Ухвала
від 03.12.2020 по справі 554/10233/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 03.12.2020 Справа № 554/10233/20

Провадження № 1-кс/554/16158/2020

У Х В АЛ А

іменем України

03 грудня2020 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого третього слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, ОСОБА_3 , погоджене прокурором військової прокуратури Харківського гарнізону ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні №62020170000001143 від 29.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. З ст. 410 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Третім слідчим відділом слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, за процесуального керівництва військової прокуратури Харківського гарнізону, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62020170000001143 від 29.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення злочину, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України.

З матеріалів указаного кримінального провадження вбачається, що група військовослужбовців, зловживаючи своїм службовим становищем, організували викрадання та в подальшому реалізацію, з метою власного збагачення, військового майна (паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування, одягу, взуття та ін.), які знаходяться на балансі військових частин, що знаходяться на території обслуговування Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві.

Так, співробітниками Управління СБ України в Харківській області в ході виконання доручення слідчого, наданого в рамках кримінального провадження № 62020170000001143 від 29.07.2020, управлінням отримано інформацію стосовно групи осіб, у тому числі військовослужбовців, які, зловживаючи своїм службовим становищем, організували викрадення та в подальшому реалізацію, з метою власного збагачення, військового майна (паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування, одягу, взуття та ін.), яке знаходиться на балансі військових частин НОМЕР_1 , НОМЕР_2 та НОМЕР_3 .

Так, в ході проведення досудового розслідування встановлено, що заступник командира ВЧ НОМЕР_1 з тилу - начальник тилу - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець Чернігівської області, зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 (згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на зазначене житлове приміщення належить дружині ОСОБА_5 ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ), для здійснення своєї протиправної діяльності використовує транспортний засіб марки «Nissan X-Trail», коричневого кольору, д.н.з. НОМЕР_4 , та начальник служби паливно-мастильних матеріалів ВЧ НОМЕР_1 - ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянин України, уродженець РФ, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , фактично проживає за адресою: АДРЕСА_3 (згідно відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, право власності на зазначене житлове приміщення належить батьку ОСОБА_7 ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 ), для здійснення своєї протиправної діяльності використовує автотранспорт RenaultLogan сірого кольору, держ. номер НОМЕР_5 , за допомогою громадянина України - ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець Німеччини, зареєстрований та проживає за наступними адресами: АДРЕСА_4 , який для здійснення своєї протиправної діяльності використовує автотранспорт VolkswagenPassat білого кольору, держ. номер НОМЕР_6 , та який до 2016 року займав посаду начальника відділення зберігання паливно- мастильних матеріалів в/ч НОМЕР_3 (база паливно-мастильних матеріалів ЗС України), здійснюють викрадення авіаційного палива, а саме палива для реактивних двигунів РТ, з метою їх подальшої реалізації.

З метою прикриття своєї протиправної діяльності та подальшої реалізації вказаного авіаційного палива ОСОБА_9 було зареєстровано ТОВ «Ельтан» (код ЄРДПОУ 41751206, м. Харків, Московський проспект, буд. 179-Б). Для передачі, зберігання та подальшої реалізації викраденого авіаційного палива використовується складські приміщення, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Плиткова, буд. 1-Д.

Реалізація викраденого авіаційного палива здійснюється ТОВ «Ельтан» громадянину ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянину України, уродженцю Дніпропетровської області, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_5 , а саме ТОВ Лакхім» (ДРФО НОМЕР_7 ), ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430), що розташовані за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10, головою та засновником яких є ОСОБА_10 .

Так, в ході проведення санкціонованих слідчих дій встановлено, що 22.09.2020 о 06 год. 12 хв. з території військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_6 ) виїхали два військових транспортних засоби марки «МАЗ», військові номери НОМЕР_8 та НОМЕР_9 Н7. В одному з вказаних транспортних засобів, у якості пасажиру перебував ОСОБА_7 .

В подальшому, о 06 год. 40 хв., вказані транспортні засоби прибули до вул. Плиткової у м. Харкові, де на той час, поблизу трамвайної зупинки, останніх очікував на своєму транспортному засобі «VolkswagenPassat» білого кольору, держ. номер НОМЕР_6 , ОСОБА_9 .

Після зустрічі, вказані військові транспортні засоби рухаючись колоною разом із транспортним засобом ОСОБА_9 , о 06 год. 45 хв., прибули на територію складських приміщень, які займає останній, що розташовані за адресою: АДРЕСА_7 . Надалі, на території вказаних складських приміщень, з військових транспортних засобів здійснювали зливання палива, що містились у вказаних військових транспортних засобах до стаціонарних ємностей, які перебували на території вказаних складських приміщень. При цьому, під час здійснення зливу вказаного палива ОСОБА_7 та ОСОБА_9 спілкувались між собою.

О 07 год. 10 хв. вказані військові транспортні засоби виїхали з території складських приміщень. При цьому, в одному з вказаних транспортних засобів, у якості пасажиру перебував ОСОБА_7 .

О 07 год. 38 хв. вказані військові транспортні засоби прибули до військової частини НОМЕР_1 .

О 08 год. 19 хв. вказані військові транспортні засоби виїхали з військової частини НОМЕР_1 та о 08 год. 48 хв. прибули знов до складських приміщень за адресою: АДРЕСА_7 , де знову було здійснено зливання палива, що містились у вказаних військових транспортних засобах до стаціонарних ємностей, які перебували на території вказаних складських приміщень та частково у бензовоз марки «КАМАЗ».

О 09 год. 30 хв. казані військові транспортні засоби виїхали, разом з ОСОБА_7 , з території складських приміщень за адресою: АДРЕСА_7 та о 09 год. 39 хв. прибули до військової частини НОМЕР_3 , за адресою: АДРЕСА_8 та в подальшому, о 13 год. 15 хв. виїхали з військової частини НОМЕР_3 та о 13 год. 41 хв. прибули до військової частини НОМЕР_1 .

Крім того, 24.09.2020 о 22 год. 45 хв. на територію складських приміщень, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Плиткова, буд. 1-Д, прибув вантажний автомобіль «Skania», д.н.з. НОМЕР_10 , з напівпричепом-автоцистерною, д.н.з. НОМЕР_11 , до якого було здійснено закачування палива, після чого о 01 год. 25 хв. 25.09.2020 виїхав з території складських приміщень до автотраси Харків-Дніпро, по якій направився до м. Дніпро.

25.09.2020 о 11 год. 27 хв. вантажний автомобіль «Skania», д.н.з. НОМЕР_10 , з напівпричепом-автоцистерною, д.н.з. НОМЕР_11 прибув до території промислової бази за адресою: м. Дніпро, вул. Лісопильна, буд.10. Того ж дня, о 11 год. 41 хв. з вказаного вантажного автомобіля було злито пальне на території вказаної промислової бази.

Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 91 КПК України до обставин, що підлягають доказуванню відноситься подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення) та обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом`якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Таким чином, речами та документами, що зберегли на та в собі сліди вчинення кримінального правопорушення є паливно-мастильні матеріали (дизпаливо, бензин, паливо для реактивних двигунів, авіаційне паливо усіх видів) мобільні термінали зв`язку, електронні засоби інформації, банківські картки, грошові кошти здобуті злочинним шляхом, оригінали журналів, наказів, накладних, нарядів, відомостей щодо руху та обліку паливо мастильних матеріалів, в які вносились недостовірні відомості, тощо.

Зазначені предмети, речі та документи самостійно і в сукупності з іншими фактичними даними мають значення для встановлення всіх обставин вищезазначеного кримінального правопорушення, а також можуть бути використані як доказ у кримінальному провадженні.

В ході досудового розслідування встановлено, що вказані вище речі та документи можуть знаходитисьза адресою місцерозташування ТОВ Лакхім» (ДРФО 32280824) та ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430), за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10.

Враховуючи вище викладене, з метою виявлення та вилучення речей та документів, які мають значення для встановлення обставин кримінального правопорушення та мають значення речових доказів у кримінальному провадженні в органу досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою місцерозташування ТОВ Лакхім» (ДРФО 32280824) та ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430), за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10.

Необхідність відшукання вказаних вище речей і документів обумовлюється не лише тим, що вони відповідно до ч. 1 ст. 98 КПК України є речовими доказами, а й можуть бути об`єктами дослідження в ході досудового розслідування та необхідними матеріалами для їх проведення.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 234 КПК України, враховуючи, що планується відшукати речовий доказ, орган досудового розслідування не звертався у добровільному порядку про витребування зазначених вище речей і документів, однак, виявити та вилучити вказані речі і документи в інший спосіб, у тому числі шляхом проведення інших слідчих дій, передбачених чинним КПК України, не можливо.

Крім того, на даній стадії досудового розслідування існує високий ризик того, що витребування вказаних речей і документів в порядку ст. 93 КПК України, може призвести до їх знищення, переховування чи спотворення, а також вчинення іншим чином перешкоджання розслідуванню даного кримінального провадження з боку причетних осіб, їхніх колег та керівництва.

Беручи до уваги викладене, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку та задовольнити клопотання з наведених підстав.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, надав пояснення, аналогічні викладеним у клопотанні, просив задовольнити клопотання у повному обсязі.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали кримінального провадження, що долучені до клопотання, слідчий суддя встановив таке.

Судом установлено, що третім слідчим відділом слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, за процесуального керівництва військової прокуратури Харківського гарнізону, проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 62020170000001143 від 29.07.2020 за ознаками кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України.

Як убачається з витягу з кримінального провадження, що група військовослужбовців, зловживаючи своїм службовим становищем, організували викрадання та в подальшому реалізацію, з метою власного збагачення, військового майна (паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування, одягу, взуття та ін.), які знаходяться на балансі військових частин, що знаходяться на території обслуговування Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві.

У зв`язку із проведенням досудового розслідування, співробітниками Управління СБУкраїни в Харківській області в ході виконання доручення слідчого, наданого в рамкахкримінального провадження № 62020170000001143 від 29.07.2020, управлінням отриманоінформацію стосовно групи осіб, у. тому числівійськовослужбовців, які, зловживаючи своїмслужбовим становищем, організували викрадення та в подальшому реалізацію, з метою власного

збагачення, військового майна (паливно-мастильних матеріалів, продуктів харчування, одягу,взуття та ін.), яке знаходиться на балансі військових частин НОМЕР_1 , НОМЕР_2 та НОМЕР_3 .

Відповідно до відповіді УСБ України в Харківській області щодо виконання доручення слідчого, наданого в рамках кримінального провадження №62020170000001143 від 29.07.2020, встановлено, що з метою прикриття своєї протиправної діяльності та подальшої реалізації вказаного авіаційного палива ОСОБА_9 було зареєстровано ТОВ «Ельтан» (код ЄРДПОУ 41751206, м. Харків, Московський проспект, буд. 179-Б). Для передачі, зберігання та подальшої реалізації викраденого авіаційного палива використовується складські приміщення, що розташовані за адресою: м. Харків, вул. Плиткова, буд. 1-Д.Реалізація викраденого авіаційного палива здійснюється ТОВ «Ельтан» громадянину ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , громадянину України, уродженцю Дніпропетровської області, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_5 , а саме ТОВ Лакхім» (ДРФО 32280824), ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430), що розташовані за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10, головою та засновником яких є ОСОБА_10 .

Так, у клопотанні слідчим порушується питання про надання дозволу на обшукв цілісному майновому комплексі, з наявними будівлями і спорудами, за адресою місцезнаходження ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430), за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10, вказана будівля на праві приватної власності належить ТОВ «Головпостачспецбуд» код ЄДРПОУ: 01417630), з метою виявлення та вилучення паливно-мастильні матеріали(дизпаливо, бензин, паливо для реактивних, двигунів, авіаційне паливо усіх видів) мобільнітермінали зв`язку, електронні засоби інформації, носії інформації, банківські картки, грошовікошти здобуті злочинним шляхом, оригінали журналів, наказів, накладних, нарядів, відомостейщодо руху та обліку паливо мастильних матеріалів, вякі вносились недостовірні відомості, тощо,які зберегли на собі сліди кримінальногоправопорушення або містять інші відомості, які можутьбути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

На обґрунтування доводів клопотання слідчим надано до суду: копію витягу з ЄРДР, копію повідомлення щодо виконання доручення, протокол за результатами проведеної негласної слідчої дії та інші матеріали кримінального провадження в їх сукупності.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, об`єкт розташований за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10, на праві приватної власності належить ТОВ «Головпостачспецбуд» код ЄДРПОУ: 01417630, яке, серед іншого, займається наступними видами діяльності: складське господарство (основний), надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна.

Клопотання слідчого відповідає вимогам ст.234 КПК України та у матеріалах, наданих до суду, наявні достатні докази на підтвердження обставин, якими обґрунтовується клопотання про проведення обшуку.

Також слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду і можуть знаходитись у зазначеному в клопотанні володінні особи.

У клопотанні слідчого зазначені об`єктивні підстави для проведення обшуку вказаного у клопотанні володіння, де слідчим планується відшукати та вилучити зазначені у клопотанні речі і документи.

Отже, наданими до суду матеріалами та протоколами слідчих дій та вжитих оперативно- розшукових заходів підтверджуються необхідність у проведенні обшуку.

Таким чином, з огляду на вказані обставини, оскільки існує пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються органом досудового розслідування, та метою, яку прагнуть досягти, а також враховуючи надані у судовому засіданні пояснення, слідчим суддею встановлені достатні дані щодо підстав для проведення обшуку у кримінальному провадженні та існують обґрунтовані підстави вважати, що за вказаних обставин могло мати місце вчинення кримінального правопорушення, а відшукувані речі та предмети можуть знаходитись у вказаному володінні, та можуть бути доказами у кримінальному провадженні, у зв`язку з чим слідчим подано клопотання в межах розслідування даного кримінального правопорушення.

Водночас, у судовому засіданні не знайшли свого обґрунтованого підтвердження належними і допустимими доказами доводи слідчого в частині вилучення «грошових коштів здобутих злочинним шляхом», зважаючи на ту обставину, що слідчим не конкретизовано, не наведено ідентифікуючих ознак та критеріїв оцінки вказаних грошових коштів, а представлені матеріали клопотання не містять будь-якого підтвердження таких обставин.

Крім цього, слідчим у судовому засіданні не доведено необхідності проведення обшуку в цілісному майновому комплексі, з наявними будівлями і спорудами, за адресою місцезнаходження ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430), а також необґрунтовано та не конкретизовано, що даний комплекс з усіма будівлями та спорудами займає саме ТОВ «ВКФ Лакхім», а надані матеріали клопотання не містять будь-якого підтвердження таких обставин.

Отже, невизначене формулювання обсягу обшуку може призвести до вилучення, крім предметів, речей і документів, які стосуються справи, деяких особистих речей та іншого майна, а також призвести до свавільного обмеження гарантованих законодавством прав людини й непропорційності такого обмеження на противагу завданням кримінального провадження. За таких обставин, оскільки слідчим у цій частині не зазначено переконливих та вичерпних відомостей про конкретні грошові кошти, які планується вилучити, то суд вважає за потрібне в цій частині клопотання відмовити.

Таким чином, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання слідчого підлягає задоволенню частково.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 234, 235, 370, 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку в складських приміщеннях, які займає ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430) за адресою місцезнаходження ТОВ «ВКФ Лакхім» (ДРФО 42781430)за адресою: м. Дніпро, вулиця Лісопильна, буд. 10,з метою виявлення та вилучення паливно-мастильні матеріали (дизпаливо, бензин, паливо для реактивних двигунів, авіаційне паливо усіх видів) мобільні термінали зв`язку, електронні засоби інформації, носії інформації, банківські картки, оригінали журналів, наказів, накладних, нарядів, відомостей щодо руху та обліку паливо мастильних матеріалів, в які вносились недостовірні відомості, тощо, які зберегли на собі сліди кримінального правопорушення або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали становить 1 (один) місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.12.2020
Оприлюднено13.02.2023
Номер документу94561386
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —554/10233/20

Ухвала від 04.11.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.11.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 04.11.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гальонкіна Ю. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні