Ухвала
від 13.06.2020 по справі 761/17363/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/17363/20

Провадження № 1-кс/761/10975/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 червня 2020 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 32019100110000060 від 30.05.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням органів Державної фіскальної служби України Департаменту нагляду за органами безпеки, фіскальною та прикордонною службами Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді із клопотанням про проведення обшуку в межах досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019100110000060 від 30.05.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах та просив надати дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення документів, що містять відомості про діяльність ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230) та ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), а саме: реєстраційні документи та печатки підприємтств, договори з усіма додатками та доповненнями, видаткові та податкові накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), банківські картки щодо зняття грошових коштів, ключи доступу до систем «клієнт-банк», чорнові записи, що свідчать про протиправну діяльність, готівкові кошти, отримані від незаконної діяльності за результатами проведення безтоварних господарських операцій, печатки вказаних суб`єктів господарювання, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, тобто мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженніКлопотання мотивовано тим, що службові особи Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (код за ЄДРПОУ 16307261) (далі АСМАП України), діючи умисно та протиправно, внаслідок документально оформлених безтоварних операцій з підконтрольними підприємствами ТОВ «АСМАП-Сервіс» (код ЄДРПОУ 31826437), ТОВ «Сервіс АСМАП України» (код ЄДРПОУ 37593189), ТОВ «Гратекс Груп» (код ЄДРПОУ 42019045) та ТОВ «Імпреза Полімер» (код ЄДРПОУ 38671278) з приводу розроблення проектної документації та проведення будівельних робіт офісно-складського комплексу та ТІР паркінгу в м. Бориспіль, здійснення ремонтних робіт в офісному приміщенні АСМАП України, а також щодо отримання рекламних послуг та організації проведення засідань ради АСМАП України та конференцій, у період 2017-2019 рр. ухилилися від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток на загальну суму 6 742 568 грн.

Так, за результатами проведених слідчих дій у кримінальному провадженні встановлено, що службовими особами АСМАП України, яке згідно установчих документів є гарантійним об`єднанням та не має на меті діяльності отримання прибутку і не розподіляє його між учасниками, здійснюється виведення грошових коштів з АСМАП України, шляхом проведення безтоварних господарських операцій через підконтрольні підприємства та підроблення фінансово-господарських документів, що призводить до завищення витрат та незаконного формування податкового кредиту з ПДВ стосовно розроблення проектної документації та проведення будівельних робіт офісно-складського комплексу та ТІР паркінгу в м. Бориспіль, здійснення ремонтних робіт в офісному приміщенні АСМАП України, а також щодо отримання рекламних послуг та організації проведення засідань ради АСМАП України та конференцій.

При цьому, виведення грошових коштів здійснюється із залученням підконтрольних підприємств, серед яких: ТОВ «АСМАП-Сервіс», ТОВ «Сервіс АСМАП України», ТОВ «Гратекс Груп» та ТОВ «Імпреза Полімер», які, в свою чергу, з метою незаконного формування податкового кредиту з ПДВ для АСМАП України та завищення валових витрат, проводять безтоварні господарські операції із ризиковими підприємствами, серед яких: ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230), ТОВ «Вілерон» (код ЄДРПОУ 41119156), ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), ТОВ «Мороні» (код ЄДРПОУ 41655895)

Встановлено, що у ТОВ «Дектион», ТОВ «Вілерон», ТОВ «Топтім», ТОВ «Мороні» відсутні виробничі потужності, трудові ресурси, активи, що унеможливлює виконання робіт та надання послуг в адресу підприємств контрагентів, засновники, директори та головні бухгалтери зосереджені в одній особі.

В ході огляду податкових адрес ТОВ «Дектион», ТОВ «Вілерон», ТОВ «Топтім», ТОВ «Мороні» встановлено відсутність офісних приміщень за вказаними адресами, а також службових осіб та працівників вказаних підприємств.

Таким чином, вказані безтоварні операції проводяться службовими особами АСМАП України із залученням підконтрольних та ризикових підприємств з метою виведення коштів з асоціації та ухилення від сплати податків.

За результатами вилучених документів ТОВ «Дектион» та ТОВ «Топтім», що становили банківську таємницю та перебували у володінні відповідної банківської установи, встановлено, що грошові кошти із розрахункових рахунків ряду підприємств, у тому числі ТОВ «АСМАП Сервіс», перераховувались на банківську картку, що належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з призначенням платежів «безвідсоткова зворотня фінансова допомога».

Виявлені обставини свідчать про проведення безтоварних господарських операцій з метою обготівкування грошових коштів та причетність до вказаної незаконної діяльності ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Також установлено, що ОСОБА_5 на праві власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщеннях якої ймовірно зберігаються речі та документи, що містять ознаки вчинення кримінального правопорушення та мають значення для досудового розслідування.

У зв`язку з викладеним, на даний час у ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку житлового приміщення за адресою:

АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з метою відшукання та вилучення документів, що місять відомості про ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230) та ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), а саме: реєстраційні документи та печатки підприємтств, договори з усіма додатками та доповненнями, видаткові та податкові накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), банківські картки щодо зняття грошових коштів, ключи доступу до систем «клієнт-банк», чорнові записи, що свідчать про протиправну діяльність, готівкові кошти, отримані від незаконної діяльності за результатами проведення безтоварних господарських операцій, печатки вказаних суб`єктів господарювання, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носії інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, тобто мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Відшукуванні речі і документи мають значення для досудового розслідування оскільки вони необхідні для проведення судових економічних, почеркознавчих та інших експертиз і використання під час проведення податкових та інших перевірок, а також проведення інших слідчих дій (допитів осіб).

Окрім того, існує необхідність дослідження «чорнової бухгалтерії», яка велася за результатами господарських операцій, електронних носіїв інформації, які містять в собі відомості про вказані господарські операції та про вчинення кримінального правопорушення.

Відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах використовуватимуться як докази вчинення кримінального правопорушення під час судового розгляду.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити. Надав пояснення, що іншим чином, а ніж проведення обшуку отримати доступ до вказаних у клопотанні речей і документів неможливо у зв`язку з існуванням загрози їх знищення, що підтверджено показами свідків.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню частково, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Як вбачається з матеріалів клопотання та встановлено слідчим суддею, офісом Генерального прокурора здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні № 32019100110000060 від 30.05.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України, досудове розслідування у якому проводиться слідчим управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків ДФС.

З витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання та долучених до клопотання слідчого документів вбачається, що службові особи Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (код ЄДРПОУ 16307261) діючи умисно та протиправно, внаслідок документально оформлених безтоварних операцій з підприємствами ТОВ «АСМАП-Сервіс» (код ЄДРПОУ 31826437), ТОВ «Сервіс АСМАП України» (код ЄДРПОУ 37593189), ТОВ «Гратекс Груп» (код ЄДРПОУ 42019045) та ТОВ «Імпреза Полімер» (код ЄДРПОУ 38671278) з приводу надання послуг та виконання робіт у період з січня 2017 по квітень 2019 року ухилилися від сплати податку на додану вартість на суму 3 548 720 грн. та податку на прибуток на суму 3 193 848 грн, а всього на загальну суму 6 742 568 грн., що є особливо великим розміром. При цьому ТОВ «АСМАП-Сервіс» (код ЄДРПОУ 31826437), ТОВ «Сервіс АСМАП України» (код ЄДРПОУ 37593189), ТОВ «Імпреза Полімер» (код ЄДРПОУ 38671278) податковий кредит та витрати з приводу надання послуг та виконання робіт сформували в адресу Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (код ЄДРПОУ 16307261) за рахунок підприємств, що мають ознаки «фіктивності», серед яких: ТОВ «Гратекс Груп» (код ЄДРПОУ 42019045), ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230), ТОВ «Вілерон» (код ЄДРПОУ 41119156), ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), ТОВ «Мороні» (код ЄДРПОУ 41655895).

Службові особи Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України (код за ЄДРПОУ 16307261) у період 2017-2019 рр., діючи за попередньою змовою групою осіб із використанням реквізитів підконтрольних підприємств ТОВ «Сервіс АСМАП України» (код за ЄДРПОУ 37593189), ПрАТ «СК «Перша» (код за ЄДРПОУ 31681672) та інших підприємств, перераховуючи грошові кошти під виглядом оплати за товари та послуги, що мали безтоварний характер та були одержані внаслідок ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, вчинили дії спрямовані на маскування незаконного походження таких коштів, що призвели до легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом на суму близько 300 млн. грн.

З аналітичного дослідження від 29.05.2019 № 148/21-09-01/16307261 фінансово-господарських відносин міжнародних автомобільних перевізників України (код ЄДРПОУ 16307261) по взаємовідносинах з ТОВ «АСМАП-Сервіс» (код ЄДРПОУ 31826437), ТОВ «Сервіс АСМАП України» (код ЄДРПОУ 37593189), ТОВ «Гратекс Груп» (код ЄДРПОУ 42019045), ТОВ «Імпреза Полімер» (код ЄДРПОУ 38671278) за період з січня 2017 року по квітень 2019 року, вбачається, що виявлено наявність ухилення від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток шляхом формування правочинів через підконтрольні підприємства з підприємствами які мають ознаки «фіктивності» та відображення в податкових деклараціях по ланцюгу постачання товарів/послуг завідомо неправдивих даних, що не відповідають дійсності, чим порушено вимоги:

- п.44.1 ст.44, п. 198.1, п. 198.6 ст. 198 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (із змінами), Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI, зі змінами та доповненнями, в результаті чого, попередньо занижено податок на додану вартість в періоді з січня 2017 по квітень 2019 року, на загальну суму 3 548 720 грн.

- пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI(із змінами), в результаті чого, попередньо занижено Фінансовий результат до оподаткування на суму 17 743 600 грн., що в свою чергу призвело до заниження податку на прибуток в періоді з січня 2017 року по квітень 2019 року на 3 193 848 грн.

Згідно протоколу допитусвідка ОСОБА_6 від 12.06.2020року зазначено,що вквартирі вякій проживає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою АДРЕСА_1 ,який фактичноздійснював зняттяготівкових коштів,що надходиливід ТОВ«Дектион» таТОВ «Топтім» зберігаються документи, що місять відомості про ТОВ «Дектион» (код ЄДРПО 40057230) та ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857). Свідок зазначив, що за вказаною адресою знаходяться відшукувані документи та останні можуть бути знищеними.

Відповідно до повідомлення Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Служби Безпеки України від 11.06.2020 року № 8/3/5-63775, встановлено, що за результатами вилучених документів ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230) та ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), що становили банківську таємницю та перебували у володінні відповідної банківської установи, грошові кошти із розрахункових рахунків ряду підприємств, у тому числі ТОВ «АСМАП Сервіс», перераховувались на банківську картку, що належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з призначенням платежів «безвідсоткова зворотня фінансова допомога». Виявлені обставини свідчать про проведення безтоварних господарських операцій з метою обготівкування грошових коштів та причетність до вказаної незаконної діяльності ОСОБА_5 .

Також встановлено, що ОСОБА_5 на праві власності належить квартира за адресою: АДРЕСА_1 , в приміщеннях якої ймовірно зберігаються речі та документи, що містять ознаки вчинення кримінального правопорушення та мають значення для досудового розслідування.

Таким чином, в житловому приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зберігаються документи, що місять відомості про ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230) та ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), а саме: реєстраційні документи та печатки підприємтств, договори з усіма додатками та доповненнями, видаткові та податкові накладні, акти виконаних робіт (наданих послуг), банківські картки щодо зняття грошових коштів, ключи доступу до систем «клієнт-банк», чорнові записи, що свідчать про протиправну діяльність, готівкові кошти, отримані від незаконної діяльності за результатами проведення безтоварних господарських операцій, печатки вказаних суб`єктів господарювання, комп`ютерна техніка, магнітні, електронні та цифрові носи інформації, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, тобто мають значення для досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна квартира за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності належить ОСОБА_5 .

Слідчий суддя приймає до уваги позицію Європейського суду з прав людини, а саме у справі «Ратушна проти України» (2010 р.) ЄСПЛ зазначив, що для санкціонування проведення обшуку житла чи іншої власності суд має бути переконаний у наявності достатніх підстав вважати, що речі, які розшукуються, можуть бути знайдені там.

В судовому засіданні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані окремі речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчим також доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Окрім того, наведені слідчим обставини також підтверджуються наявними в матеріалах клопотання висновком аналітичного дослідження, рапортами, протоколами допиту свідків, результатами проведених слідчих дій органами Служби Безпеки України, а також матеріалами клопотання в їх сукупності.

Разом з тим, слідчий суддя не вбачає підстав для задоволення клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку з метою вилучення: електронних носіїв інформації (у тому числі комп`ютерної техніки, мобільної техніки, флеш-карток, CD-дисків, жорстких дисків тощо), печаток, штампів, бланків, документів суб`єктів господарської діяльності, що використовувалися з метою мінімізації податкових зобов`язань, так як у клопотанні не конкретизовано індивідуальні та родові ознаки предметів, які планується відшукати, необґрунтовано значення вказаних речей в рамках досудового розслідування даного кримінального провадження за правовою кваліфікацією ч.3 ст.212 КК України та ч. 3 ст. 209 КК України.

Також відповідно до ч.2 ст. 168 КПК України тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку для вивчення фізичних властивостей, які мають значення для кримінального провадження, здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду. Забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

З долучених до матеріалів клопотання копій матеріалів кримінального провадження вбачається, що в даному випадку слідчим належним чином не обґрунтовано відшукання та вилучення у зазначеному приміщенні електронних носіїв інформації (у тому числі комп`ютерної техніки, мобільної техніки, флеш-карток, CD-дисків, жорстких дисків тощо).

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 32019100110000060 дозвіл на проведення обшуку житлового приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення документів, що містять відомості про діяльність

ТОВ «Дектион» (код ЄДРПОУ 40057230) та ТОВ «Топтім» (код ЄДРПОУ 40400857), а саме: договорів, контрактів, додаткових угод, актів виконаних робіт, актів прийому-передачі, специфікації, довіреності на отримання ТМЦ (послуги), видаткові та податкові накладні, рахунки-фактур, реєстри отриманих та виданих податкових накладних, акти виконаних робіт КБ 2 (наданих послуг) з усіма додатками, довідки про вартість виконаних робіт КБ 3 (наданих послуг), звіти про надані послуги з усіма додатками, актів звірок, виписок банку, платіжні доручення, документи листування, чорнових записів, зошитів, блокнотів та журналів.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до 13 липня 2020 року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94589205
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР № 32019100110000060 від 30.05.2019, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України

Судовий реєстр по справі —761/17363/20

Ухвала від 13.06.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

Ухвала від 13.06.2020

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні