Рішення
від 29.01.2021 по справі 484/3159/20
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 484/3159/20

Провадження № 2/484/108/21 р.

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.01.2021 року Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

в складі: головуючого - судді Панькова Д.А.

секретаря судового засідання - Панчук О.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Первомайську цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Первомайська міська рада Миколаївської області, про визнання прав та обов`язків забудовника, -

В С Т А Н О В И В :

24.09.2020 року позивач звернувся до суду з позовом про визнання прав та обов`язків забудовника, обґрунтувавши позовні вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Первомайську помер його батько ОСОБА_3 , після смерті якого залишилась спадщина на належне йому майно, а саме незавершене будівництво нежитлової будівлі, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

В термін, визначений законом, він звернувся із заявою в нотаріальну контору про своє бажання отримати спадщину, оскільки є спадкоємцем першої черги відповідно до ст. 1261 ЦК України. Спадкоємцем першої черги є і відповідач, однак він відмовився від прийняття спадщини на користь позивача.

31 січня 2020 року ОСОБА_1 отримав постанову Першої Первомайської державної нотаріальної контори, якою йому було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, а саме в видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на цю будівлю, оскільки відсутній правовстановчий документ на це будівництво.

Згідно договору оренди землі від 26.05.2008 року ОСОБА_3 отримав у користування земельну ділянку розміром в 0,0168 га для комерційного застосування, кадастровий номер земельної ділянки 4810400000:02:026:0013.

Земельній ділянці присвоєно адресу: АДРЕСА_2 .

Відповідно до повідомлення про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (ССІ) про зміну даних у повідомленні про початок виконання будівельних робіт щодо об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів з незначними наслідками (СС1) спадкодавець повідомив про початок будівництва магазину непродовольчих товарів за вищевказаною адресою на наданій в користування йому земельній ділянці.

Відповідно до акту від 06 серпня 2018 року, складеного представником комунального підприємства Первомайської міської ради Архітектурно-планувальне бюро про обстеження будівництва об`єкту готовність його складає 9,9 %.

Таким чином, батько отримав дозвіл на будівництво у встановленому законом порядку, почав будівництво, але не встиг закінчити його у зв`язку із смертю.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного інтересу у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способом захисту цивільного права та інтересу може бути визнання права.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30 травня 2008 року Про судову практику в справах про спадкування , якщо будівництво нерухомого майна здійснювалось згідно і законом, то у разі смерті забудовника до завершення будівництва його права та обов`язки, як забудовника входять до складу спадщини.

Відповідно до ст. 331 ЦК України право власності на новостворене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівництва. Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна в експлуатацію, право власності виникає з моменту прийняття його в експлуатацію. Якщо право власності на нерухоме майно виникає з моменту реєстрації, право власності на це майно виникає з моменту реєстрації майна.

Таким чином, за позивачем можливо визнати права та обов`язки забудовника незавершеної будівництвом нежитлової будівлі, що знаходиться в АДРЕСА_1 , готовність якої на даний час складає 9,9% - в порядку спадкування за законом після смерті його батька ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Представник позивача надала суду заяву з проханням слухати справу у її відсутність, позовні вимоги підтримала в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 у судове засідання не з`явився, хоча про час і місце слухання справи оповіщений відповідно до вимог ст. 130 ЦПК України, відзив на позов не подав. В матеріалах справи наявна нотаріально посвідчена заява про відмову від спадщини.

Від представника Первомайської міської ради Миколаївської області надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнав.

Дослідивши матеріали справи, надані суду докази, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Згідно з ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_2 є спадкоємцями першої черги за законом після смерті їх батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Первомайську Миколаївської області (свідоцтво про смерть серія НОМЕР_1 , видане 20.07.2019 р.).

До складу спадщини після його смерті входить: незавершене будівництво нежитлової будівлі, що знаходиться в АДРЕСА_1 .

Відповідач ОСОБА_2 не бажає успадковувати майно після смерті батька, тому надав нотаріально посвідчену заяву про відмову від спадщини після смерті ОСОБА_3 .

В термін, визначений законом, позивач звернувся до нотаріальної контори із заявою про своє бажання прийняти спадщину, однак нотаріус не може видати йому свідоцтво про право на спадщину за законом на дане майно, оскільки відсутні правовстановчі документи на нього.

Право власності на спадкове майно підтверджується наявними в матеріалах справи документами: копією повідомлення про початок виконання робіт, копією акту від 06.08.2018 року, копією витягу з ДЗК, копією технічного паспорту.

Згідно ст. 4 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб у спосіб, визначений законами України.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів може бути визнання права.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України за № 7 від 30.05.2008 Про судову практику у справах про спадкування , у разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч. 2 ст. 332 ЦК України право власності на нерухоме майно, якщо відповідно до закону таке право підлягає державній реєстрації, виникає з моменту державної реєстрації.

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкування є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Таким чином, з огляду на вищевикладене та, оцінюючи в сукупності добуті в судовому засіданні докази, суд знаходить достовірно встановленим, що будівництво здійснювалось згідно із законом, а тому у разі смерті забудовника до завершення будівництва, його права та обов`язки як забудовника входять до складу спадщини. Позивач є єдиним спадкоємцем, який прийняв спадщину після смерті останнього, а тому має право на визнання за ним прав та обов`язків забудовника на дане майно.

Оскільки права позивача не визнаються у зв`язку із відсутністю належним чином оформленого правовстановлюючого документу, про що нотаріусом 31.01.2020 року було винесено постанову № 125/02-31 про відмову у вчиненні нотаріальної дії, то відповідно до ст. 392 ЦК України та п.8 Постанови Пленуму Верховного суду України № 7 від 30.05.2008 року вони можуть бути визнані судом.

З урахуванням наведеного позовні вимоги позивача є обґрунтованими та законними і підлягають задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 2, 10-13, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 ( АДРЕСА_3 , РНОКПП: НОМЕР_2 ) до ОСОБА_2 ( АДРЕСА_4 , РНОКПП: НОМЕР_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Первомайська міська рада Миколаївської області (вул. Грушевського, 3, м. Первомайськ, Миколаївська обл., ЄДРПОУ 35926170) про визнання прав та обов`язків забудовника - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 права та обов`язки забудовника незавершеного будівництвом магазину непродовальчих товарів з будівельною готовністю 9,9 %, який знаходиться в АДРЕСА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області.

Повний текст рішення буде виготовлений протягом десяти днів та надісланий сторонам.

Суддя:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено01.02.2021
Номер документу94497217
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —484/3159/20

Ухвала від 09.04.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Мельничук О. В.

Ухвала від 31.03.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Мельничук О. В.

Рішення від 29.01.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Рішення від 19.01.2021

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Паньков Д. А.

Ухвала від 01.12.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Хемич О. Б.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Хемич О. Б.

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Хемич О. Б.

Ухвала від 29.10.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Хемич О. Б.

Ухвала від 02.10.2020

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Хемич О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні