Ухвала
від 05.02.2021 по справі 202/6215/18
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/6215/18

Провадження № 1-кс/202/698/2021

У Х В А Л А

Іменем України

05 лютого 2021 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 , погоджене з заступником начальника відділу Дніпропетровської обласної прокуратури ОСОБА_5 , про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Червона Знам`янка Казанківського району Миколаївської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 .

З клопотання вбачається, що в провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12017040000000789 від 12.06.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 підозрюється в тому, що він приблизно на початку 2014 року, більш точний час досудовим слідством не встановлений, діючи з корисних мотивів, маючи умисел на незаконне заволодіння чужим майном шляхом шахрайства, грабежів, розбійних нападів погодився на пропозицію ОСОБА_7 та ОСОБА_8 прийняти участь в скоєні злочину у складі організованої групи з числа раніше знайомих ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 .

Так, приблизно на початку 2014 року, більш точний час досудовим слідством не встановлений, ОСОБА_8 спільно з ОСОБА_7 , діючи з корисних мотивів, маючи умисел на незаконне заволодіння чужим майном шляхом шахрайства, грабежів, розбійних нападів вирішили створити організовану групу, тобто стійке об`єднання декількох осіб для вчинення цього та інших злочинів, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

При цьому ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , усвідомлюючи, що для скоєння зазначених злочинів їм необхідні співучасники, кожен з яких буде виконувати обумовлені функції, спрямовані на досягнення злочинного плану, прийняли рішення створити організовану групу з кола своїх знайомих, з якими вони були тісно пов`язані дружніми та особистими зв`язками, об`єднати їх противоправні дії, детально розподілити між ними злочинні обов`язки, визначити способи виконання злочинного плану, відомого всім учасникам організованої групи, і таким чином створити стійке об`єднання для скоєння вказаних злочинів, забезпечивши взаємозв`язок між діями всіх учасників організованої групи.

Реалізуючи свої злочинні наміри, ОСОБА_8 і ОСОБА_7 з метою підготовки до вчинення злочинів та досягнення свого злочинного умислу розробили план злочинної діяльності, який передбачав наступне: реєстрація на підконтрольних осіб та використання з цією метою раніше вже створених підприємств, статутним завданням яких визначалося надання фінансових та інших посередницьких послуг в оформленні кредиту; розповсюдження через ЗМІ, оголошення та в інший спосіб інформації про їх діяльність для залучення громадян, які мали намір в отриманні кредиту; розробка бланку договору про надання посередницьких (брокерських) послуг між громадянином, який мав намір отримати кредит і звертався з цього питання до підконтрольних ОСОБА_8 і ОСОБА_7 підприємств і банківською установою для створення уявної правомірності вчинення своїх протиправних дій та маскування своїх злочинних намірів під виглядом цивільно-правових зобов`язань; добір і розстановка кадрів серед працівників підконтрольних підприємств, які мали надавати консультації їх клієнтам, укладати з ними за вказівками керівників організованої групи договори про надання послуг, а також налагодження взаємовідносин із співробітниками банківських установ, до яких мали направлятися громадяни, що бажали отримати кредит, для укладення відповідних кредитних договорів, не повідомляючи їм мету свої злочинних намірів; розробка алгоритму злочинних дій, які полягали в наступному.

Укладення договору про надання послуг між громадянином, який бажав отримати кредит в банківській установі, відповідно до якого підконтрольні ОСОБА_8 і ОСОБА_7 підприємства виступали як посередники (брокери) в отриманні кредиту, та визначався відсоток, який мали отримати ці підприємства. Направлення такого громадянина до банку для укладення кредитного договору або до магазинів для придбання побутової техніки в кредит. Після безпосереднього отримання громадянином в банку грошових коштів (або придбання в кредит побутової техніки), будучи обізнаними про місце і час отримання ним грошових коштів, учасники організованої групи мали очікувати в даному місці та представлятись співробітниками служби безпеки вищевказаних підприємств, шляхом введення громадян в оману про необхідність передати їм як працівникам даної служби, щойно отримані грошові кошти під виглядом виконання зобов`язань по раніше укладеними ними договорам про надання послуг; в разі неможливості ввести громадянина в оману та/або відмови останнього передати членам організованої групи щойно отримані грошові кошти, у якості запасного варіанту мали застосовуватися відкрите викрадення зазначених грошових коштів шляхом застосування насильства чи погрози його застосування; розподіл коштів між учасниками організованої групи в залежності від виконуваної ним ролі та функцій кожного.

Розробивши план злочинної діяльності для приховування противоправної діяльності та введення в оману громадян, не маючи на меті фактичне здійснення кредитування населення на території м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, а лише для залучення громадян у якості потенційних жертв своєї протиправної діяльності, ОСОБА_8 та ОСОБА_7 використовувались вже зареєстровані, а також спеціально зареєстровано на підконтрольних їм осіб наступні підприємства: ТОВ «ФК Гермес» (код ЄДРПОУ 35747801), засновниками якого є ОСОБА_7 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 (засновано 25.03.2008 року); ТОВ «КБК Укрфінанс» (код ЄДРПОУ 37065367), засновниками якого є ОСОБА_8 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 (засновано 03.08.2010 року); ТОВ «Ка-Велес» (код ЄДРПОУ 39487107), засновниками якого є ОСОБА_15 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 (засновано 12.11.2014 року).

Після чого ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на створення організованої групи, приблизно на початку січня 2014 року, діючи відповідно до розробленого ними плану та усвідомлюючи, що здійснити свій злочинний умисел буде можливо за участю раніше знайомих ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , запропонували останнім бути співучасниками у скоєні вищезазначених злочинів, на що ОСОБА_9 , ОСОБА_6 та ОСОБА_10 , переслідуючи корисливий мотив особистого збагачення злочинним шляхом, дали свою згоду на вхід в склад організованої групи і спільне скоєння злочину.

В подальшому організатори організованої групи ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , плануючи в ході своєї злочинної діяльності скоєння особливо тяжких злочинів, з метою полегшення скоєння таких злочинів, з відома та згоди інших членів організованої групи, на початку січня 2015 року запропонував вступити до складу організованої групи ОСОБА_11 .

Таким чином, в період з 2014-2015 роки на території м. Кривого Рогу Дніпропетровської області під керівництвом ОСОБА_8 і ОСОБА_7 було створено організовану групу, до якої увійшли ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , а також ОСОБА_11 , який увійшов пізніше до складу організованої групи, тим самим організувалось стійке об`єднання для вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, поєднане єдиним планом відомим учасникам групи, з розподілом функцій учасників групи, спрямоване на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Для досягнення свого злочинного плану в скоєні тяжких та особливо тяжких злочинів та з метою скоєння психологічного тиску на потерпілих організатори організованої групи ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та член організованої групи ОСОБА_9 оформили зброю в передбаченому законом порядку: пістолет «Форт-12Р», серії НОМЕР_1 , калібру 9 мм. Р.А., пістолет «ATMACA 2008 LIGHT», номер НОМЕР_2 , калібру 9 мм. Р.А., які належать ОСОБА_8 ; пістолет «Форт-12РМ», серії НОМЕР_3 , калібру 9 мм. Р.А., який належить ОСОБА_7 ; пістолет ПМР УОС», серії НОМЕР_4 , калібру 9 м. Р.А., який належить ОСОБА_9 , яку члени організованої групи носили та використовували в залежності від обставин під час скоєння злочинів.

Крім того, члени організованої групи ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 в невстановлений слідством час та місці виготовили посвідчення працівників служби безпеки неіснуючих організацій «Регіональної служби безпеки фінансових закладів України» та «Регіональної служби безпеки фінансових закладів в Дніпропетровської області»: № 14 від 14.02.2011 року, виданого ОСОБА_8 , що він займає посаду Головного представника служби безпеки фінансових закладів в Дніпропетровській області; № 17 від 12.09.2009 року, виданого ОСОБА_7 , що він займає посаду Головного представника служби безпеки фінансових закладів в Дніпропетровській області; № 27 від 12.02.2012 року, виданого ОСОБА_9 , що він займає посаду Головного представника служби безпеки фінансових закладів м. Кривий Ріг, які використовували при скоєні тяжких та особливо тяжких злочинів в складі організованої групи.

Члени організованої групи усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною складовою частиною всього об`єму злочинних дій організованої групи при злочинів. В процесі скоєння злочинів члени організованої групи, з урахуванням психологічних якостей та фізичних можливостей кожного з них, виконували конкретні та спеціалізовані ролі, направлені на досягнення загальних для всіх членів організованої групи мети.

Так, відповідно до розподілу ролей в складі організованої групи ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , як організатори і керівники організованої ними групи, повинні були здійснювати загальне керівництво діяльності організованої групи; розробили план скоєння злочинів; здійснили добір і розстановку її учасників, довели до їх відома план скоєння злочинів, створили організовану групу учасників та розподілили між ними злочинні функції, спрямовані на його досягнення; розподіляли між учасниками групи дохід, отриманий від протиправної діяльності; безпосередньо керуючи злочинною діяльністю членів організованої групи, забезпечували її внутрішню стійкість; безпосередньо керували процесом підготовки до скоєння злочину, а саме, будучи засновниками та директорами ТОВ «ФК Гермес», ТОВ «КБК Укрфінанс», ТОВ «Ка-Вєлєс», а також маючи вплив на підконтрольних їм засновників та керівників цих товариств, шляхом видання відповідних наказів та розпоряджень співробітникам вищевказаних підприємств забезпечували членам організованої групи реалізацію злочинних намірів, направлених на заволодіння чужим майном шляхом шахрайства, грабежів, розбійних нападів, незаконного позбавлення громадян волі; підтримували зв`язки зі співробітниками банківських установ, торгових організацій, отримуючи від них інформацію про клієнтів, які отримали кредит.

ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , як виконавці у складі організованої групи, виконуючи вказівки ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , безпосередньо застосовуючи насильство, яке не є небезпечним для життя, чи здоров`я потерпілого, або погрожуючи їм його застосуванням, а також шляхом обману та зловживання довірою, заволодівали грошима потерпілих, які останні отримували в кредит.

ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , як пособники у складі організованої групи, виконуючи вказівки ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , шляхом усунення перешкод сприяли вчиненню злочинів іншими членами організованої групи, а саме приймали потерпілих, направлених до них з ТОВ «ФК Гермес», ТОВ «КБК Укрфінанс», ТОВ «Ка-Вєлєс», яким в банківських установах було відмовлено в отримані грошового кредиту та, вводячи їх в оману, приймали всі необхідні міри для того, щоб даний громадянин отримав найбільшу суму побутового кредиту на купівлю техніки або іншого товару; зареєстрували своїх знайомих, вводячи їх в оману, як фізичних осіб-підприємців, та використовували їх рахунки для фіктивної купівлі товару в кредит потерпілими; підтримували зв`язки зі співробітниками торгових організацій та фізичними особами-підприємцями, надаючи їм інформацію про побутову техніку та товар, які потерпілі мали придбати в кредит; шляхом супроводжування потерпілих до магазинів побутової техніки здійснювали контроль за оформленням потерпілими кредиту; сповіщали членів організованої групи ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 про отримання потерпілими кредитних грошових коштів; реалізовували через мережу «Інтернет» побутову техніку, яку потерпілий оформив в кредит та повинен був отримати.

Всі учасники організованої групи, створеної ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , були обізнані про мету її створення та про роль кожного учасника під час скоєння злочинів.

На початку липня 2014 року член організованої групи ОСОБА_10 , виконуючи роль пособника в скоєні грабежів та шахрайств в складі організованої групи, ввійшовши в довіру до своєї знайомої ОСОБА_16 , шляхом обману домовився з останньою про її реєстрацію як фізичної особи-підприємця та відкриття поточних рахунків в банківських установах. 17.09.2014 року ОСОБА_10 з метою здійснення безготівкового розрахунку отримав в ПАТ КБ «ПриватБанк» термінал, який використовував в здійсненні своєї злочинної діяльності.

Приблизно в вересні 2015 року організатори організованої групи ОСОБА_8 та ОСОБА_7 , виконуючи свою роль в скоєні злочинів в складі організованої групи, ввійшовши в довіру до свого знайомого ОСОБА_17 , шляхом обману домовилися з останнім про його реєстрацію як фізичної особи-підприємця, відкриття поточних рахунків в банківських установах та отримання ПАТ КБ «ПриватБанк» терміналу для здійснення безготівкового розрахунку, який члени організованої групи використовували для здійсненні своєї злочинної діяльності.

Для мобільності членів організованої групи вони використовували автомобілі, які зареєстрували на свої близьких родичів, а саме автомобіль марки «Nissan Infiniti», реєстраційний номер НОМЕР_5 , автомобіль марки «Mazda 6», реєстраційний номер НОМЕР_6 , та автомобіль марки «Toyota Camry», реєстраційний номер НОМЕР_7 , зареєстровані на ОСОБА_13 ; автомобіль марки «Honda Accord», реєстраційний номер НОМЕР_8 , та автомобіль марки «Toyota Prado», реєстраційний номер НОМЕР_8 , зареєстровані на ОСОБА_18 , виділяючи для їх експлуатації частину грошових коштів, отриманих злочинним шляхом.

Мобільність при передачі даних забезпечувались наявністю сучасних засобів зв`язку мобільних телефонів, які застосовувались при надходженні інформації про потерпілих від співробітників ТОВ «ФК Гермес», ТОВ «КБК Укрфінанс», ТОВ «Ка-Вєлєс», співробітників банківських установ та торгових організацій, які не були поставлені до відома про злочинні наміри членів організованої групи; при спілкуванні між членами організованої групи. При цьому з метою конспірації організованої групи її члени мали по декілька засобів мобільного зв`язку та періодично міняли номери мобільних операторів.

Здобуті злочинним шляхом грошові кошти ділились між членами організованої групи в залежності від попередньої домовленості: в рівнозначних долях або пропорційно відведених їм ролей та використовувались членами організованої групи на власний розсуд.

Таким чином, створеній ОСОБА_8 , ОСОБА_7 організованій групі, до складу якої увійшли ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , ОСОБА_10 , були притаманні стійкість, яка базувалась на авторитеті її організаторів і матеріальної зацікавленості учасників групи у скоєнні злочинів, координації дій учасників групи у скоєні злочинів, координації дій учасників групи її організатором, внутрішньо груповим розподілом ролей між її членами.

Організована та під керівництвом ОСОБА_8 , ОСОБА_7 організована група в складі ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 та ОСОБА_6 , які об`єднані спільністю дій і єдиним злочинними наміром, в період з вересня 2014 року по 20.12.216 року скоїло наступні злочини, а саме: 25.09.2014 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_19 в сумі 7 980,00 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 14.10.2014 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, повторно, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_20 в сумі 5 000,00 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 10.11.2014 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_21 та ОСОБА_22 на загальну суму 25 580,00 гривень, спричинивши їм матеріальних збитків на вказану суму; 17.11.2014 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_23 у сумі 1 590,00 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 09.12.2014 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_24 у сумі 7 132,00 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 18.03.2015 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_25 у сумі 3 987,00 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 17.06.2015 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_26 у сумі 13 359,01 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 04.08.2015 року, члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , діючи у складі організованої групи, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ОСОБА_27 у сумі 3 000,00 гривень, причинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; 23.01.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ОСОБА_28 у сумі 5 500,00 гривень, причинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; 15.02.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_29 у сумі 7 740,00 гривень, спричинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; 20.04.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_30 у сумі 18 837,00 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 23.01.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ОСОБА_31 у сумі 32728,97 гривень, причинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; 26.05.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_32 у сумі 22 105, 60 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 07.06.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_33 у сумі 48 401,55 гривень, спричинивши їй матеріальні збитки на вказану суму; 14.07.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_34 у сумі 11423,02 гривень, спричинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; в період часу з 12.08.2016 року по 15.08.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ОСОБА_35 у сумі 58 856,62 гривень, причинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; 14.09.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, відкрито викрали грошові кошти ОСОБА_36 у сумі 15600,00 гривень, спричинивши йому матеріальні збитки на вказану суму; 16.09.2016 року члени організованої групи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_11 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_6 , діючи у складі організованої групи, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ОСОБА_37 у сумі 12800,00 гривень, причинивши їй матеріальні збитки на вказану суму.

Умисні дії ОСОБА_6 органом досудового розслідування кваліфіковані під час досудового розслідування у кримінальному проваджені за ознаками: відкритого викрадення чужого майна, поєднаного з насильством, яке не є небезпечним для життя чи здоров`я потерпілого, з погрозою застосування такого насильства, вчиненого повторно у складі організованої групи, тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 186 КК України; заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою, вчиненого повторно у складі організованої групи, тобто за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

За результатами досудового розслідування у кримінальному провадженні зібрані достатні докази винуватості ОСОБА_6 у вчиненні вказаних кримінальних правопорушень, якими є: заяви про скоєння злочину, відповідно до яких ОСОБА_19 , ОСОБА_35 , ОСОБА_23 , ОСОБА_29 , ОСОБА_37 , ОСОБА_34 , ОСОБА_36 , ОСОБА_30 , ОСОБА_28 , ОСОБА_31 , ОСОБА_38 , ОСОБА_27 , ОСОБА_20 , ОСОБА_25 , ОСОБА_22 , ОСОБА_24 заявили, що невідомі особи, які представлялись співробітниками служби безпеки ТОВ «Ка-Вєлєс», ТОВ «ФК Гермес», ТОВ «КБК Укрфінанс» та, погрожуючи насиллям, застосовуючи насилля, шляхом обману заволоділи їх майном (грошима); протоколи допиту потерпілих ОСОБА_19 , ОСОБА_35 , ОСОБА_23 , ОСОБА_29 , ОСОБА_37 , ОСОБА_34 , ОСОБА_36 , ОСОБА_30 , ОСОБА_28 , ОСОБА_31 , ОСОБА_38 , ОСОБА_27 , ОСОБА_20 , ОСОБА_25 , ОСОБА_22 , ОСОБА_24 , які дали показання про обставини скоєння відносно них кримінального правопорушення; протоколи пред`явлення ОСОБА_19 , ОСОБА_35 , ОСОБА_23 , ОСОБА_29 , ОСОБА_37 , ОСОБА_34 , ОСОБА_36 , ОСОБА_30 , ОСОБА_28 , ОСОБА_31 , ОСОБА_38 , ОСОБА_27 , ОСОБА_20 , ОСОБА_25 , ОСОБА_22 , ОСОБА_24 фотознімків для впізнання, відповідно до яких вони впізнали ОСОБА_39 як особу, яка з іншими особами заволоділа їх майном; документи, вилучені в ході тимчасового доступу до документів; протоколи обшуків за місцем реєстрації, проживання підозрюваних, в офісах підприємств, якими користувались підозрювані, автомобілів підозрюваних, особистих обшуках та інших місцях, в ході проведення яких вилучено зброю, боєприпаси (гранати), документацію, гроші, отримані злочинними шляхом; речовими доказами; іншими матеріали кримінального провадження, які через не встановлення місцезнаходження ОСОБА_6 виділені окреме провадження.

27.06.2017 року складене повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України.

Під час виконання співробітником оперативного підрозділу доручення слідчого, направленого на виклик до органу досудового розслідування шляхом вручення йому особисто повістки про виклик та проведення інших слідчих дій з метою встановлення місця знаходження ОСОБА_6 встановлено, що він адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрований, але тимчасово не проживає. В подальшому місцезнаходження ОСОБА_6 встановити не представилось можливим.

Наведені обставини стали підставою для вручення повідомлення про підозру ОСОБА_6 в скоєні кримінальних правопорушень передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України, відповідно до вимог ст. 135 КПК України його члену сім`ї ОСОБА_40 .

29.06.2017 року ОСОБА_6 на підставі ст. 280 КПК України був оголошений в розшук, проведення якого доручено Криворізькому відділенню поліції Криворізького відділу поліції ГУ НП в Дніпропетровській області.

05.10.2019 року ухвалою слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська надано дозвіл на затримання підозрюваного ОСОБА_6 для участі у розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

При проведені розшуку підозрюваного ОСОБА_6 відповідно до інформації з ЦП Прикордонної служби України «Аркан» було встановлено, що підозрюваний ОСОБА_6 покинув територію України та виїхав на територію Російської Федерації, де і перебуває на теперішній час.

09.12.2019 року підозрюваний ОСОБА_6 оголошений в міжнародний розшук.

Підозрюваний ОСОБА_6 вчинив особливо тяжкий злочин, який відповідно до ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України карається позбавленням волі на строк від 8 до 13 років.

Викладені обставини вказують на те, що ОСОБА_6 переховується від органів досудового розслідування та суду, а також свідчать про наявність ризиків, зазначених у п.п.1-5 ч.1 ст.177 КПК України, а саме: ризик незаконного впливу на свідків та потерпілих, скоєння іншого тяжкого злочину, переховування від органів досудового розслідування та суду, зважаючи на тяжкість покарання.

У зв`язку з викладеним, слідчий просив обрати відносно підозрюваного ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та наполягав на його задоволенні.

Вислухавши доводи прокурора, перевіривши надані матеріали клопотання та дослідивши докази по даних матеріалах, кримінальне провадження № 12017040630002567 від 07.10.2017 року, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Встановлено, що у провадженні СУ ГУНП в Дніпропетровській області перебуває кримінальне провадження № 12017040000000789 від 12.06.2017 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України.

27.06.2017 року ОСОБА_6 повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України, шляхом вручення повідомлення про підозру члену його сім`ї ОСОБА_41 .

Постановою старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області підполковника поліції ОСОБА_4 від 29.06.2017 року досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017040000000789 від 12.06.2017 року зупинено, а підозрюваного ОСОБА_6 оголошено у розшук.

Постановою старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 від 09.12.2019 року підозрюваного ОСОБА_6 оголошено у міжнародний розшук.

Відповідно до ч. 6 ст. 193 КПК України слідчий суддя, суд може розглянути клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та обрати такий запобіжний захід за відсутності підозрюваного, обвинуваченого, лише у разі, якщо прокурором, крім наявності підстав, передбачених статтею 177 цього Кодексу, буде доведено, що підозрюваний, обвинувачений оголошений у міжнародний розшук. У такому разі після затримання особи і не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження слідчий суддя, суд за участю підозрюваного, обвинуваченого розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу

Згідно з частиною 2 статті 177 КПК України підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті.

Статтею 178 КПК України визначені обставини, що враховуються при обранні запобіжного заходу.

Відповідно до частини 1 статті 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя виходить з практики Європейського суду з прав людини (рішення «Нечипорук і Йонкало проти України»), відповідно до якої «обґрунтована підозра» означає наявність фактів чи інформації, які могли б переконати стороннього об`єктивного спостерігача, що особа, можливо, вчинила злочин.

У розглядуваному клопотанні наведені дані, які вказують на підозру у вчиненні ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, які не викликають розумних сумнівів у цьому і підтверджуються матеріалами кримінального провадження у їх сукупності.

Враховуючи, що останній переховується від органів досудового розслідування, у зв`язку з чим оголошений в державний та міжнародний розшуки, з метою його арешту та екстрадиції на територію України, забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також з метою запобігання ризикам, передбаченим п.п. 1-5 ч. 1 ст. 177 КПК України, існують достатні підстави для обрання ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за відсутності підозрюваного.

Таким чином, при обранні запобіжного заходу підозрюваній враховується наявна обґрунтована підозра вчинення ОСОБА_6 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України, а також наявність ризиків переховування підозрюваного від органів досудового слідства та суду, оскільки встановлено, що 09.12.2019 року ОСОБА_6 було оголошено в міжнародний розшук і встановити його місцезнаходження не виявилося можливим, а також наявність ризиків незаконного впливу на свідків та потерпілих, які можуть давати від відносно нього викривальні свідчення, вчинення інших кримінальних правопорушень.

При цьому слідчий суддя також зважає на практику ЄСПЛ, що тяжкість обвинувачення не є самостійною підставою для утримання особи під вартою, проте таке обвинувачення у сукупності з іншими обставинами збільшує ризик втечі настільки, що його неможливо відвернути, не взявши особу під варту. У справі «Ілійков проти Болгарії» ЄСПЛ зазначив, що суворість передбаченого покарання є суттєвим елементом при оцінюванні ризиків переховування або повторного вчинення злочинів.

Також враховується ступінь тяжкості злочинів, у вчиненні котрих підозрюється ОСОБА_6 , найтяжчий з яких відповідно до ст. 12 КК України відноситься до особливо тяжкого кримінального правопорушення, за яке передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до тринадцяти років із конфіскацією майна; враховуються дані про особу ОСОБА_6 , який раніше не судимий, переховується від органів досудового розслідування.

З урахування викладеного, вважаю можливим обрати ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Керуючись ст.ст. 183, 193, 194, 196, 197, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ :

Клопотання старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 задовольнити.

Обрати відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Червона Знам`янка Казанківського району Миколаївської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У разі затримання ОСОБА_6 зобов`язати орган досудового розслідування, у провадженні якого перебуває вказане кримінальне провадження, доставити його до суду не пізніш як через сорок вісім годин з часу затримання для розгляду клопотання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Контроль за виконанням ухвали покласти на старшого слідчого в ОВС СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_4 .

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94668030
СудочинствоКримінальне
Сутьобрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Червона Знам`янка Казанківського району Миколаївської області, громадянина України, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 186, ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —202/6215/18

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 04.12.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 05.10.2018

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні