Ухвала
від 29.01.2021 по справі 576/39/17-ц
ГЛУХІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 576/39/17-ц

6/576/4/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 січня 2021 року м. Глухів

Глухівський міськрайонний суд Сумської області у складі:

Головуючого - судді Мазура С.А.,

за участі:

секретаря Пугач В.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Глухів цивільну справу за заявою Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву про поновлення строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання,-

ВСТАНОВИВ:

До Глухівського міськрайонного суду Сумської області надійшла вказана заява про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчих листів по справі № 576/39/17-ц від 03 лютого 2017 року до виконання.

Заява мотивована тим, що юрисконсультом Григор`євим С.І. при огляді документів були знайдені повернути виконавчі листи по справі № 576/39/17-ц від 03 лютого 2017 року. Від імені фонду 01 вересня 2020 року він звернувся до Глухівського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Сумській області із заявою про відкриття виконавчого провадження. 16 грудня 2020 року виконавча служба повернула виконавчі листи у зв`язку з пропущеним встановленим законом строком пред`явлення їх до виконання, просить суд поновити строк для пред`явлення виконавчих листів по справі № 576/39/17-ц від 03 лютого 2017 року.

У судове засідання представник заявника не з`явився, надіславши клопотання про розгляд подання без його участі, зазначивши, що заяву підтримує.

Боржник ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась, про час і місце розгляду справи її було повідомлено належним чином.

Відповідно до частини третьої статті 433 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) заява розглядається в судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про поновлення пропущеного строку. Суд розглядає таку заяву в десятиденний строк.

Зважаючи на те, що учасники справи в засідання не з`явилися, відповідно до частини другої статті 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Так дослідивши матеріли заяви та надані документи суд приходить до наступного.

Частиною першою статті 433 ЦПК України передбачено, що у разі пропуску строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Строк пред`явлення виконавчого документа до виконання є одним із видів процесуальних строків, які передбачені ст.120 ЦПК України.

Згідно статті 127 ЦПК України суд поновлює або продовжує строк, встановлений відповідно законом або судом, за клопотанням сторони або іншої особи у разі його пропущення з поважних причин.

Суд при вирішенні питання про поновлення строку для пред`явлення до виконання виконавчого документа повинен з`ясувати питання щодо причин пропуску цього строку та залежно від характеру цих причин зробити висновок про їх поважність чи неповажність, а відтак дійти висновку про наявність чи відсутність підстав для поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Поважними можуть бути визнані лише ті причини, що виникли внаслідок обставин, об`єктивно незалежних від волі зацікавленої особи, які безпосередньо унеможливлювали або ускладнювали можливість вчинення процесуальних дій у визначений законом або судом строк .

Так, судом встановлено, що рішенням Глухівського міськрайонного суду Сумської області від 03 лютого 2017 року у справі № 576/39/17-ц за позовом Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитною угодою, позовні вимоги були задоволено та стягнуто з ОСОБА_1 на користь Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву заборгованість за кредитною угодою від 07.11.2000 № 86 у розмірі 2132 (дві тисячі сто тридцять дві) гривні 59 копійок та 354 (триста п`ятдесят чотири) гривні 20 копійок пені, та судові витрати у розмірі 2027 (дві тисячі двадцять сім) гривень 51 копійку.

На виконання вказаного рішення суду (за заявою представника від 03.05.2018) судом 05.05.2018 були видані відповідні виконавчі листи, із зазначенням строку пред`явлення виконавчих листів до виконання - три роки.

16 грудня 2020 року державним виконавцем прийнято рішення про повернення виконавчого документу стягувачу відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 4 Закону України Про виконавче провадження та винесено відповідну постанову.

Разом з тим, жодних доказів на підтвердження пред`явлення виконавчих листів до виконання з 2017 року Сумське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву до суду не надав.

Відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 4 Закону України Про виконавче провадження виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред`явлення, якщо пропущено встановлений законом строк пред`явлення виконавчого документа до виконання.

Частиною першою статті 12 Закону України Про виконавче провадження виконавчі документи можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред`явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

Таким чином, строк для пред`явлення виконавчих листів до виконання був встановлений до 22 лютого 2020 року.

Стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Згідно з статтею 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до статей 76,77,78,79 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справ, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Суд не бере до розгляду докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Частиною 1 статті 81 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Заява не містить даних щодо причин пропуску строку їх пред`явлення до виконання. Також, заявником не надано суду належних доказів щодо причин пропуску строку пред`явлення виконавчих листів до виконання.

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що визначаючи строк, протягом якого виконавчий документ може бути пред`явлений до виконання, законодавець був обізнаний, що рішення суду повинно виконуватися, однак, визнав за необхідне обмежити строк, протягом якого виконавчий документ може бути пред`явлений до виконання. Крім того, цей строк є розумним та достатнім для вчинення таких дій.

Враховуючи наведене, суд вважає, що відсутні підстави для задоволення заяви Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву про поновлення строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання, а тому у задоволенні заяви слід відмовити.

Керуючись статтями 247, 433, ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Сумського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву (вул. Шишкарівська, буд. 9, м. Суми, п.і. 40000, код ЄДРПОУ - 23824726) про поновлення строку для пред`явлення виконавчих листів до виконання - відмовити.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сумського апеляційного суду Сумської області через Глухівський міськрайонний в 15-денний строк з дня отримання копії цієї ухвали.

Суддя С.А. Мазур

СудГлухівський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено02.02.2021
Номер документу94540244
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —576/39/17-ц

Ухвала від 29.01.2021

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Ухвала від 22.01.2021

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Рішення від 03.02.2017

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

Ухвала від 13.01.2017

Цивільне

Глухівський міськрайонний суд Сумської області

Мазур С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні