Ухвала
від 29.01.2021 по справі 712/837/21
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/837/21

Провадження № 1-кс/712/454/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2021 року Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

підозрюваного ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся начальник відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю, Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_6 з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України.

Клопотання мотивує тим, що слідчим управлінням ГУ ДФС у Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020020000000036, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31 березня 2020 року, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, а також за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 209 КК України.

Досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_7 , будучи зареєстрованим фізичною особою-підприємцем з основним видом діяльності: діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, з метою незаконного збагачення, тобто одержання грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, у порушення «Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року за №854, та в порушення ч. 12 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року за №481/95-ВР, на початку 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, у невстановленому місці, діючи умисно та цілеспрямовано, з корисливих мотивів, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, організував та очолив стійку організовану групу для вчинення злочинів протягом тривалого часу, яка спеціалізувалася на незаконному виготовленні, зберіганні, транспортуванні з метою збуту, а також на збуті незаконно виготовлених алкогольних напоїв на території України з метою одержання доходу.

До складу організованої та керованої ОСОБА_7 групи на початку 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, увійшли залучені ним мешканці Вінницької області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , які виконували функції виконавців злочинів.

Створюючи організовану групу, ОСОБА_7 врахував, що ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 не працевлаштовані та потребували легкого матеріального заробітку, у зв`язку з чим будуть готові виконувати його накази, спрямовані на незаконне виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту, а також на збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв на території України з метою одержання доходу.

ОСОБА_7 користувався авторитетом у ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 і сам довіряв їм, оскільки з останніми був знайомий тривалий час.

ОСОБА_7 , будучи керівником та організатором групи, здійснював загальне керівництво групою, координував і погоджував діяльність учасників групи, розробив єдиний план, функції членів групи та розподілив їхні ролі, які були спрямовані на досягнення єдиного злочинного плану.

Згідно з розробленим ОСОБА_7 планом вчинення злочинів, доведеним до відома усіх учасників організованої ним групи та ними схваленим, який передбачав розподіл функцій кожного її учасника, спрямованих на досягнення цього плану, ОСОБА_7 придбав спеціальне приміщення для виготовлення та зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв, в якому забезпечив ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 умовами для проживання, організував придбання спеціального обладнання для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, речей і предметів для упакування і маркування незаконно виготовлених алкогольних напоїв, автотранспорту для їх транспортування, а також способу реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв серед громадян по території України.

Організатор повинен був розподілити функції кожного співучасника злочину, безпосередньо керувати діями кожного члена організованої групи, надаючи відповідні вказівки.

ОСОБА_7 врахував необхідність використання спеціального приміщення для виготовлення та зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв, спеціального обладнання для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, речей і предметів для упакування і маркування незаконно виготовлених алкогольних напоїв, автотранспорту для їх транспортування, а також способу збуту, тобто продажу за гроші, незаконно виготовлених алкогольних напоїв серед громадян по території України.

ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 в залежності від розподілу організатором функцій при вчиненні злочинів повинні були привозити до місця незаконного виготовлення алкогольних напоїв речі та предмети, необхідні для такого виготовлення, зокрема спирт етиловий, харчові добавки, ароматизатори і барвники, пакувальний матеріал та інше. За вказівкою організатора групи ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 здійснювали незаконне виготовлення алкогольних напоїв шляхом змішування етилового спирту з водою та додавання харчових добавок, ароматизаторів і барвників, після чого розливали незаконно виготовлені алкогольні напоїв в полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, таким чином готуючи їх до збуту. Підготовані до збуту незаконно виготовлені алкогольні напої ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 зберігали за місцем їх виготовлення, яке було також і місцем їх тимчасового проживання.

За вказівкою ОСОБА_7 з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 транспортували їх наданим організатором автомобілем до відділення ТОВ «Нова Пошта», за допомогою якого здійснювалась відправка незаконно виготовлених алкогольних напоїв покупцям.

Грошові кошти, одержані в результаті вчинення злочинів, ОСОБА_7 розподіляв між членами групи.

У ході досудового розслідування не встановлено загального розміру прибутку, одержаного організованою групою за період її діяльності, а також відсоток та розмір прибутку, одержаного безпосередньо кожним з учасників організованої групи.

Зв`язок між членами організованої групи підтримувався за допомогою мобільного зв`язку, тобто кожен член організованої ОСОБА_7 групи мав особистий мобільний телефон та SIM-картку з відповідним абонентським номером, відомим кожному із учасників групи. За допомогою такого зв`язку ОСОБА_7 координував дії групи уцілому та кожного учасника окремо.

Зустрічі членів організованої групи відбувалися зазвичай в місці незаконного виготовлення алкогольних напоїв.

Кожен із співучасників достовірно знав свою роль та функції, спрямовані на виконання єдиного для всіх плану злочинної діяльності, усвідомлював незаконність своїх дій та дій інших співучасників, бажав настання злочинних наслідків та своїми діями сприяв їх настанню, тобто діяв з прямим умислом.

У даній організованій групі ОСОБА_7 відповідно до розробленого ним плану, з яким безпосередньо були ознайомлені ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , був особою, яка утворила організовану групу, керував організованою групою та виконував роль організатора вчинення злочинів, до функцій якого входило: створення організованої групи, об`єднання під своїм керівництвом членів організованої групи і організація вчинення злочинів; підбір членів організованої групи; керівництво створеною організованою групою; ініціювання здійснення певного виду злочинної діяльності, а також вчинення конкретних злочинів, способу їх вчинення; розроблення та доведення плану вчинення злочинів, керівництво діями членів організованої групи під час вчинення злочинів; інструктаж членів організованої групи перед вчиненням злочинів, координувати їх дії та визначення їх послідовність у ході незаконного виготовлення, зберігання, транспортування з метою збуту та збуту алкогольних напоїв; забезпечення дотримання загальних правил поведінки членів групи та підтримання дисципліни; контроль за діями членів організованої групи під час незаконного виготовлення алкогольних напоїв, їх зберігання, транспортування та надання їм вказівок; забезпечення членів групи приміщенням для незаконного виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких товарів; організація обладнання свердловини для забору питної води для подальшого змішування етилового спирту з водою з метою незаконного виготовлення алкогольних напоїв; організація підключення приміщення по АДРЕСА_1 до мережі ІNTERNET для забезпечення безперебійного доступу до вказаної мережі та формування накладних служби доставки компанії ТОВ «Нова Пошта» з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв; організація придбання обладнання, що забезпечує незаконне виробництво алкогольних напоїв, етилового спирту та інших речей і предметів, необхідних для незаконного виробництва алкогольних напоїв, їх, зберігання та транспортування з метою збуту; організація придбання та перевезення до місця незаконного виготовлення алкогольних напоїв етилового спирту для подальшого незаконного виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв; організація придбання та перевезення до місця незаконного виготовлення алкогольних напоїв тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» для подальшого розливу в них незаконно виготовлених алкогольних напоїв з метою їх подальшого збуту; організація незаконного виготовлення алкогольних напоїв шляхом змішування етилового спирту з водою та додавання харчових добавок, ароматизаторів і барвників з метою збуту; організація розливу незаконно виготовлених алкогольних напоїв, упакування їх в картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, з метою збуту; організація зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв з метою їх подальшого збуту; забезпечення членів групи транспортним засобом для транспортування незаконно виготовленої алкогольної продукції з метою збуту; забезпечення членів групи приміщенням та належними умовами для проживання на території та в приміщенні, де безпосередньо здійснювалося незаконне виробництво алкогольних напоїв, для забезпечення безперервного процесу виробництва алкогольних напоїв з метою збуту; забезпечення членів групи телефонами із SIM-картами та комп`ютерною технікою для самостійного формування накладних ТОВ «Нова Пошта» і забезпечення відправлення незаконно виготовлених алкогольних напоїв накладним платежем замовникам службою доставки вказаного суб`єкта господарської діяльності; ведення обліку етилового спирту та незаконно виготовлених з нього алкогольних напоїв для подальшого їх збуту; надання вказівок ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 щодо виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв з метою їх збуту; контроль збуту ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 незаконно виготовлених фальсифікованих алкогольних напоїв; визначення ціни незаконно виготовлених алкогольних напоїв; розподіл отриманих від збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв грошових коштів між членами організованої групи.

ОСОБА_4 , виявивши бажання вчиняти злочини у складі організованої групи разом із ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , являючись активним учасником даної організованої групи, у відповідності з відведеною йому роллю виконавця злочинів, здійснював наступні функції: придбання та транспортування етилового спирту для подальшого незаконного виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв; перевезення до місця виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» та інших речей і предметів, необхідних для незаконного виробництва алкогольних напоїв, їх, зберігання та транспортування з метою збуту; незаконне виготовлення алкогольних напоїв шляхом змішування етилового спирту з водою та додавання харчових добавок, ароматизаторів і барвників з метою збуту; розлив незаконно виготовлених алкогольних напоїв, упакування їх в картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, з метою збуту; формування та друк накладних ТОВ «Нова Пошта» з метою забезпечення збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв; зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв; транспортування незаконно виготовлених алкогольних напоїв з метою їх збуту; збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв шляхом їх відправлення покупцям через відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1; отримання від покупців грошових коштів за реалізовані накладним платежем незаконно виготовлені алкогольні напої у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16, та передача їх ОСОБА_7 для подальшого розподілу.

ОСОБА_8 , виявивши бажання вчиняти злочини у складі організованої групи разом із ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_9 , являючись активним учасником даної організованої групи, у відповідності з відведеною йому роллю виконавця злочинів, здійснював наступні функції: незаконне виготовлення алкогольних напоїв шляхом змішування етилового спирту з водою та додавання харчових добавок, ароматизаторів і барвників з метою збуту; розлив незаконно виготовлених алкогольних напоїв, упакування їх в картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, з метою збуту; формування та друк накладних ТОВ «Нова Пошта» з метою забезпечення збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв; зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв; допомога іншим учасникам організованої групи у транспортуванні та розвантаженні незаконно придбаного етилового спирту, розвантаженні тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» та інших речей і предметів, необхідних для незаконного виробництва алкогольних напоїв, їх, зберігання та транспортування з метою збуту; транспортування незаконно виготовлених алкогольних напоїв з метою їх збуту; збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв шляхом їх відправлення покупцям через відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1; отримання від покупців грошових коштів за реалізовані накладним платежем фальсифіковані алкогольні напої у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16, та передача їх ОСОБА_7 для подальшого розподілу.

ОСОБА_9 , виявивши бажання вчиняти злочини у складі організованої групи разом із ОСОБА_7 , ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , являючись активним учасником даної організованої групи, у відповідності з відведеною йому роллю виконавця злочинів, здійснював наступні функції: незаконне виготовлення алкогольних напоїв шляхом змішування етилового спирту з водою та додавання харчових добавок, ароматизаторів і барвників з метою збуту; розлив незаконно виготовлених алкогольних напоїв, упакування їх в картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, з метою збуту; формування та друк накладних ТОВ «Нова Пошта» з метою забезпечення збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв; зберігання незаконно виготовлених алкогольних напоїв; допомога іншим учасникам організованої групи у транспортуванні та розвантаженні незаконно придбаного етилового спирту, розвантаженні тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» та інших речей і предметів, необхідних для незаконного виробництва алкогольних напоїв, їх, зберігання та транспортування з метою збуту; транспортування незаконно виготовлених алкогольних напоїв з метою їх збуту; збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв шляхом їх відправлення покупцям через відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1; отримання від покупців грошових коштів за реалізовані накладним платежем фальсифіковані алкогольні напої у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16, та передача їх ОСОБА_7 для подальшого розподілу.

Таким чином, ОСОБА_7 , будучи організатором та керівником групи, організатором вчинення злочинів, здійснював загальне керівництво злочинною групою, координував і погоджував діяльність організованої ним групи у складі ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , розробив єдиний відомий для усіх учасників групи план та розподілив функції членів групи, які були спрямовані на досягнення єдиного злочинного плану та результату.

Закладені ОСОБА_7 в основу функціонування організованої ним групи вдосконалений злочинний досвід, стійкі стосунки між її членами, згуртованість і координація їх дій, надали можливість вказаному угрупованню протягом тривалого часу, а саме з початку 2018 року по 23.04.2020, продовжувати свою злочинну діяльність, пов`язану з незаконним виготовленням, зберіганням, транспортуванням з метою збуту, а також зі збутом незаконно виготовлених алкогольних напоїв на території України з метою одержання доходу.

Так, згідно з розробленим ОСОБА_7 планом вчинення злочинів в якості місця для подальшого незаконного виготовлення та зберігання з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв 13 липня 2018 року він придбав земельну ділянку площею 0,0278 га із кадастровим номером: 0510136300:01:066:0017, на якій були розміщені нежитлові будівлі загальною площею 193,9 кв.м., розташовані в промисловій частині міста Вінниця, за адресою: АДРЕСА_1 .

Після придбання даного приміщення, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_7 створив умови для проживання залучених ним до організованої групи ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а саме: обладнав кухню, санвузол, спальну кімнату з чотирма спальними ліжками.

Також ОСОБА_7 на виконання плану вчинення злочинів в липні серпні 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, за допомогою невстановлених в ході досудового розслідування осіб на придбаній земельній ділянці, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , обладнав свердловину для забору питної води для подальшого змішування етилового спирту з водою з метою незаконного виготовлення алкогольних напоїв.

У подальшому ОСОБА_7 на виконання плану вчинення злочинів 10 серпня 2018 року підписав договір про надання телекомунікаційних послуг №VL/11297 із ТОВ «Вінтелепорт» щодо підключення приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , до мережі ІNTERNET для забезпечення безперебійного доступу до вказаної мережі та формування накладних служби доставки компанії ТОВ «Нова Пошта» з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Також у 2018 році, точного часу досудовим слідством не встановлено, за невстановлених обставин ОСОБА_7 , діючи як організатор та керівник організованої групи, умисно придбав обладнання для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, що забезпечує масове виробництво таких товарів, а саме: 3 полімерні бочки об`ємом по 1000 літрів; 1 полімерну бочку об`ємом 750 літрів; 2 полімерні бочки об`ємом 3000 літрів; шланги; крани; фільтрувальну станцію для води; електричні клейові пістолети з клейовими стержнями; спеціально виготовлене обладнання з електронним управлінням для розливу алкогольних напоїв; харчові добавки та ароматизатори, а також фурнітуру та тару: полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів.

Зазначене обладнання та предмети за вказівкою ОСОБА_7 іншими учасниками організованої групи, яка діяла під його керівництвом, було розміщено та налаштовано в належному йому на праві приватної власності приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , створивши таким чином можливість незаконного виготовлення алкогольних напоїв.

В процесі незаконного виготовлення алкогольних напоїв ОСОБА_7 організовував постачання харчових добавок та ароматизаторів, а також фурнітури та тари, таких як полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, інших речей та предметів, необхідних для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, їх зберігання та транспортування з метою збуту.

Для забезпечення систематичного транспортування членами організованої групи з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, а також перевезення етилового спирту, тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» і обладнання, необхідного для вчинення злочинів, 19.05.2018 ОСОБА_7 придбав автомобіль Ford Transit, 1994 року випуску, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , який надав у користування ОСОБА_4 .

З метою прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_7 вжив заходів, направлених на упередження можливої слідчо-оперативної діяльності з боку правоохоронних органів та викриття його та організованої ним групи злочинної діяльності, а саме 29.05.2019 перереєстрував належний йому на праві приватної власності автомобіль Ford Transit з реєстраційним номером НОМЕР_1 на одного з членів організованої ним групи осіб ОСОБА_9 , змінивши при цьому реєстраційний номер на НОМЕР_2 , який залишився у фактичному користуванні ОСОБА_4 .

Крім цього, з метою подальшого прикриття незаконної діяльності, ОСОБА_7 повторно вжив заходів, направлених на упередження можливої слідчо-оперативної діяльності з боку правоохоронних органів та викриття злочинної діяльності організованої ним групи, а саме: зареєстрований на праві приватної власності на ОСОБА_9 автомобіль Ford Transit з реєстраційним номером НОМЕР_2 03.01.2020 був перереєстрований на знайомого ОСОБА_7 . ОСОБА_10 . При цьому реєстраційний номер цього автомобіля під час перереєстрації був змінений на НОМЕР_3 , однак залишився у фактичному користуванні ОСОБА_4 та зберігався на належній ОСОБА_7 території, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 .

Окрім того, з метою забезпечення реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв серед громадян по території України ОСОБА_7 , використовуючи свої зв`язки на ТОВ «Нова Пошта» з невстановленими досудовим розслідуванням особами, сформував заяви на видачу карток програми «Збільшуй можливості» ТОВ «Нова Пошта» 30.05.2018 на ім`я ОСОБА_11 , 16.08.2018 на ім`я ОСОБА_12 , 23.01.2019 на ім`я ОСОБА_13 , 24.01.2019 на ім`я ОСОБА_14 , 03.03.2019 на ім`я ОСОБА_15 , які не були обізнані про злочинний умисел ОСОБА_7 та не знали про подачу вказаних заяв від їх імені, на підставі яких отримав відповідні картки для подальшої «нібито» ідентифікації клієнтів та прикриття своєї незаконної діяльності під час відправки накладним платежем членами організованої групи незаконно виготовлених алкогольних напоїв замовникам з відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1, та отримання від покупців грошових коштів за реалізовані накладним платежем фальсифіковані алкогольні напої у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16.

Окрім того, ОСОБА_7 забезпечив членів організованої групи мобільними телефонами та сім-картами з абонентськими номерами НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , НОМЕР_6 , НОМЕР_7 та НОМЕР_8 для реєстрації карток клієнтів ТОВ «Нова Пошта» на ім`я ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , які не були обізнані про злочинний умисел ОСОБА_7 та не знали про реєстрацію карток клієнтів вказаної служби доставки, а також для забезпечення зв`язку із замовниками незаконно виготовлених алкогольних напоїв та отримання повідомлень від ТОВ «Нова Пошта» про оплату замовниками товарів і можливість отримання у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта» в м. Вінниця грошових коштів.

Також ОСОБА_7 за місцем незаконного виготовлення алкогольних напоїв, яке було також і місцем тимчасового проживання ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , забезпечив членів організованої групи комп`ютерною технікою з друкувальними пристроями для самостійного формування і роздрукування накладних служби доставки компанії ТОВ «Нова Пошта» з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Згідно з розробленим ОСОБА_7 планом вчинення злочинів, доведеного до відома учасників організованої групи ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 та ним схваленим, який передбачав розподіл функцій кожного її учасника, спрямованих на досягнення цього плану, ОСОБА_4 за вказівкою ОСОБА_7 з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, у невстановлених в ході досудового розслідування осіб, здійснював придбання спирту етилового, після чого за допомогою різних автомобілів, у тому числі автомобіля Ford Transit з реєстраційним номером НОМЕР_1 , в подальшому зміненими на НОМЕР_2 та на НОМЕР_3 , здійснював транспортування вказаної підакцизної продукції до місця її зберігання та подальшого незаконного виготовлення алкогольних напоїв, а саме: до приміщення, розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, де разом з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 здійснювали її розвантаження.

Окрім того, за вказівкою ОСОБА_7 ОСОБА_4 з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, по 23.04.2020 у невстановлених в ході досудового розслідування осіб, здійснював придбання тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» та інших речей і предметів, необхідних для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, їх зберігання та транспортування, після чого за допомогою різних автомобілів, у тому числі автомобіля Ford Transit з реєстраційним номером НОМЕР_1 , в подальшому зміненим на НОМЕР_2 та на НОМЕР_3 , здійснював транспортування вказаних речей і предметів до місця їх зберігання та використання для подальшого незаконного виготовлення, упакування та транспортування алкогольних напоїв, а саме: до приміщення, розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, де разом з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 здійснювали їх розвантаження.

У подальшому в період часу з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, по 23.04.2020 з незаконно придбаного етилового спирту ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7 та на виконання єдиного для всіх плану вчинення злочинів, розробленого організатором групи, виготовляли алкогольні напої шляхом змішування етилового спиту з водою та додавання харчових і ароматичних добавок для зміни кольору й смаку, розливали їх в упаковки типу «bag-in-box» об`ємом по 2 та 3 літри, поміщали до картонних коробок, маркованих позначенням фірмовим найменуванням та знаком алкогольних напоїв відомих брендів, зокрема: « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_6 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_9 », « ІНФОРМАЦІЯ_10 », «ATICUS», «Finlandia», « ІНФОРМАЦІЯ_11 », «Кvint monte choco», «Пшенична», «Absolute», «Captain Morgan», «Hankey Bannister», «Beluga», «Jelzin» без марок акцизного податку.

Отримавши замовлення від покупців щодо продажу їм незаконно виготовлених алкогольних напоїв, за наказом ОСОБА_7 ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, по 23.04.2020, використовуючи автомобіль Ford Transit з реєстраційним номером НОМЕР_1 , в подальшому зміненим на НОМЕР_2 та на НОМЕР_3 , здійснювали перевезення незаконно виготовлених алкогольних напоїв, які були упаковані та підготовлені до збуту в картонні коробки, марковані позначенням фірмовим найменуванням та знаком алкогольних напоїв відомих брендів, до відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1, через яке, використовуючи картки програми «Збільшуй можливості» ТОВ «Нова Пошта», оформлені 30.05.2018 на ім`я ОСОБА_11 , 16.08.2018 на ім`я ОСОБА_12 , 23.01.2019 на ім`я ОСОБА_13 , 24.01.2019 на ім`я ОСОБА_14 , 03.03.2019 на ім`я ОСОБА_15 та інших, які не були обізнані про злочинний умисел ОСОБА_7 та не знали про подачу вказаних заяв від їх імені, здійснювали відправку незаконно виготовлених алкогольних напоїв покупцям накладним платежем, таким чином збуваючи їх.

Грошові кошти за збуті незаконно виготовлені алкогольні напої ОСОБА_7 спільно із іншими членами організованої групи отримували невеликими сумами, до 5000 грн, що згідно з правилами ТОВ «Нова Пошта» дозволяє отримувати кошти за допомогою картки клієнта, без пред`явлення документа, що посвідчує особу, по мірі розрахунку замовників («покупців») за відправлений накладним платежем вказаний вантаж, у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16, поруч із адресою фактичного проживання ОСОБА_7 .

Дохід, одержаний від збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 передавали ОСОБА_7 , який розподіляв його між членами групи у невстановлених досудовим слідством частинах.

Злочинні дії організованої ОСОБА_7 групи у складі ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 припинені працівниками ГУ ДФС у Вінницькій області, якими 23.04.2020 на підставі ухвал слідчих суддів проведено обшуки: приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , де безпосередньо під час процесу виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує виробництво таких товарів, викриті члени організованої ОСОБА_7 групи ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та виявлено місце для незаконного виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких напоїв, а саме: лінію по розливу незаконно виготовлених алкогольних напоїв з фільтрами. Крім того, виявлено та вилучено 92 бочки синього кольору об`ємом приблизно 250 літрів кожна, наповнених сировиною для незаконного виготовлення алкогольних напоїв - спиртом етиловим, загальним об`ємом 23 240 літрів; незаконно виготовлені алкогольні напої у вигляді водно-спиртової суміші загальним об`ємом 3 080 літри; незаконно виготовленні алкогольні напої в упаковках типу «bag-in-box» загальним об`ємом 5 187 літрів, а саме: 81 упаковку типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jameson» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 162 літри; 45 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Sauza» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 90 літрів; 70 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finsbury» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 140 літрів; 7 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia lime» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 14 літрів; 108 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia black» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 216 літрів; 270 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jack Daniels» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 540 літрів; 207 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jack Daniels» (медовий) по 2 літри кожна, загальним об`ємом 414 літрів; 72 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia Redberry» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 144 літрів; 287 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Кvint monte choco» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 574 літрів; 495 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut Vodka» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 990 літрів; 113 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Captain Morgan» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 226 літрів; 58 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Hankey Bannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 116 літрів; 315 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Hankey Bannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 630 літрів; 315 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Hankey Bannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 630 літрів; 45 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 135 літрів; 184 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jelzin» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 552 літрів; 122 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «COURVASIE» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 244 літрів; спиртометри, лійки, насоси, пістолети для склеювання, бочки, картонні упаковки для упакування незаконно виготовлених алкогольних напоїв з позначеннями іноземних торгових марок та упаковок типу «bag-in-box», різного роду ароматизатори та харчові добавки, принтери для друкування експрес накладних ТОВ «Нова Пошта», картки клієнтів ТОВ «Нова Пошта», одяг та особисті речі ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інші предмети та документи, які свідчать про злочинну діяльність; автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 , в ході якого виявлено та вилучено 9 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 18 літрів; 150 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut», об`ємом по 3 літри кожна; 325 картонних коробок для упакування незаконно виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Kvint 10 р.», об`ємом по 2 літри кожна; 50 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Metaxa», об`ємом по 2 літри кожна; 30 упаковок цукру піску, розфасованого в ПЕТ пакети, вагою по 1 кілограм кожний; 80 упаковок лимонної кислоти, вагою по 100 грам кожна; 18 скляних пляшок, заповнених сиропом зі смаком шоколаду, об`ємом по 0,7 літра кожна; 1 рулон поліетиленової плівки чорного кольору; рукавиці тряпчані, якими користувався ОСОБА_4 ; страховий поліс серії №АК/8611829 на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , та інші предмети та документи, які свідчать про злочинну діяльність.

Відповідно до результатів проведених у кримінальному провадженні судових експертиз встановлено, що рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, є спиртовмісними рідинами із об`ємною часткою етилового спирту 96,0 96,5% об`ємних, які можливо віднести до спирту етилового, що за перевіреними органолептичними та фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам діючого ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ратифікований. Технічні умови». Рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , які знаходяться в упаковках типу «bag-in-box», що містяться в паперових коробках з надписами «Jameson Irish Whisky», «Sauza Tequla», «Finsbury London Dry Gin», «Finlandia Vodka of Finland Blackcurrant», «Jack Daniels Whisky», «Jack Daniels Character», «Finlandia Vodka of Finland redberry», «Monte Choco Кvint Gochac», «Absolute Original Vodka», «Captain Morgan Original Spiced Gold», «Hankey Bannister Blended Scoth Whisky», «METAXA», «Vodka of Finlandia», «VODKA Boris Jelzin», «Courvasie *V*S», а також скляній пляшці з етикеткою «Jack Daniels», є спиртовмісними рідинами, водно спиртовими сумішами, міцністю 36,9; 37,5; 32,6; 37,0; 99,2; 37,3; 35,1; 38,4; 37,9; 36,1 та 42,0% об`ємних, які можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджувані зразки рідин за перевіреними фізико-хімічними (міцність) показниками не відповідають інформації, зазначеній на етикетці. Рідину, вилучену 23.04.2020 під час проведення обшуку автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 (який на момент обшуку був розташованих за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В), надану на дослідження, яка знаходяться в скляній пляшці, з етикеткою «Rioba Bar Syrup Chokolate», можливо віднести до сиропу відповідного найменування; рідина, вилучена в тому ж автомобілі того ж дня, яка знаходиться в упаковці типу «bag-in-box», що міститься в паперовій коробці з надписом «Finlandia», є спиртовмісною рідиною, водно-спиртовою сумішшю, міцністю 37,5 об`ємних, яку можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджуваний зразок рідини за перевіреними фізико-хімічними показниками не відповідає інформації зазначеній на етикетці.

Крім того, досудовим розслідуванням установлено, що ОСОБА_7 , будучи зареєстрованим фізичною особою-підприємцем з основним видом діяльності: діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, з метою незаконного збагачення, тобто одержання грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, у порушення «Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року за №854, та в порушення ч. 12 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року за №481/95-ВР, на початку 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, знаходячись у невстановленому під час досудового розслідування місці, діючи умисно та цілеспрямовано, організував та очолив стійку організовану групу до складу якої увійшли ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , для спільного вчинення злочинів протягом тривалого часу, яка спеціалізувалася на незаконному придбанні, виготовленні, зберіганні, перевезенні з метою збуту, а також збуті незаконно виготовлених підакцизних товарів алкогольних напоїв на території України через службу доставки компанії ТОВ «Нова Пошта» з метою одержання доходу.

Згідно з розробленим ОСОБА_7 планом вчинення злочинів в якості місця для подальшого незаконного виготовлення та зберігання з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв 13 липня 2018 року він придбав земельну ділянку площею 0,0278 га із кадастровим номером: 0510136300:01:066:0017, на якій були розміщені нежитлові будівлі загальною площею 193,9 кв.м., розташовані в промисловій частині міста Вінниця, за адресою: АДРЕСА_1 .

Після придбання даного приміщення, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, ОСОБА_7 створив умови для проживання залучених ним до організованої групи ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , а саме: обладнав кухню, санвузол, спальну кімнату з чотирма спальними ліжками.

Також ОСОБА_7 на виконання плану вчинення злочинів в липні серпні 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, за допомогою невстановлених в ході досудового розслідування осіб на придбаній земельній ділянці, розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , обладнав свердловину для забору питної води для подальшого змішування спирту з водою з метою незаконного виготовлення алкогольних напоїв.

Крім того, у 2018 році, точного часу досудовим слідством не встановлено, за невстановлених обставин ОСОБА_7 , діючи як організатор та керівник організованої групи, умисно придбав обладнання для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, що забезпечує масове виготовлення таких товарів, а саме: 3 полімерні бочки об`ємом по 1000 літрів; 1 полімерну бочку об`ємом 750 літрів; 2 полімерні бочки об`ємом 3000 літрів; шланги; крани; фільтрувальну станцію для води; електричні клейові пістолети з клейовими стержнями; спеціально виготовлене обладнання з електронним управлінням для розливу алкогольних напоїв; харчові добавки та ароматизатори, а також фурнітуру та тару: полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів.

Зазначене обладнання та предмети за вказівкою ОСОБА_7 іншими учасниками організованої групи, яка діяла під його керівництвом, було розміщено та налаштовано в належному йому на праві приватної власності приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , створивши таким чином можливість незаконного виготовлення алкогольних напоїв.

В процесі незаконного виготовлення алкогольних напоїв ОСОБА_7 організовував постачання харчових добавок та ароматизаторів, а також фурнітури та тари, таких як полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, інших речей та предметів, необхідних для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, їх зберігання та транспортування з метою збуту.

У подальшому в період часу з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, по 23.04.2020 з незаконно придбаного спирту етилового ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 за вказівкою ОСОБА_7 та на виконання єдиного для всіх плану вчинення злочинів, розробленого організатором групи, виготовляли алкогольні напої шляхом змішування етилового спиту з водою та додавання харчових і ароматичних добавок для зміни кольору й смаку, розливали їх в упаковки типу «bag-in-box» об`ємом по 2 та 3 літри, поміщали до картонних коробок, маркованих позначенням фірмовим найменуванням та знаком алкогольних напоїв відомих брендів, зокрема: « ІНФОРМАЦІЯ_4 », « ІНФОРМАЦІЯ_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_6 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_9 », « ІНФОРМАЦІЯ_10 », «ATICUS», «Finlandia», « ІНФОРМАЦІЯ_11 », « ІНФОРМАЦІЯ_13 », «Пшенична», «Absolute», «Captain Morgan», « ІНФОРМАЦІЯ_14 », «Beluga», « ІНФОРМАЦІЯ_15 » без марок акцизного податку.

Злочинні дії організованої ОСОБА_7 групи у складі ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 припинені працівниками ГУ ДФС у Вінницькій області, якими 23.04.2020 на підставі ухвал слідчих суддів проведено обшуки:

- приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , де безпосередньо під час процесу виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує виготовлення таких товарів викриті члени організованої ОСОБА_7 групи ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та виявлено місце для незаконного виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує масове виготовлення таких напоїв, а саме: лінію по розливу незаконно виготовлених алкогольних напоїв з фільтрами. Крім того, виявлено та вилучено 92 бочки синього кольору об`ємом приблизно 250 літрів кожна, наповнених сировиною для незаконного виготовлення алкогольних напоїв - спиртом етиловим, загальним об`ємом 23 240 літрів; незаконно виготовлені алкогольні напої у вигляді водно-спиртової суміші загальним об`ємом 3 080 літри; незаконно виготовленні алкогольні напої в упаковках типу «bag-in-box» загальним об`ємом 5 187 літрів, а саме: 81 упаковку типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jameson» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 162 літри; 45 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Sauza» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 90 літрів; 70 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finsbury» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 140 літрів; 7 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia lime» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 14 літрів; 108 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia black» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 216 літрів; 270 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jack Daniels» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 540 літрів; 207 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jack Daniels» (медовий) по 2 літри кожна, загальним об`ємом 414 літрів; 72 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia Redberry» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 144 літрів; 287 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Кvint monte choco» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 574 літрів; 495 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut Vodka» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 990 літрів; 113 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Captain Morgan» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 226 літрів; 58 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Hankey Bannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 116 літрів; 315 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Hankey Bannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 630 літрів; 315 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Hankey Bannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 630 літрів; 45 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 135 літрів; 184 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jelzin» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 552 літрів; 122 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «COURVASIE» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 244 літрів; спиртометри, лійки, насоси, пістолети для склеювання, бочки, картонні упаковки для упакування незаконно виготовлених алкогольних напоїв з позначеннями іноземних торгових марок та упаковок типу «bag-in-box», різного роду ароматизатори та харчові добавки, принтери для друкування експрес накладних ТОВ «Нова Пошта», картки клієнтів ТОВ «Нова Пошта», одяг та особисті речі ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та інші предмети та документи, які свідчать про злочинну діяльність;

- автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_3 , в ході якого виявлено та вилучено 9 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 18 літрів; 150 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut», об`ємом по 3 літри кожна; 325 картонних коробок для упакування незаконно виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Kvint 10 р.», об`ємом по 2 літри кожна; 50 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Metaxa», об`ємом по 2 літри кожна; 30 упаковок цукру піску, розфасованого в ПЕТ пакети, вагою по 1 кілограм кожний; 80 упаковок лимонної кислоти, вагою по 100 грам кожна; 18 скляних пляшок, заповнених сиропом зі смаком шоколаду, об`ємом по 0,7 літра кожна; 1 рулон поліетиленової плівки чорного кольору; рукавиці тряпчані, якими користувався ОСОБА_4 ; страховий поліс серії №АК/8611829 на ім`я ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_12 , та інші предмети та документи, які свідчать про злочинну діяльність.

Відповідно до результатів проведених у кримінальному провадженні судових експертиз встановлено, що рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, є спиртовмісними рідинами із об`ємною часткою етилового спирту 96,0 96,5% об`ємних, які можливо віднести до спирту етилового, що за перевіреними органолептичними та фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам діючого ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ратифікований. Технічні умови». Рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , які знаходяться в упаковках типу «bag-in-box», що містяться в паперових коробках з надписами «Jameson Irish Whisky», «Sauza Tequla», «Finsbury London Dry Gin», «Finlandia Vodka of Finland Blackcurrant», «Jack Daniels Whisky», «Jack Daniels Character», «Finlandia Vodka of Finland redberry», «Monte Choco Кvint Gochac», «Absolute Original Vodka», «Captain Morgan Original Spiced Gold», «Hankey Bannister Blended Scoth Whisky», «METAXA», «Vodka of Finlandia», «VODKA Boris Jelzin», «Courvasie *V*S», а також у скляній пляшці з етикеткою «Jack Daniels», є спиртовмісними рідинами, водно спиртовими сумішами, міцністю 36,9; 37,5; 32,6; 37,0; 99,2; 37,3; 35,1; 38,4; 37,9; 36,1 та 42,0% об`ємних, які можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджувані зразки рідин за перевіреними фізико-хімічними (міцність) показниками не відповідають інформації, зазначеній на етикетці. Рідину, вилучена 23.04.2020 під час проведення обшуку автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, державний номерний знак НОМЕР_3 (який на момент обшуку був розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В) надану на дослідження, яка знаходяться в скляній пляшці, з етикеткою «Rioba Bar Syrup Chokolate», можливо віднести до сиропу відповідного найменування; рідина, вилучена в тому ж автомобілі того ж дня, яка знаходиться в упаковці типу «bag-in-box», що міститься в паперовій коробці з надписом «Finlandia», є спиртовмісною рідиною, водно-спиртовою сумішшю, міцністю 37,5 об`ємних, яку можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджуваний зразок рідини за перевіреними фізико-хімічними показниками не відповідає інформації зазначеній на етикетці.

ОСОБА_4 03.06.2020 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, - у незаконному виготовлені алкогольних напоїв, вчиненому організованою групою, та у незаконному придбанні з метою збуту і зберіганні з цією метою незаконно виготовлених спирту етилового і алкогольних напоїв, вчиненому організованою групою.

ОСОБА_4 27.01.2021 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204 КК України - незаконне зберігання з метою збуту, транспортування з тією ж метою, а також збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв організованою групою, тобто, а також у незаконному виготовленні алкогольних напоїв організованою групою, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України.

Причетність ОСОБА_4 до вчинення вказаних злочинів повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, зокрема: протоколом обшуку приміщення за адресою: АДРЕСА_1 від 23.04.2020; протоколом обшуку автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_3 від 23.04.2020; висновком експерта від 22.06.2020 № 98; висновком експерта від 09.06.2020 №100; висновком експерта від 02.06.2020 №280; висновком експерта від 30.07.2020 №380; висновком експерта від 28.09.2020 №626; висновком експерта від 29.09.2020 №700; протоколом огляду від 07.10.2020; протоколом огляду від 16.11.2020; інформаційною довідкою з РСЦ ГСЦ МВС в Черкаській області від 18.01.2021; протоколом огляду приміщення за адресою: м.Вінниця, вул. Гонти, 39-В від 15.01.2021; протоколом огляду відділення №6 ТОВ «Нова Пошта» за адресою: м.Вінниця, вул. Зодчих, 16 від 15.01.2021.

На даний час є підстави вважати, що, усвідомлюючи ступінь тяжкості вчинених ним злочинів і можливого покарання, підозрюваний ОСОБА_4 після отримання повідомлення про підозру може умисно ухилятися від явки до органів досудового розслідування, прокурора, суду або переховуватись від органів досудового розслідування та суду з метою затягування строків досудового розслідування, чим може перешкоджати встановленню істини по справі.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочинів у складі організованої групи протягом тривалого часу, яка спеціалізувалася на незаконному виготовленні, зберіганні, транспортуванні з метою збуту, а також на збуті незаконно виготовлених алкогольних напоїв на території України з метою одержання доходу.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 разом з іншими членами організованої групи вчиняв злочини з початку 2018 року до 23.04.2020. Зібрані докази свідчать про систематичне незаконне виготовлення ОСОБА_4 разом з іншими членами організованої групи алкогольних напоїв з метою їх збуту, зберігання та транспортування незаконно виготовлених алкогольних напоїв, а також про збут членами групи таких напоїв по території всієї України.

Так, ОСОБА_4 як активний учасник злочинної групи, користуючись своїм авторитетом перед іншими підозрюваними в цьому кримінальному провадженні, має реальну можливість особисто незаконно впливати на них, на їх ставлення до вчинених злочинів.

Окрім того, користуючись тим, що орган досудового розслідування територіально віддалений від місця вчинення злочинів, місця проживання свідків, знаходження експертних установ, існують ризики вважати, що ОСОБА_4 має реальну можливість особисто або через інших осіб незаконно впливати на свідків, чи осіб, які можливо заявлять про вчинення ним або членами організованої ним групи злочину, з метою зміни чи приховання ними відомої їм інформації, а також матиме можливість впливати на працівників експертних установ, які були залучені до проведення експертних досліджень.

Враховуючи тривале проживання ОСОБА_4 за місцем безпосереднього незаконного виготовлення алкогольних напоїв, останній, маючи доступ до цього приміщення, та до автомобіля, яким незаконно виготовленні алкогольні напоїв транспортувались, має реальну можливість знищити, сховати, спотворити чи умисно створити будь-які речі та документи, які матимуть істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, або перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Таким чином, органом досудового слідства, відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України, встановлено наявність обґрунтованих ризиків передбачених п. 1, 2, 3, 4 ч. 1 ст. 177 КПК України, а саме: переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, тим самим перешкоджати кримінальному провадженню.

У зв`язку з викладеним, для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_4 , враховуючи фактичні обставини кримінального правопорушення, що відомі зараз органу досудового розслідування, з метою забезпечення дієвості даного кримінального провадження, орган досудового розслідування вважає найбільш доцільним застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у виді застави, оскільки інший, більш м`який запобіжний захід не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

Враховуючи, що ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні злочину середньої тяжкості, а також обставини вчинення злочинів, заставу необхідно визначити у максимальному розмірі 20 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, тобто 43 780 грн.

Крім того, з метою належного виконання підозрюваним ОСОБА_4 його процесуальних обов`язків, відповідно до ст. 184 КПК України, орган досудового розслідування вважає за необхідне ініціювати перед судом покладення на підозрюваного ОСОБА_4 конкретних обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України: не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований і проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , свідками та експертами у кримінальному провадженні.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив обрати ОСОБА_4 запобіжний захід в вигляді застави.

Підозрюваний ОСОБА_4 в судовому засіданні заперечував проти задоволення клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді застави, посилаючись на необґрунтованість клопотання.

Захисник заперечував проти задоволення клопотання, мотивуючи свою позицію тим, що прокурором не доведена наявність ризиків, передбачених законом, а тому відсутні правові підстави для задоволення клопотання. Крім того, звертав увагу суду на те, що ОСОБА_4 не переховувався від слідства, оскільки повідомлень не надходило, запобіжний захід обрано самий суворий.

Дослідивши матеріали клопотання слідчого та додані до них матеріали, заслухавши пояснення учасників судового засідання, слідчий суддя робить наступні висновки.

У відповідності до ч. 1 ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи, що слідчий суддя на даному етапі провадження не в праві вирішувати ті питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема, не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо нею обмежувального заходу, то з огляду на наведені дані у клопотанні та в матеріалах долучених до нього є всі підстави вважати про вірогідність та достатність для застосування щодо ОСОБА_8 обмежувального заходу.

Статтею 178 КПК України визначено, що при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у статті 177 цього кодексу, слідчий суддя, на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів, зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, у тому числі: 1) вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання підозрюваного, обвинуваченого винуватим у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, обвинувачується; 3) вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого; 4) міцність соціальних зв`язків підозрюваного, обвинуваченого в місці його постійного проживання, у тому числі наявність в нього родини й утриманців; 5) наявність у підозрюваного, обвинуваченого постійного місця роботи або навчання; 6) репутацію підозрюваного, обвинуваченого; 7) майновий стан підозрюваного, обвинуваченого; 8) наявність судимостей у підозрюваного, обвинуваченого; 9) дотримання підозрюваним, обвинуваченим умов застосування запобіжних заходів, якщо вони застосовувалися до нього раніше; 10) наявність повідомлення особі про підозру у вчинення іншого кримінального правопорушення; 11) розмір майнової шкоди, у завданні якої підозрюється, обвинувачується особа, або розмір доходу, в отриманні якого внаслідок вчинення кримінального правопорушення підозрюється, обвинувачується особа, а також вагомість наявних доказів, якими обґрунтовуються відповідні обставини.

Відповідно до ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Європейський суд з прав людини у справі «Ілійков проти Болгарії» закріпив, що «суворість передбаченого покарання» є суттєвим елементом при оцінюванні «ризиків переховування або повторного вчинення злочинів».

Вирішуючи клопотання слідчого, суд враховує вимоги ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини, згідно із якими обмеження права на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. Згідно рішення ЄСПЛ «Клоот проти Бельгії» ризик вчинення нових правопорушень має місце, коли попередня поведінка дає підстави для очікувань, що він не має наміру зупинятись у своїх злочинних діях; коли небезпека має бути явною, а запобіжний захід необхідним в світлі обставин справи і, зокрема, біографії та характеристики особи. Рішенням ЄСПЛ «Сельчук проти Туреччини» визначено, що попередня судимість може бути підставою ризику вчинення нових правопорушень.

В судовому засіданні встановлено, що Слідчим управлінням ГУ ДФС у Черкаській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32020020000000036, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 31 березня 2020 року, за підозрою ОСОБА_7 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, ОСОБА_4 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, а також за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 209 КК України.

ОСОБА_4 03.06.2020 повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, - у незаконному виготовлені алкогольних напоїв, вчиненому організованою групою, та у незаконному придбанні з метою збуту і зберіганні з цією метою незаконно виготовлених спирту етилового і алкогольних напоїв, вчиненому організованою групою.

ОСОБА_4 27.01.2021 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204 КК України - незаконне зберігання з метою збуту, транспортування з тією ж метою, а також збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв організованою групою, тобто, а також у незаконному виготовленні алкогольних напоїв організованою групою, тобто у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України.

Прокурор в клопотанні посилаються на наявність ризиків, а саме що ОСОБА_4 може переховуватися від органів досудового розслідування та суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на свідків, тим самим перешкоджати кримінальному провадженню.

Водночас прокурором не обґрунтовано, яким саме чином застава мінімізує наведені слідчим ризики протиправного впливу підозрюваного на свідків, переховуватись від органів досудового розслідування, а також вчинити інше кримінальне правопорушення.

ОСОБА_4 раніше не судимий, на утриманні перебуває неповнолітня дитини, має постійне місце проживання.

Доказів ухилинне від органів досудового розслідування в судовому засіданні стороною обвинувачення не надано.

Відповідно до ст.179 КПК України особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені ст.194 КПК України.

За таких обставин, слідчий суддя робить висновок про те, що до підозрюваного, з огляду на стійкість його соціальних зв`язків за місцем проживання, можна застосувати менш обтяжливий запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, із покладенням на нього обов`язків, визначених ч. 5 ст. 194 КПК України, а саме: не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований і проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , свідками та експертами у кримінальному провадженні.

Керуючись ст.ст. 32, 110, 131, 132, 176-178, 181, 193-196, 199, КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваного у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 28 ч. 1 ст. 204, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204, ч. 1 ст. 209 КК України - задовольнити частково.

Застосувати стосовно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такі обов`язки:

-не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований і проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , свідками та експертами у кримінальному провадженні.

Строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного відповідно до ч. 7 ст. 194 КПК України до 29 березня 2021 року включно.

Попередити ОСОБА_16 , що у разі невиконання покладених на нього обов`язків може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід та накладене грошове стягнення у розмірі від 0.25 до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

Копію ухвали направити начальнику управління ГУДФС уЧеркаській області дляорганізації їївиконання.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Черкаської області протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено30.01.2023
Номер документу94501988
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —712/837/21

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні