Рішення
від 24.01.2021 по справі 756/16732/19
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

25.01.2021 Справа № 756/16732/19

Номер справи 756/16732/19

Номер провадження 2/756/729/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2021 року Оболонський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Белоконної І.В.,

за участю секретаря - Мушкетик І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації, треті особи: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , про визнання права користування житловим приміщенням, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідачів про визнання його права користування квартирою за адресою: АДРЕСА_1 , в обґрунтування позовних вимог зазначив наступне.

22 травня 2018 року Оболонським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві зареєстровано шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 .

З того ж дня позивач разом з дружиною стали проживати однією сім`єю в квартирі АДРЕСА_2 .

Наймачем та власником особового рахунку даного житлового приміщення є матір дружини - ОСОБА_2 (відповідач).

Позивач проживає разом із дружиною, веде спільне господарство, спільно утримують та дбають про квартиру. Зазначене житлове приміщення вже більше 1 року є постійним місцем проживання позивача.

У зв`язку з вищезазначеним у позивача виникла необхідність у реєстрації свого місця проживання в даній квартирі.

17 квітня 2019 року позивач звернувся до Відділу з питань реєстрації місця проживання Оболонської РДА. Однак у реєстрації місця проживання у квартирі, наймачем якої є відповідач ОСОБА_2 , було відмовлено з підстав ненадання заявником ордеру чи договору найму.

Відповідач ОСОБА_2 запевняє, що вищезгадані документи були нею втрачені, а відновити їх можливості немає. Таким чином позивач наразі не може скористатися своїм правом на реєстрацію місця проживання в даній квартирі нарівні з наймачем.

Ухвалою Оболонського районного суду м. Києва від 15 січня 2020 року по справі відкрито провадження.

Позивач у судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання повідомлявся належним чином, його представник надала заяву про розгляд справи без їхньої участі.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явилася, про час та місце судового засідання повідомлялася належним чином.

Представник відповідача Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації у судове засідання не з`явилася, про час та місце судового засідання повідомлялася належним чином, надала письмові пояснення по справі, у яких також просила розглянути справу без їхньої участі.

Треті особи ОСОБА_3 , ОСОБА_4 та ОСОБА_5 у судове засідання не з`явилися, про час та місце судового засідання повідомлялися належним чином.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд доходить висновку, що у задоволенні позовних вимог необхідно відмовити з огляду на таке.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Відповідно до ст. 64 ЖК УРСР члени сім`ї наймача, які проживають разом з ним, користуються нарівні з наймачем усіма правами і несуть усі обов`язки, що випливають з договору найму жилого приміщення. Повнолітні члени сім`ї несуть солідарну з наймачем майнову відповідальність за зобов`язаннями, що випливають із зазначеного договору. До членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство. Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім`ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов`язки, як наймач та члени його сім`ї.

22 травня 2018 року Оболонським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві зареєстровано шлюб між позивачем ОСОБА_1 та третьою особою ОСОБА_3 .

З матеріалівсправи вбачається,що відповідач ОСОБА_2 є матір`ю третьої особи ОСОБА_3 .

17 квітня 2019 року позивач ОСОБА_1 звернувся до відповідача Оболонської районної в місті Києві державної адміністрації із заявою про реєстрацію місця проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

З листавідповідача Оболонськоїрайонної вмісті Києвідержавної адміністраціївід 30.05.2019№ 104-4852вбачається,що позивачувідмовлено уреєстрації місцяпроживання узв`язку знеподаннями необхіднихдокументів,а саме ордеру чи договору найму.

Процедура здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування осіб в Україні регулюється Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Правилами реєстрації місця проживання, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 207.

Статтею 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» визначено, що для реєстрації особа або її представник подає органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг), зокрема, документи, що підтверджують право на проживання в житлі, перебування або взяття на облік у спеціалізованій соціальній установі, закладі соціального обслуговування та соціального захисту, проходження служби у військовій частині, адреса яких зазначається під час реєстрації.

Пунктом 18 Правил реєстрації місця проживання передбачено, що для реєстрації місця проживання особа або її представник подає документи, що підтверджують, зокрема, право на проживання в житлі, - ордер, свідоцтво про право власності, договір найму (піднайму, оренди), рішення суду, яке набрало законної сили, про надання особі права на вселення до житлового приміщення, визнання за особою права користування житловим приміщенням або права власності на нього, права на реєстрацію місця проживання або інші документи. У разі відсутності зазначених документів реєстрація місця проживання особи здійснюється за згодою власника/співвласників житла, наймача та членів його сім`ї (зазначені документи або згода не вимагаються при реєстрації місця проживання неповнолітніх дітей за адресою реєстрації місця проживання батьків/одного з батьків або законного представника/представників).

Згідно ст. Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» орган реєстрації відмовляє в реєстрації місця проживання, зокрема, якщо особа не подала передбачені цим Законом документи або інформацію.

Відповідно до рішення Київської міської ради від 08.11.2001 № 72/1506 «Про внесення змін до рішення Київради від 30.01.2001 № 162/1139 «Про адміністративно-територіальний устрій м. Києва» в частині статусу селища міського типу Пуща-Водиця» при передачі Пуща-Водиці у 2002 році до територіальної належності Оболонського району м. Києва Подільська районна у м. Києві державна адміністрація передала виконавчому органу Оболонської районної у м. Києві ради (Оболонській районній у м. Києві державній адміністрації) квартирні облікові справи мешканців Пуща-Водиці, які перебували на квартирному обліку за місцем проживання в Подільській районній у м. Києві державній адміністрації.

Разом з іншими переданими обліковими квартирними справами мешканців ОСОБА_6 -Водиці передавалася квартирна справа № 3569, яка була заведена на громадянку ОСОБА_7 , 1926 року народження.

Згідно з останньою у вказаній вище квартирній справі довідкою за формою № 3 від 13.10.1993 № 89, виданої відділом комунального господарства та благоустрою селища при виконкомі Пуща-Водицької селищної Ради народних депутатів Подільського району м. Києва, ОСОБА_7 з сім`єю у складі п`яти осіб (вона, дочка ОСОБА_2 - 1954 року народження, онук, онука, дружина онука) були постійно прописані на АДРЕСА_3 . За вказаною вище адресою власником особового рахунку була ОСОБА_7 (дата прописки з 14.04.1970). Дочка власниці особового рахунку ОСОБА_2 за вказаною адресою була прописана з 26.01.1971.

На квартирний облік ОСОБА_7 була взята за рішенням виконкому Подільської райради народних депутатів м. Києва від 29.03.1982 № 131 «Про взяття на квартирний облік» з сім`єю у складі трьох осіб (вона, дочка - ОСОБА_2 та онук - ОСОБА_4 ), як мешканці ветхого будинку АДРЕСА_4 .

За інформацією комунального підприємства «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Оболонського району м. Києва» та Оболонського районного сервісного центру по роботі зі споживачами комунального концерну «Центр комунального сервісу» ордери на жилі приміщення, а саме: на квартиру АДРЕСА_5 та на квартиру АДРЕСА_5 у них не зберігаються.

Згідно з рішенням Київської міської ради від 23.05.2018 № 838/4902 «Про реорганізацію комунальних підприємств шляхом приєднання» комунальне підприємство «Оболоньжитлоексплуатація» Оболонського району у м. Києві, код ЄДРПОУ 32454080, реорганізовано шляхом приєднання до комунального підприємства «Центр обслуговування споживачів Шевченківського району», код ЄДРПОУ 31731838, яке згідно з цим рішенням стало правонаступником усіх прав та обов`язків комунального підприємства «Оболоньжитлоексплуатація» Оболонського району у м. Києві.

Відповідно до ст. 42 ЖК УPCP жилі приміщення надаються громадянам, які перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов та внесені до єдиного державного реєстру громадян, які потребують поліпшення житлових умов.

Рішенням Виконавчого комітету Пуща-Водицької селищної ради Народних депутатів Подільського району м. Києва від 20.02.1997 № 9 у зв`язку зі смертю ОСОБА_7 особистий рахунок стосовно квартири АДРЕСА_5 переведено на відповідача ОСОБА_2 .

Згідно довідки КП «Оболоньжитлоексплуатація» Оболонського району у м. Києві № 82 від 21.07.2006 вбачається, що відповідач ОСОБА_2 є квартиронаймачем об`єднаної квартири АДРЕСА_2 .

Третя особа ОСОБА_3 надала суду нотаріально посвідчену заяву про те, що позивач дійсно проживає у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 з 22 травня 2018 року.

Інші мешканці домоволодіння за адресою: АДРЕСА_6 ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 надали суду письмові пояснення, що позивач дійсно проживає у квартирі за адресою: АДРЕСА_1 з 22 травня 2018 року.

Проте згідно ст. 65 ЖК УРСР наймач вправі в установленому порядку за письмовою згодою всіх членів сім`ї, які проживають разом з ним, вселити в займане ним жиле приміщення свою дружину, дітей, батьків, а також інших осіб. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей зазначеної згоди не потрібно. Особи, що вселилися в жиле приміщення як члени сім`ї наймача, набувають рівного з іншими членами сім`ї права користування жилим приміщенням, якщо при вселенні між цими особами, наймачем та членами його сім`ї, які проживають з ним, не було іншої угоди про порядок користування жилим приміщенням.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

У матеріалахсправи відсутнідокази того,що наймач квартири АДРЕСА_2 в установленому порядку відповідно до ст. 65 ЖК УРСР за письмовою згодою всіх членів сім`ї, які проживають разом з нею, вселили в займане жиле приміщення позивача.

До того ж у судові засідання ОСОБА_2 не з`являлася, у той час як була повідомлена про судові засіданні належним чином, та відповідно не надала суду усного підтвердження своєї згоди на визнання за позивачем права користування квартирою, наймачем якої вона є.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оцінивши належність, допустимість та достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність відмови у задоволенні позову, оскільки позовні вимоги не знайшли свого доведення та не ґрунтуються на нормах чинного законодавства.

На підставі ст. 64, 65 ЖК УРСР; керуючись ст. 12, 13, 76, 81, 223, 259, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається до Київського апеляційному суду через Оболонський районний суд міста Києва.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя: І.В. Белоконна

Дата ухвалення рішення24.01.2021
Оприлюднено05.09.2022
Номер документу94430913
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права користування житловим приміщенням

Судовий реєстр по справі —756/16732/19

Рішення від 24.01.2021

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

Рішення від 15.01.2020

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Белоконна І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні