Ухвала
від 29.01.2021 по справі 808/28/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДСТРОЧЕННЯ ВИКОНАННЯ СУДОВОГО РІШЕННЯ

29 січня 2021 рокуСправа № 808/28/18 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Калашник Ю.В., розглянувши у порядку письмового провадження заяву Комунального некомерційного підприємства Міська лікарня №9 Запорізької міської ради про відстрочення виконання судового рішення у справі за позовною заявою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області до Комунального некомерційного підприємства Міська лікарня №9 Запорізької міської ради про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 19.02.2020 у справі № 808/28/18, затверджено умови примирення, викладені у заяві про примирення у справі №808/28/18 за позовною заявою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області до Комунального некомерційного підприємства Міська лікарня №9 Запорізької міської ради про застосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації та закрито провадження у справі № 808/28/18.

19.02.2020 зазначене рішення набрало законної сили.

22.01.2021 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла заява Комунального некомерційного підприємства Міська лікарня №9 Запорізької міської ради про відстрочення виконання судового рішення (вх. № 4094).

В обґрунтування заяви зазначає, що КНП Міська лікарня №9 Запорізької міської ради обрана закладом охорони здоров`я, для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторної хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 (Відповідні заклади охорони здоров`я відібрані і схвалені очільниками областей, регіональними департаментами охорони здоров`я, рекомендовані НСЗУ спільно з МОЗ, вимоги щодо формування мережі цих закладів затверджено розпорядженням Головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка (№7 від 27.03.2020)), у зв`язку із чим лікарня не може допустити працівників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області до комунального некомерційного підприємства Міська лікарня №9 Запорізької міської ради для проведення перевірки та оцінки виконання умов примирення. На підставі викладеного просить відстрочити виконання ухвали Запорізького окружного адміністративного суду від 19.02.2020 у справі № 808/28/18, якою затверджено умови примирення, терміном на один рік з дня винесення відповідної ухвали.

Для розгляду заяви судом призначене судове засідання на 29.01.2021.

Учасники справи надали суду клопотання про проведення засідання без їх участі.

Представником позивача жодних заперечень щодо відстрочення виконання судового рішення до суду не надано.

Відповідно до ч.2 ст. 378 КАС України, заява про встановлення або зміну способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення розглядається у десятиденний строк з дня її надходження у судовому засіданні з повідомленням стягувача та боржника. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин суд вважає за можливе здійснити розгляд заяви без участі учасників справи.

У зв`язку із неявкою у судове засідання всіх учасників справи, на підставі приписів частини 13 статті 10 та частини 4 статті 229 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Розглянувши заяву про відстрочення виконання рішення суду, дослідивши документи, надані на підтвердження обставин, викладених у ній, та матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим (ч. 3 ст. 378 КАС України).

Згідно з ч. 4 ст. 378 КАС України, вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує:

1) ступінь вини відповідача у виникненні спору;

2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім`ї, її матеріальне становище;

3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови (ч. 5 ст. 378 КАС України).

Отже, підставами для відстрочення виконання судового рішення можуть бути виняткові обставини, які ускладнюють його виконання. Факт наявності таких обставин має підтверджуватись певними доказами, як це встановлено положеннями ст.ст. 72 - 77 КАС України. При цьому, обов`язок доказування покладається на сторони, а тому кожна сторона повинна довести наявність тих обставин, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Суд звертає увагу, що як вже зазначалось вище, інститут відстрочення виконання рішення суду спрямований на забезпечення виконання судового рішення протягом певних визначених проміжків часу у разі наявності "виняткових" обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим. Отже, метою застосування відстрочення виконання судового рішення є надання боржнику реальної можливості для виконання судового рішення.

Так, ухвалою суду від 19.02.2020 у справі № 808/28/18, затверджено умови примирення, викладені у заяві про примирення у справі №808/28/18.

Відповідно до заяви про примирення, КНП Міська лікарня №9 ЗМР зобов`язується усунути всі не усуненні ними порушення, а саме:

не обладнано будівлі та приміщення (будівля столярної майстерні, терапевтичний корпус, адміністративна будівля) системами протипожежного захисту відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 "Системи протипожежного захисту" - строк виконання до 22.06.2020;

не обладнано будівлі та приміщення (будівля столярної майстерні, терапевтичний корпус, адміністративна будівля) системою оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, яка відповідає чинним стандартам та має сертифікат якості відповідно до ДБН В.2.5-56:2014 "Системи протипожежного захисту" - строк виконання до 22.06.2020;

приміщення електрощитових не відділено протипожежними перешкодами (протипожежні двері) відповідно до пунктів 6.4, 6.5, 6.17, таблиця 3 ДБН В. 1.1-7- 2016 Пожежна безпека об`єктів будівництва - строк виконання до 22.06.2020;

не відокремлено приміщення архівосховища протипожежними перешкодам (4-й поверх хірургічного корпусу) відповідно до вимог пунктів 6.4, 6.5, 6.17, таблиця 3 ДБН В.1.1-7-2016 Пожежна безпека об`єктів будівництва - строк виконання до 22.06.2020;

не укомплектовано кожен пожежний кран-комплет пожежним рукавом та стволом однакового діаметру, важелем для полегшення відкривання вентиля (ПК №№ 1-13, 18-99) - строк виконання до 23.11.2020;

не забезпечено однотипними елементами з`єднання пожежні крани, пожежні рукава та пожежні стволи (ПК №№ 11, 15, 25, 36, 53) - строк виконання до 23.11.2020;

не забезпечено зберігання пожежних рукавів у подвійній скатці - строк виконання до 23.11.2020;

не забезпечено розміщення кожного кран-комплекта у вбудованих або навісних шафка, які мають отвори для провітрювання, і пристосовані для опломбування та візуального огляду без їх розкриття - строк виконання до 23.11.2020;

не проведено технічне обслуговування і перевірку пожежних кранів на працездатність шляхом пуску води з реєстрацією результатів перевірки у спеціальному журналі обліку технічного обслуговування - строк виконання до 23.11.2020;

не забезпечено відповідно до законодавства своїх працівників засобами колективного та індивідуального захисту - строк виконання до 23.11.2020.

Також, заявою про примирення відповідач просить позивача у періоди з 22 по 26 червня 2020 року, а також з 23 по 27 листопада 2020 року провести у його закладі позапланові перевірки з метою підтвердження усунення ним вище вказаних порушень.

Заявник у своїй заяві зазначає, КНП Міська лікарня №9 Запорізької міської ради обрана закладом охорони здоров`я, для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторної хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2 (Відповідні заклади охорони здоров`я відібрані і схвалені очільниками областей, регіональними департаментами охорони здоров`я, рекомендовані НСЗУ спільно з МОЗ, вимоги щодо формування мережі цих закладів затверджено розпорядженням Головного державного санітарного лікаря України Віктора Ляшка (№7 від 27.03.2020)).

Зазначена обставина перешкоджає здійснити у КНП Міська лікарня №9 позапланову перевірку працівниками Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області з метою підтвердження усунення КНП Міська лікарня №9 порушень законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки та виконання умов примирення.

Суд приймає до уваги таке пояснення заявника та зазначає, що на даний час існують непереборні обставини, що не дають змогу допустити працівників Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області для перевірки та оцінки виконання умов примирення, при цьому відсутні підстави ставити під сумнів намір відповідача виконати умови примирення. При цьому, суд враховує також відсутність заперечень від позивача щодо відстрочення виконання судового рішення.

Беручи до уваги вищезазначене, суд дійшов висновку, що заяву про відстрочення виконання судового рішення необхідно задовольнити та відстрочити виконання судового рішення строком на один рік.

Керуючись ст.ст. 241, 243, 248, 378 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

Заяву Комунального некомерційного підприємства Міська лікарня №9 Запорізької міської ради про відстрочення виконання судового рішення у справі №808/18/18, - задовольнити.

Відстрочити Комунальному некомерційному підприємству Міська лікарня №9 Запорізької міської ради виконання ухвали Запорізького окружного адміністративного суду від 19.02.2020 у справі № 808/28/18, строком на один рік з дня винесення даної ухвали.

Ухвала, постановлена судом в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, у відповідності до ч.2 ст. 256 КАС України набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду через Запорізький окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Ю.В.Калашник

Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено02.02.2021
Номер документу94505775
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у вигляді зупинення експлуатації

Судовий реєстр по справі —808/28/18

Ухвала від 27.12.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 21.12.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 27.12.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 20.12.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 29.05.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 19.05.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 03.02.2022

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 29.01.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 11.01.2021

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

Ухвала від 19.02.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Калашник Юлія Вікторівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні