Ухвала
від 04.02.2021 по справі 295/1344/21
БОГУНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа №295/1344/21

1-кс/295/670/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.02.2021 року м. Житомир

Слідчий суддя Богунського районного суду міста Житомира ОСОБА_1 ,

за участі: секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Житомирської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12020060020003145 від 24.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий звернувся до суду з указаним клопотанням, посилаючись на те, що в провадженні СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області перебувають матеріали досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020060020003145 від 24.07.2020 року, з приводу матеріалів ВКЗЕ УСБУ в Житомирській області стосовно причетності посадових осіб комунального підприємства «Житомиртеплокомуненерго» Житомирської міської ради (код ЄДРПОУ 35343771, м. Житомир, вул. Київська, 48, далі - КП «ЖТКЕ») та невстановлених осіб із числа керівництва Житомирської міської ради до привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Клопотання обґрунтоване тим, що директором КП «ЖТКЕ» ОСОБА_5 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) з 2017 року по теперішній час на безконкурентній основі укладено договори купівлі-продажу з ПрАТ«Виробничо-заготівельне підприємство «Хміль» (код ЄДРПОУ 05471336, керівник ОСОБА_6 , далі ПрАТ «ВЗП «Хміль») та придбано у останнього товарно-матеріальних цінностей (пісок, щебінь, залізобетонні плити перекриття) на загальну суму понад 4,17 млн грн. При цьому ОСОБА_5 , переслідуючи особисті інтереси та зловживаючи службовим становищем, з метою створення механізму незаконного збагачення, за підтримки невстановлених посадових осіб Житомирської міської ради, вступив у злочинну змову з посадовими особами ПрАТ«ВЗП «Хміль». Протиправна діяльність вказаних осіб полягає у штучному завищенні вартості товарно-матеріальних цінностей, які закуповуються комунальним підприємством, що дає змогу фігурантам накопичувати на рахунках ПрАТ«ВЗП «Хміль» надлишки коштів у розмірі різниці між вартістю придбання та ринковою вартістю товарів, які в подальшому привласнюються та розподіляються між службовими особами КП«ЖТКЕ» і Житомирської міської ради, залученими до функціонування зазначеного злочинного механізму. Зокрема, директор КП «ЖТКЕ», будучи обізнаним про фактичну вартість товарів, які необхідні для забезпечення здійснення господарської діяльності очолюваного підприємства, використовуючи послуги пов`язаного ПрАТ«ВЗП «Хміль», уклав договори купівлі-продажу за цінами, вищими від ринкових у 2 - 4 рази.

Як зазначено в клопотанні, встановлено, що КП «ЖТКЕ» закупило у ПрАТ«ВЗП «Хміль» у 2017 році пісок у кількості 310 т за ціною 355 грн/т на загальну суму 110тис. грн. при середньоринковій вартості піску у 2017 році близько 114 грн/т та щебінь у кількості 565 т. за ціною 336 грн/т на загальну суму 190тис. грн. при середньоринковій вартості щебеню у 2017 році близько 217 грн/т. Таким чином, загальна сума переплати за придбаний за завищеними цінами пісок та щебінь у 2017 році становить близько 142 тис. грн. У 2018 році закупило пісок у кількості 520 т за ціною 392 грн/т на загальну суму 204тис. грн. при середньоринковій вартості піску у 2017 році близько 115 грн/т та щебінь у кількості 532 т за ціною 423 грн/т на загальну суму 225тис. грн. при середньоринковій вартості щебеню у 2017 році близько 217 грн/т. Таким чином, загальна сума переплати за придбаний за завищеними цінами пісок та щебінь у 2018 році становить близько 254 тис. грн. У 2019 році закупило пісок у кількості 560 т за ціною 464 грн/т на загальну суму 260 тис. грн. при середньоринковій вартості піску у 2017 році близько 143 грн/т та щебінь у кількості 440 т за ціною 500 грн/т на загальну суму 220 тис. грн. при середньоринковій вартості щебеню у 2017 році близько 217 грн/т. Таким чином, загальна сума переплати за придбаний за завищеними цінами пісок та щебінь у 2019 році становить близько 304 тис. грн. Крім того, протягом 2017-2019 років КП «ЖТКЕ» закуповувало у ВЗП«Хміль» плити перекриття: у 2017 році на загальну суму 390 тис. грн.; у 2018 році на загальну суму 370 тис грн.; у 2019 році на загальну суму 795 тис грн. Також, встановлено, що вартість плит перекриття, що закуповувались КП«ЖТКЕ» є завищеною у 2-4 рази у порівнянні з вартістю аналогічних товарів, що постачається ВЗП «Хміль» іншим суб`єктам господарювання. Таким чином, загальна сума переплати за придбані за завищеними цінами плити перекриття протягом 2017 - 2019 років становить близько 907 тис. грн. Враховуючи викладене, внаслідок зловживання службовим становищем директором КП «ЖТКЕ» ОСОБА_5 за сприяння невстановлених посадових осіб Житомирської міської ради, комунальному підприємству, яке є власністю територіальної громади м. Житомира, нанесено матеріальну шкоду (збитки) в розмірі 1,6 млн. грн.

Слідчий у клопотанні вказав, що відділом контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки Управління СБ України в Житомирській області в ході виконання доручення слідчого встановлено, що бухгалтерська документація та інші документи щодо взаємовідносин між КП «ЖТКЕ» та ПрАТ «ВЗП «Хміль», у т.ч. службові записки, річні плани закупівель, договори купівлі-продажу та додатки до них, товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, прихідні ордери, чорнові записи, посадові інструкції тощо, які мають значення в ході досудового розслідування та можуть бути визнаними доказами у вказаному кримінальному провадженні зберігаються в адміністративних нежитлових приміщеннях КП «ЖТКЕ», розташованих за адресою: м.Житомир, вул.Київська, буд. 48. Крім того, перелічена вище документація може в електронному вигляді оброблятись та зберігатись на магнітних носіях інформації, ПЕОМ та мобільних телефонах, які використовує ОСОБА_5 та співробітники відділу МТЗ і маркетингу.

Тому слідчий просить надати дозвіл слідчим Житомирського РУП ГУ НП у Житомирській області на проведення обшуку в будівля адмінкорпусу загальною площею 1172,10 кв. м, що за адресою: м.Житомир, вул. Київська, 48, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення правопорушення, відшукування і вилучення речових доказів, а саме: бухгалтерська документація та інші документи щодо взаємовідносин між КП «Житомиртеплокомуненерго» та ПрАТ «ВЗП «Хміль», зокрема службові записки, річні плани закупівель, договори купівлі-продажу та додатки до них, що укладенні між ПрАТ «ВЗП «Хміль» в період з 01.01.2017 року по 31.12.2019 року, товарно-транспортні накладні, видаткові накладні, прихідні ордери, чорнові записи, посадові інструкції, електронні носії інформації, флеш накопичувачі, жорсткі диски, мобільні телефони, в яких міститься інформація з приводу ведення господарської діяльності та взаємовідносин між КП Житомиртеплокомуненерго» та ПрАТ «ВЗП «Хміль» в період з 01.01.2017 року по 31.12.2019 року.

Заслухавши слідчого, який підтримав клопотання, дослідивши додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання таким, що не підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Частиною 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Наведені у клопотанні відомості, які обгрунтовують необхідність проведення обшуку за місцем знаходження адмінкорпусу КП «ЖТКЕ» за адресою: м.Житомир, вул. Київська, 48, не підтверджені належними та достатніми доказами наявності обставин, які підлягають доведенню під час розгляду клопотання про обшук, за наступних підстав.

Так, посилання в клопотанні на укладення директором КП «ЖТКЕ» ОСОБА_5 з 2017 року по теперішній час на безконкурентній основі договорів купівлі-продажу з ПрАТ «Виробничо-заготівельне підприємство «Хміль», а також придбання в нього товарно-матеріальних цінностей (пісок, щебінь, залізобетонні плити перекриття) на загальну суму понад 4,17 млн грн. за завищеними в порівнянні від ринкових цінами не ґрунтується на належних і достатніх доказах, які б підтверджували зазначені обставини.

Поряд із тим слідчим не доведе також наявність достатніх підстав вважати, що обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення вказаних у клопотанні речей і документів з урахуванням завдання та загальних засад кримінального провадження.

За таких обставин слідчий суддя не знаходить підстав для задоволення клопотання.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання слідчого СВ Житомирського РУП ГУНП в Житомирській області ОСОБА_3 , погодженого прокурором Житомирської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні № 12020060020003145 від 24.07.2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, про проведення обшуку - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Оголошення повного тексту ухвали о 16-10 год. 05.02.2021 року.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94669215
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —295/1344/21

Ухвала від 04.02.2021

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

Ухвала від 04.02.2021

Кримінальне

Богунський районний суд м. Житомира

Семенцова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні