Ухвала
від 26.01.2021 по справі 910/9600/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

26.01.2021Справа № 910/9600/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївський глиноземний завод"</a>;

до Міністерства розвитку економіки,торгівлі і сільського господарства України

(відповідач 1);

компанії МБ ЕНД Сервісес ЛТД (MB AND SERVICES LTD);

про визнання патенту України недійсним.

Суддя О. В. Мандриченко

Представники:

Від позивача 1: Капітоненко А. Г., адвокат, довіреність № НГЗ-ИСХ-01-20-675 від 01.06.2020;

Від відповідача 1: не з`явилися;

Від відповідача 2: не з`явилися.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду міста Києва звернулося Товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївський глиноземний завод" з позовом до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (відповідач 1) та МБ ЕНД СЕРВІСЕС ЛТД (відповідач 2) про визнання патенту України № 99310 на корисну модель недійсним повністю.

В обгрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що корисна модель за патентом України № 99310 не відповідає такій умові патентоздатності, як новизна.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.07.2020 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження; підготовче засідання призначено на 26.01.21; ухвалено звернутися до уповноваженого Центрального органу Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії з проханням про вручення судових документів відповідачу-2 у справі № 910/9600/20 - МБ ЕНД СЕРВІСЕС ЛТД; провадження у справі зупинено до 26.01.2021.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 10.08.2020 у задоволенні заяви позивача про забезпечення позову відмовлено повністю.

До господарського суду від представника позивача надійшло клопотання про залучення до участі у справі Державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" (ідентифікаційний код: 31032378; місцезнаходження: Україна, 01601, місто Київ, вул. Глазунова, будинок 1).

Вказане клопотання обґрунтоване наступним.

14.10.2020 набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів Україні щодо створення національного органу інтелектуальної власності", яким визначено повноваження Національного органу інтелектуальної власності.

Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності", Національний орган інтелектуальної власності є функціональним правонаступником центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, щодо окремих функцій та повноважень з реалізації державної політики у сфері інтелектуальної власності, визначених цим Законом.

Кабінет Міністрів України розпорядженням від 13.10.2020 року № 1267-р "Про Національний орган інтелектуальної власності" визначив, що державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" виконує функції Національного органу інтелектуальної власності.

Відповідно до ст. 2-1 Закону України "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг", яка була включена на підставі Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності":

До владних повноважень, делегованих Національного органу інтелектуальної власності, зокрема, належить:

- приймання заявок проведення їх експертизи, прийняття рішень щодо них;

- видача свідоцтв на торговельні марки, здійснення державної реєстрації торговельних марок;

- опублікування офіційних відомостей про торговельні марки та подані заявки на торговельні марки у Бюлетні, ведення Реєстру та Бази даних заявок, внесення до Реєстру відомостей, надання витягів та виписок в електронній, та (або) паперовій формі.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Отже, враховуючи, що Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності" набрав чинність 14.10.2020 року, позивач на момент подання позовної заяви - 02.07.2020 року не знав та не міг знати про підставу залучення Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" як співвідповідача, а тому господарський суд приходить до висновку про задоволення клопотання представника позивача та залучення до участі у справі в якості правонаступника - Державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності".

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає судове засідання в межах визначеного цим Кодексом строку у разі першої неявки в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними.

Керуючись ст. 52, 120, 121, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

У Х В А Л И В:

1. Замінити Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України (відповідач 1) на його процесуального правонаступника - Державне підприємство "Український інститут інтелектуальної власності" (ідентифікаційний код: 31032378; місцезнаходження: Україна, 01601, місто Київ, вул. Глазунова, будинок 1).

2. Зобов`язати позивача направити Державному підприємству "Український інститут інтелектуальної власності" позовну заяву разом з доданими до неї матеріалами, про що необхідно надати господарському суду відповідні докази.

3. Запропонувати Державному підприємству "Український інститут інтелектуальної власності" у строк до п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали надати суду обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому статтею 178 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство та докази направлення відзиву з доданими до нього документами на адресу позивача.

4. Відкласти підготовче засідання до 16.02.21 о 09:50 Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 2.

5. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи, яким необхідно при собі мати документи, що підтверджують їх повноваження відповідно до статті 60 Господарського процесуального кодексу України.

6. Попередити учасників судового процесу про наслідки неявки в судове засідання відповідно до ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

7. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О. В. Мандриченко

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено01.02.2021
Номер документу94488510
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання патенту України недійсним.

Судовий реєстр по справі —910/9600/20

Рішення від 02.03.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 16.02.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 10.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 27.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

Ухвала від 07.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні