Рішення
від 02.02.2021 по справі 709/1633/20
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1633/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2021 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого - судді: Романової О.Г.,

за участі секретаря судового засідання - Соломки Л.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі № 4 Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Чорнобаївський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання батьківства та стягнення аліментів,

в с т а н о в и в :

У провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Чорнобаївський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання батьківства та стягнення аліментів.

Позовні вимоги мотивує тим, що вона мала близькі відносини із відповідачем, в результаті яких ІНФОРМАЦІЯ_1 народила доньку - ОСОБА_2 .

Оскільки відповідач не подав заяву про визнання батьківства, тому в свідоцтві про народження дитини, у графі батько зазначені дані з її слів, відповідно до положень ст. 135 СК України.

Вона раніше не зверталася до суду із відповідною заявою, оскільки відповідач обіцяв їй добровільно визнати дитину, але цього, до даного часу, не зробив.

Батьківство відповідача підтверджується експертизою ДНК.

Дитина знаходиться на її повному утриманні. Відповідач матеріальної допомоги на утримання дитини не надає.

Однак, вона самостійно не в змозі утримувати дитину, оскільки на даний час не працює та не має власного майна.

Вважає, що відповідач спроможний сплачувати аліменти на утримання доньки, оскільки є працездатною особою.

На підставі вищевикладеного просить суд визнати, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянин України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 є батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Зобов`язати Чорнобаївський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_2 № 04 від 19.06.2014 року, складений виконавчим комітетом Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, записавши батьком - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 . Стягнути з відповідача ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , аліменти на утримання доньки - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в розмірі ј частини заробітку (доходу) відповідача, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, починаючи з дня подачі позову до суду та продовжувати до досягнення дитиною повноліття. Стягнути з відповідача витрати, пов`язані з розглядом справи.

Ухвалою від 03.11.2020 позовна заява була залишена без руху у зв`язку із невідповідністю її вимогам ст.ст. 175, 177 ЦПК України та надано строк для виправлення недоліків.

У зв`язку із виправленням позивачем недоліків, ухвалою від 04.11.2020 позовна заява була прийнята судом до розгляду та відкрито провадження по справі.

Ухвалою від 24.12.2020 судом було задоволено клопотання позивача заявлене останньою у підготовчому судовому засіданні про витребування доказів, витребувано у Золотоніському територіальному сервісному центрі МВС відомості про наявність чи відсутність зареєстрованих на відповідача транспортних засобів; у відділі у Чорнобаївському районі Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області відомості про наявність чи відсутність земельних ділянок у відповідача; у Чорнобаївському відділі обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області відомості про те, чи отримує відповідач пенсійні виплати; в Управлінні з питань праці і соціального захисту населення Чорнобаївської РДА відомості про те, чи отримує відповідач виплати будь-яких видів соціальної допомоги.

У судове засідання позивач ОСОБА_1 не з`явилася, 15.01.2021 звернулася до суду із заявою про розгляд справи без її участі.

У судове засідання відповідач ОСОБА_3 не з`явився, 02.12.2020 подав до суду відзив на позов. У відзиві зазначає, що він визнає позовну вимогу про визнання його батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Однак, позовну вимогу про стягнення із нього на користь позивача аліментів на утримання доньки в розмірі ј частини його доходу, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку визнає частково. Погоджується сплачувати аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн. на місяць.

Вказує, що з 2015 року він проживає у цивільному шлюбі з ОСОБА_5 . Від шлюбу мають двох малолітніх синів: ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Його цивільна дружина не працює, оскільки доглядає малолітніх дітей. Він є учасником бойових дій та має захворювання, які потребують лікування.

Він офіційно працює в ТОВ Рибголкосп , с. Вереміївка. Розмір його заробітної плати до видачі становить 4100 грн. в місяць. Крім того, його робота носить сезонний характер, тобто шість місяців він працює, а інші шість місяців перебуває на обліку в центрі зайнятості, де отримує виплату по безробіттю, перших три місяці в розмірі 2300 грн., а потім сума допомоги зменшується приблизно до 1500 грн. на місяць.

Крім того, на даний час він проживає разом із своєю матір`ю - ОСОБА_8 , 1945 р.н., яка за станом здоров`я прикута до ліжка, а відтак потребує стороннього постійного догляду. Його мати отримує пенсію у розмірі 1700 грн., на яку не здатна самостійно себе утримувати. А тому, зауважує на те, що фактично один утримує свою сім`ю: дітей, дружину та мати.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до наступних висновків.

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 від 19.06.2014 виданого виконавчим комітетом Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області ІНФОРМАЦІЯ_1 народилася ОСОБА_2 , про що 19.06.2014 складено відповідний актовий запис №4. Батьками дитини зазначено: ОСОБА_1 - мати та ОСОБА_3 - батько (а.с.5).

Відомості про батька дитини, вказано за заявою матері, відповідно до ст.135 СК України, що підтверджується витягом з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження № 00029411715 від 02.02.2021.

До матеріалів позовної заяви позивачем додано висновок щодо результатів дослідження ДНК проведеного лабораторією ТОВ Євролаб номер замовлення 1372, реєстраційний код: 337853 від 03.05.2018, проведеного на замовлення телеканалу Говорить Україна , відповідно до якого ймовірність батьківства особи зазначеного у дослідженні як ОСОБА_3 відносно дитини - ОСОБА_2 , становить 99,99 % (а.с. 7-8).

Відповідно до ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

У відповідності із ч. 1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників справи, їхніх представників.

Згідно зі ст. 125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров`я про народження нею дитини. Якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається: 1) за заявою матері та батька дитини; 2) за рішенням суду.

За змістом ч. 1 ст. 135 СК України при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до вимог ч. 2,3 ст. 128 СК України підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу України.

Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

У пунктах 4, 5 Постанови Пленуму Верховного Суду України N 3 від 15.05.2006 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" зазначено, що справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні.

Спір про походження дитини від осіб, які не перебувають у шлюбі між собою і не подали в державні органи реєстрації актів цивільного стану (далі - органи РАЦС) спільної заяви про реєстрацію їх як батьків, суд може вирішувати за заявою про визнання батьківства, поданою: одним із батьків; особою котра вважає себе батьком; опікуном (піклувальником) дитини; іншою особою, на утриманні якої вона перебуває; самою дитиною, яка досягла повноліття.

Відповідно до п. п. 20 п. 1 Розділу III Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року N 52/2 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

Відповідно до п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України 12.01.2011 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за N 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записі цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

За положеннями ст. 134 СК України, на підставі заяв осіб, зазначених у статті 126 цього Кодексу, або рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

В пункті 9 Постанови пленуму ВСУ N 3 від 15.05.2006 судам, які вирішують справи щодо визнання батьківства надано наступні рекомендації. Рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них, а його резолютивна частина - містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я та по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Враховуючи викладене, приймаючи до уваги те, що у матеріалах справи мається висновок щодо результатів дослідження ДНК проведеного лабораторією ТОВ Євролаб від 03.05.2018, результати якого не спростовані відповідачем, а також те, що відповідач повністю визнав заявлений позов в частині визнання батьківства, суд вважає, що позовна заява у вказаній частині є обґрунтованою, законною та доведеною, тому приходить висновку про задоволення вимог позивача про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини щодо даних про батька.

Стосовно позовної вимоги позивача про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини суд приходить до наступних висновків.

Згідно з копією свідоцтва про народження серія НОМЕР_3 виданого 19.06.2014 виконавчим комітетом Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю дитини зазначена ОСОБА_1 (а.с. 5). Батьківство відповідача ОСОБА_3 стосовно дитини встановлено судом.

Також, судом встановлено, що дитина проживає разом з матір`ю - позивачем по справі та перебуває на її утриманні, що підтверджується довідкою виконавчого комітету Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області від 12.10.2020 № 398 (а.с. 6).

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Згідно з ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Частиною 1 ст. 183 СК України передбачено, що частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дітей; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, за винятком випадків, передбачених статтею 184 цього Кодексу.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Аналогічна норма міститься і в ч. 1 ст. 81 ЦПК України.

У позовній заяві позивачка просить суд стягнути із відповідача на її користь аліменти на утримання неповнолітньої доньки - ОСОБА_2 в розмірі ј частини заробітної плати (доходу) відповідача щомісячно. До уточненої позовної заяви додала довідку видану виконавчим комітетом Іркліївської сільської ради від 30.12.2020 за № 2443 про те, що вона не працевлаштована; акт обстеження матеріально-побутових умов сім`ї від 05.01.2021 за № 1505, відповідно до якого ОСОБА_1 та малолітня ОСОБА_2 проживають за адресою: АДРЕСА_3 . Власником домоволодіння за вказаною адресою зазначена ОСОБА_12 . Родина має землю для ведення особистого сільського господарства розміром 0,2464 га. (власником зазначена ОСОБА_12 ), транспортні засоби відсутні. Додаткових джерел доходу (тваринництво) родина немає.

У відзиві на позов відповідач ОСОБА_3 заперечує проти стягнення з нього на користь позивачки аліменти на утримання неповнолітньої дитини в розмірі ј частини його заробітної плати (доходу) щомісячно та зазначає, що він погоджується сплачувати аліменти в розмірі 1000 грн. щомісячно. До відзиву на позов додає довідку від 25.11.2020 за № 0000-000004 видану ТОВ Рибголкосп про те, що середньомісячний розмір його заробітної плати за місцем роботи становить 5000 грн. (4100 грн. - за вирахуванням ПДФО) (а.с. 49). Також, додав копії свідоцтв про народження: серія НОМЕР_4 виданого 06.11.2020 Чорнобаївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про те, що він є батьком ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , актовий запис № 50; серія НОМЕР_5 виданого 06.11.2020 Чорнобаївським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про те, що він є батьком ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , актовий запис № 155. Перебування вказаних дітей на утриманні відповідача підтверджується довідкою виданою 25.11.2020 за № 757 виконкомом Вереміївської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області.

У відзиві на позов відповідач ОСОБА_3 зазначає, що здійснює постійний догляд за своєю матір`ю ОСОБА_8 , яка внаслідок хвороби прикута до ліжка, а оскільки вона отримує невелику пенсію в розмірі 1700 грн., тому фактично остання перебуває на його утриманні. До відзиву на позов додав довідку № 688 від 02.11.2020 видану виконкомом Вереміївської сільської ради про те, що ОСОБА_3 проживає за адресою: АДРЕСА_2 разом із матір`ю ОСОБА_8 , яка за станом здоров`я прикута до ліжка і здійснює за нею постійний догляд (а.с. 53). Факт необхідності отримання ОСОБА_8 сторонньої допомоги та догляду підтверджується листом КНП Чорнобаївський центр первинної медико-санітарної допомоги Чорнобаївської районної ради від 25.11.2020 № 54 (а.с. 54).

Однак, з огляду на надані відповідачем до відзиву письмові докази, суд вважає недоведеним факт знаходження ОСОБА_8 на утриманні відповідача, оскільки останнім не надані суду належні докази, щодо розміру пенсії, яку отримує остання та відсутність матеріальної допомоги від інших членів родини (інших дітей, чоловіка тощо).

Також, матеріалами справи не підтверджений факт перебування на утриманні відповідача його цивільної дружини - ОСОБА_5 , а також необхідності, як зазначив у відзиві відповідач, вартісного лікування. Довідка надана відповідачем КЗ Черкаська обласна лікарня Черкаської обласної ради про його знаходження на амбулаторному лікуванні у стоматологічному відділенні датована 30.05.2018 (а.с. 55), а отже суду, на час розгляду справи, достовірно не відомо чи є необхідність проходження лікування відповідачем на даний час.

На виконання ухвали суду від 24.12.2020 про витребування доказів, судом було отримано відповідь ТСЦ МВС № 7145 РСЦ ГСЦ МВС в Черкаській області від 15.01.2021 за № 31/23/45-14 к про те, що за ОСОБА_3 зареєстровано один транспортний засіб - мотоцикл FUTONG RF-150-С, 2005 р.в., дата реєстрації - 15.08.2018.

Відповідно до інформаційної довідки № 240536037 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта сформованої 15.01.2021 за ОСОБА_3 зареєстрована на праві власності земельна ділянка площею 2.1716, кадастровий номер: 7125182000:02:000:0642, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Відповідно до інформації зазначеної у вказаній інформаційної довідці вказана земельна ділянка передана в оренду фермерському господарству Зелений світ , строк дії договору - до 31.12.2026, орендна плата становить 6565,16 грн. в рік (а.с. 81-83).

Також, відповідно до інформаційної довідки № 240536544 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта сформованої 15.01.2021 за ОСОБА_3 зареєстрована на праві власності земельна ділянка площею 0,2032, кадастровий номер: 7125182000:02:000:1009 (а.с. 84-85).

Відповідно до інформаційної довідки № 240534510 з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта сформованої 15.01.2021 за ОСОБА_3 зареєстрована на праві власності земельна ділянка площею 2.1716, кадастровий номер: 7125182000:02:000:0610, цільове призначення: для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Відповідно до інформації зазначеної у вказаній інформаційної довідці вказана земельна ділянка передана в оренду приватному підприємству Рець , строк дії договору - до 29.10.2024, орендна плата становить 5 % від проіндексованої грошової оцінки земельної ділянки в рік (а.с. 86-88).

Згідно відповіді відділу обслуговування громадян № 10 Управління обслуговування громадян ГУ ПФУ в Черкаській області від 20.01.2021 ОСОБА_3 на обліку в ГУ ПФУ в Черкаській області не перебуває та пенсію не отримує.

Відповідно до відповіді Управління соціального захисту населення Чорнобаївської районної державної адміністрації від 20.01.2021 за № 70/06 ОСОБА_3 за 2020 рік отримував пільгу на житлово-комунальні послуги як учасник бойових дій, інших соціальних виплат в управлінні не отримував.

Положеннями ч. 2 ст. 182 СК України передбачено, що розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Відповідно до ст. 7 ЗУ Про державний бюджет на 2021 рік прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років в розрахунку на місяць з 1 січня становить - 2395 гривен.

Отже, гарантований розмір аліментів на неповнолітню дитину вказаного віку не може бути меншим ніж 1197, 50 грн.

Таким чином, призначення аліментів у твердій грошовій сумі в розмірі 1000 грн., як просить відповідач, не буде відповідати інтересам дитини, оскільки буде порушувати встановлений ч. 2 ст. 182 СК України гарантований Державою мінімальний розмір аліментів на дитину відповідного віку.

Згідно зі статтею 27 Конвенції кожна дитина має право на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Враховуючи вищезазначене, беручи до уваги те, що дитина на даний час перебуває на утриманні матері дитини, відповідач визнаний батьком дитини, працевлаштований, має задовільний стан здоров"я, має на утриманні двох неповнолітніх дітей, доказів того, що відповідач у добровільному порядку утримує дитину суду не надано, суд приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог та стягнення аліментів.

При визначенні розміру аліментів суд враховує матеріальне положення як матері дитини, так і батька, а тому з врахуванням права неповнолітньої дитини на належний рівень життя, вважає за необхідним стягнути аліменти в розмірі ј частини заробітної плати (доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до ч. 1 ст.79 СК України та ч. 1 ст. 191 СК України аліменти присуджуються за рішенням суду від дня подання позовної заяви. Відтак аліменти підлягають стягненню з дня подання позовної заяви до суду, тобто з 30 жовтня 2020 року.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

Згідно положень ч 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно копії посвідчення серія НОМЕР_6 виданого 30.04.2015 ОСОБА_3 має право на пільги, встановлені законодавством України для ветеранів війни - учасників бойових дій (а.с. 48).

Отже, відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір відповідач звільнений від сплати судового збору як учасник бойових дій. Аналогічна правова позиція міститься у постанові Верховного Суду у справі № 572/2088/17 від 27 червня 2018 року.

Оскільки відповідач ОСОБА_3 звільнений від сплати судового збору на підставі п. 13 ч. 1 ст. 5 Закону України Про судовий збір , а позивачем при подачі позову до суду сплачений судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп. за позовну вимогу про визнання батьківства (квитанція № 42 від 29.10.2020), сплачену позивачем суму судового збору слід компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Із цих же підстав сплату судового збору за позовну вимогу про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини в розмірі 840 грн. 80 коп. слід віднести за рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 80 - 82, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Чорнобаївський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) про визнання батьківства та стягнення аліментів - задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 , батьком дитини - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народилася у с. Кліщинці, Чорнобаївського району Черкаської області.

Зобов`язати Чорнобаївський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни в актовий запис про народження ОСОБА_2 № 04 від 19.06.2014 року, складений виконавчим комітетом Кліщинської сільської ради Чорнобаївського району Черкаської області, а саме: у графі батько змінити дані вказавши батьком дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , громадянина України, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Стягнути з ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , аліменти на утримання неповнолітньої доньки - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розмірі 1/4 частини всіх видів заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 30 жовтня 2020 року, і до досягнення дитиною повноліття.

Допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів за один місяць.

Компенсувати за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_3 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 сплачений нею судовий збір в розмірі 840 грн. 80 коп., за квитанцією № 42 від 29.10.2020, шляхом повернення вказаної суми за рахунок коштів Державного бюджету України.

Сплату судового збору за позовну вимогу про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини в розмірі 840 грн. 80 коп. слід віднести за рахунок держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Рішення суду може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду через Чорнобаївський районний суд Черкаської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.Г. Романова

СудЧорнобаївський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення02.02.2021
Оприлюднено03.02.2021
Номер документу94562380
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —709/1633/20

Рішення від 02.02.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 24.12.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 04.11.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні