Ухвала
від 04.02.2021 по справі 757/5316/21-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5316/21-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 лютого 2021 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

02.02.2021 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , за погодженням заступника начальника відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засіданні слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Слідчим управлінням Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 22020101110000164, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 03.09.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 4 ст. 191 та ч. 1 ст. 333 КК України щодо фактів розкрадання державних коштів та порушення норм чинного законодавства у сфері міжнародних передач контрольованих товарів представниками ДП "Львівський державний авіаційно-ремонтний завод" (код ЄДРПОУ 07684556) (далі -ДП "ЛДАРЗ").

Виходячи з матеріалів клопотання, за наявними даними, за сприяння керівництва ДП "ЛДАРЗ", службові особи відділу матеріально-технічного постачання заводу протягом 2015-2018 рр. створювали необліковані надлишки авіаційного майна на підприємстві (шляхом розукомплектування повітряних суден, викрадення з літаків, що перебували на відповідальному зберіганні тощо), яке потім легалізовували через постановку на баланс афілійованим керівництву комерційним структурам (ТОВ "Промелектроніка" (код ЄДРПОУ 24510970), ТОВ "Тангаж" (код ЄДРПОУ 39388732), ТОВ "Спец Авіа Сервіс" (код ЄДРПОУ 36365141), ТОВ "Тех-Партнер" (код ЄДРПОУ 39274068), ТОВ "Фалкон-Авіа" (код ЄДРПОУ 38801309), ТОВ "Авіа Макс" (код ЄДРПОУ 37085006), ТОВ "Сервіс авіа" (код ЄДРПОУ 39748058) та ін.) та реалізовували на державне підприємство через процедуру закритих запитів цінових пропозицій.

Слідством встановлено, що вищевказані викрадені авіаційнізапчастини мають унікальні ідентифікуючі ознаки, які представники вказаних комерційних структур, використовуючи відповідне обладнання підроблюють (змінюють ідентифікаційні номери, перефарбовують, замінюють ідентифікуючі таблички тощо). В подальшому, за отриманою слідством інформацією, отримані у ході виконання публічних закупівель кошти, представники ТОВ "Промелектроніка" перераховують на рахунки фіктивних організацій, нібито за закупівлю вказаних авіазапчастин, з метою легалізації викрадених та виведення грошових коштів з-під податкового обліку та їх обготівкування для розподілу між учасниками протиправного механізму.

З клопотання вбачається, що крім того, слідством отримано інформацію, що частина поставлених ТОВ "Промелектроніка", ТОВ "Тангаж", ТОВ "Спец Авіа Сервіс", ТОВ "Тех-Партнер", ТОВ "Фалкон-Авіа", ТОВ "Авіа Макс", ТОВ "Сервіс авіа" та ін. деталей, які не викрадені з заводу, виготовляються виключно на території РФ, проте офіційним шляхом на територію України не постачалися, що свідчить про їх контрабандне походження.

В рамках роботи у кримінальному проваджені органом досудового розслідування встановлено, що до вчинення зазначених кримінальних правопорушень, а саме до вчинення злочинів передбачених ч. 4 ст. 191 та ч.1 ст. 333 КК України може бути причетний заступник директора ДП "ЛДАРЗ", громадянин України - ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ), що підтверджується відповідями оперативного підрозділу на доручення слідчого (вих. № 51/35-2264 від 22.09.2020, № 51/35-2515 від 12.10.2020, № 51/35-2573 від 19.10.2020).

За наявною інформацією, дружина ОСОБА_5 , громадянка України ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 ), відповідно до довідки № 223998990 щодо надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, володіє нежитловим приміщенням V, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , що може використовуватися останнім у протиправних цілях. Загальна площа вказаного приміщення становить 28.9 м2.

Слідчий в клопотанні зазначає, що у приміщенні за вищевказаною адресою можуть знаходитись речі та документи, які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення злочину.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному приміщенні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи, а відтак приходжу до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

Разом з тим, не підлягає задоволенню клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку оперативним працівникам, оскільки надання доручень проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій відповідним оперативним підрозділам належить до повноважень як прокурора, що здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, згідно з пунктом 5 частини другої статті 37, так і слідчого, якому доручено проведення досудового розслідування, відповідно до пункту 3 частини другої статті 40 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого управління Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області підполковнику юстиції ОСОБА_3 та слідчим, які входять до складу слідчої групи у даному кримінальному проваджені, на проведення обшуку у приміщенні за адресою: Львівська обл., м. Львів, вулиця Янева В., будинок 3, нежитлове приміщення V, що використовується заступником директора ДП "ЛДАРЗ" ОСОБА_5 , для можливого зберігання речей та документів, які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення злочину, а саме: документальні матеріали, фінансово-господарська документація, банківська документація, авіаційна документація, чорнові записи, інші документи, магнітні носії інформації, комп`ютерна техніка, мобільні телефони, планшетні комп`ютери, флеш-накопичувачі, інші електронні пристрої та техніка, на яких може міститись інформація щодо вчиненого злочину, авіаційні запчастини та їх елементи.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94640988
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/5316/21-к

Ухвала від 04.02.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 04.02.2021

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні