Ухвала
від 27.01.2021 по справі 759/1740/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. №1-кс/759/671/21

ун. №759/1740/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 січня 2021 року

Слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , за участі слідчої ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Київській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12020110000001009 від 21.10.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

27.01.2021 року до Святошинського районного суду м.Києва надійшло клопотання слідчого слідчого відділу тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області, ОСОБА_4 у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020110000001009від 21.10.2020р.за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК Українипро надання дозволу на проведення обшуку офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ТОВ «Голосіївський квартал» (ЄДРПОУ: 40916803) та знаходиться у користуванні ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752), з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення та речей, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: договори про надання послуг з утилізації відходів, укладені між ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) та установами, підприємства, організаціями; транспортні накладні на перевезення відходів; акти приймання виконаних робіт за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів; платіжні доручення про сплату коштів за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів; засобів накопичення та зберігання інформації (флешки, жорсткі диски, карти пам`яті та інше), електронних інформаційних систем або їх частини (ноутбуки та інше), мобільних терміналів систем зв`язку (мобільні телефони, планшети та інше); ключі та документи, які надають право користуватись сейфами в спеціальних сховищах; грошові кошти здобуті злочинним шляхом; чорнових записів та особистих записів (чернетки, блокноти, зошити, записники, журнали та інше); документи, що свідчать про утилізацію (кремацію) відходів, а також інші речі та документи, що свідчать про вчинене кримінальне правопорушення; медичні відходи.

Клопотання обґрунтовується тим, що у провадженні слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головним управлінням Національної поліції в Київській перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020110000001009 від 21.10.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) 02.11.2010 отримало ліцензію на право поводження з небезпечними відходами(перевезення) відповідно наказу № 491. У зв`язку зі змінами до законодавства у 2015 році у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 11.02.2015р. № 103 «Про затвердження положення про Державну службу України з безпеки на транспорті» повноваження щодо ліцензування господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів, багажу автомобільним, залізничним транспортом передано Укртрансбезпеці. Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 02.12.2015 № 1001 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом» (надалі постанова КМУ № 1001) передбачено, що видані до набрання чинності Законом України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензії на право провадження господарської діяльності з надання послуг з перевезення небезпечних вантажів вантажними автомобілями, причепами та напівпричепами надають право провадити господарську діяльність з перевезення небезпечних відходів вантажними автомобілями.

У відповідності з п. 2 постанови КМУ № 1001 строк, протягом якого ліцензіати, які провадять господарську діяльність з перевезення небезпечних відходів вантажними автомобілями, подають до органу ліцензування документи та відомості, визначені частиною третьою статті 15 Закону України Про ліцензування видів господарської діяльності, становить десять місяців з дня опублікування цієї постанови.

Органом досудового розслідування встановлено, що ТОВ «ЦЕНТР ЕКОБЕЗПЕКИ ТА ГІГІЄНИ» (ЄДРПОУ 33145752) 02.09.2016 переоформив зазначену ліцензію.

Статтею 17 Закону України «Про відходи» регламентовано обов`язок суб`єктів господарської діяльності у сфері поводження з відходами, а саме мати ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.

Необхідно зазначити, що пунктом 3 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №466 передбачено, що поводження з небезпечними відходами - дії, спрямовані на запобігання утворенню відходів, їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення (перероблення, сортування), утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення.

Враховуючи зазначене, підприємство не має право здійснювати господарську діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами.

Однак окремими закладами охорони здоров`я, всупереч п. 20 Розділу V Наказу МОЗ № 325, медичні відходи категорії В з метою подальшої утилізації передаються до підприємства ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752), яке не має ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та не має відповідного сертифікованого обладнання.

Відповідно до п. 20 Розділу V Наказу МОЗ № 325 заклади охорони здоров`я повинні передавати медичні відходи категорії В (після знезараження) на підприємства, що мають ліцензію на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами та мають відповідне сертифіковане обладнання.

Також встановлено, що офісне приміщення ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) знаходиться за адресою: м. Київ, пров. Лужевського Руслана (кол. Червоноармійський), 14.

Під час досудового розслідування здобуто дані, що вказують на наявність достатніх підстав вважати, що у офісному приміщенні за адресою м. Київ, пров. Лужевського Руслана (Червоноармійський), 14, можуть знаходитися знаряддя вчинення кримінального правопорушення та речі, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: договори про надання послуг з утилізації відходів, укладені між ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) та установами, підприємства, організаціями, транспортні накладні на перевезення відходів, акти приймання виконаних робіт за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів, платіжні доручення про сплату коштів за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів, засобів накопичення та зберігання інформації (флешки, жорсткі диски, карти пам`яті та інше), електронних інформаційних систем або їх частини (ноутбуки та інше), мобільних терміналів систем зв`язку (мобільні телефони, планшети та інше), ключі та документи, які надають право користуватись сейфами в спеціальних сховищах, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, чорнових записів та особистих записів (чернетки, блокноти, зошити, записники, журнали та інше), документи, що свідчать про утилізацію (кремацію) відходів, а також інші речі та документи, що свідчать про вчинене кримінальне правопорушення, медичні відходи.

Згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на майновий комплекс за адресою: м.Київ, пров. Лужевського Руслана (Червоноармійський), 14 зареєстровано за ТОВ «Голосіївський квартал» (ЄДРПОУ 40916803).

Вказані речі та документи мають значення для кримінального провадження, оскільки їх вилучення забезпечить проведення економічної експертизи та встановлення усіх учасників кримінального правопорушення, що дозволить проводити інші слідчі (розшукові) дії, направлені на прийняття обґрунтованого процесуального рішення у розумні строки.

З метою повного, всебічного та об`єктивного досудового розслідування кримінального провадження, встановлення та з`ясування причетності інших осіб до вчинення кримінального правопорушення, на даний час виникла необхідність у проведенні обшуку офісного приміщення за адресою: м. Київ, пров. Лужевського Руслана (Червоноармійський), 14, яке належить на праві власності ТОВ «Голосіївський квартал» (ЄДРПОУ: 40916803) та знаходиться у користуванні ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752), з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення та речей, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: договори про надання послуг з утилізації відходів, укладені між ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) та установами, підприємства, організаціями, транспортні накладні на перевезення відходів, акти приймання виконаних робіт за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів, платіжні доручення про сплату коштів за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів, засобів накопичення та зберігання інформації (флешки, жорсткі диски, карти пам`яті та інше), електронних інформаційних систем або їх частини (ноутбуки та інше), мобільних терміналів систем зв`язку (мобільні телефони, планшети та інше), ключі та документи, які надають право користуватись сейфами в спеціальних сховищах, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, чорнових записів та особистих записів (чернетки, блокноти, зошити, записники, журнали та інше), документи, що свідчать про утилізацію (кремацію) відходів, а також інші речі та документи, що свідчать про вчинене кримінальне правопорушення, медичні відходи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що вказані речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом, окрім проведення обшуку, отримати такі речі не представляється можливим.

Слідчий у судовому засіданні доводи клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Дослідивши клопотання та додані до нього докази, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 21.10.2020р. до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про кримінальне провадження за № 12020110000001009 за ознаками вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

На даний час існують підстави вважати, що у офісному приміщенні за адресою: м.Київ, пров. Лужевського Руслана (Червоноармійський), 14, яке належить на праві власності ТОВ «Голосіївський квартал» (ЄДРПОУ: 40916803) та знаходиться у користуванні ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752), з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення та речей, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме: договори про надання послуг з утилізації відходів, укладені між ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) та установами, підприємства, організаціями; транспортні накладні на перевезення відходів; акти приймання виконаних робіт за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів; платіжні доручення про сплату коштів за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів; засобів накопичення та зберігання інформації (флешки, жорсткі диски, карти пам`яті та інше), електронних інформаційних систем або їх частини (ноутбуки та інше), мобільних терміналів систем зв`язку (мобільні телефони, планшети та інше); ключі та документи, які надають право користуватись сейфами в спеціальних сховищах; грошові кошти здобуті злочинним шляхом; чорнових записів та особистих записів (чернетки, блокноти, зошити, записники, журнали та інше); документи, що свідчать про утилізацію (кремацію) відходів, а також інші речі та документи, що свідчать про вчинене кримінальне правопорушення; медичні відходи.

Крім того, існують ризики того, що необхідні відомості про вчинене кримінальне правопорушення можуть бути знищені особами які користуються приміщенням за вказаною адресою, тому отримати їх в інший спосіб не є можливим.

Згідно Державного реєстру речових прав на нерухоме майно право власності на майновий комплекс за адресою: АДРЕСА_1 зареєстровано за ТОВ «Голосіївський квартал» (ЄДРПОУ: 40916803).

Згідно ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно дост. 30 Конституції Українине допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відшукувані речі і документи матимуть значення для досудового розслідування, а відомості, які у них містяться, в сукупності з іншими матеріалами слідства, будуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази під час судового розгляду, слідчий суддя приходить до висновку про обґрунтованість клопотання та про наявність підстав для його часткового задоволення.

Керуючись ст.ст. 234-235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у Київській області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12020110000001009 від 21.10.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_4 та слідчим, які входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні № 12020110000001009 від 21.10.2020р., а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_3 ; ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 на проведення обшуку офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ТОВ «Голосіївський квартал» (ЄДРПОУ: 40916803) та знаходиться у користуванні ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752), з метою відшукання та вилучення знарядь вчинення кримінального правопорушення та речей, що мають значення для досудового розслідування та містять відомості, які можуть бути доказами під час досудового розслідування, а саме:

-договори про надання послуг з утилізації відходів, укладені між ТОВ «Центр Екобезпеки та Гігієни» (код ЄДРПОУ 33145752) та установами, підприємства, організаціями;

-транспортні накладні на перевезення відходів;

-акти приймання виконаних робіт за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів;

- платіжні доручення про сплату коштів за вищевказаними договорами про надання послуг з утилізації відходів;

-чорнових записів та особистих записів (чернетки, блокноти та інше);

-документи, що свідчать про утилізацію (кремацію) відходів, а також інші речі та документи, що свідчать про вчинене кримінальне правопорушення;

-медичні відходи.

В іншій частині відмовити.

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення чи іншого володіння особи лише один раз протягом 30 днів з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94431236
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №12020110000001009 від 21.10.2020р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364 КК України

Судовий реєстр по справі —759/1740/21

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Горбенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні