Ухвала
від 09.11.2020 по справі 757/48278/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/48278/20-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 листопада 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами‚ які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

05.11.2020 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами‚ які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні прокурор внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення прокурора в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Головним слідчим управлінням Національної поліції України за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора розслідується кримінальне провадження № 42020000000001568 від 19.08.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Прокурор в клопотанні зазначив, що в ході досудового розслідування кримінального провадження серед іншого досліджуються обставини за яких ОСОБА_4 усвідомлюючи злочинний характер свої дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків вступив у злочинну змову з невстановленими особами, які є власниками суб`єктів підприємницької діяльності, що мають відповідні дозвільні ліцензії на зберігання виготовлення, утилізацію та інше лікеро-горілчаних виробів та шляхом документального відображення утилізації вказаної продукції фактично привласнюють її без подальшої утилізації.

Також прокурор в клопотанні зазначив, що відповідно до отриманих відомостей, працівники правоохоронних органів передають на відповідальне зберігання таким підприємствам вилучені товарно-матеріальні цінності, у тому числі ті, що мають утилізуватись. Однак, з метою привласнення такого майна такі особи в порушення правил зберігання та утилізації попередньо вилученого майна віддають сировину ОСОБА_4 , який у подальшому реалізує її за готівкові кошти без відображення у бухгалтерському та податковому обліку. Водночас, за результатом проведення відповідних заходів оперативного характеру отримано відомості, що указана особа незаконно виготовляє лікеро-горілчані вироби на території складських приміщень залучивши до цього інших працівників.

Виходячи з матеріалів клопотання, слідством встановлено що незаконно виготовлена та отримана продукція реалізується за готівкові кошти без будь-якого відображення проведених фінансово-господарських операцій у бухгалтерському та податковому обліку. Такі дії призводять не тільки до привласнення майна, яке має ознаки фальсифікованої продукції, а й виведення коштів у тіньовий, неконтрольований Державою обіг.

В клопотанні прокурор зазначив, що вказану інформацію можливо встановити лише після проведення комплексу обшуків в місцях зберігання речей і документів, що мають доказове значення у кримінальному провадженні, оскільки такий захід забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів не забезпечить повноту, об`єктивність та всесторонність досудового розслідування.

Досудовим розслідуванням встановлено, що вказана група осіб для здійснення незаконної діяльності зберігання речей і документів, а також для виготовлення незаконної лікеро-горілчаної продукції, які мають доказове значення по кримінальному провадженню використовують нежитлові приміщення, які розташовані за адресою: м. Київ, вул. Миру, земельна ділянка 19.

Згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, об`єкт нерухомості, розташований за адресою: м. Київ, вул. Миру, земельна ділянка 19, на праві власності зареєстровані за Територіальною громадою міста Києва в собі Київської міської ради (код ЄДРПОУ 22883141), ПрАТ «РЕАЛІЗАЦІЙНА БАЗА» (код ЄДРПОУ 05472092), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «РОДА» (код ЄДРПОУ 21567298) та ЗАТ «РУСИН» (код ЄДРПОУ 03767788).

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному приміщенні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Прокурором в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Разом з тим, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення грошових коштів, не облікованих по бухгалтерському та податковому обліку підприємства, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати прокурору другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами‚ які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 , прокурорам групи прокурорів та слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 42020000000001568 від 19.08.2020, дозвіл на проведення обшуку нежитлових приміщень, розташованих за адресою: м. Київ, вул. Миру, земельна ділянка 19, яка на праві власності зареєстрована за Територіальною громадою міста Києва в собі Київської міської ради (код ЄДРПОУ 22883141), ПрАТ «РЕАЛІЗАЦІЙНА БАЗА» (код ЄДРПОУ 05472092), ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «РОДА» (код ЄДРПОУ 21567298) та ЗАТ «РУСИН» (код ЄДРПОУ 03767788), а фактично використовується ОСОБА_4 , а також іншими невстановленими особами, з метою виявлення та вилучення речей і документів за період з 01.01.2018 по день постановлення ухвали, а саме: договорів, додаткових угод, специфікацій до них, видаткових накладних, актів прийомупередачі виконаних робіт (наданих послуг) або товарів, товарно-транспортних накладних, платіжних документів, векселів, актів приймання-передачі векселів, актів проведення взаємозаліків, сертифікатів, паспортів якості, свідоцтв, листування та інших; оборотно-сальдових відомостей по рахунку 631 та карток по рахунку 631 (в електронному та паперовому вигляді), відомості щодо руху коштів (в електронному та паперовому вигляді) по вищевказаному контрагенту, а також належним чином завірені копії установчих, статутних та реєстраційних документів, наказів про призначення та звільнення керівників юридичних осіб, протоколів загальних зборів підприємств з питань призначення та звільнення їх керівників, свідоцтв платника податку на додану вартість, а також податкових декларацій з податку на додану вартість за указаний період та з податку на прибуток підприємств, з усіма додатками до них, доповненнями, корегуваннями; документів юридичних та фізичних осіб-підприємців, які не зареєстровані за вказаною адресою, а також не орендують приміщення; товарно - матеріальних цінностей не облікованих по бухгалтерському та податковому обліку, незаконно виготовлені лікеро-горілчані вироби;

- комп`ютерна техніка, магнітні та електронні, цифрові носії з інформацією щодо обставин, які встановлюються, мобільні телефони, засоби зв`язку, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, телефони, сім-картки, флешнакопичувачі;

- процесуальних документів, а саме: протоколи, бирки, ухвали слідчих суддів, постанови, запити, акти прийому-передачі, розписки та інше;

- відомості щодо співробітників, копії паспортних документів, РНОКПП, посвідчень водія та інші, із зазначенням ПІБ, РНОКПП, місце проживання, контактний номер телефону виплачені/нараховані доходи, утримані податки.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.11.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94413374
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/48278/20-к

Ухвала від 09.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 09.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні