Ухвала
від 01.02.2021 по справі 2-1860/11
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-1860/11

6/703/14/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 лютого 2021 року м. Сміла

Суддя Смілянського міськрайонного суду Черкаської області Кирилюк Н.А., одержавши матеріали справи за заявою товариства з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент про заміну сторони виконавчого провадження,

встановив:

До Смілянського міськрайонного суду через систему Електронний суд надійшла заява ТОВ Брайт Інвестмент , в якій товариство просить замінити стягувача ПАТ КБ Надра на його правонаступника - ТОВ Брайт Інвестмент у виконавчому провадженні № 36675045 з примусового виконання виконавчого листа Смілянського міськрайонного суду Черкаської області № 2-1860/2011.

Ознайомившись з поданою заявою, суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 2, 8 ст. 62 ЦПК України у разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

За визначенням, наведеним у частині 3 статті 244 Цивільного кодексу України, довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

Таким чином, повноваження представника фізичної чи юридичної особи в процесі, в тому числі на стадії підписання та подання будь-якої заяви, мають бути підтверджені відповідною довіреністю, посвідченою нотаріально або в інший визначений законом спосіб.

Заява підписана електронним цифровим підписом Явтушенко Є.А. як представником за довіреністю.

Суддею встановлено, що заява про заміну сторони виконавчого провадження разом із довіреністю від 04.11.2020 року були сформовані в системі Електронний суд в електронному кабінеті ОСОБА_1 та скріплені її електронним підписом.

Однак, довіреність від 04.11.2020 не підписана електронним підписом уповноваженої особи ТОВ Брайт Інвестмент , як довірителя, та не засвідчена електронною печаткою цього товариства.

Відповідно, повноваження ОСОБА_1 на подання процесуальних документів від імені цього товариства не підтверджені належним чином.

Як встановлено ч. 3 ст. 58 ЦПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника. Представником у суді може бути адвокат або законний представник (ч. 1 ст. 60 ЦПК України).

Таким чином, довіреність, за відсутності інших, передбачених частиною 3 статті 58 ЦПК України доказів (статуту, положення, трудового договору, контракту), не може належним чином підтверджувати, що відповідна особа діє від імені юридичної особи в порядку інституту самопредставництва.

В зв`язку з наведеним суд зазначає, що з огляду на вимоги статей 58, 60, 62 ЦПК України, повноваження ОСОБА_1 на підписання заяви про заміну сторони виконавчого провадження та представництво в суді інтересів ТОВ Брайт Інвестмент належним чином не підтверджені, а відтак дана заява підписана особою, яка не має права її підписувати.

Пунктом 3 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 26 грудня 2003 року "Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження" вказано, що у разі відсутності спеціальної норми щодо вирішення певних питань, які виникають при розгляді скарг на рішення, дії або бездіяльність посадових осіб державної виконавчої служби, до заяв (скарг, подань) учасників виконавчого провадження мають застосовуватися положення ЦПК, якими врегульовано аналогічні питання.

Пунктом 1 частини 4 статті 185 ЦПК України встановлено, що заява повертається у випадках, коли її подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Оскільки заяву про заміну сторони виконавчого провадження подано особою, яка не мала права її підписувати, вона не може бути прийнята до розгляду і підлягає поверненню.

Суддя також зазначає, що заява про заміну сторони виконавчого провадження є заявою, поданою на стадії виконання судового рішення (стаття 442 розділу VI ЦПК України).

Відповідно до абзацу 2 ч. 2, ч. 4 ст. 183 ЦПК України до заяви, скарги, клопотання чи заперечення, які подаються на стадії виконання судового рішення, в тому числі в процесі здійснення судового контролю за виконанням судових рішень, додаються докази їх надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження). Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Наказом ДСА України № 247 від 01 червня 2020 року (далі в тексті - Наказ) запроваджено з 1 червня 2020 року в дослідну експлуатацію підсистеми "Електронний суд" та "Електронний кабінет" у всіх місцевих та апеляційних судах України (крім Київського апеляційного суду) та Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду.

Таким чином, законодавством України передбачене право заявника на звернення до суду в електронному вигляді за допомогою системи Електронний Суд , однак наведене право не звільняє заявника від обов`язку долучити до такої заяви докази її надіслання (надання) іншим учасникам справи (провадження).

Пунктом 2 Наказу встановлено, що пілотним судам у ході проведення дослідної експлуатації Підсистем необхідно керуватися вимогами, визначеними в Положенні про автоматизовану систему документообігу суду, затвердженому рішенням Ради суддів України від 26.11.2010 № 30 (із змінами), у частині функціонування Підсистем.

Відповідно до ч. 2 розділу ХІ цього Положення учасники судового процесу за допомогою зареєстрованого електронного кабінету можуть надсилати копії електронних документів іншим учасникам судової справи, крім випадків, коли інший учасник не має зареєстрованого електронного кабінету, подавати позовні заяви та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також отримувати судові рішення та інші електронні документи.

В порушення наведених норм заявником не додано доказів того, що інші учасники справи мають зареєстрований кабінет, що їм була направлена копія заяви про заміну сторони виконавчого провадження через підсистему "Електронний кабінет" або в паперовому вигляді за допомогою засобів поштового зв`язку.

На підставі наведеного, керуючись ст. 185, 260, 261 ЦПК України, суддя

постановив:

Повернути товариству з обмеженою відповідальністю Брайт Інвестмент заяву про заміну сторони виконавчого провадження.

Роз`яснити заявнику, що повернення заяви не перешкоджає повторному зверненню із аналогічною заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення.

Ухвала може бути оскаржена в Черкаський апеляційний суд через Смілянський міськрайонний суд Черкаської області шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її складання.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на її оскарження, а в разі оскарження - після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя : Н.А. Кирилюк

СудСмілянський міськрайонний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення01.02.2021
Оприлюднено03.02.2021
Номер документу94571852
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-1860/11

Ухвала від 25.02.2021

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Бугайченко Т. А.

Ухвала від 16.02.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Опалинська О. П.

Ухвала від 01.02.2021

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Шевченко І. М.

Ухвала від 20.10.2011

Цивільне

Корабельний районний суд м. Миколаєва

Циганок В. Г.

Ухвала від 03.11.2011

Цивільне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Федотова В. М.

Ухвала від 23.12.2010

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Галаган О. В.

Ухвала від 31.05.2013

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Вадовська Л. М.

Ухвала від 15.09.2011

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Оладько С. І.

Ухвала від 10.05.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Слободян Г. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні