Рішення
від 28.01.2021 по справі 520/18816/2020
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

28 січня 2021 р. № 520/18816/2020

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бідонька А.В., розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення учасників справи адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Управління соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації (вул. Гагаріна, буд. 22,м. Зміїв,Харківська область,63404) про визнання протиправною відмови та зобов`язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просить суд:

- Визнати протиправною відмову Управління соціального захисту ііасе.іеііня Зміївської районної державної адміністрації, код ЄДРПОУ 03196446. пул. Гагаріна. 22. м. Зміїв. Харківська область. 63404. щодо здійснення перерахунку призначеної мені монетизованої пільги за спожитий газ та електроенергію у розмірі 100%.

- Зобов`язати Управління соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації, код СДРІІОУ 031У6446. вул. Гагаріна, 22. м. Зміїв. Харківська область. 63404. здійснити перерахунок призначеної мені монетизованої пільги за спожитий газ та електроенергію у розмірі 100%:

В обґрунтування вказаних вимог позивач зазначав, що він є інвалідом війни ІІ групи, у зв`язку з чим, отримує монетизовану пільгу за спожитий газ та електроенергію, але не у повному обсязі, хоча відповідно до п. 5 ч. І ст. 13 ЗУ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту має 100% знижку плати за користування комунальними послугами.

Ухвалою суду від 28.12.2020 відкрито спрощене позовне провадження в зазначеній справі.

Копія ухвали по справі була надіслана сторонам та отримана ними, що підтверджується повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Відповідач подав до суду відзив на адміністративний позов, в якому просив відмовити позивачу в задоволенні позовних вимог в повному обсязі та зазначив, що щодо ОСОБА_1 прийнято рішення про включення інформації до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги та надано позивачу пільги, передбачені статтею 13 Запону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту за фактичним місцем проживання: АДРЕСА_2 на період з 01.05.2020 по 31.12.2020.

Відповідно до Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі , управлінням соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації щомісячно з травня 2020 по грудень 2020 на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, ОСОБА_1 проводився розрахунок розміру пільги (100% знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією) за фактичним місцем проживання, як особі з інвалідністю внаслідок війни II групи, з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово - комунального обслуговування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від і 06.08.2014 № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування .

Дослідивши долучені до матеріалів справи документи, суд встановив наступні обставини.

Позивач перебуває в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, як особи з інвалідністю внаслідок війни II групи, за фактичним місцем реєстрації по АДРЕСА_2 .

Опалювальна площа будинку складає 41.2 м. кв.

Позивач отримує монетизовану пільгу за спожитий газ та електроенергію відповідно до п. 5 ч. І ст. 13 ЗУ Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту , а саме 100% знижку плати за користування комунальними послугами.

Позивач звернувся із заявою про перерахунок наданої монетизованої пільги відповідно до вимог правових норм та просив здійснити її перерахунок з дня призначення, оскільки вважає, що пільга нараховується не в повному обсязі.

Листом від 28.07.2020 року позивача повідомлено про те, що мені нараховано пільгу виходячи зі знижки, на яку позивач має право, з урахуванням встановлених державних соціаилшх нормаїивів у сфері житлово-комунального обслуговування, затверджених Постановою КМУ від 06.08.2019року № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - господарського обслуговування .

Вказані дії позивач вважає протиправними, а тому звернувся до суду з даним позовом.

Відповідно до ст.1 Закону України Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту № 3551-ХІІ (далі по тесту Закон № 3551-ХІІ) цей закон спрямований на захист ветеранів війни шляхом: створення належних умов для підтримання здоров`я й активного довголіття; організації соціального та інших видів обслуговування, зміцнення матеріально-технічної бази створених для цієї мети закладів і служб та підготовки відповідних спеціалістів; виконання цільових програм соціального і правового захисту ветеранів війни; надання пільг, переваг та соціальних гарантій у процесі трудової діяльності відповідно до професійної підготовки і з урахуванням стану здоров`я.

Згідно п. 4-6 ч. 1 ст. 13 Закону № 3551-ХІІ особам з інвалідністю внаслідок війни та прирівняним до них особам надаються такі пільги: 100-процентна знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім`ю); 100-процентна знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією та іншими послугами) та скрапленим балонним газом для побутових потреб в межах середніх норм споживання. Площа житла, на яку надається знижка, при розрахунках плати за опалення становить 21 кв. метр опалювальної площі на кожну особу, яка постійно проживає у житловому приміщенні (будинку) і має право на знижку плати, та додатково 10,5 кв. метра на сім`ю. Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, надається 100-процентна знижка за користування газом для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі (42 кв. метри на кожну особу, яка має право на знижку плати, та 21 кв. метр на сім`ю); 100-процентна знижка вартості палива, в тому числі рідкого, в межах норм, встановлених для продажу населенню, для осіб, які проживають у будинках, що не мають центрального опалення.

Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373 Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі .

Статтею 1 передбачено, що цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у державному бюджеті Мінсоцполітики для виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі, та механізм надання громадянам у грошовій формі таких пільг: на оплату внесків за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку, а також житлово-комунальних послуг, а саме комунальних послуг - послуг з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Пільги на оплату житлово-комунальних послуг надаються щомісяця у грошовій формі (готівковій або безготівковій), на придбання твердого палива і скрапленого газу - один раз на рік у грошовій готівковій формі.

Відповідно до Порядку № 373 Управлінням соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації щомісячно з травня 2020 по грудень 2020 на підставі даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, ОСОБА_1 проводився розрахунок розміру пільги (100% знижка плати за користування комунальними послугами (газом, електроенергією) за фактичним місцем проживання, як особі з інвалідністю внаслідок війни II групи, з урахуванням встановлених державних соціальних нормативів у сфері житлово - комунального обслуговування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від і 06.08.2014 № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування .

Постановою Кабінет Міністрів України від 06.08.2014 № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування установив соціальну норму житла, в межах якої держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, в якому створено об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельний (житловий) кооператив.

Відповідач у відзиві надав розрахунок пільг щомісяця з травня по грудень 2020 року. відповідно до якого розміри пільги за користування послугами з електропостачання складають -70 кВт/г x 0,9 грн x 100 % = 63,00 грн., де 70 кВт/г на місяць на сім`ю (домогосподарство) з однієї особи - установлений соціальний норматив, в межах яких держава надає громадянам пільги для користування послугами з електропостачання у житлових приміщеннях (будинках); 0,9 грн. - тариф на електроенергію; 100 % - розмір пільгової знижки.

Розраховані розміри пільги за користування послугами з постачання та розподілу природного газу складають: газопостачання на плиту та розподіл природного газу на плиту 10,5 куб. метра x затверджений тарифx 100%, де 10.5 куб. метра - установлений соціальний норматив, в межах яких держава надає, громадянам пільги для користування послугами з постачання та розподілу природного газу за наявності газової плити та газового водонагрівача; 1,266 гри. - тариф на розподіл природного: газу на плиту у травні та червні 2020 року, 1,356грн. - з липня 2020 року.

Розміри пільги з газопостачання на плиту щомісячно: травень - 30,96 грн.; червень -29,23 грн.; липень - 31,24 грн.; серпень - 47,25 грн.; вересень - 57,75 грн.; жовтень- 69,99 грн.; листопад- 92,87 грн., грудень- 92,87 грн.

Розміри пільги з розподілу природного газу на плиту щомісячно: травень-червень - 10,5 куб. метра x 1,236 x 100%= 12,98 грн.; липень-груцень-10,5 куб. метра x 1,356 x 100%= 14,24 грн..

Опалювальна площа будинку позивача 41,2 м. кв., розрахунок пільгової знижки на опалення будинку; 31.5 кв.метр x 4 x 1,149 x тариф x 100%, де 31,5 кв. - установлена соціальна норма житла, в межах якої держава надає громадянам субсидії на оплату житлово-комунальних послуг - послуг з постачання теплової енергії для потреб централізованого або автономного опалення, з постачання та розподілу природного газу або постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії - 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв/ метра на сім`ю; 4- установлений соціальний норматив на 1 кв. метр опалювальної площі на місяць в опалювальний період, в межах яких держава надає громадянам пільги для оплати послуг з Постачання теплової енергії для потреб централізованого або автономного опалення, з постачання та розподілу природного; газу або постачання та розподілу електричної енергії для індивідуального опалення незалежно від джерела та виду енергії; 1,149 - коригуючий коефіцієнт по Харківській області для розрахунку розміру витрат електричної енергії, природного газу та інших видів палива на потреби опалення; 1,356 грн. - тариф на розподіл з липня 2020 року, 100 % - розмір пільгової знижки.

Розміри пільги помісячно на опалення будинку :жовтень - 498,07 грн. (опалювальний сезон з 15 жовтня 2020 року); листопад- 1280,46 грн.; грудень - 1280,46 грн.

Розміри пільги щомісячно на розподіл природного газу на опалення: жовтень - 101,32 грн. (опалювальний сезон з 15 жовтня 2020 року), листопад-грудень - 196,31 грн.

Згідно із пунктом 7 Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 року № 373 Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу у грошовій формі виплата розрахованої суми пільги здійснюється у грошовій безготівковій формі шляхом перерахування коштів на рахунок Мінсоцполітики в АТ "Ощадбанк" на підставі укладеного між Мінсоцполітики та АТ "Ощадбанк" договору.

Суми призначеної пільги зараховуються на облікові записи пільговика, що ведуться АТ "Ощадбанк".

ОСОБА_1 кошти за нараховні пільги було перераховано Мінсоцполітики на безготівковий рахунок, який відкрито на позивача в ПАТ "Ощадбанк".

Враховуючи те, що позивачу пільга 100% знижка при платі за користування надавалася в повному обсязі з урахуванням передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування , суд приходить до висновку, що відповідач діяв на підставі та у межах чинного законодавства.

Щодо посилання позивача на Рішення Конституційного Суду України від 27 лютого 2020 року у справі № 1-247/2018(3393/18) яким визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), окреме положення пункту 26 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України у частині, яка передбачає, що норми і положення статей 12, 13, 14, 15 та 16 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (Відомості Верховної Ради України, 1993 р., № 45, ст. 425) застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування, у зв`язку з чим, на думку позивача, відповідач протиправно застосував постанову Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 2 статті 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Суд зазначає, що Постанова Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування на час звернення позивача до Управління соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації та на час розгляду справи чинна та не скасована.

Тому відповідач, не зважаючи на Рішення Конституційного Суду України від 27 лютого 2020 року у справі № 1-247/2018(3393/18), не мав правових підстав для не застосування Постанови Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово - комунального обслуговування , оскільки вона чинна та не скасована в судовому порядку.

Відповідно до статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб`єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень. До адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб`єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про відсутність правових підстав для задоволення адміністративного позову.

Розподіл судових витрат здійснити в порядку ст. 139 КАС України.

Керуючись ст. ст. 14, 22, 194, 243, 246, 249, 250, 255, 263, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

У задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до Управління соціального захисту населення Зміївської районної державної адміністрації (вул. Гагаріна, буд. 22,м. Зміїв,Харківська область,63404) про визнання протиправною відмови та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Другого апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 28 січня 2021 року.

Суддя Бідонько А.В

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.01.2021
Оприлюднено01.02.2021
Номер документу94507825
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/18816/2020

Постанова від 15.06.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 28.05.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Мельнікова Л.В.

Рішення від 28.01.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

Ухвала від 28.12.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бідонько А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні