Рішення
від 04.02.2021 по справі 545/2969/20
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/2969/20

Провадження № 2/545/221/21

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"04" лютого 2021 р. Полтавський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді Кіндяк І.С.,

з участю секретаря Радченко В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Полтава цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_2 , третя особа: Полтавська районна державна адміністрація, про визнання права власності,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до Полтавського районного суду Полтавської області з позовом до відповідача, про визнання права власності на реконструйоване нерухоме майно.

Від представника позивача до суду надійшли заяви про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Від відповідачів до суду надійшли заява про розгляд справи без їх участі, проти задоволення позовних вимог не заперечували.

Розглянувши подані заяви, дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає задоволенню повністю.

Згідно до ст. 3 ЦК України, із змісту якої випливає неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та іншими законами.

Відповідно до ст. 41 Конституції України ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Судом встановлено, що на підставі договору дарування, який посвідчено 18.11.2003 р. приватним нотаріусом Полтавського районного нотаріального округу Москівцем В.А. та зареєстрованому в реєстрі за № 275, ОСОБА_1 , отримав у власність садибу, яка складається з 1/2 частини житлового будинку з господарськими побудовами розташованих на земельній ділянці площею 0,0422 га за адресою по АДРЕСА_1 .

Згідно договору дарування, також було набуто право власності на приватизовану земельну ділянку площею 0,0422 га, передану для будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд та 1/2 ( одну другу) ідеальну частину жилого будинку з надвірними будівлями що знаходяться в АДРЕСА_1 , який в цілому складається з житлового будинку А-1 жилою площею 37,00 кв.м. літня кухня Б, погріб В, гараж Г, вбиральня Д, колодязь К, огорожа № 1-2, сарай Е, погріб 3.

Із позову вбачається, що на час укладення правочину, інвентаризаційна оцінка Ѕ частини жилого будинку з надвірними будівлями становила - 20949,50 грн. Грошова оцінка земельної ділянки згідно довідки Полтавського районного відділу земельних ресурсів становила 2434,48 грн.

Також встановлено, що у березні 2010 року, позивачем проведено реконструкцію належного йому об`єкту нерухомості розташованого за адресою АДРЕСА_1 . Будівельні роботи з реконструкції об`єкту нерухомості відповідно до декларації про готовність об`єкта до експлуатації ПТ № 181200141685 від 14.01.2020 були завершені в серпні 2012 року.

Після реконструкції, відповідно до декларації про готовність об`єкта до експлуатації ПТ № 181200141685 від 14.01.2020, за адресою АДРЕСА_1 , введено в експлуатацію :

- А-1 житловий будинок загальною площею 157,8 кв. м. ( житлова площа 67,0 кв.м.) який складається з: тамбура площею 3,6 кв.м., передпокій площею 10кв.м., кухня площею 17,9 кв.м., коридор площею 2,4 кв.м., санвузол площею 7,8 кв.м., сходи площею 4.3 кв.м., кімната площею 17,2 кв.м., кладова 1,4 кв.м., кімната 8,4 кв.м., вітальня 19,5 кв.м.;

- А 1-1 мансарда: коридор площею 21,8 кв.м., кімната площею 29,3 кв.м., кімната площею 12,1 кв.м., санвузол площею 2,1 кв.м.;

- надвірні побудови та споруди: гараж площею 22,2 кв.м., погріб площею 15,3 кв.м., сарай площею 17,4 кв.м., вбиральня площею 1,6 кв.м., літня кухня площею 13,6 кв.м., сарай площею 42,4 кв.м., ворота металеві, огорожа металопрофіля, огорожа з/б плит, колодязь, огорожа цегляна.

Відповідно до ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно) , яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 1 Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якій кореспондують статті 13, 41 Конституції України, закріплено, що кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права. Право власності є непорушним. Держава забезпечує захист прав усіх суб`єктів права власності і господарювання.

Відповідно до звіту про оцінку житлового будинку з господарськими спорудами розташованих за адресою АДРЕСА_2 вартість реконструйованого об`єкту нерухомості складає 299 181 грн ( вісті дев`яносто дев`ять тисяч сто вісімдесят одна грн..)

На підставі рішення виконавчого комітету Щербанівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 25.10.2019 р. за № 53, об`єкту нерухомості, що знаходиться у власності ОСОБА_1 розміщеному на земельній ділянці площею 0,0422 га, кадастровий № 5324087702:02:001:0012 га., присвоєно адресу : АДРЕСА_1 .

Як встановлено, 30.12.2019 року ФОП ОСОБА_3 (сертифікат АЄ № 001898) проведено інвентаризацію реконструйованого об`єкту нерухомості належного ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_1 , складено технічний паспорт об`єкта за № 527 та декларацію про готовність об`єкта до експлуатації.

Із довідки про результати інвентаризації нерухомого об`єкта ( вих. № 7 від 21.01.2020 р.) вбачається, що самочинно збудовані споруди - відсутні, відповідно до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації .

Відповідно до приписів ст. 331 ЦК України - право власності на новостворене нерухоме майно ( житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва ( створення майна). Якщо право власності на нерухоме підлягає державній реєстрації, право власності виникає з моменту такої реєстрації .

Відповідно до ст.. 182 ЦК України право власності та інші речові права на нерухомі речі, обмеження цих прав, їх виникнення, перехід і припинення підлягають державній реєстрації.

Таким чином право власності на реконструйований об`єкт нерухомості - садиба належна ОСОБА_1 , що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 підлягає державній реєстрації.

Державна реєстрація права власності на нерухоме майно здійснюється на підставі Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Частиною 2 статті 18 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , визначено, що перелік документів необхідних для державної реєстрації права власності та порядок реєстрації права власності визначається Кабінетом Міністрів України у Порядку державної реєстрації права власності на нерухоме майно та їх обтяження.

Відповідно до п. 43 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, який визначає перелік документів необхідних для реєстрації права власності на об`єкти нерухомості в результаті реконструкції , в підпункті 4 вказано про необхідність подання заяви чи договору співвласника майна про розподіл часток у реконструйованому об`єкті нерухомості.

Суд вважає встановленим той факт, що реконструйований об`єкт нерухомості який належний на праві власності позивачу, ОСОБА_1 та розташований в АДРЕСА_1 є результатом перебудови отриманої в дар 1/2 частини будинку розташованого за вище вказаною адресою.

Окрім цього, власником іншої Ѕ частини будинку на час прийняття дару та здійснення реконструкції належної ОСОБА_1 , Ѕ частини будинку була ОСОБА_4 , яка ІНФОРМАЦІЯ_1 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_1 від 11 листопада 2019 р.

Як встановлено, спадкоємцем померлої ОСОБА_4 є ОСОБА_2 яка мешкала разом із померлою.

Згідно витягу із Спадкового реєстру від 02.04.2020р., встановлено, що Полтавською районною державною нотаріальною конторою відкрито спадкову справу N965731783 після смерті ОСОБА_4 . На даний час свідоцтво на право власності на спадкове майно після смерті ОСОБА_4 не видавалося.

Суд приходить до висновку про те, що надати заяву співвласника чи договір розподілу часток у спільному майні на даний час не можливо по незалежним від позивача ОСОБА_1 обставинам.

Неможливість надання заяви чи договору про розподіл часток між співвласниками передбачених переліком документів необхідних для реєстрації права власності на реконструйований об`єкт нерухомості відповідно до ч. 3ст. 24 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень зумовлює відмову в реєстрації права власності на реконструйований об`єкт нерухомості, що стало підставою для позивача подати відповідний позов з метою захисту свого права на нерухоме майно.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Відповідно до положень ст. 392 ЦК України, власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи вищевикладені обставини, суд приходить до висновку про те, що позивач позбавлений можливості встановити своє право власності на реконструйоване нерухоме майно у загальному порядку, окрім судового.

За таких підстав суд вважає позов, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню, так як задоволення позову, - усуне перешкоди для позивача у вільному розпорядженні свої майном та надасть можливість у встановленому законом порядку зареєструвати право власності на таке майно.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 13, 41 Конституції України, ст.ст. 15, 16, 316, 328, 373, 392 ЦК України, ст.ст. 9-13, 17, 81, 200, 206, 258, 259, 263-265 ЦПК України, -

в и р і ш и в :

Позов ОСОБА_1 , - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1 (ІПН НОМЕР_2 ), право власності на реконструйований об`єкт нерухомості - Ѕ частину житлового будинку з господарськими побудовами, які розташовані на земельній ділянці площею 0,0422 га. кадастровий № 5324087702:02:001:0012 за адресою АДРЕСА_1 , вартістю 299181 грн, та складається :

- А-1 житловий будинок, загальною площею 157,8 кв. м. ( житлова площа 67,0 кв.м.) який складається з: тамбура площею 3,6 кв.м., передпокій площею 10кв.м., кухня площею 17,9 кв.м., коридор площею 2,4 кв.м., санвузол площею 7,8 кв.м., сходи площею 4.3 кв.м., кімната площею 17,2 кв.м., кладова 1,4 кв.м., кімната 8,4 кв.м., вітальня 19,5 кв.м.;

- А 1-1 мансарда: коридор площею 21,8 кв.м., кімната площею 29,3 кв.м., кімната площею 12,1 кв.м., санвузол площею 2,1 кв.м.;

- надвірні побудови та споруди: гараж площею 22,2 кв.м., погріб площею 15,3 кв.м., сарай площею 17,4 кв.м., вбиральня площею 1,6 кв.м., літня кухня площею 13,6 кв.м., сарай площею 42,4 кв.м., ворота металеві, огорожа металопрофіля, огорожа з/б плит, колодязь, огорожа цегляна.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня його проголошення.

Суддя

Полтавського районного суду

Полтавської області І.С. Кіндяк

Дата ухвалення рішення04.02.2021
Оприлюднено05.02.2021
Номер документу94639915
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —545/2969/20

Ухвала від 02.12.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Рішення від 04.02.2021

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 17.12.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

Ухвала від 12.11.2020

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Кіндяк І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні