Рішення
від 29.01.2021 по справі 744/1306/20
СЕМЕНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

29.01.21

Справа № 744/1306/20

Провадження по справі № 2/744/55/2021

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2021 року Семенівський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючого - судді Смаги С. В.,

при секретарі судового засідання Фільчаговій Г. В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Семенівка Чернігівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом представника позивача - адвоката Добровольської Олени Сергіївни в інтересах позивача ОСОБА_1 до Семенівської міської ради Чернігівської області про визнання права приватної власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області; Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, -

В С Т А Н О В И В :

Представником позивача - адвокатом Добровольською Оленою Сергіївною в інтересах позивача, ОСОБА_1 , пред`явлено до суду позов до відповідача, Семенівської міської ради Чернігівської області, в якому представник позивача просила: визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0653, площею 4,34 гектара, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області і належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯГ № 855219; визнати за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:1107, площею 0,12 гектара, яка розташована на території Семенівської міської ради Чернігівської області і належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серія ЯГ № 855219.

В обґрунтування своїх позовних вимог представник позивача у позовній заяві зазначила про те, що в місті Семенівка Чернігівської області проживав дід позивача по справі ОСОБА_5 , за життя який отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855219. Згідно даного державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_5 був власником двох земельних ділянок: земельної ділянки з кадастровим номером 7424710100:26:001:0653, площею 4,34 гектара і земельної ділянки з кадастровим номером 7424710100:26:001:1107, площею 0,12 гектара, які розташовані на території Семенівської міської ради Чернігівської області. 22 лютого 2005 року ОСОБА_5 склав заповіт, який посвідчений приватним нотаріусом Семенівського районного нотаріального округу і зареєстрований в реєстрі за № 285, згідно якого заповідав все своє майно, яке буде йому належати на день смерті, своєму онукові ОСОБА_6 (позивачу по справі). ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер. Позивач по справі, як спадкоємець за заповітом, звернувся до Семенівської районної державної нотаріальної контори в Чернігівській області для оформлення спадщини і 02 жовтня 2010 року отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом, але тільки на житловий будинок, спадщину на земельні ділянки нотаріус не оформила, так як правовстановлюючий документ на землю, зокрема, оригінал державного акту на право власності на земельні ділянки був втрачений. Позивачем по справі було розміщене оголошення в Семенівській районній газеті Життя Семенівщини від 29 серпня 2019 року про втрату державного акту, але документ так і не був знайдений.

Ухвалою судді від 21 грудня 2020 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито загальне позовне провадження у даній справі та призначено підготовче судове засідання на 29 січня 2021 року .

Позивач ОСОБА_7 , у підготовче судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, до суду подав письмову заяву, згідно даних якої просить всі судові засідання по даній справі провести без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

У підготовче судове засідання представник позивача - адвокат Добровольська Олена Сергіївна не з`явилася, належним чином була повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, до суду подала письмову заяву, згідно даних якої просить розгляд даної справи провести без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Представник відповідача, Семенівської міської ради Чернігівської області, Семенівський міський голова Чернігівської області Деденко Сергій Іванович у підготовче судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце розгляду справи, надав до суду письмову заяву, згідно даних якої просить розглянути справу без участі представника Семенівської міської ради, позовні вимоги Семенівська міська рада Чернігівської області визнає повністю.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області, завідувач Семенівської районної державної нотаріальної контори Чернігівської області Доля Наталія Миколаївна у підготовче судове засідання не з`явилась, будучи належним чином повідомлена про дату, час і місце розгляду справи, подала до суду письмову заяву, у якій просить суд розглянути справу без присутності представника Семенівської районної державної нотаріальної контори на розсуд суду, та надала інформаційну довідку зі Спадкового реєстру, згідно даних якої до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_8 Семенівською районною державною нотаріальною конторою Чернігівської області 03 листопада 2009 року заведена спадкова справа № 457/2009 (номер у Спадковому реєстрі 48378606) за заявою ОСОБА_1 , спадкоємця за заповітом, на підставі якої 02 жовтня 2010 року видано свідоцтво про право на спадщину серії ВРВ № 626811 (номер у Спадковому реєстрі 50043120) на житловий будинок.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області, у підготовче судове засідання свого представника не направило, будучи належним чином повідомленим про дату, час і місце розгляду справи, про поважні причини неявки представника суд не повідомило, письмове пояснення з викладом своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову до суду не подало.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, розглянувши справу у відповідності до ч. 3 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних підстав.

Ч. 4 ст. 200 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що ухвалення в підготовчому судовому засіданні рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому статтею 206 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 Цивільного процесуального кодексу України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

У справі встановлено, що в місті Семенівка Чернігівської області проживав дід позивача по справі ОСОБА_5 , який за життя отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855219. Згідно даного державного акта на право власності на земельну ділянку ОСОБА_5 був власником двох земельних ділянок: земельної ділянки з кадастровим номером 7424710100:26:001:0653, площею 4,34 гектара і земельної ділянки з кадастровим номером 7424710100:26:001:1107, площею 0,12 гектара, які розташовані на території Семенівської міської ради Чернігівської області. 22 лютого 2005 року ОСОБА_5 склав заповіт, який посвідчений приватним нотаріусом Семенівського районного нотаріального округу і зареєстрований в реєстрі за № 285, згідно якого заповідав все своє майно, яке буде йому належати на день смерті, своєму онукові ОСОБА_6 (позивачу по справі). ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 помер. Позивач по справі, як спадкоємець за заповітом, звернувся до Семенівської районної державної нотаріальної контори в Чернігівській області для оформлення спадщини і 02 жовтня 2010 року отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом, але тільки на житловий будинок, спадщину на земельні ділянки нотаріус не оформила, так як правовстановлюючий документ на землю, зокрема, оригінал державного акту на право власності на земельні ділянки був втрачений. Позивачем по справі було розміщене оголошення в Семенівській районній газеті Життя Семенівщини від 29 серпня 2019 року про втрату державного акту, але документ так і не був знайдений.

Згідно інформаційної довідки відділу у Семенівському районі Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області № 29-25-0.33-635/113-20 від 09 грудня 2020 року не можливо видати дублікат державного акту, так як з набуттям чинності 01 січня 2013 року Законів України Про державний земельний кадастр та Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються.

В зв`язку з тим, що не можливо отримати дублікат державного акту замість втраченого, позивач по справі позбавлений можливості документально оформити спадщину і тому змушений звернутись за захистом своїх прав до суду.

Згідно ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Відповідно до ст. 1218 Цивільного кодексу України, до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належати спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. На підставі ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону, або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Оскільки визнання позивачем позову у даному випадку не суперечить закону, тому що позивач ОСОБА_9 є спадкоємцем за заповітом щодо майна померлого ОСОБА_10 , та не порушує права, свободи та інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про прийняття визнання позову відповідачем та про винесення рішення по суті справи у підготовчому судовому засіданні.

Виходячи з викладеного, позовні вимоги позивача підлягають повному задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 81, 89, 200, ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263, 264, 265 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов представника позивача - адвоката Добровольської Олени Сергіївни, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , місце перебування: АДРЕСА_1 , в інтересах позивача ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , до Семенівської міської ради Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 04062009, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 6, місто Семенівка Чернігівської області, 15400) про визнання права приватної власності на земельні ділянки; треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача: Семенівська районна державна нотаріальна контора Чернігівської області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 02901718, місцезнаходження: вулиця Червона Площа, будинок 2, місто Семенівка Чернігівської області, 15400); Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області (ідентифікаційний код юридичної особи в ЄДРПОУ 39764881, місцезнаходження: проспект Миру, будинок 14, місто Чернігів, 14000), - задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_2 , право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:0653, площею 4,34 гектара, яка розташована на території Семенівської міської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області і належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855219.

Визнати за ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , проживаючим за адресою: АДРЕСА_2 , право приватної власності на земельну ділянку з кадастровим номером 7424710100:26:001:1107, площею 0,12 гектара, яка розташована на території Семенівської міської територіальної громади Новгород-Сіверського району Чернігівської області і належала померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯГ № 855219.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернігівського апеляційного суду через Семенівський районний суд Чернігівської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя: С. В. Смага

СудСеменівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено01.02.2021
Номер документу94499769
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —744/1306/20

Рішення від 29.01.2021

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

Ухвала від 21.12.2020

Цивільне

Семенівський районний суд Чернігівської області

Смага С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні