Ухвала
від 29.01.2021 по справі 712/836/21
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/836/21

Провадження №1- кс/712/453/21

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 січня 2021 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м.Черкаси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції клопотання прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_7 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Вінниця, громадянина України, фізичної особи-підприємця, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , та фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,

підозрюваного укримінальному провадженні№32020020000000036від 31березня2020рокуу вчиненнікримінальних правопорушень,передбачених ч.3ст.27 ч.3ст.28ч.1ст.204,ч.3ст.27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, а також за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст. 209 КК України, -

в с т а н о в и в:

28 січня 2021 року до слідчого судді надійшло клопотання прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_7 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в якому прокурор просить застосувати до вказаної особи запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 20 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та покласти на нього такі обов`язки: не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований і проживає без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , свідками та експертами у кримінальному провадженні.

Клопотання обґрунтоване тим, що за даними досудового розслідування, ОСОБА_5 у порушення «Правил роздрібної торгівлі алкогольними напоями», затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 30 липня 1996 року за №854, та в порушення ч. 12 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19 грудня 1995 року за №481/95-ВР, на початку 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, у невстановленому місці, діючи умисно та цілеспрямовано, з корисливих мотивів, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків, організував та очолив стійку організовану групу для вчинення злочинів протягом 2018-2020 років, яка спеціалізувалася на незаконному виготовленні, зберіганні, транспортуванні з метою збуту, а також на збуті незаконно виготовлених алкогольних напоїв на території України з метою одержання доходу, до якої входили мешканці Вінницької області ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , які виконували функції виконавців злочинів.

У клопотання зазначено, що за вказівкою організатора групи ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 здійснювали незаконне виготовлення алкогольних напоїв шляхом змішування етилового спирту з водою та додавання харчових добавок, ароматизаторів і барвників, після чого розливали незаконно виготовлені алкогольні напоїв в полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів, таким чином готуючи їх до збуту. Підготовані до збуту незаконно виготовлені алкогольні напої ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 зберігали за місцем їх виготовлення, яке було також і місцем їх тимчасового проживання.

За даними досудового розслідування, за вказівкою ОСОБА_5 з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 транспортували їх наданим організатором автомобілем до відділення ТОВ «Нова Пошта», за допомогою якого здійснювалась відправка незаконно виготовлених алкогольних напоїв покупцям; грошові кошти, одержані в результаті вчинення злочинів, ОСОБА_5 розподіляв між членами групи.

У ході досудового розслідування не встановлено загального розміру прибутку, одержаного організованою групою за період її діяльності, а також відсоток та розмір прибутку, одержаного безпосередньо кожним з учасників організованої групи.

Згідно з розробленим ОСОБА_5 планом вчинення злочинів в якості місця для подальшого незаконного виготовлення та зберігання з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв 13 липня 2018 року він придбав земельну ділянку площею 0,0278 га із кадастровим номером: 0510136300:01:066:0017, на якій були розміщені нежитлові будівлі загальною площею 193,9 кв.м., розташовані в промисловій частині міста Вінниця, за адресою: АДРЕСА_3 .

У вказаному нежитловому приміщенні було обладнано кухню, санвузол, спальну кімнату з чотирма спальними ліжками, обладнано свердловину для забору питної води для подальшого змішування етилового спирту з водою з метою незаконного виготовлення алкогольних напоїв, підключено приміщення до мережі ІNTERNET для забезпечення безперебійного доступу до вказаної мережі та формування накладних служби доставки компанії ТОВ «Нова Пошта» з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв.

Як зазначено в клопотанні, у 2018 році, точного часу досудовим слідством не встановлено, за невстановлених обставин ОСОБА_5 , діючи як організатор та керівник організованої групи, умисно придбав обладнання для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, що забезпечує масове виробництво таких товарів, а саме: 3 полімерні бочки об`ємом по 1000 літрів; 1 полімерну бочку об`ємом 750 літрів; 2 полімерні бочки об`ємом 3000 літрів; шланги; крани; фільтрувальну станцію для води; електричні клейові пістолети з клейовими стержнями; спеціально виготовлене обладнання з електронним управлінням для розливу алкогольних напоїв; харчові добавки та ароматизатори, а також фурнітуру та тару: полімерні пакети типу «bag-in-box» з кранами об`ємом по 2-3 літри кожний, картонні коробки, на які нанесено фірмові найменування та знаки алкогольних напоїв відомих брендів.

Для забезпечення систематичного транспортування членами організованої групи з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, а також перевезення етилового спирту, тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» і обладнання, необхідного для вчинення злочинів, 19.05.2018 ОСОБА_5 придбав автомобіль Ford Transit, 1994 року випуску, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_1 , який надав у користування ОСОБА_8

29.05.2019 автомобіль було перереєстровано на одного з членів організованої ним групи осіб ОСОБА_10 , а 03.01.2020 на знайомого ОСОБА_5 . ОСОБА_11 . При цьому автомобіль залишився у фактичному користуванні ОСОБА_8 та зберігався на належній ОСОБА_5 території, розташованій за адресою: АДРЕСА_3 .

Окрім того, з метою забезпечення реалізації незаконно виготовлених алкогольних напоїв серед громадян по території України ОСОБА_5 , використовуючи свої зв`язки на ТОВ «Нова Пошта» з невстановленими досудовим розслідуванням особами, сформував заяви на видачу карток програми «Збільшуй можливості» ТОВ «Нова Пошта» 30.05.2018 на ім`я ОСОБА_12 , 16.08.2018 на ім`я ОСОБА_13 , 23.01.2019 на ім`я ОСОБА_14 , 24.01.2019 на ім`я ОСОБА_15 , 03.03.2019 на ім`я ОСОБА_16 , які не були обізнані про злочинний умисел ОСОБА_5 та не знали про подачу вказаних заяв від їх імені, на підставі яких отримав відповідні картки для подальшої «нібито» ідентифікації клієнтів та прикриття своєї незаконної діяльності під час відправки накладним платежем членами організованої групи незаконно виготовлених алкогольних напоїв замовникам з відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м.Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1, та отримання від покупців грошових коштів за реалізовані накладним платежем фальсифіковані алкогольні напої у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16.

Окрім того, ОСОБА_5 забезпечив членів організованої групи мобільними телефонами та сім-картами з абонентськими номерами НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 та НОМЕР_6 для реєстрації карток клієнтів ТОВ «Нова Пошта» на ім`я ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , які не були обізнані про злочинний умисел ОСОБА_5 та не знали про реєстрацію карток клієнтів вказаної служби доставки, а також для забезпечення зв`язку із замовниками незаконно виготовлених алкогольних напоїв та отримання повідомлень від ТОВ «Нова Пошта» про оплату замовниками товарів і можливість отримання у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта» в м. Вінниця грошових коштів.

За вказівкою ОСОБА_5 ОСОБА_8 з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, по 23.04.2020 у невстановлених в ході досудового розслідування осіб, здійснював придбання тари, картонних коробок, упаковок типу «bag-in-box» та інших речей і предметів, необхідних для незаконного виготовлення алкогольних напоїв, їх зберігання та транспортування, після чого за допомогою різних автомобілів, у тому числі автомобіля Ford Transit з реєстраційним номером НОМЕР_1 , в подальшому зміненим на НОМЕР_7 та на НОМЕР_8 , здійснював транспортування вказаних речей і предметів до місця їх зберігання та використання для подальшого незаконного виготовлення, упакування та транспортування алкогольних напоїв, а саме: до приміщення, розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, де разом з ОСОБА_9 та ОСОБА_10 здійснювали їх розвантаження.

У подальшому в період часу з 2018 року, точної дати та часу у ході досудового розслідування не встановлено, по 23.04.2020 з незаконно придбаного етилового спирту ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 за вказівкою ОСОБА_5 та на виконання єдиного для всіх плану вчинення злочинів, розробленого організатором групи, виготовляли алкогольні напої шляхом змішування етилового спиту з водою та додавання харчових і ароматичних добавок для зміни кольору й смаку, розливали їх в упаковки типу «bag-in-box» об`ємом по 2 та 3 літри, поміщали до картонних коробок, маркованих позначенням фірмовим найменуванням та знаком алкогольних напоїв відомих брендів, зокрема: « ІНФОРМАЦІЯ_5 », « ІНФОРМАЦІЯ_6 », « ІНФОРМАЦІЯ_7 », « ІНФОРМАЦІЯ_8 », « ІНФОРМАЦІЯ_9 », « ІНФОРМАЦІЯ_10 », « ІНФОРМАЦІЯ_11 », «ATICUS», «Finlandia», « ІНФОРМАЦІЯ_12 », «Кvint monte choco», «Пшенична», «Absolute», «Captain Morgan», «Hankey Bannister», «Beluga», «Jelzin» без марок акцизного податку.

Отримавши замовленнявід покупцівщодо продажуїм незаконновиготовлених алкогольнихнапоїв,за наказом ОСОБА_5 ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 з 2018року,точної датита часуу ходідосудового розслідуванняне встановлено,по 23.04.2020,використовуючи автомобільFordTransitз реєстраційним номером НОМЕР_1 , в подальшому зміненим на НОМЕР_7 та на НОМЕР_8 , здійснювали перевезення незаконно виготовлених алкогольних напоїв, які були упаковані та підготовлені до збуту в картонні коробки, марковані позначенням фірмовим найменуванням та знаком алкогольних напоїв відомих брендів, до відділення №1 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: м. Вінниця, вул. Якова Шепеля, 1, через яке, використовуючи картки програми «Збільшуй можливості» ТОВ «Нова Пошта», оформлені 30.05.2018 на ім`я ОСОБА_12 , 16.08.2018 на ім`я ОСОБА_13 , 23.01.2019 на ім`я ОСОБА_14 , 24.01.2019 на ім`я ОСОБА_15 , 03.03.2019 на ім`я ОСОБА_16 та інших, які не були обізнані про злочинний умисел ОСОБА_5 та не знали про подачу вказаних заяв від їх імені, здійснювали відправку незаконно виготовлених алкогольних напоїв покупцям накладним платежем, таким чином збуваючи їх.

Грошові кошти за збуті незаконно виготовлені алкогольні напої ОСОБА_5 спільно із іншими членами організованої групи отримували невеликими сумами, до 5000 грн, що згідно з правилами ТОВ «Нова Пошта» дозволяє отримувати кошти за допомогою картки клієнта, без пред`явлення документа, що посвідчує особу, по мірі розрахунку замовників («покупців») за відправлений накладним платежем вказаний вантаж, у відділенні №6 ТОВ «Нова Пошта», розташованому за адресою: м. Вінниця, вул. Зодчих, 16, поруч із адресою фактичного проживання ОСОБА_5 .

Дохід, одержаний від збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 передавали ОСОБА_5 , який розподіляв його між членами групи у невстановлених досудовим слідством частинах.

23.04.2020 на підставі ухвал слідчих суддів проведено обшуки приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , де безпосередньо під час процесу виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує виробництво таких товарів, викриті члени організованої ОСОБА_5 групи ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та виявлено місце для незаконного виготовлення алкогольних напоїв з використанням обладнання, що забезпечує масове виробництво таких напоїв, а також виявлено та вилучено 92бочки синього кольору об`ємом приблизно 250 літрів кожна, наповнених сировиною для незаконного виготовлення алкогольних напоїв - спиртом етиловим, загальним об`ємом 23 240 літрів; незаконно виготовлені алкогольні напої у вигляді водно-спиртової суміші загальним об`ємом 3 080 літри; незаконно виготовленні алкогольні напої в упаковках типу «bag-in-box» загальним об`ємом 5 187 літрів, із нанесеним фірмовим найменуванням різних торгівельних марок.

Крім того, під час обшуку автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_8 , виявлено та вилучено 9 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 18 літрів; 150 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut», об`ємом по 3 літри кожна; 325 картонних коробок для упакування незаконно виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Kvint10р.»,об`ємом по2літри кожна; 50 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Metaxa», об`ємом по 2 літри кожна; 30 упаковок цукру піску, розфасованого в ПЕТ пакети, вагою по 1 кілограм кожний; 80 упаковок лимонної кислоти, вагою по 100 грам кожна; 18 скляних пляшок, заповнених сиропом зі смаком шоколаду, об`ємом по 0,7 літра кожна; 1 рулон поліетиленової плівки чорного кольору; рукавиці тряпчані, якими користувався ОСОБА_8 ; страховий поліс серії №АК/8611829 на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та інші предмети та документи, які свідчать про злочинну діяльність.

Відповідно до результатів проведених у кримінальному провадженні судових експертиз рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, є спиртовмісними рідинами із об`ємною часткою етилового спирту 96,0 96,5% об`ємних, які можливо віднести до спирту етилового, що за перевіреними органолептичними та фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам діючого ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ратифікований. Технічні умови». Рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В, які знаходяться в упаковках типу «bag-in-box», що містяться в паперових коробках з надписами з фірмовими найменуваннями різних торгівельних марок є спиртовмісними рідинами, водно спиртовими сумішами, міцністю 36,9; 37,5; 32,6; 37,0; 99,2; 37,3; 35,1; 38,4; 37,9; 36,1 та 42,0% об`ємних, які можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджувані зразки рідин за перевіреними фізико-хімічними (міцність) показниками не відповідають інформації, зазначеній на етикетці. Рідину, вилучену 23.04.2020 під час проведення обшуку автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_8 (який на момент обшуку був розташованих за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В), надану на дослідження, яка знаходяться в скляній пляшці, з етикеткою «Rioba Bar Syrup Chokolate», можливо віднести до сиропу відповідного найменування; рідина, вилучена в тому ж автомобілі того ж дня, яка знаходиться в упаковці типу «bag-in-box», що міститься в паперовій коробці з надписом «Finlandia», є спиртовмісною рідиною, водно-спиртовою сумішшю, міцністю 37,5 об`ємних, яку можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджуваний зразок рідини за перевіреними фізико-хімічними показниками не відповідає інформації зазначеній на етикетці.

27січня 2021року ОСОБА_5 повідомлено пропідозру увчиненні злочину,передбаченого ч.3ст.27 ч.3ст.28ч.1ст.204КК України,-організація незаконногозберігання зметою збуту,транспортування зтією жметою,та увчиненні злочину,передбаченого ч.3ст.27 ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 204 КК України, - організація збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв організованою групою, тобто у вчиненні злочину, передбаченого, а також в організації незаконного виготовлення алкогольних напоїв організованою групою.

На думку прокурора, причетність ОСОБА_5 до вчинення вказаних злочинів повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами.

Щодо ризиків, то ОСОБА_5 як організатор злочинної групи, користуючись своїм авторитетом перед іншими підозрюваними в цьому кримінальному провадженні, має реальну можливість особисто незаконно впливати на них, на їх ставлення до вчинених злочинів.

Окрім того, користуючись тим, що орган досудового розслідування територіально віддалений від місця вчинення злочинів, місця проживання свідків, знаходження експертних установ, існують ризики вважати, що ОСОБА_5 може особисто або через інших осіб незаконно впливати на свідків, чи осіб, які можливо заявлять про вчинення ним або членами організованої ним групи злочину, з метою зміни чи приховання ними відомої їм інформації, а також матиме можливість впливати на працівників експертних установ, які були залучені до проведення експертних досліджень.

На думку слідчого та прокурора, ОСОБА_5 , маючи повний доступ до приміщення, в якому незаконно виготовлялись алкогольні напої, до автомобіля, яким вони транспортувались, має реальну можливість знищити, сховати, спотворити чи умисно створити будь-які речі та документи, які матимуть істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, або перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

У зв`язку з викладеним, для забезпечення належної процесуальної поведінки підозрюваного ОСОБА_5 , враховуючи фактичні обставини кримінального правопорушення, що відомі зараз органу досудового розслідування, з метою забезпечення дієвості даного кримінального провадження, орган досудового розслідування вважає найбільш доцільним застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у виді застави, оскільки інший, більш м`який запобіжний захід не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України.

У судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 та слідчий ОСОБА_4 клопотання підтримали, просила застосувати до ОСОБА_5 запобіжний захід у виді застави.

Підозрюваний ОСОБА_5 та його адвокат ОСОБА_6 у судовому засіданні в режимі відеоконференції з приміщення Вінницького апеляційного суду заперечували проти задоволення клопотання. Захисник додатково просив врахувати бездоганну процесуальну поведінку підозрюваного, відсутність доводів про його протиправний вплив на інших підозрюваних чи свідків. Крім того, надані прокурором матеріали жодним чином не свідчать про обгрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованих йому злочинів, а свідчать лише про те, що ОСОБА_5 є власником вказаного нежитлового приміщення, в якому з його дозволу певний час проживав родич ОСОБА_9 , а також що підозрюваний декілька разів зідзвонювався із останнім як із родичем та із ОСОБА_10 щодо придбаного ним у ОСОБА_5 автомобіля. Щодо ризиків, то кримінальне провадження розслідується із 31 березня 2020 року, під час якого проводились різноманітні допити, огляди, але за весь цей час підозрюваний неухилявся від проведення слідчих дій; доказів знищення чи спотворення ним будь-яких доказів не надано. Просив урахувати наявність двох дітей на утриманні, наявність статусу інваліда ІІ групи.

Дослідивши матеріали клопотання слідчого та додані до них матеріали, заслухавши пояснення учасників судового засідання, слідчий суддя робить наступні висновки.

Статтею 177 КПК України передбачено, що метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Відповідно до частини 2 статті 177 КПК Українипідставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених цим Кодексом.

Згідно з практикою ЄСПЛ, вимога розумної підозри передбачає наявність доказів, які об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним злочином і вони не повинні бути достатніми, щоб забезпечити засудження, але мають бути достатніми, щоб виправдати подальше розслідування або висунення звинувачення. Відповідно до практики ЄСПЛ у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21 квітня 2011 року термін «обґрунтована підозра» означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача в тому, що особа, про яку йдеться, могла вчинити правопорушення (також рішення від 30 серпня 1990 року у справі «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства», п.32, Series A, № 182).

Слідчим суддею установлено, що ОСОБА_5 є власником двоповерхового нежитлового приміщення за адресою: АДРЕСА_3 .

Із доданого до клопотання витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань (кримінальне провадження № 32020020000000036) випливає, що 31 березня 2020 року внесено відомості за фабулою: «організована ОСОБА_5 злочинна група у складі ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 здійснюють незаконне виготовлення і збут незаконно виготовлених алкогольних напоїв з використанням служб доставки(операторів поштового зв`язку)» - правова кваліфікація ч.3 ст.28, ч.1 ст. 204 КК України;

- 24 квітня 2020 року за фабулою: «організована ОСОБА_5 злочинна група у складі ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_3 здійснювала незаконне виготовлення підакцизних товарів (алкогольних напоїв)» - правова кваліфікація ч.3 ст. 28, ч.2 ст. 204 КК України;

- 24 квітня 2020 року за фабулою: «організована ОСОБА_5 злочинна група у складі ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 здійснюють незаконне транспортування автомобілем Ford Transit, державний номерний знак НОМЕР_8 у м. Вінниці незаконно виготовлених підакцизних товарів (алкогольних напоїв)» - правова кваліфікація ч.3 ст.28, ч.1 ст.204 КК України;

- 2 червня 2020 року за фабулою: «організована ОСОБА_5 злочинна група у складі ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 за адресою: АДРЕСА_3 здійснювала незаконне зберігання з метою збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (алкогольних напоїв)» - правова кваліфікація ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 204 КК України;

- 6 серпня 2020 року за фабулою: «в ході здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні «32020020000000036 від 31 березня 2020 встановлено, що невідомою особою шляхом здійснення фінансових операцій з використанням карток підставних осіб клієнтів ТОВ «Нова Пошта»» - правова кваліфікація ч.1 ст. 209 КК України.

Згідно з протоколом обшуку від 23 квітня 2020 року за адресою: м.Вінниця, вул.Гонти, 39В, у період з 12 год. 28 хв. до 06 год. 43 хв. виявлено та вилучено: лінію по розливу незаконно виготовлених алкогольних напоїв з фільтрами; 92бочки синього кольору об`ємом приблизно 250 літрів кожна, наповнених сировиною для незаконного виготовлення алкогольних напоїв - спиртом етиловим, загальним об`ємом 23 240 літрів; алкогольні напої у вигляді водно-спиртової суміші загальним об`ємом 3 080 літри; алкогольні напої в упаковках типу «bag-in-box» загальним об`ємом 5 187 літрів, а саме: 81 упаковку типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jameson» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 162 літри; 45 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Sauza» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 90 літрів; 70 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finsbury» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 140 літрів; 7 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandialime» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 14 літрів; 108 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandiablack» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 216 літрів; 270 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jack Daniels» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 540 літрів; 207 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jack Daniels» (медовий) по 2 літри кожна, загальним об`ємом 414 літрів; 72 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia Redberry» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 144 літрів; 287 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Кvintmontechoco» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 574 літрів; 495 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut Vodka» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 990 літрів; 113 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «CaptainMorgan» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 226 літрів; 58 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «HankeyBannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 116 літрів; 315 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «HankeyBannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 630 літрів; 315 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «HankeyBannister» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 630 літрів; 45 упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 135 літрів; 184 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Jelzin» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 552 літрів; 122 упаковки типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «COURVASIE» по 3 літри кожна, загальним об`ємом 244 літрів; спиртометри, лійки, насоси, пістолети для склеювання, бочки, картонні упаковки для упакування виготовлених алкогольних напоїв з позначеннями іноземних торгових марок та упаковок типу «bag-in-box», різного роду ароматизатори та харчові добавки, принтери для друкування експрес накладних ТОВ «Нова Пошта», картки клієнтів ТОВ «Нова Пошта», одяг та особисті речі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 .

Згідно зпротоколом обшукувід 23квітня 2020року заадресою:м.Вінниця,вул.Гонти,39В,у періодз 15год.40хв.до 17год.45хв.виявлено тавилучено: автомобіль «Ford» Transit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_8 ; 9упаковок типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Finlandia» по 2 літри кожна, загальним об`ємом 18 літрів; 150 картонних коробок для упакування незаконного виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Absolut», об`ємом по 3 літри кожна; 325 картонних коробок для упакування виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Kvint10р.»,об`ємом по2літри кожна; 50 картонних коробок для упакування виготовлених алкогольних напоїв в упаковках типу «bag-in-box» із нанесеним фірмовим найменуванням «Metaxa»,об`ємом по2літри кожна;30упаковок цукру піску,розфасованого вПЕТ пакети,вагою по1кілограм кожний;80упаковок лимонноїкислоти,вагою по100грам кожна;18скляних пляшок,заповнених сиропомзі смакомшоколаду,об`ємом по0,7літра кожна;1рулон поліетиленовоїплівки чорногокольору;рукавиці тряпчані,якими користувався ОСОБА_8 ;страховий поліссерії №АК/8611829на ім`я ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до висновків експертиз №100 від 09.06.2020 р., №98 від 22.06.2020 р., №280 від 02.06.2020р., № 380 від 30.07.2020р., №626 від 28.09.2020 р., №700 від 29.09.2020р. вилучені в ході обшуків від 23 квітня 2020 року предмети є спиртовмісними рідинами із об`ємною часткою етилового спирту 96,0 96,5% об`ємних, які можливо віднести до спирту етилового, що за перевіреними органолептичними та фізико-хімічними показниками не відповідає вимогам діючого ДСТУ 4221:2003 «Спирт етиловий ратифікований. Технічні умови». Рідини, вилучені 23.04.2020 під час проведення обшуку приміщення за адресою: м.Вінниця, вул. Гонти, 39-В, які знаходяться в упаковках типу «bag-in-box», що містяться в паперових коробках з надписами «Jameson Irish Whisky», «Sauza Tequla», «Finsbury London Dry Gin», «Finlandia Vodka of Finland Blackcurrant», «Jack Daniels Whisky», «Jack Daniels Character», «FinlandiaVodkaofFinlandredberry», «Monte Choco Кvint Gochac», «Absolute Original Vodka», «Captain Morgan Original Spiced Gold», «Hankey Bannister Blended Scoth Whisky»,«METAXA», «Vodka of Finlandia», «VODKA Boris Jelzin», «Courvasie *V*S», а також скляній пляшці з етикеткою «Jack Daniels», є спиртовмісними рідинами, водно спиртовими сумішами, міцністю 36,9; 37,5; 32,6; 37,0; 99,2; 37,3; 35,1; 38,4; 37,9; 36,1 та 42,0% об`ємних, які можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджувані зразки рідин за перевіреними фізико-хімічними (міцність) показниками не відповідають інформації, зазначеній на етикетці. Рідину, вилучену 23.04.2020 під час проведення обшуку автомобіля «Ford» Tranzit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_8 (який на момент обшуку був розташованих за адресою: м. Вінниця, вул. Гонти, 39-В), надану на дослідження, яка знаходяться в скляній пляшці, з етикеткою «Rioba Bar Syrup Chokolate», можливо віднести до сиропу відповідного найменування; рідина, вилучена в тому ж автомобілі того ж дня, яка знаходиться в упаковці типу «bag-in-box», що міститься в паперовій коробці з надписом «Finlandia», є спиртовмісною рідиною, водно-спиртовою сумішшю, міцністю 37,5 об`ємних, яку можливо віднести до міцних алкогольних напоїв. Досліджуваний зразок рідини за перевіреними фізико-хімічними показниками не відповідає інформації зазначеній на етикетці.

Згідно з висновками судових дактилоскопічних експертиз за результатами дослідження слідів пальців рук, а також молекулярно-генетичних експертиз речей, предметів та одягу, вилучених за результатамипроведених обшуківвід 23квітня 2020року у нежитловому приміщенні за адресою: м.Вінниця, вул.Гонти, 39В та в автомобілі «Ford» Transit, білого кольору, реєстраційний номер НОМЕР_8 , слідів пальціврук ОСОБА_5 чи слідівбіологічного походженнявід ОСОБА_5 невиявлено.

На час проведення обшуків ОСОБА_5 не був присутнім в указаному автомобілі чи належному йому нежитловому приміщенні.

Разом з тим, надані слідчим матеріали свідчать про те, що протягом 2019 та 2020 років ОСОБА_5 мав телефонні з`єднання із виявленими на місці обшуку ОСОБА_17 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 .

27 січня 2021 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст. 27, ч.3 ст. 28, ч.1 ст. 204 КК України та передбачених ч.3 ст. 27, ч.3 ст. 28, ч.2 ст. 204 КК України.

Ураховуючи надані слідчому судді відомості про те, що ОСОБА_5 є власником нежитлового приміщення, в якому під час обшуку було виявлено та вилучено вказане в протоколах обшуку майно, а також враховуючи відомості про періодичні телефонні з`єднання його та осіб, яких було виявлено у вказаному нежитловому приміщенні під час обшуку, слідчий суддя робить висновок про можливу його причетність до вчинення ним нетяжкого злочину за ч.2 ст. 204 КК України у виді незаконного виготовлення підакцизних товарів; форма його можливої причетності потребує подальшого встановлення шляхом вчинення відповідних слідчо-розшукових дій.

Оскільки інших більш вагомих доказів можливої причетності ОСОБА_5 до вчинення ним інкримінованих йому інших злочинів слідчому судді 29 січня 2021року ненадано, то слідчий суддя робить висновок про обгрунтованість підозри за ч.2ст.204 КК України, на даному етапі досудового розслідування.

Щодо наведених прокурором ризиків, то слідчий суддя враховує наступне.

Наведені прокурором ризики можливого переховування ОСОБА_5 від органу досудового розслідування не доведено, оскільки відповідних доказівпро цепрокурором ненадано (особливо враховуючи, що досудове розслідування кримінального провадження триває з 31 березня 2020 року, а обшуки було проведено 23 квітня 2020 року, а також з огляду на бездоганну процесуальну поведінку підозрюваного).

Крім того, підозрюваний має постійне місце проживання, одружений та має двох неповнолітніх дітей на вихованні, що свідчить про стійкість соціальних зв`язків за місцем проживання.

Доводи прокурора про те, що ОСОБА_5 , маючи повний доступ до приміщення, в якому незаконно виготовлялись алкогольні напої, і до автомобіля, яким вони транспортувались, матиме реальну можливість знищити, сховати, спотворити чи умисно створити будь-які речі та документи, які матимуть істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, або перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином також непідтверджено будь-якими фактичними даними, особливо враховуючи туобставину, що обшуки проведено ще 23 квітня 2020 року і всі докази зафіксовано слідчими.

Разом з тим слідчий суддя враховує, що ОСОБА_5 є очевидно знайомий з іншими співучасниками у кримінальному провадженні - ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , а тому є досить високим ризик можливого протиправного тиску на них з метою координування показань, надання конкретних показань, зміни чи відмови від раніше наданих показань, а також можливий протиправний тиск на інших свідків та експертів у кримінальному провадженні.

На думку слідчого судді, доведені прокурором ризики може бути мінімізовано менш обтяжливим запобіжним заходом, аніж застава.

Відповідно до ст.179 КПК України особисте зобов`язання полягає у покладенні на підозрюваного, обвинуваченого зобов`язання виконувати покладені на нього слідчим суддею, судом обов`язки, передбачені ст.194 КПК України.

За таких обставин слідчий суддя дійшов висновку, що на даному етапі досудового розслідування до підозрюваного, з огляду на позитивну характеристику, стійкість його соціальних зв`язків за місцем проживання, належну процесуальну поведінку, можна застосувати менш обтяжливий запобіжний захід у виді особистого зобов`язання, із покладенням на нього обов`язків, визначених ч. 5 ст. 194 КПК України.

Слідчий суддя також ураховує, що досудове розслідування триває з березня 2020 року, а будь-яких відомостей про причетність ОСОБА_5 до збуту вилучених у його нежитловому приміщенні незаконно виготовлених підакцизних товарів, у тому числі за місцем здійснення ним підприємницької діяльності, слідчому судді не надано.

Керуючись ст. ст. 176-178, 181, 183-184, 193194, 369-372, 376 КПК України, слідчий суддя,

п о с т а н о в и в:

Відмовити в задоволенні клопотання прокурора Черкаської обласної прокуратури ОСОБА_7 про застосування запобіжного заходу у вигляді застави відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , такі обов`язки:

-не відлучатися з населеного пункту, в якому він зареєстрований і проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-утримуватися від спілкування з підозрюваними ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , свідками та експертами у кримінальному провадженні.

Строк дії обов`язків, покладених на підозрюваного відповідно до ч.6ст.194 КПК України до 29 березня 2021 року включно.

Контроль за виконанням ухвали покласти на Слідче управління Головного управління Державної фіскальної служби у Черкаській області.

Попередити ОСОБА_5 про те, що порушення ним покладених на нього слідчим суддею обов`язків може бути підставою для зміни запобіжного заходу на більш суворий.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення, шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення29.01.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94547064
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів застава

Судовий реєстр по справі —712/836/21

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Ухвала від 29.01.2021

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

Ухвала від 28.01.2021

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні