Рішення
від 26.01.2021 по справі 906/1293/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, веб-сайт: http://zt.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" січня 2021 р. м. Житомир Справа № 906/1293/20

Господарський суд Житомирської області у складі:

судді Шніт А.В.

секретар судового засідання Степанченко О.С.

за участю представників сторін:

від позивача: Крижанівський В. В., ордер серія ЖТ №074078 від 11.12.2020;

від відповідача: не з`явився;

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Житомирі справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Тетерів-Будпроект"

до Вільської сільської ради

про стягнення 162139,20 грн

Товариство з обмеженою відповідальністю "Тетерів-Будпроект" звернулося до господарського суду з позовом до Вільської сільської ради про стягнення 162 139,20грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказує на неналежне виконання відповідачем умов договору підряду №1 від 26.10.2017 в частині своєчасної оплати виконаних робіт.

В якості правових підстав позову позивач вказує ст. 525, 526, 610, 837, 854, 889 Цивільного кодексу України.

Ухвалою суду від 12.11.2020 відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 15.12.2020.

Відповідач про дату, час та місце проведення підготовчого засідання повідомлений вчасно та належним чином (а.с.54), однак відзиву на позовну заяву не подав.

Ухвалою суду від 15.12.2020 постановлено закрити підготовче провадження та призначити справу до розгляду по суті на 26.01.2021.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав.

Відповідач уповноваженого представника в судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце проведення судового засідання повідомлений належним чином (а.с.61).

Відповідно до ч.1 ст.202 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Зважаючи на те, що неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за його відсутності.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, господарський суд

ВСТАНОВИВ:

1. Фактичні обставини справи та зміст спірних правовідносин.

26.10.2017 між Вільською сільською радою Черняхівського району Житомирської області (відповідач, замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Тетерів-Будпроект" (позивач, підрядник) укладено договір підряду №1/72 (далі - договір) (а.с.67-72), за умовами якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується на свій ризик власними та залученими силами і засобами виконати відповідно до умов договору та проектно-кошторисної документації будівельні роботи по об`єкту: Реконструкція-термомодернізація будинку культури за адресою: вул.Житомирська, 24, с.Вільськ, Черняхівського району, Житомирської області ДК 021:2015 (45300000-0 Будівельно-монтажні роботи) в повному обсязі відповідно до вимог чинних нормативних документів з питань будівництва, технічної документації та умов Договору і здати замовнику закінчені роботи у встановлений договором строк, а замовник зобов`язується прийняти ці роботи та оплатити їх.

Розрахунки за виконані роботи проводяться на підставі документів про обсяги виконаних робіт та їх вартість (№КБ-2в, №КБ-3) (п.2.7. договору).

Розділом 10 договору передбачено фінансування робіт (будівництва об`єкта) та проведення розрахунків за виконані роботи.

Джерелом фінансування об`єкту є кошти, виділені державним бюджетом (п.10.1 договору).

Замовник здійснює платежі за виконані роботи на підставі підписаних актів за формою КБ-2 в та довідки про вартість виконаних робіт за формою КБ-3 протягом 5 робочих днів після надходження коштів з бюджету на реєстраційний рахунок замовника (п.10.8 договору).

Згідно п.11.1.7 договору замовник зобов`язаний прийняти в установленому порядку та оплатити виконані роботи.

ТОВ "Тетерів-Будпроект" та Вільською сільською радою укладено додаткові угоди до договору підряду. Згідно Додаткової угоди №8 (а.с.28) ціна договору становить 1 627 162,60грн, на 2019 рік - 392 515,20грн (п.1 Додаткової угоди №8).

В матеріалах справи міститься підписаний сторонами акт приймання виконаних будівельних робіт (а.с.44 (на звороті)-47) та довідка про вартість виконаних будівельних робіт та витрати за 2019 рік (а.с.44).

Окрім того, в матеріалах справи міститься підсумкова відомість ресурсів (а.с.47 (на звороті)-49), розрахунок загальновиробничих витрат до Акту КБ-2в (а.с.50). Оскільки станом на дату подачі позову відповідач не здійснив оплату за договором у сумі 162 139,20грн, ТОВ "Тетерів-Будпроект" звернулося до господарського суду.

2. Норми права, які застосував господарський суд та висновок за результатами розгляду позовної заяви.

Зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку (ст.509 ЦК України).

Відповідно до абзацу 2 ч.1 ст.193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно з п. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів (ст.181 Господарського кодексу України).

В даному випадку судом встановлено, що укладений між ТОВ "Тетерів-Будпроект" та Вільською сільською радою договір підряду №1/72 від 26.10.2017 за своєю правовою природою є договором будівельного підряду.

Вказаний договір недійсним судом не визнавався, у встановленому Законом порядку сторонами змінений чи розірваний не був.

У відповідності до ст. 837 ЦК України за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов`язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов`язується прийняти та оплатити виконану роботу. Договір підряду може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові.

Згідно ст. 854 ЦК України якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов`язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково. Підрядник має право вимагати виплати йому авансу лише у випадку та в розмірі, встановлених договором.

Також ч. 4 ст. 837 ЦК України встановлено, що до окремих видів договорів підряду, встановлених параграфами 2-4 цієї глави (побутового підряду, будівельного підряду, підряду на проектні та пошукові роботи), положення цього параграфа застосовуються, якщо інше не встановлено положеннями цього Кодексу про ці види договорів.

За договором будівельного підряду підрядник зобов`язується збудувати і здати у встановлений строк об`єкт або виконати інші будівельні роботи відповідно до проектно-кошторисної документації, а замовник зобов`язується надати підрядникові будівельний майданчик (фронт робіт), передати затверджену проектно-кошторисну документацію, якщо цей обов`язок не покладається на підрядника, прийняти об`єкт або закінчені будівельні роботи та оплатити їх (ч.1 ст.875 ЦК України).

Договір будівельного підряду укладається на проведення нового будівництва, капітального ремонту, реконструкції (технічного переоснащення) підприємств, будівель (зокрема житлових будинків), споруд, виконання монтажних, пусконалагоджувальних та інших робіт, нерозривно пов`язаних з місцезнаходженням об`єкта (ч.2 ст.875 ЦК України).

Відповідно до ч.1 ст.882 ЦК України, замовник, який одержав повідомлення підрядника про готовність до передання робіт, виконаних за договором будівельного підряду, або, якщо це передбачено договором, - етапу робіт, зобов`язаний негайно розпочати їх прийняття.

Частина 4 ст.882 ЦК України передбачає, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформляється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

За приписами п.1 ч.1 ст. 889 ЦК України замовник зобов`язаний, якщо інше не встановлено договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт сплатити підрядникові встановлену ціну після завершення усіх робіт чи сплатити її частинами після завершення окремих етапів робіт або в іншому порядку, встановленому договором або законом.

В матеріалах справи наявна копія підписаного сторонами акту приймання виконаних будівельних робіт за 2019 рік, згідно якого всього за актом виконано робіт на загальну суму 162 139,20грн.

Таким чином, суд вважає, що позивачем доведено суду обґрунтованість заявлених позовних вимог щодо стягнення основного боргу у сумі 162 139,20грн належними та допустимими доказами у справі.

В свою чергу, відповідач доказів сплати заборгованості суду не надав.

3. Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.123 ГПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 2 частини 1 статті 129 ГПК України передбачено, що судовий збір покладається у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав, - на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи, що позов задоволено, судовий збір слід покласти на відповідача.

Керуючись статтями 123, 129, 233, 236 - 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,-

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Вільської сільської ради (12334, Житомирська обл., Черняхівський район, с.Вільськ, вул.Житомирська, буд. 37, ідентифікаційний код 04344200) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Тетерів-Будпроект" (10012, м.Житомир, вул.Гоголівська, буд. 16-А, ідентифікаційний код 39871335):

- 162 139,20грн основного боргу;

- 2 432,10грн судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 04.02.21

Суддя Шніт А.В.

Віддрукувати:

1 - у справу;

2 - позивачу (рек.) та на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_1

3 - відповідачу (рек.) та на електронну пошту: ІНФОРМАЦІЯ_2

Дата ухвалення рішення26.01.2021
Оприлюднено08.02.2021
Номер документу94641701
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —906/1293/20

Ухвала від 12.04.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Рішення від 26.01.2021

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 15.12.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

Ухвала від 02.11.2020

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Шніт А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні