та обставин подальшого цільового використання таких коштів;

- допитати як свідка ОСОБА_31 (код НОМЕР_5 ) з приводу обставин готівкових грошових коштів у касі банку, з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк», у відповідності до вилучених 28.11.2019 на підставі ухвали Печерського районного суду м. Києва від 11.11.2019 грошових чеків та обставин подальшого цільового використання таких коштів;

- у порядку ст. 93 КПК України, витребувати у ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689) належним чином завірені копії розпоряджень (наказів) керівника на відрядження службових осіб та працівників підприємства, документів щодо документального підтвердження витрат на відрядження (транспортні квитки або транспортні рахунки, рахунки, отримані з готелів (мотелів) або від інших осіб, що надають послуги з розміщення та проживання фізичної особи, в тому числі бронювання місць у місцях проживання, страхові поліси тощо) за період з 23.10.2015 по теперішній час;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593) з приводу обставин створення (придбання) товариства, здійснення будівельно-монтажних робіт для ТОВ «Акорд-Інвест» та обставин використання грошових коштів в сумі 1 103 413,90 грн. отриманих з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «БК «Союз» (код 38239504) з приводу обставин створення (придбання) товариства, здійснення будівельно-монтажних робіт для ТОВ «Акорд-Інвест» та обставин використання грошових коштів в сумі 1 355 134,85 грн. отриманих з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691) з приводу обставин створення (придбання) товариства, здійснення будівельно-монтажних робіт для ТОВ «Акорд-Інвест» та обставин використання грошових коштів в сумі 780 874,10 грн. отриманих з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172) з приводу обставин створення (придбання) товариства, здійснення будівельно-монтажних робіт для ТОВ «Акорд-Інвест» та обставин використання грошових коштів в сумі 2 956 995,55 грн. отриманих з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074) з приводу обставин створення (придбання) товариства, здійспостачання матеріалів на адресу ТОВ «Акорд-Інвест», їх попереднього придбання та обставин використання грошових коштів в сумі 1 623 560,48 грн. отриманих на рахунок ТОВ «Триглав Груп» з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355) з приводу обставин створення (придбання) товариства, постачання будівельних матеріалів на адресу ТОВ «Акорд-Інвест», їх попереднього придбання та обставин використання грошових коштів в сумі 3 164 747,89 грн. отриманих на рахунок ТОВ «Торговий дім «Аннушка» з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133) з приводу обставин створення (придбання) товариства, здійснення ремонтних робіт для ТОВ «Акорд-Інвест» та обставин використання грошових коштів в сумі 1 673 669,37 грн. отриманих на рахунки ТОВ «Еко-Апартменс» з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- допитати як свідків службових осіб та засновників ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) з приводу обставин створення (придбання) товариства, постачання обладнання на адресу ТОВ «Акорд-Інвест», їх попереднього придбання та обставин використання грошових коштів в сумі 1 043 480,74 грн. отриманих на рахунки ТОВ «Одітел Сістемс» з розрахункового рахунку ТОВ «Акорд-Інвест» НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ) відкритого у АТ «Сбербанк»;

- із врахуванням науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень затверджених наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5, а також з дотриманням вимог ст. 245 КПК України, відібрати (отримати) зразки почерку службових осіб ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513);

- здійснити тимчасовий доступ та оглянути оригінали документів, які перебувають у володінні ТОВ «Акорд-Інвест» та відображають здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513);

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати у службових осіб ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) належним чином завірені копії документів, що відображають здійснення фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689);

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати з органів Державної податкової служби України інформацію щодо отриманих ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) та зареєстрованих податкових накладних за весь період діяльності зазначених товариств, окремо без відображення товарно-матеріальних цінностей та з таким;

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати з Державної податкової служби України інформацію щодо заборгованості зі сплати податків, зборів (обов`язкових платежів) ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «ТКМ» (код 31901917), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) станом на 15.12.2015 та у разі наявності такої заборгованості станом на зазначену дату, інформацію про те, коли така заборгованість виникла та у зв`язку з чим;

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати з Державної податкової служби України матеріали камеральних, документальних (планових та позапланових; виїзних та невиїзних) та фактичних перевірок ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «ТКМ» (код 31901917), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) за період з 15.12.2015 по теперішній час. У разі відмови у наданні таких документів здійснити тимчасовий доступ до них;

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати з Державної податкової служби України інформацію щодо ІР-адрес, які використовувались ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «ТКМ» (код 31901917), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) під час відправки документів податкової звітності до органів ДПС в період з 15.12.2015 по теперішній час. У разі відмови у наданні таких документів здійснити тимчасовий доступ до них;

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати з Державної податкової служби України інформацію щодо отриманих доходів на ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «ТКМ» (код 31901917), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Триглав Груп» (код 40259074), ТОВ «Торговий дім «Аннушка» (код 36630355), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), ТОВ «Одітел Сістемс» (код 40934513) за весь період діяльності товариств;

- в порядку ст. 93 КПК України витребувати з Державної архітектурно-будівельної інспекції України належним чином завірені копії документів, які стосуються Служби зовнішньої розвідки України, в тому числі: видані/зареєстровані документи дозвільного характеру (декларації, дозволи на виконання будівельних робіт) щодо проведення будівельних робіт, робіт з реконструкції нежитлових будівель за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32, (у разі прийняття рішення про скасування реєстрації декларації/дозволу - надати відповідні документи); видані/зареєстровані документи щодо прийняття до експлуатації містобудівних об`єктів за адресою: м. Київ, вул. Авіаконструктора Антонова, 2/32; документи перевірок дотримання вимог містобудівного законодавства при виконанні будівельних робіт за вищевказаною адресою, які проводилися Департаментом протягом 2015-2020 років (надавши акти перевірок, приписів, протоколів, постанов тощо) із зазначенням виявлених порушень та стану їх усунення, в тому числі сплати штрафів, а також інформації та документів отриманих від Служби зовнішньої розвідки України, ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «ТКМ» (код 31901917), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), в тому числі: видані/зареєстровані документи дозвільного характеру за період з 01.01.2015 по день постановлення ухвали слідчим суддею в тому числі, але не виключно: повідомлень про початок виконання підготовчих робіт / про зміну даних у повідомленні про початок виконання підготовчих робіт; повідомлень про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта / про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта; повідомлень про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) / про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1); заяв; повідомлень про зміну даних у зареєстрованій декларації про початок виконання підготовчих/будівельних робіт; дозволів на виконання будівельних робіт; відмов у видачі дозволу на виконання будівельних робіт; звітів про проведення технічного обстеження; декларацій про готовність до експлуатації об`єкта, будівництво якого здійснено на підставі будівельного паспорта; декларацій про готовність до експлуатації об`єкта, що за класом наслідків (відповідальності) належить до об`єктів з незначними наслідками (СС1); декларацій про готовність до експлуатації самочинно збудованого об`єкта, на яке визнано право власності за рішенням суд; сертифікатів; заяв про прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта та видачу сертифіката; актів готовності об`єкта до експлуатації; довідок щодо розгляду документів, поданих для прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об`єкта, та видачі сертифіката; відмов у видачі сертифіката; декларацій про готовність; інформацію та документів що підтверджують наявність/відсутність ліцензій у ТОВ «Акорд-Інвест» (код 32303689), ТОВ «ТКМ» (код 31901917), ТОВ «Укртрейд 12» (код 39975593), ТОВ «БК «Союз» (код 38239504), ТОВ «Київська енергетична-промислова компанія» (код 35916691), ТОВ «Офіс, дім і телекомунікації» (код 21029172), ТОВ «Еко-Апартменс» (код 40177133), інших наявних документів;

- зібрати розширений характеризуючий матеріал на вказаних осіб та всю наявну інформацію, яка акумулюється у державних органів, в автоматизованих системах тощо;

- допитати військових службових осіб Служби зовнішньої розвідки України.

Крім того, як зазначив слідчий в клопотанні, з урахуванням сукупності вже отриманих даних та доказів, в процесі розслідування може виникнути необхідність в проведенні інших слідчих (розшукових), а також процесуальних дій, спрямованих на встановлення обставин, які підлягають доказуванню у відповідності до ст. 91 КПК України та сприятимуть встановленню істини у кримінальному провадженні.

Разом з тим, слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування кримінального провадження № 62019000000001204 від 02.08.2019, спрямовані на забезпечення повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує особливу складність провадження та виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості, що як наслідок свідчить про наявну об`єктивну необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

З огляду на викладене, строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити на 12 місяців, що у світлі встановлених обставин, являється достатнім для отримання допустимих, достовірних та належних доказів у кримінальному провадженні задля завершення досудового розслідування та прийняття законного рішення.

Керуючись ст.ст. 28, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001204 від 02.08.2019 на дванадцять місяців, тобто до 02.02.2022.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94392745
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 62019000000001204 від 02.08.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 425 КК України

Судовий реєстр по справі —757/2909/21-к

Ухвала від 21.01.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні