Ухвала
від 28.01.2021 по справі 755/1746/21
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/1746/21

Провадження №: 1-кс/755/543/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"28" січня 2021 р. Дніпровський районний суд м. Києвав складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_3 ,

захисника ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання слідчого СВ Дніпровського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, офіційно не працюючого, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020105040001755 від 26 жовтня 2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,

в с т а н о в и в :

слідчий СВ Дніпровського УПГУНП у м. Києві ОСОБА_6 за погодженням з прокурором Київської місцевої прокуратури № 4 ОСОБА_7 звернувся до слідчого судді із зазначеним клопотанням.

Вимоги клопотання обґрунтовані тим, що ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , був прийнятий на роботу згідно трудового договору між працівником і фізичною особою ТОВ «ПАРИТЕТ-СМІК», код ЄДРПОУ 32530742, за адресою: м. Київ, вул. Ак. Туполєва, 17, наказом №101 від 30 грудня 2019 року був призначений на посаду заступника керуючого магазину.

До загальних обов`язків керуючого магазину входить відповідно до п.п.:

5.1. Щодня контролювати рівень сервісу зовнішніх компаній (охорона, прибирання, інкасація)

5.2. Затверджувати документи, які стосуються витрат. Контролювати витрати (рахунок-фактура, особисті витрати, експлуатаційні витрати, адміністративні витрати, інші)

5.3. Щодня перевіряти звіт по касі за поточний і попередній день - звіт касира.

5.4. Щодня перевіряти суму розміну, звіт за кредитними картками та іншу документацію за поточний і попередній день.

5.5. Щодня перевіряти правильність заповнення та ведення Книги обліку розрахункових операцій.

5.6. Виконувати всі процедури та інструкції, накази, що стосуються роботи підприємства, а також вказівки безпосереднього керівництва та адміністрації підприємства.

5.7. Готувати і відправляти в офісі необхідні звіти за поточний день - в кінці робочого дня, за поточний місяць - першого числа наступного місяця.

5.11. Відповідати за схоронність товарів, запобігає крадіжки і втрати.

7.1. Нести відповідальність за майно ресурси, використані під час роботи.

Відповідно до договору про повну матеріальну відповідальність між ТОВ «ПАРИТЕТ СМІК» з одного боку та ОСОБА_5 з іншого п.1 - В порядку та на умовах, визначених цим Договором, та на підставі п. 1 ст. ст. 134 та ст. 1351 і Кодексу законів, про працю України Працівник приймає на себе повну матеріальну відповідальність за забезпечення цілості всіх переданих йому Роботодавцем в установленому порядку товарно-матеріальних цінностей та коштів, а також за забезпечення цілості тих товарно-матеріальних цінностей й коштів, що будуть передаватись йому Роботодавцем протягом усього строку дії цього Договору.

Працівник зобов`язується у встановленому порядку та в установлені строки згідно із затвердженими формами подавати звітність про рух товарно-матеріальних цінностей і коштів, переданих йому Роботодавцем. У випадку виявлення недостачі переданих Працівнику товарно-матеріальних цінностей або коштів більше встановлених допустимих норм, знищення, пошкодження, зниження якості або псування з його вини товарно-матеріальних цінностей, він зобов`язується відшкодувати недостачу коштів та заподіяну шкоду відповідним товарно-матеріальним цінностям. Розмір заподіяної шкоди визначається за фактичними втратами, на підставі даних бухгалтерського обліку, виходячи з балансової вартості (собівартості) товарно-матеріальних цінностей за вирахуванням зносу згідно з установленими нормами. У разі розкрадання, недостачі, умисного знищення або умисного зіпсування товарно-матеріальних цінностей розмір шкоди визначається за цінами, що діють у місцевості, де вчинено розкрадання, виявлено нестачу, мало місце умисне знищення або умисне зіпсування. Надлишок коштів або товарно-матеріальних цінностей, виявлений під час перевірки наявності та стану товарно-матеріальних цінностей, що знаходяться у Працівника, вважається належним Роботодавцю.

Таким чином, ОСОБА_5 відповідно ст. 364 КК України примітки: 1. службовою особою, постійно чи тимчасово здійснював функції представників влади, а також обіймав постійно чи тимчасово на підприємстві, в установі чи організації незалежно від форми власності посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов`язків, або виконував такі обов`язки за спеціальним повноваженням. Так, ОСОБА_5 , будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, маючи повноваження розпоряджатися грошовими коштами товариства, що перебувають у його віданні 19.10.2020 року, перебуваючи за адресою, м. Київ, проспект Шухевича, 2-т, о 22 год. 36 хв., керуючись єдиним умислом та користуючись сприятливими для доведення злочину до кінця умовами, усвідомлюючи свій злочинний умисел, впевнившись що за його діями ніхто не спостерігає, діючи умисно, з корисливим мотивом, обрав об`єктом посягання грошові кошти, що належать ТОВ «Паритет Смік», та знаходились в сейфі магазину. Порушуючи інструкцію, безпеки платіжних засобів, дістав з сейфу грошові кошти які перебували в сейфі магазину «Дитячий універмаг», що були отримані ним, шляхом проведення інкасації в касах магазину, що не відповідає, зареєстрованих в реєстрі розрахункових операцій та, які готувались для передачі до сейфу, різницю недостачі яких, використав на власний розсуд, що загалом склало суму 99 тисяч 400 грн., 90 копійок, після чого замкнув приміщення магазину та зник в невідомому напрямку тим самим виконав усі необхідні дії які він вважав необхідними для доведення злочину до кінця. Тим самим будучи службовою собою, привласнив грошові кошти ТОВ «ПАРИТЕТ-СМІК», а саме привласнив майно та розпорядився на власну користь.

У судовому засіданні прокурор заявлене клопотання підтримав у повному обсязі. Просив задовольнити, враховуючи те, що ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, тому будучи обізнаним з мірою покарання за вчинене кримінальне правопорушення може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, може незаконно впливати на свідків, а також може вчиняти інші кримінальні правопорушення.

Захисник підозрюваного ОСОБА_5 - адвокат ОСОБА_4 не заперечував проти задоволення клопотання, просив не застосовувати до підозрюваного обов`язок не відлучатися з м. Києва, без дозволу слідчого, прокурора або суду, запевняв, що підозрюваний не буде порушувати обов`язки.

Підозрюваний ОСОБА_5 в судовому засіданні підтримав думку захисника.

За вказаним фактом 26 жовтня 2020 року було внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та присвоєно реєстраційний номер 12020105040001755, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

27 січня 2021 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Згідно з ч. 1 ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання ризикам.

В судовому засіданні, на думку слідчого судді, встановлена наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, наявними у справі доказами, а саме: протоколом прийняття заяви про кримінальне правопорушення та іншу подію від 26.10.2020 року, протоколами протоколом огляду місця події 26.10.2020 року, протоколами допиту свідків від 27.10.2020 року, 26 листопада 2020 року, 27 листопада 2020 року, та іншими матеріалами в сукупності.

При застосуванні запобіжного заходу слідчий суддя оцінює в сукупності такі обставини: дані про особу підозрюваного ОСОБА_5 , який раніше не судимий, має соціальні зв`язки, має постійне місце проживання у місті Києві, не працює, обґрунтовано підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України, суспільну небезпечність вчиненого злочину, тяжкість покарання, що загрожує підозрюваному у разі визнання його винуватим у кримінальному правопорушенні.

Таким чином, враховуючи обставини, перераховані у ст. 178 КПК України, а також доведеність прокурором під час розгляду клопотання, що запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання може запобігти доведеним ризикам, зважаючи на необхідність виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, запобігти спробам переховуватися від органів досудового розслідування, незаконного впливу на свідків, вчинити інше кримінальне правопорушення, а також доведеність прокурором наявності всіх обставин, передбачених ч. 1 ст. 194 КПК України, слідчий суддя приходить до висновків, що клопотання слідчого про застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання є обґрунтованим.

Поряд з цим, слідчий суддя бере до уваги той факт, що відповідно до ч. 5 ст. 194 КПК України, слідчий суддя, зобов`язує підозрюваного прибувати за кожною вимогою до суду чи іншого органу державної влади, а також виконувати один або і кілька обов`язків, необхідність покладення яких була доведена прокурором.

Щодо інших обов`язків, повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання, то слідчий суддя вважає їх пропорційним, помірними, та таким, що не становитимуть надмірний тягар для підозрюваного.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що клопотання органу досудового розслідування про обрання запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання до підозрюваного підлягає задоволенню.

Керуючись вимогами ст. 176-179, 193, 194, 309, 310 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в :

клопотання задовольнити частково.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Зобов`язати ОСОБА_5 прибувати за кожною вимогою до суду, слідчого, прокурора, та, у відповідності до ч. 5 ст. 194 КПК України, покласти наступні обов`язки:

повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання;

Вказані обов`язки покласти на ОСОБА_5 на два місяці -до 28 березня 2021 року.

Роз`яснити ОСОБА_5 , що в разі невиконання покладених на нього обов`язків, до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід та накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 розміру мінімальної заробітної плати до 2 розмірів мінімальної заробітної плати.

Будь-які твердження чи заяви підозрюваного, зроблені під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, не можуть бути використані на доведення його винуватості у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється, або у будь-якому іншому правопорушенні.

Контроль за виконанням ухвали покласти на старшого слідчого Дніпровського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_8 .

Ухвала слідчого судді, щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, однак заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення28.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94531192
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов`язання щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з вищою освітою, офіційно не працюючого, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020105040001755 від 26 жовтня 2020 року, за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —755/1746/21

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Козачук О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні