Рішення
від 26.01.2021 по справі 589/4103/20
ШОСТКИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 589/4103/20

Провадження № 2/589/458/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2021 року м. Шостка

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

головуючого судді Литвинко Т.В.

за участю секретаря судового засідання Афанасенко Т.Л.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Шостка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чапліївської сільської ради Шосткинського району про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,-

ВСТАНОВИВ:

17 листопада 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Чапліївської сільської ради про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 . На обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 помер ОСОБА_3 , після його смерті відкрилась спадщина на належне йому майно у вигляді земельної частки (пай), розташованої на території Чапліївської сільської ради Шосткинського району. За життя ОСОБА_3 склав заповіт, яким все своє майно заповів племіннику ОСОБА_2 , який доводився позивачу чоловіком, проте, за життя ОСОБА_2 спадкових прав не оформив. Позивач в свою чергу спадщину після померлого чоловіка прийняла, разом з цим, їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право власності на земельну частку (пай), яку успадкував її чоловік ОСОБА_2 від свого дядька ОСОБА_3 через відсутність правовстановлюючого документу на вище вказане майно.

Позивач в судове засідання не з`явилась, представник надав до суду заяву, в якій просив слухати справу у його відсутність та відсутність позивача, позов підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій просив розгляд справи проводити за його відсутності, позовні вимоги визнав у повному обсязі.

У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Лушники Шосткинського району Сумської області у віці 70 років помер ОСОБА_3 /а.с. 5/

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина на належне йому майно.

Зокрема, з інформації відділу у Шосткинському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області ОСОБА_3 належав сертифікат серія НОМЕР_1 на право на земельну частку (пай), яка розташована за межами населених пунктів на території Чапліївської сільської ради Шосткинського району Сумської області розміром 3,94 в умовних кадастрових гектарах./а.с.14/

Відповідно до довідки Чапліївської сільської ради померлий 20.04.1996 року ОСОБА_3 до дня смерті був зареєстрований та проживав в с. Лушники, Шосткинського району, Сумської області за складом сім`ї один. 02.03.1995 року виконкомом Чапліївської сільської ради від імені ОСОБА_3 засвідчувався заповіт за №36. Після померлого ОСОБА_3 в фактичне управління, володіння спадковим майном вступив ОСОБА_2 /а.с.7/

З копії спадкової справи вбачається, що після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 заведена спадкова справа №309 за 1996 рік. Спадкоємцем згідно заповіту був ОСОБА_2 , який спадщину прийняв та отримав свідоцтво про право на спадщину на житловий будинок та земельні ділянки для обслуговування будинку та господарських споруд./а.с.33/

ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Лушники Шосткинського району Сумської області у віці 62 роки помер ОСОБА_2 /а.с.8/

Після померлого ОСОБА_2 Шосткинською районною державною нотаріальною конторою заведена спадкова справа №216 за 2018 рік. Спадкоємицею за законом є дружина ОСОБА_1 , яка спадщину прийняла, діти померлого ОСОБА_4 та ОСОБА_5 подали заяви про відмову від спадщини. Свідоцтво про право на спадщину видавалось 11.10.2019 року на ім`я ОСОБА_1 на земельні ділянки для ведення товарного сільського виробництва./а.с.24/

Оскільки оригінал сертифікату на земельну частку (пай), який виданий на ім`я ОСОБА_3 втрачений позивач позбавлена можливості отримати свідоцтво про право власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом після померлого чоловіка, яку останній успадкував після померлого дядька ОСОБА_3 /а.с.24/

Згідно роз`яснень Шосткинської районної державної адміністрації діючим законодавством не передбачено порядку видачі дублікату сертифікату на ім`я померлих осіб спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай)./а.с.13/

З вищевикладеного вбачається, що ОСОБА_2 був єдиним спадкоємцем за заповітом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 , який спадщину прийняв, але за життя не оформив спадкових справ на вищевказану земельну частку (пай).

Відповідно ч.1 ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, які не суперечать закону, в тому числі і в порядку спадкування.

Відповідно до ст.ст.1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до іншої особи (спадкоємця). Спадкування здійснюється за заповітом або законом.

Згідно ч.1 ч.5 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом (п. 10 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 № 7 Про судову практику у справах спадкування ).

Відповідно до Законів України Про державний земельний кадастр та Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень повноваження територіальних органів Держгеокадастру у частині державної реєстрації державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою припинились, тобто отримати дублікат сертифікату на земельну частку (пай) не має можливості.

Оскільки оригінал сертифікату на право на земельну частку (пай) втрачений, а позивач правомірно претендує як спадкоємець за законом на визнання за нею права власності на нерухоме майно у порядку спадкування після померлого ОСОБА_2 , тому суд на підставі до ст. 16 ЦК України, вважає що цивільне право позивача підлягає захисту, шляхом визнання за ним права власності на вказане спадкове майно.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 4, 5, 10, 200, 263, 264, 265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІПН: НОМЕР_2 , АДРЕСА_1 ) право власності на земельну частку (пай) розміром 3,94 умовних кадастрових гектарів, відповідно до сертифікату на земельну частку (пай) серії СМ №0167728, виданого на ім`я ОСОБА_3 розпорядженням голови Шосткинської районної державної адміністрації Сумської області №406 від 15.10.1996 року, зареєстрованого в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) від 03.12.1996 року №1287, в порядку спадкування за законом після чоловіка ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги до Сумського апеляційного суду через Шосткинський міськрайонний суд Сумської області.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області Т.В.Литвинко

СудШосткинський міськрайонний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено03.02.2021
Номер документу94579576
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —589/4103/20

Рішення від 26.01.2021

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Литвинко Т. В.

Ухвала від 20.11.2020

Цивільне

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області

Литвинко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні