Ухвала
від 05.02.2021 по справі 164/1044/20
МАНЕВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 164/1044/20

п/с 1-в/164/59/2021

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 лютого 2021 року Смт. Маневичі

Маневицький районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

фахівця 1 категорії Маневицького РС філії ДУ "Центр пробації" в Волинській області ОСОБА_4 ,

засудженої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Маневичі клопотання засудженої ОСОБА_5 про зміну обов`язків, покладених згідно вироку суду, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 звернулася до суду із вказаним клопотанням, яке мотивувала тим, що вироком Маневицького районного суду Волинської області від 01 грудня 2020 року її визнано винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 362, ч. 3 ст. 191 КК України, на підставі ч. 1 ст. 70 КК України остаточно визначено покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з організацією касової роботи та здійснення касових операцій на 2 роки, на підставі ст. 75 КК України звільнено від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням та встановленням іспитового строку на 2 роки. Згідно п.п. 1, 2, п. 2 ч. 3 ст. 76 КК України на неї покладено обов`язки: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації. ОСОБА_5 понесла значні витрати на добровільне відшкодування заподіяних збитків, більшу частину з яких взяла у борг, який зобов`язана повернути. Вона з чоловіком є пенсіонерами і отримують мінімальну пенсію, яка не є достатньою для сім`ї. Крім того, з ними проживає син, якому встановлено статус особи з інвалідністю 3 групи, він не забезпечений роботою та є обмежено працездатним. Для погашення боргів і матеріального утримання сім`ї, хоча ОСОБА_5 і є пенсіонером, проте постійно виїжджала на роботу за кордон. Через застосування щодо неї обов`язку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробацію така можливість втрачена. Коли ОСОБА_5 звернулася до органу з питань пробації за місцем свого проживання, то їй роз`яснили, що з питанням звільнення від вказаного обов`язку необхідно звернутися з клопотанням до суду. Посилаючись на вказане, просила змінити обов`язки, покладені вироком Маневицького районного суду Волинської області від 01 грудня 2020 року, а саме виключити обов`язок не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

В судовому засіданні засуджена ОСОБА_5 клопотання підтримала, просила задовольнити.

Прокурор, фахівець 1 категорії Маневицького РС філії ДУ "Центр пробації" в Волинській області ОСОБА_4 , кожен зокрема, щодо задоволення клопотання засудженої не заперечували.

Заслухавши пояснення учасників судового провадження, кожного зокрема, дослідивши письмові докази, приєднані до клопотання, суд приходить наступних висновків.

Відповідно до п. 13-3 ч. 1 ст. 537 КПК України, під час виконання вироків суд, визначений частиною другою статті 539 цього Кодексу, має право вирішувати питання про зміну обов`язків, покладених на засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням.

Зі змісту ст. 76 КК України вбачається, що покладення на засуджених обов`язків, передбачених ч. 1 ст. 76 КК України (періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання) є обов`язковими (імперативними).

Обов`язки, передбачені ч. 3 ст. 76 КК України (в тому числі обов`язок не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації), можуть бути покладені на засуджених з огляду на їх необхідність і достатність для виправлення особи з урахуванням ступеня тяжкості вчиненого злочину, особи винного та обставин, що пом`якшують або обтяжують покарання.

В судовому засіданні встановлено, що вироком Маневицького районного суду Волинської області від 01 грудня 2020 року ОСОБА_5 визнано винною у пред`явленому обвинуваченні за ч. 3ст.362,ч.3ст.191КК України та призначено покарання: - за ч. 3 ст. 362 КК України - 3 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, що пов`язані з організацією касової роботи та здійснення касових операцій на 1 (один) рік; - за ч. 3 ст. 191 КК України 4 роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, що пов`язані з організацією касової роботи та здійснення касових операцій на 2 роки. На підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинення менш суворо покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у виді 4 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, що пов`язані з організацією касової роботи та здійснення касових операцій на 2 роки. На підставі ст.ст.75,76 КК Українизвільнити ОСОБА_5 від призначеного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, якщо вона протягом іспитового строку, тривалістю2 (два)роки, не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов`язки, а саме: повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи; періодично з`являтись для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Засуджена ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснила, що з чоловіком є пенсіонерами і отримують мінімальну пенсію, яка не є достатньою для сім`ї. Крім того, з ними проживає син, якому встановлено статус особи з інвалідністю 3 групи, він не забезпечений роботою та є обмежено працездатним. Для погашення боргів і матеріального утримання сім`ї, вона постійно виїжджала на роботу за кордон. Через застосування обов`язку не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробацію така можливість втрачена.

Судом встановлено, що контроль за поведінкою осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, виконання покладених на них судом обов`язків протягом іспитового строку (наглядова пробація) здійснюється уповноваженим органом з питань пробації в порядку, передбаченому Законом України «Про пробацію» від 05 лютого 2015 року № 160-VIII та Порядком здійснення нагляду та проведення соціально-виховної роботи із засудженими до покарань, не пов`язаних з позбавленням волі, затвердженим наказом Міністерства юстиції України 29 січня 2019 року № 272/5, якими передбачено здійснення обов`язкових заходів контролю за особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням та виконанням покладених на них судом обов`язків.

Відповідно до розділу V вказаного Порядку, для отримання погодження на виїзд з України засуджені до ЗЗПД, ГР, ВР, звільнені з випробуванням, на яких судом покладено обов`язок не виїжджати з України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації, подають до уповноваженого органу з питань пробації заяву про погодження на виїзд та долучають підтвердні документи про необхідність виїзду з України (відповідний наказ Міністерства охорони здоров`я України про направлення на лікування за кордон або лист-підтвердження закордонного лікувального закладу про згоду прийняти особу на лікування або обстеження, копія довідки про смерть або копія висновку лікаря про хворобу близьких родичів, довідка з місця роботи про необхідність виїзду за кордон, копія довідки про вступ до навчального закладу, місцезнаходження якого за кордоном тощо). Заява про погодження на виїзд з України розглядається уповноваженим органом з питань пробації не більше п`яти днів. У заявізасуджена особазазначає термін,на якийвона плануєвиїхати закордон,та зобов`язуєтьсяу разіпогодження навиїзд зУкраїни повідомитиуповноважений органз питаньпробації проприбуття вУкраїну наступногодня післяспливу зазначеноготерміну. За результатами розгляду заяви про погодження на виїзд уповноваженим органом з питань пробації виноситься постанова про погодження на виїзд з України засудженої особи (відмову у погодженні) за формою, наведеною вдодатку 25до цього Порядку.Про погодження(відмовуу погодженні)на виїздз Україниуповноважений органз питаньпробації інформуєосіб,визначених уцьому пункті,у деньвинесення відповідноїпостанови. Підставою для відмови у погодженні на виїзд з України є ненадання підтвердних документів, зазначених у пункті 1 цього розділу.

В судовому засіданні встановлено, що засуджена ОСОБА_5 заяву про погодження на виїзд за кордон до уповноваженого органу пробації не подавала, а лише зверталася усно, а тому дане клопотання є передчасним та до задоволення не підлягає у зв`язку з недотриманням процедури звернення до уповноваженого органу з питань пробації.

Керуючись ст. 76 КК України, ст. ст. 537, 539 КПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

У задоволенні клопотання засудженої ОСОБА_5 про зміну обов`язків, покладених згідно вироку суду - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Волинського апеляційного суду через Маневицький районний судпротягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя Маневицького районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94667073
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про зміну обов'язків, покладених на засудженого, звільненого від відбування покарання з випробуванням

Судовий реєстр по справі —164/1044/20

Ухвала від 09.12.2022

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Вирок від 01.12.2020

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 18.09.2020

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

Ухвала від 20.07.2020

Кримінальне

Маневицький районний суд Волинської області

Токарська І. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні