Ухвала
від 01.02.2021 по справі 725/490/21
ПЕРШОТРАВНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІВЦІВ

Єдиний унікальний номер 725/490/21

Номер провадження 2-з/725/5/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2021 року м. Чернівці

Першотравневий районний суд м.Чернівці в складі:

головуючої судді Федіної А.В.,

за участю секретаря судових засідань Чорної О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , мешканки АДРЕСА_1 , в інтересах якої діє адвокат Лабік Геннадій Іванович, заінтересовані особи ТОВ Вердикт капітал (м. Київ, вул. Кудрявський узвіз, 5Б, код ЄДРПОУ 41350844), приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Гуревічов Олег Миколайович (м.Київ, вул. Мала Житомирська, 6/5), приватний виконавець виконавчого округу Чернівецької області Скальський Андрій Васильович (м. Чернівці, вул. Мініна Кузьми, 2, прим. 2-А, офіс 3) про забезпечення позову до подання позовної заяви, -

ВСТАНОВИВ:

У січні 2021 року адвокат Лабік Г.І. в інтересах ОСОБА_1 звернувся до суду з вище вказаною заявою в обґрунтування якої посилався на те, що 30.01.2020 року приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Гуревічовим О.М. вчинено виконавчий напис №11366 про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості в розмірі 15700 грн., на підставі вказаного виконавчого напису приватним виконавцем Скальським А.В. відкрито виконавче провадження та вчиняються виконавчі дії. Натомість, вважає, що сума заборгованості, яка вказана у виконавчому написі не є безспірною та значно перевищує існуючий у ОСОБА_1 борг перед стягувачем, у зв`язку з чим ОСОБА_1 має намір звернутись до суду з позовом про визнання вказаного виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Вказував на те, що з метою виконання вказаного виконавчого напису приватним виконавцем будуть здійснюватись утримання з доходів позивача, що покладає на неї надмірний тягар, оскільки вона має намір оскаржити правомірність вчинення виконавчого напису, а стягнення з її доходів на період судового розгляду можуть істотно ускладнити поновлення порушених прав за захистом яких позивач має намір звернутись до суду.

Вважає, що невжиття заходів забезпечення позову до подання позовної заяви може істотно ускладнити виконання рішення суду у випадку задоволення позову або фактично унеможливити поновлення прав позивача за захистом яких остання має намір звернувся до суду з даним позовом.

На підставі вище викладеного просив зупинити стягнення на підставі виконавчого документу - виконавчого напису виданого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу - Гуревчи О.М., зареєстрованого в реєстрі №11366 від 30.01.2020 року за виконавчим провадженням №64240057, яке відкрите приватним виконавчого округу Скальським А.І.

Так, у відповідності до ч. 2 ст. 149 ЦПК України, забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 153 ЦПК України, заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Суд, дослідивши матеріали заяви про забезпечення позову, вважає, що вказана заява підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Пунктом шостим ч. 1 ст. 150 ЦПК України передбачено, що позов забезпечується зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку.

Як вбачається з роз`яснень, які містяться в Постанові Пленуму Верховного суду України Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову №9 від 22.06.2006 року, забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

Розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

З наданих позивачем доказів вбачається, що між сторонами дійсно існує спір з приводу правомірності вчинення виконавчого напису від 30.01.2020 року №11366 вчиненого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Гуревічовим О.М. про стягнення з ОСОБА_1 заборгованості, який на даний час перебуває на примусовому виконанні.

Відповідно до ст. 34 Закону України Про виконавче провадження виконавець зупиняє вчинення виконавчих дій у разі: зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документа.

Отже, оскільки невжиття заходів забезпечення позову шляхом зупинення стягнення на підставі оскаржуваного виконавчого напису нотаріуса може ускладнити ефективний захист позивачем своїх прав у випадку фактичного виконання виконавчого напису, до подання позовної заяви та вирішення судової справи по суті стягнення на підставі оспорюваного виконавчого напису слід зупинити.

Таким чином, наявні підстави для забезпечення майбутнього позову ОСОБА_1 шляхом зупинення стягнення на підстави виконавчого напису, оскільки не вжиття таких заходів забезпечення позову, у разі його доведеності може призвести до утруднення чи неможливості виконання рішення суду.

При цьому, ОСОБА_1 слід роз`яснити її обов`язок подати позов протягом десяти днів з дня постановлення даної ухвали, а не виконання нею такого обов`язку тягне за собою скасування відповідного заходу забезпечення позову судом.

На підставі вище викладеного та керуючись ст.ст. 149, 150, 151, 152, 153, 157, 258, 259, 260, 268, 353, 354, 355 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Зупинити стягнення на підставі виконавчого напису №1136 виданого приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Гуревічом О.М. про стягнення з ОСОБА_1 на користь ТОВ Вердикт Капітал заборгованості за період з 30.09.2019 року по 28.12.2019 року в загальній сумі 15756,18 грн. в рамках виконавчого провадження ВП №64240057.

Копію ухвали для виконання направити заінтересованим особам.

Роз`яснити, ОСОБА_1 та її представнику адвокату Лабіку Геннадію Івановичу обов`язок подати позов протягом десяти днів з дня постановлення даної ухвали, а не виконання ними такого обов`язку тягне за собою скасування відповідного заходу забезпечення позову судом.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її вручення безпосередньо до Чернівецького апеляційного суду в порядку визначеному главою першою розділу п`ятого ЦПК України або в той самий строк через Першотравневий районний суд м.Чернівці в порядку визначеному главою першою розділу п`ятого та п. 15.5 розділу тринадцятого ЦПК України.

Ухвала підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Суддя Першотравневого

районного суду м.Чернівці А. В. Федіна

Дата ухвалення рішення01.02.2021
Оприлюднено02.02.2021

Судовий реєстр по справі —725/490/21

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Федіна А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні