Ухвала
від 02.02.2021 по справі 683/1949/20
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 683/1949/20

1-кс/683/73/2021

У Х В А Л А

29 січня 2021 року м. Старокостянтинів

Слідчий суддя Старокостянтинівського районного суду Хмельницької області ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м.Старокостянтинові клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, у кримінальному провадженні, 03.01.2020 року внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020240220000006 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364-1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

27 січня 2021 року слідчий СВ Старокостянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області лейтенант поліції ОСОБА_3 звернувся до Старокостянтинівського районного суду із зазначеним клопотанням, погодженим прокурором Старокостянтинівської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , посилаючись на те, що в провадженні СВ Старокостянтинівського ВП ГУНП в Хмельницькій області перебуває кримінальне провадження №12020240220000006 від 03.01.2020 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України.

Встановлено, що в період часу з 2015 року по 2019 рік службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », зокрема ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , зловживаючи своїми повноваженнями, діючи всупереч інтересам юридичної особи, заволоділи грошовими коштами ОСОБА_7 , що виразилося у невиплаті дивідендів, шляхом заниження реальних прибутків підприємства, спричинивши таким чином потерпілій ОСОБА_7 тяжких наслідків (матеріальної шкоди на суму понад 2 млн. грн).

03 січня 2020 року за даним фактом розпочато досудове розслідування №12020240220000006 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.364-1 КК України.

Засновниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » були ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 . У 2017 2018 роках ОСОБА_10 та у період часу з 2019 року ОСОБА_6 були керівниками вказаного товариства.

Досудовим розслідуванням також встановлено, що у 2015 році ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » укладено договір із ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » по реконструкції санаторію Товтри в смт. Сатанів Хмельницької області. Подальша діяльність полягала у наданні будівельно-монтажних робіт, однак забезпечення будівельними матеріалами здійснювалося засновником по договору, а тому закупка будь-яких матеріалів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » фактично не була потрібна. Схема була такою, що ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » реалізує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » будівельні матеріали, а ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » списує їх в актах виконання робіт із націнкою уже 3%. У подальшому ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » почало перераховувати ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошові кошти за виконані роботи та надані послуги в значних сумах. З вказаних обставин ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » почало укладати фіктивні угоди для того, щоб отримати податковий кредит по ПДВ, а також отримати затрати для зменшення податку на прибуток за звітний рік і мінімізувати його сплату, що в свою чергу впливало на розподіл та виплати дивідендів учасникам товариства. Грошові кошти, які перераховувались на підприємства, супроводжувалися здійсненням фіктивних операцій, оскільки ніяка продукція у таких підприємствах взагалі не отримувалась, а оформлялись видаткові накладні і реєструвались податкові накладні в реєстрі для отримання податкового кредиту по ПДВ, а перерахована грошова сума такими підприємствами поверталася ними уже готівковими коштами. Відповідно дані підприємства могли отримувати певний відсоток від здійснення таких операцій.

Встановлено, що такими послугами скористалосяДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ).

У кримінальному провадженні мають важливе доказове значення оригінали первинних бухгалтерських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по проведених фінансово-господарських операціях ізДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період з 01.01.2017р. по дату виконання ухвали, наявність яких дасть змогу підтвердити чи спростувати факт проведення безтоварних операцій, у тому числі шляхом проведення судово-почеркознавчих експертиз.

Керуючись ч.2 ст.163 КПК України доцільно провести розгляд клопотання без виклику в судове засідання службових осіб ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », оскільки первинні документи, які в них знаходяться, після повідомлення щодо прибуття в судове засідання можуть бути змінені або знищені, що унеможливить встановити фактичних обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий у судове засідання не прибув і звернувся до суду із заявою, в якій просить розглядати клопотання без його участі, тому відповідно до ч.4 ст.107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню виходячи з такого.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Враховуючи неможливість отримання документів в інший спосіб та те, що вони мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, вважаю необхідним надати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), а саме до оригіналів первинних бухгалтерських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по проведених фінансово-господарських операціях із ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період з 01.01.2017 року до 28.01.2021 року включно, з можливістю їх вилучення:

договори купівлі-продажу, договори поставки товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) із додатками, які укладались у період 01.01.2017 року до 28.01.2021 року включно; рахунки; специфікації та сертифікати відповідності на реалізовані (придбані) товари (роботи, послуги); довіреності; товарно-транспортні накладні; податкові накладні; видаткові накладні; картки складського обліку; акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг); платіжні доручення та виписки банків; картки контрагентів; оборотно-сальдові відомості по рахунках бухгалтерського обліку 902, 702, 685, 632, 631,361, 362, 642, 334, 333, 20, що підтверджують реалізацію (придбання) товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також інші документи щодо підтвердження реалізації (придбання) товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг).

Оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів, відповідно до ч.2 ст.163 КПК України клопотання слід розглядати без виклику представників ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 », у володінні якого знаходяться необхідні документи.

Керуючись ст.ст.159, 163, 164 КПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Старокостянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_11 , слідчому СВ Старокостянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_12 , слідчому СВ Старокостянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Старокостянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області лейтенанту поліції ОСОБА_13 , старшому свідчому СВ Старокостянтинівського ВП ГУ НП в Хмельницькій області капітану поліції ОСОБА_14 , старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу організації викриття економічних злочинів управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Хмельницький області лейтенанту податкової міліції ОСОБА_15 , старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу організації викриття економічних злочинів управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Хмельницький області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_16 , старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу організації викриття економічних злочинів управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Хмельницький області підполковнику податкової міліції ОСОБА_17 , старшому оперуповноваженому з особливо важливих справ відділу організації викриття економічних злочинів управління протидії економічним правопорушенням ГУ ДФС у Хмельницький області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_18 тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) до оригіналів первинних бухгалтерських документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » по проведених фінансово-господарських операціях із ДП « ІНФОРМАЦІЯ_3 » за період з 01.01.2017 року до 28.01.2021 року включно, з можливістю їх вилучення:

договори купівлі-продажу, договори поставки товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) із додатками, які укладались у період 01.01.2017 року до 28.01.2021 року включно; рахунки; специфікації та сертифікати відповідності на реалізовані (придбані) товари (роботи, послуги); довіреності; товарно-транспортні накладні; податкові накладні; видаткові накладні; картки складського обліку; акти прийому-передачі товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг); платіжні доручення та виписки банків; картки контрагентів; оборотно-сальдові відомості по рахунках бухгалтерського обліку 902, 702, 685, 632, 631,361, 362, 642, 334, 333, 20, що підтверджують реалізацію (придбання) товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а також інші документи щодо підтвердження реалізації (придбання) товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг).

Ухвала діє до 28 лютого 2021 року включно.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення02.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94580964
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми

Судовий реєстр по справі —683/1949/20

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 17.03.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 02.02.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

Ухвала від 26.01.2021

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Андрощук Є. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні