Рішення
від 29.01.2021 по справі 923/1389/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2021 року м. Херсон Справа № 923/1389/20

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В. , розглянувши справу

за позовом: Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк", м.Київ

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕГАБУД ХЕРСОН", м. Херсон

про стягнення 81568,86 грн

представники не викликались

в с т а н о в и в:

До Господарського суду Херсонської області надійшла позовна заява Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" (позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕГАБУД ХЕРСОН" (відповідач) про стягнення 81568,86грн заборгованості за договором № 265/2019/WO-26 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту від 19.12.2019, з яких - 49858,96 грн заборгованості по кредиту (овердрафту), 14056,29 грн заборгованості по процентам, 1134,29 грн пені (неустойки) за несвоєчасну сплату кредиту (овердрафту), 20,70 грн пені (неустойки) за несвоєчасну сплату процентів, 14549,01 грн 40% річних за несвоєчасне повернення кредиту (овердрафту), 768,10 грн 40% річних за несвоєчасну сплату процентів, 998,78 грн інфляційних за несвоєчасну сплату кредиту (овердрафту) та 182,73грн інфляційних за несвоєчасну сплату процентів.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 24.12.2020, справу розподілено судді Литвиновій В.В.

Ухвалою від 28.12.2020 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено Відповідачу строк, відповідно до ст. 251, 252 ГПК України, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання суду (з доказами надіслання іншим учасникам справи): відзив на позов з документальним обґрунтуванням викладених обставин, заяви процесуальних питань (за наявності), належним чином засвідчені копій статутних та реєстраційних документів. Роз`яснено Відповідачу, що відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України, у разі ненадання заяв по суті справи у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Ухвала суду, надіслана на адресу відповідача, зазначену в позовній заяві та Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://usr.minjust.gov.ua/ua/freesearch) м. Херсон вул. Пилипа Орлика 15, офіс 203/1, повернулась до суду з позначкою пошти 06.01.2021 "адресат відсутній за вказаною адресою". Відповідач відзиву на позовну заяву не надав.

Згідно з п. 99-2 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 "Про затвердження правил надання послуг поштового зв`язку" рекомендовані поштові відправлення з позначкою «Судова повістка» , адресовані юридичним особам, під час доставки за зазначеною адресою вручаються представнику юридичної особи, уповноваженому на одержання пошти, під розпис. У разі відсутності адресата за вказаною на рекомендованому листі адресою працівник поштового зв`язку робить позначку «адресат відсутній за вказаною адресою» , яка засвідчується підписом з проставленням відбитку календарного штемпеля і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його до суду.

Згідно з п. 5) ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

З огляду на викладене, враховуючи п. 5) ч. 6 ст. 242 ГПК України, відповідач вважається належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, оскільки ухвала суду надіслана за адресою, зареєстрованою у встановленому порядку.

Суд дійшов висновку, що враховуючи, що сторони належним чином повідомлені про розгляд справи, з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору, справа може бути розглянута за наявними у ній документами.

Дослідивши матеріали справи, суд

в с т а н о в и в:

19.12.2019 між Публічним акціонерним товариством Акціонерний банк "Укргазбанк" та Товариством з обмеженою відповідальністю "МЕГАБУД ХЕРСОН" (позичальник) укладено договір № 265/2019/WO-26 про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту (договір приєднання), за умовами якого позичальник в повному обсязі акцептував Правила надання кредиту на умовах овердрафту, що розміщена на сайті http:/www. ukrgasbank.com.

Згідно з ст. 634 ЦК України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

У відповідності до абзаців 3, 5, 6 Преамбули Правил - ці Правила надання кредиту на умовах овердрафту в АБ УКРГАЗБАНК (далі - Правила), разом із Договором про приєднання до Правил та всіма додатками та додатковими угодами до них складають Договір про надання кредиту на умовах овердрафту.

Приєднання Клієнта до Правил (акцептування даної публічної пропозиції у відповідності із ст.ст. 633, 634 Цивільного кодексу України) здійснюється шляхом підписання Договору про приєднання до Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ УКРГАЗБАНК (далі - Договір про приєднання) за встановленою АБ УКРГАЗБАНК формою.

Датою укладення Договору про надання кредиту на умовах овердрафту є дата Договору про приєднання.

Пунктами 1.2.-1.3. Правил встановлено, що підписанням Договору про приєднання Позичальник підтверджує своє ознайомлення та повну, безумовну і остаточну згоду з усіма умовами Правил, а також своє волевиявлення стосовно приєднання до Правил. Приєднуючись до Правил Позичальник приймає на себе всі обов`язки та набуває всіх прав, передбачених Договором про надання мікрокредиту.

У відповідності до п.п. 2.1., 2.2. Правил - Банк надає Позичальнику Кредит в межах Ліміту овердрафту, а Позичальник зобов`язується повернути Кредит, сплачувати проценти за користування кредитними коштами та комісії передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту.

Основні умови кредитування зазначаються в Договорі про приєднання.

Виходячи із змісту п. 1. Договору про приєднання ліміт овердафту встановлюється в розмірі 50 340,00 грн.

Пунктом 3. Договору про приєднання його сторони встановили, що ліміт овердрафту з 19 грудня 2019 року по 18 грудня 2020 року (включно).

За користування овердрафтом, в межах строку кредитування, визначеного п. З цього Договору про приєднання, Позичальник сплачує Банку проценти за користування кредитними коштами, виходячи із встановленої Банком базової процентної ставки, в розмірі 30 (тридцять) процентів річних, в національній валюті. За користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафтом (прострочена заборгованість) процентна ставка встановлюється в розмірі 40 (сорок) процентів річних (п.п. 4-5 Договору про приєднання).

Згідно п. 2.4. Правил - надання Кредиту здійснюється шляхом сплати з Поточного рахунку Позичальника, відкритого в Банку, розрахункових документів на суму, що перевищує залишок на такому рахунку.

Пунктом 2.8. Правил передбачено, що датою (днем) надання овердрафту вважається банківський день, на кінець якого виникає дебетове сальдо на Поточному рахунку Позичальника, в результаті оплати з Поточного рахунку платіжних документів Позичальника на суму, що перевищує кредитовий залишок коштів на такому рахунку.

У відповідності до п. 2.10. Правил - кредитні кошти, надані Банком в межах Ліміту овердрафту, повинні бути повернуті Позичальником в повному обсязі не пізніше:

- останнього дня строку, на який встановлено Ліміт овердрафту;

- кінця банківського дня визначеного як день настання терміну/строку виконання Позичальником будь-яких грошових зобов`язань за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту, у т.ч. внаслідок застосування Банком вимоги дострокового повного/часткового виконання Позичальником своїх зобов`язань за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту;

- кінця останнього банківського дня місяця, наступного за місяцем початку користування Овердрафтом.

Пунктом 2.17. Правил передбачено, що у випадку порушення Позичальником строків повернення овердрафту та нарахованої плати за овердрафт, наступного банківського дня суми непогашених у строки платежів визнаються простроченими.

За користування кредитними коштами Позичальник сплачує Банку проценти, виходячи із встановленої Банком процентної ставки, розмір якої зазначається у Договорі про приєднання (п. З.1. Договору про приєднання).

За приписами п.п. 3.3.-3.5., 3.7. - 3.8., 3.10., 3.12. - проценти за користування кредитними коштами нараховуються на щоденні дебетові залишки по Поточному рахунку Позичальника або на дебетові залишки по окремому рахунку для обліку кредитної заборгованості, перенесеної з Поточного рахунку.

Нарахування здійснюється починаючи з дня надання Овердрафту згідно з п. 2.8. Правил по день, що передує дню повної сплати Овердрафту входячи із процентної ставки та межах строку кредитування, визначених у Договорі про приєднання.

При розрахунку процентів за користування кредитними коштами використовується метод факт/360 , виходячи із фактичної кількості днів у місяці та банківського року з розрахунку 360 днів у році.

Проценти за користування кредитними коштами нараховуються Банком щомісячно, не пізніше останнього банківського дня місяця, за період з дати надання Овердрафту по останній календарний день місяця, в якому наданий Овердрафт, та надалі з першого дня по останній календарний день місяця, в день дострокового розірвання Договору про надання кредиту у формі овердрафту, в день закінчення строку, на який надано Овердрафт, за період з першого календарного дня місяця, в якому відбувається погашення овердрафту, по день, що передує дню повного погашення заборгованості за Овердрафтом, а у разі настання Події припинення до дня настання Події припинення, що визначені в п. 5.4.2. Правил.

Сплата процентів за користування кредитними коштами здійснюється щомісячно, не пізніше 15-го числа місяця, наступного за місяцем користування Овердрафтом, а також: в день зазначений в письмовому повідомленні Банку про дострокове розірвання Договору про надання кредиту на умовах овердрафт, в день закінчення строку, на який наданий Овердрафт. Проценти за користування кредитними коштами сплачуються з урахуванням положень п. 3.12. цих Правил.

У разі якщо останній день для сплати (погашення) процентів припадає на вихідний або святковий день, то така сплата здійснюється у день, що передує такому вихідному або святковому дню.

Нарахування процентів за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту (прострочена заборгованість здійснюється починаючи з дня виникнення простроченої заборгованості, включаючи такий день до дня погашення такого прострочення або настання Події припинення, визначеної в п. 5.4.2. цих Правил. Сторони узгодили, що в разі настання Події припинення, Банк зупиняє нарахування процентів за користування кредитними коштами з дати визначених для такої події у п. 5.4.2., а Позичальник зобов`язується сплатити на користь Банку платежі визначені в п. 5.4. цього Договору у випадку їх виникнення.

Виходячи із змісту п.п. 5.4.2.-5.4.2.3. Правил - Сторони визначили, що днем настання Події припинення та датою прострочення Фактичної заборгованості Позичальника є:

закінчення строку кредитування - наступний календарний день після кінцевої дати строку кредитування

визначеної в Договорі про приєднання,

пред`явлення Банком вимоги про дострокове повернення Кредиту - дата зазначена в такому письмовому

повідомленні Банку,

звернення Банку з позовом про дострокове стягнення кредиту - наступний календарний день за днем

поштового відправлення позовної заяви Банку до відповідача (-ів).

04.05.2020 року між Позивачем та Відповідачем укладена Додаткова угода № 1 до Договору про приєднання, якою відстрочено на 6 місяців сплату нарахованих процентів за користування кредитом (овердрафтом) за період з 02.04.2020 року по 30.06.2020 року.

Статтею 509 ЦК України передбачено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Частиною першою статті 173 Господарського кодексу України (надалі - ГК України) встановлено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Як передбачено статтею 193 ГК України, суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

В силу положень статті 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти.

Позивач виконав свої зобов`язання за Договором про приєднання, надавши Відповідачу кредитні кошти у розмірі 49 858,96 грн, що підтверджується випискою по рахунку №№ НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ).

Згідно статті 525 ЦК України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до частини першої статті 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 629 ЦК України передбачено, що договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статтею 530 Цивільного кодексу України передбачено, що якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Статтею 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Статтею 611 ЦК України передбачено, що у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

У відповідності до п.п. 4.3.3. - 4.3.6. Правил - Позичальник зобов`язується:

- повністю погасити заборгованість за основним боргом за Овердрафтом перед Банком не пізніше строку зазначеного в Договорі про приєднання, а також здійснювати погашення заборгованості за основним боргом за Овердрафтом на умовах визначених Договором про надання кредиту у формі овердрафту у випадку перевищення фактичної заборгованості позичальника за основним боргом за Овердрафтом Ліміту овердрафту за результатами його перегляду,

- у випадку застосування Банком права вимагати дострокового повного виконання Позичальником своїх зобов 'язанъ за Договором про надання кредиту у формі овердрафту достроково повернути Овердрафт, погасити нараховані проценти за користування кредитними коштами, комісії та можливі штрафні санкції у випадках, передбачених Договором про надання кредиту у формі овердрафту,

- своєчасно сплачувати (погашати) Плату за овердрафт та проценти за користування кредитними коштами, що не повернуті в строки/терміни, передбачені Договором про надання кредиту на умовах овердрафту, на умовах та в порядку, передбачених Договором про надання кредиту у формі овердрафту,

- незалежно від підстав розірвання чи припинення дії Договору про надання кредиту у формі овердрафту сплатити Банку усі штрафні санкції, у разі їх виникнення, відповідно до умов Договору про надання кредиту на умовах овердрафту та чинного законодавства України.

Станом на 04.11.2020 року Позичальник має прострочену заборгованість по кредиту у розмірі 49 858,96 грн., по нарахованим, але несплаченим процентам за користування кредитними коштами за період з 01.01.2020 року по 04.11.2020 року включно у розмірі 14 056,29 гри., згідно даним виписок по рахункам №№ НОМЕР_1 ( НОМЕР_2 ), НОМЕР_3 ( НОМЕР_4 ), НОМЕР_5 ( НОМЕР_6 ), НОМЕР_7 ( НОМЕР_8 ), НОМЕР_9 ( НОМЕР_10 ) за період з 19.12.2019 року по 24.12.2020 року та розрахунку кредитної заборгованості, що додається до цієї позовної заяви.

В свою чергу, пунктом 5.8. Правил встановлено, що строк позовної давності за Договором про надання мікрокредитуу п`ять років, у т.ч. до вимог про стягнення неустойки (пені).

Згідно приписів абзацу 1 пункту 5.3. Правил - за порушення визначених в Договорі про надання кредиту на умовах овердрафту строків (термінів) повернення Овердрафту та/або сплати процентів за користування кредитними коштами та/або комісій, Позичальник зобов`язаний сплатити Банку неустойку (пеню), яка обчислюється від суми простроченої Фактичної заборгованості, в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період за який сплачується пеня.

У зв`язку із неналежним виконанням Позичальником своїх зобов`язань щодо сплати кредиту (овердрафту) та процентів за його користування. Позивач нарахував пеню за несвоєчасну сплату кредиту (овердрафту) у розмірі 1 134,29 грн. та пеню за несвоєчасну сплату процентів за користування кредитними коштами 20,70 грн., згідно розрахунку, що додається до цієї позовної заяви.

Згідно ст. 625 ЦК України, Боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також; три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Пунктом 5.4.1. Правил встановлено, що у випадку неповернення Позичальником кредитних коштів при настанні Події припинення, вся фактична заборгованість Позичальника вважається простроченою і Позичальник зобов"язаний повернути таку Фактичну заборгованість в повному розмірі та сплатити на користь Банку Платежі згідно ч. 2 ст. 625 ЦКУ, які дорівнюють 40,0 (сорок) % річних.

Сторони визначили, що Платежі згідно ч. 2 ст. 625 ЦКУ - проценти від суми простроченої Фактичної заборгованості Позичальника, розмір яких у відповідності до ч. 2 cm. 625 Цивільного кодексу України встановлюються за домовленістю Сторін у процентах річних та підлягають сплаті за весь період прострочення.

У зв`язку із неналежним виконанням Позичальником зобов`язань за Договором про приєднання по своєчасному поверненню кредиту (овердрафту) та процентів за користування ним, згідно ч.2 ст. 625 ЦК України, Позивач нарахував суму індексу інфляції простроченої заборгованості по кредиту у розмірі 998,78 грн. та суму процентів річних за прострочення заборгованості по кредиту та несплаченим процентам за користування кредитними коштами у загальному у розмірі 182,73 гри., згідно розрахунку, що додається до цієї позовної заяви.

Загальна сума заборгованості Позичальника перед Банком за Договором про приєднання, станом на 24.12.2020 року склала 81 568 (Вісімдесят одна тисяча п`ятсот шістдесят вісім) гривень 86 копійок, з яких:

- заборгованість (прострочена) по кредиту (овердрафту) - 49 858 (Сорок дев`ять тисяч вісімсот п`ятдесят вісім) гривень 96 копійок;

- заборгованість (прострочена) по процентам за користування Позичальником кредитними коштами за період з 01.01.2020 року по 04.11.2020 року - 14 056 (Чотирнадцять тисяч п`ятдесят шість) гривень 29 копійок;

- заборгованість по неустойці (пені) за несвоєчасну сплату кредиту (овердрафту) - 1 134 (Одна тисяча сто тридцять чотири) гривні 29 копійок;

- заборгованість по неустойці (пені) за несвоєчасну сплату процентів за користування кредитом (овердрафтом) -20 (Двадцять) гривень 70 копійок;

- суму процентів річних (згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України та п. 5.4.1. Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ УКРГАЗБАНК ), нарахованих за несвоєчасне погашення заборгованості по кредиту (овердрафту) -14 549 (Чотирнадцять тисяч п`ятсот сорок дев`ять) гривень 01 копійка;

- суму процентів річних (згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України та п. 5.4.1. Правил надання кредиту на умовах овердрафту в АБ УКРГАЗБАНК ), нарахованих за простроченої заборгованості по процентам за користування кредитними коштами - 768 (Сімсот шістдесят вісім) гривень 10 копійок;

- суму індексу інфляції (згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України), нарахованої за несвоєчасне погашення заборгованості по кредиту (овердрафту) - 998 (Дев`ятсот дев`яносто вісім) гривень 78 копійок;

- суму індексу інфляції (згідно ч. 2 ст. 625 ЦК України), нарахованої за несвоєчасне погашення заборгованості по нарахованим, але несплаченим процентам за користування кредитом (овердрафтом) - 182 (Сто вісімдесят дві) гривні 73 копійки.

У відповідності до п.п. 4.2.5., 4.2.5.1. Правил - Банк має право відмовитися від надання Позичальнику кредитних коштів, призупинити/скасувати Ліміт овердрафту, а також: вимагати дострокового повного виконання Позичальником своїх зобов`язань за Договором про надання кредиту на умовах овердрафту включаючи нараховані проценти за користування кредитними коштами, комісії та, в разі наявності, штрафні санкції, якщо відбулася та триває хоча б одна з наступних подій: Позичальник не виконав у строки свої зобов`язання по поверненню Овердрафту (його частини), та/або сплаті Плати за Овердрафт, та/або інші зобов`язання по сплаті грошових коштів, передбачені Договором про надання кредиту у формі овердрафту.

05.11.2020 року Позивач направив на адресу Відповідача лист-вимогу від 04.11.2020 року (№ 172/33576/2020), яким вимагав від останнього виконати порушене зобов`язання та повністю погасити заборгованість за Договором про приєднання, але дану вимоги Позивача Відповідач проігнорував.

Таким чином, у Позивача виникло право достроково стягнути з Відповідача усю наявну заборгованість за Договором про приєднання у загальному розмірі 81 568 (Вісімдесят одна тисяча п`ятсот шістдесят вісім) гривень 86 копійок.

Враховуючи викладене, заявлений позивачем позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

За змістом ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Водночас обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. 77 ГПК України).

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, дійшов висновку задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Відповідно до ч. 1, 9 ст. 129 ГПК України судові витрати в розмірі 2102 грн покладаються на відповідача.

На підставі вищевикладених норм права, керуючись ст.ст. 129, 232-240 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "МЕГАБУД ХЕРСОН" (м. Херсон вул. Пилипа Орлика 15, офіс 203/1, код 41596369) на користь Публічного акціонерного товариства Акціонерний банк "Укргазбанк" (м. Київ вул. Єреванська 1, код 23697280) 81568,86 грн заборгованості та 2102грн витрат зі сплати судового збору.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України).

Повне рішення складено 29.01.2021.

Суддя В.В.Литвинова

Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено01.02.2021

Судовий реєстр по справі —923/1389/20

Рішення від 29.01.2021

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 28.12.2020

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні