Ухвала
від 20.11.2020 по справі 757/50993/20-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/50993/20-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 листопада 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора: ОСОБА_3 , захисника: ОСОБА_4 , підозрюваної: ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12019000000000127 Офісу Генерального прокурора прокурора першого відділу управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві, що поширює свою діяльність на Київську область, прокуратури Київської області ОСОБА_6 про продовження строку тримання підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом,-

ВСТАНОВИВ:

20.11.2020 групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12019000000000127 Офісу Генерального прокурора прокурор першого відділу управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві, що поширює свою діяльність на Київську область, прокуратури Київської області ОСОБА_6 , звернувся з клопотанням до слідчого судді про продовження строку тримання підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України розслідується кримінальне провадження №12019000000000127 від 16.02.2019 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 190, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 358, ч. 4 ст. 28 ч. 4 ст. 358, ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 289, ч. 1 ст. 309 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що ОСОБА_7 спільно та за взаємною згодою із ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та невстановленими досудовим розслідуванням особами створив та очолив стійке об`єднання для спільного вчинення особливо тяжких злочинів, корисливою метою яких було протиправне особисте збагачення шляхом незаконного заволодіння транспортними засобами, а також чужим майном шляхом обману (шахрайство), що здійснювали систематично та відповідно до єдиного плану, відомого всім учасникам такої організації.

ОСОБА_7 , розуміючи, що вказана діяльність є протиправною та не повинна бути викрита правоохоронними органами, у зв`язку з чим потребувала чітких та узгоджених дій значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі діяння протягом тривалого періоду часу, спланував досягнути поставленої мети за рахунок створення і керування стійким ієрархічним об`єднанням злочинною організацією, до складу якої в різний час увійшли: ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та невстановлені досудовим розслідуванням особи.

Для вчинення вказаних кримінальних правопорушень ОСОБА_7 , як організатором та керівником об`єднання було розроблено план з розподілом ролей кожного учасника злочинної організації, згідно з яким встановлено об`єкт злочинного посягання транспортні засоби, а також грошові кошти потерпілих.

Згідно з розробленим планом учасниками злочинної організації визначено спосіб учинення незаконного заволодіння транспортними засобами елітних моделей, який полягав у наступному: підшукати на території Чеської Республіки компанію для отримання в неї в оренду автомобілів елітних моделей без подальшої мети сплати орендної плати. Зокрема, учасниками групи підшукано компанію ForsTrades.r.o. (юридична адреса: вул. Костомлатська 681/6, м. Прага 9 Летняни, поштовий індекс: 19000, Чеська Республіка, ідентифікаційний номер: 042 20 943); увійти в довіру до представника вказаної компанії з метою отримання якнайбільшої кількості автомобілів елітних моделей під виглядом їх оренди; після отримання автомобілів в оренду шляхом оплати першого внеску створити видимість намірів подальшої сплати оренди в повному обсязі; перемістити отримані в оренду автомобілі на територію України та припинити сплату орендної плати за їх використання; виготовити завідомо підроблені документи, які вказують на купівлю та зняття з реєстраційних обліків таких автомобілів в країнах Європейського Союзу; підшукати осіб, на ім`я яких буде протиправно оформлено право власності на автомобілі на території України, його митне оформлення та постановка на облік у реєстраційному сервісному центрі; пройти митні формальності з розмитнення отриманих автомобілів і в подальшому в реєстраційному сервісному центрі здійснити реєстрацію права власності на них за громадянином України.

Таким чином, учасники злочинної організації протиправним шляхом мали на меті здійснювати заволодіння правом власності на транспортний засіб, що давало їх можливість використовувати та розпоряджатися ним усупереч укладеному договору оренди та волі законного його власника, чим завдавали останньому великої матеріальної шкоди.

У подальшому, маючи мету протиправного збагачення шляхом обману, учасники злочинної організації: підшукували осіб, які мали на меті придбати дороговартісні автомобілі елітного класу; увійшовши в довіру до вказаних осіб шляхом обману, не повідомляючи останніх про те, що транспортні засоби отримані в оренду та мають іншого власника, здійснювали їх продаж під виглядом законно набутих, чим заволодівали коштами потерпілих в особливо великих розмірах.

Визначившись з напрямом протиправної діяльності та поклавши на себе функції керівника злочинної організації, ОСОБА_7 особисто підібрав її учасників. При цьому забезпечував стійкість, керованість і тривалість визначених ним злочинних дій. Для підбору кандидатів він використовував їх особисті якості здатність до підпорядкування та організації діяльності інших осіб, схильність до вчинення правопорушень, умови та спосіб їх життя, наявність зв`язків серед осіб, які здійснюють продаж транспортних засобів, вміння входити в довіру, комунікабельність тощо.

Формуючи склад злочинної організації, ОСОБА_7 не пізніше липня 2017 року запропонував ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , та іншим невстановленим особам взяти участь у вчиненні запланованих ним злочинів, пов`язаних з незаконним заволодінням транспортними засобами та заволодінням грошовими коштами шляхом обману.

Для досягнення єдиного злочинного результату, пов`язаного із незаконним збагаченням шляхом незаконного заволодіння транспортними засобами, метою маскування своєї злочинної діяльності та надання їй вигляду законної, під час учинення кримінальних правопорушень учасниками групи використовувалися суб`єкти господарської діяльності, які зареєстровані як на території України (ПП «Техагропостач» м. Львів, вул. Городоцька, 224, ТОВ «ОПТ СІЛЬГОСППОСТАЧ» (ЄДРПОУ 42445233), ПП «ПРОФІШЕЛ» (ЄДРПОУ 42346048) так і на території країн Європейського Союзу (компанія EUA Invest Group s.r.o. Словацька Республіка).

Так, 09.12.2018, ОСОБА_7 , будучу організатором злочинної організації в складі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та її активним учасником, діючи відповідно до розробленого ним плану, з метою незаконного заволодіння транспортним засобом, знаходячись на території Чеської Республіки в м. Прага уклав договір оренди автомобіля з компанією «Fors Trade s.r.o» та отримав у користування автомобіль AUDI A8, VIN НОМЕР_1 , шляхом оплати першого внеску, створивши видимість намірів подальшої сплати оренди в повному обсязі.

У подальшому, реалізуючи свій злочинний намір, направлений на підшукання осіб, які мали на меті придбати вказаний автомобіль, при цьому не повідомляючи останніх про те, що транспортний засіб отриманий в оренду та має іншого власника, та для заволодіння їх коштами шляхом обману, під виглядом продажу зазначеного автомобіля як законно набутого, члени злочинної організації залучили до вчинення злочину ОСОБА_5 .

Остання, 23.04.2019, діючи відповідно до розробленого плану організатора злочинної організації ОСОБА_7 , будучи залученою членами злочинної організації для вчинення протиправної державної реєстрації права власності на транспортний засіб, знаходячись в територіальному сервісному центрі МВС № 8043 за адресою: м. Київ, вул. Степана Бандери, 26-В, використовуючи завідомо підроблені офіційні документи щодо купівлі-продажу транспортного засобу AUDI A8, VIN НОМЕР_1 у ПП «ПРОФІШЕЛ» (ЄДРПОУ 42346048), шляхом їх надання посадовій особі вказаного сервісного центру здійснила первинну реєстрацію вказаного автомобіля на своє ім`я.

Крім того, 09.12.2018, ОСОБА_7 , будучу організатором злочинної організації в складі ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та її активним учасником, діючи відповідно до розробленого ним плану, з метою незаконного заволодіння транспортним засобом, знаходячись на території Чеської Республіки в м. Прага уклав договір оренди автомобіля з компанією «Fors Trade s.r.o» та отримав у користування автомобіль AUDI A8, VIN НОМЕР_1 , шляхом оплати першого внеску, створивши видимість намірів подальшої слати оренди в повному обсязі.

У подальшому, реалізуючи свій злочинний намір, направлений на підшукання осіб, які мали на меті придбати вказаний автомобіль, при цьому не повідомляючи останніх про те, що транспортний засіб отриманий в оренду та має іншого власника, та для заволодіння їх коштами шляхом обману, під виглядом продажу зазначеного автомобіля як законно набутого, члени злочинної організації залучили до вчинення злочину ОСОБА_5 .

Остання, 23.04.2019, діючи відповідно до розробленого плану організатора злочинної організації ОСОБА_7 , будучи залученою членами злочинної організації для вчинення протиправної державної реєстрації права власності на транспортний засіб, знаходячись в територіальному сервісному центрі МВС № 8043 за адресою: м. Київ, вул. Степана Бандери, 26-В, використовуючи завідомо підроблені офіційні документи щодо купівлі-продажу транспортного засобу AUDI A8, VIN НОМЕР_1 у ПП «ПРОФІШЕЛ» (ЄДРПОУ 42346048), шляхом їх надання посадовій особі вказаного сервісного центру здійснила первинну реєстрацію вказаного автомобіля на своє ім`я.

В свою чергу, учасниками злочинної організації розміщено оголошення в мережі інтернет щодо продажу автомобіля AUDI A8, та шляхом обману, не повідомляючи покупця про те, що транспортний засіб отриманий в оренду та має іншого власника, 26.04.2019 ОСОБА_5 та невстановлена досудовим розслідуванням особа, діючи за планом відведених ролей, знаходячись в територіальному сервісному центрі МВС № 8046 за адресою: м. Київ, Столичне шосе, 104, здійснили продаж транспортного засобу AUDI A8, VIN НОМЕР_1 ОСОБА_14 під виглядом законно набутого, чим заволоділи коштами останнього в сумі 90 000 доларів США, що станом на момент скоєння кримінального правопорушення в еквіваленті на державну грошову одиницю становить 2 395 737 гривень, чим завдали матеріальну шкоду в особливо великому розмірі.

Прокурор вказує, що з часу обрання підозрюваній ОСОБА_5 запобіжного заходу вищенаведені ризики не зменшилися та наявні до цього часу в повному обсязі, оскільки в ході досудового розслідування з моменту обрання запобіжного заходу під час проведення слідчих дій не здобуто підстав для можливої зміни раніше повідомленої підозри з кваліфікацією статті, санкція якої передбачає менш тяжке покарання, ніж те, яке передбачено на цей час, у разі визнання підозрюваного винним у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він обґрунтовано підозрюється та окрім цього необхідності проведення певних слідчих та процесуальних дій, а тому у органу досудового розслідування виникла необхідність у продовженні строку застосування раніше обраного стосовно підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в межах строку досудового розслідування.

Прокурор в судовому засіданні просив клопотання задовольнити з викладених в ньому підстав.

Підозрювана та її захисник заперечували щодо продовження запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

Вивчивши клопотання, заслухавши пояснення учасників провадження, слідчий суддя за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінивши кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, дійшов наступного висновку.

Згідно ст. 2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно ст. 8 КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Принцип верховенства права у кримінальному провадженні застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини.

У відповідності до положень ст. 177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобіганням спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше кримінальне правопорушення або продовжити злочинну діяльність.

Згідно зі ст. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Вказаною статтею передбачено, також, що строк дії ухвали слідчого судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про продовження застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно підозрюваної, слідчим суддею враховані вимоги п.п.3 і 4 ст.5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Так, судовим розглядом встановлено, що 10.06.2020 ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженці м. Овруч, Житомирської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , громадянці України, у відповідності до ч. 1 ст. 278 КПК України повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України, ч. 4 ст. 358 КК України. а саме в заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство), вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах та використанні завідомо підроблених документів.

Обставини викладені у повідомленні про підозру ОСОБА_5 , від 10.06.2020 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 КК України, ч. 4 ст. 358 КК України підтверджуються зібраними у кримінальному провадженні доказами, а саме:

1. Заявою про вчинення кримінального правопорушення від представника ТОВ «ФОРС ТРЕЙД»;

2. Протоколом допиту свідка ОСОБА_15 від 17.02.2020;

3. Договором про користуванням автотранспортним засобом та співробітництвом його у лізингу укладеним ОСОБА_7 з ТОВ «ФОРС ТРЕЙД» від 09.12.2018;

4. Договором про заставу майнових прав №2180653;

5. Заявою про первинну реєстрацію транспортного засобу №233671848 від 23.04.2019;

6. Договором купівлі-продажу транспортного засобу від 12.03.2019;

7. Заявою про первинну реєстрацію транспортного засобу № НОМЕР_2 від 26.2019;

8. Договором купівлі продажу транспортного засобу;

9. Протоколом допиту потерпілого ОСОБА_14 від 19.02.2020;

10. Протоколом пред`явлення особи для впізнання за фотознімками від 19.02.2020 за участю потерпілого ОСОБА_14 ;

11. Протоколом допиту свідка ОСОБА_16 від 25.11.2019;

12. Протоколом допиту свідка ОСОБА_17 .

13. Протоколом допиту свідка ОСОБА_18 .

Таким чином, ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у вчиненні особливо тяжких злочинів, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі до 12 років.

11.06.2020 року слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва відносно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту до 09.08.2020 року включно, із забороною залишати місце свого проживання в період доби з 22.00 год. до 07.00 год. за виключенням необхідності отримання медичної допомоги.

04.08.2020 року слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва відносно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , продовжено строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, заборонивши їй їй залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 00 год. 00 хв. До 07 год. 00 хв. За виключенням необхідності одержання медичної допомоги, до 08.10.2020 року включно.

Одночасно продовжено до 08.10.2020 строк дії покладених на ОСОБА_5 обов`язків, а саме: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому вона зареєстрована, проживає чи перебуває без дозволу прокурора, слідчого або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками, потерпілим, підозрюваними по даному кримінальному провадженню: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

05.10.2020 року слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва відносно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , продовжено строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, заборонивши їй залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 00 год. 00 хв. до 07 год. 00 хв. за виключенням необхідності одержання медичної допомоги, до 25.10.2020 року включно.

Одночасно продовжено до 25.10.2020 строк дії покладених на ОСОБА_5 обов`язків, а саме: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому вона зареєстрована, проживає чи перебуває без дозволу прокурора, слідчого або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками, потерпілим, підозрюваними по даному кримінальному провадженню: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну; носити електронний засіб контролю.

23.11.2020 року слідчим суддею Печерського районного суду м. Києва відносно підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , продовжено строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, заборонивши їй залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 00 год. 00 хв. до 07 год. 00 хв. наступної доби, за виключенням необхідності отримання медичної допомоги, на строк до 25 листопада 2020 року.

Одночасно продовжено до 25 листопада 2020 року строк дії покладених на підозрювану ОСОБА_5 обов`язків: прибувати за кожною вимогою до органу досудового розслідування, прокурора, слідчого судді, суду; не відлучатися із населеного пункту, в якому вона зареєстрована, проживає чи перебуває без дозволу прокурора, слідчого або суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи; утримуватись від спілкування зі свідками, потерпілим, підозрюваними по даному кримінальному провадженню: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 ; здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

На даний час у кримінальному провадженні продовжуються проводитися слідчі (розшукові) дії, направлені на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, однак, для закінчення досудового розслідування та звернення до суду з обвинувальним актом, необхідно провести ще ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, в тому числі із самим підозрюваним ОСОБА_5 , зокрема:

Так, у кримінальному провадженні з метою прийняття остаточного процесуального рішення необхідно виконати наступні слідчі (розшукові) та процесуальні дії: встановити місце знаходження та допитати в якості свідка директора ПП «Люксмаш» код: 41458726 - ОСОБА_35 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , щодо здійснення господарської діяльності ПП «Люксмаш», обставини придбання підприємством транспортного засобу MERCEDES-BENZ S 560 4MATIC 221, VIN НОМЕР_3 , здійснення митного оформлення, первинної реєстрації та подальшого продажу вказаного транспортного засобу; відібрати зразки підпису ОСОБА_36 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , для проведення почеркознавчої експертизи; встановити та допитати в якості свідка перевізника ОСОБА_37 ( АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_4 ), з приводу обставин ввезення 14.01.2019 автомобіля MERCEDES-BENZ S 560 4MATIC 221, VIN НОМЕР_3 на територію України на транспортному засобі р.н.з. НОМЕР_5 , отримання довіреності на представлення інтересів; встановити та допитати в якості свідків співробітників ТОВ «ЛЬВІВБРОКСЕРВІС» Львівська область, м. Городок, вул. Львівська, буд. 659-А/Б щодо обставин декларування транспортних засобів на користь ПП «Люксмаш» код:41458726 та ПП «Профішел» код:42346048; витребувати копії документів ТОВ «ЛЬВІВБРОКСЕРВІС» щодо декларування транспортних засобів на користь ПП «Люксмаш» код:41458726 та ПП «Профішел» код:42346048; встановити місце знаходження та допитати в якості свідка директора ПП «Профішел» код:42346048 - ОСОБА_38 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , щодо здійснення господарської діяльності ПП «Профішел», обставини придбання підприємством транспортних засобів MERCEDES-BENZ S 350 D 4MATIC, VIN НОМЕР_6 , MERCEDES-BENZ GLS 350 D 4MATIC, VIN НОМЕР_7 , MERCEDES-BENZ GLE 350 D 4MATIC, VIN НОМЕР_8 , AUDI A8, VIN НОМЕР_1 , ВЕNTLEY BENTAYGA, VIN НОМЕР_9 , здійснення митного оформлення, первинної реєстрації та подальшого продажу вказаних транспортних засобів; відібрати зразки підпису ОСОБА_39 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , для проведення почеркознавчої експертизи; встановити місце знаходження та допитати в якості свідка ОСОБА_40 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , щодо обставини придбання транспортного засобу MERCEDES-BENZ E 250 CDI, VIN НОМЕР_10 , здійснення митного оформлення, первинної реєстрації та подальшого продажу вказаного транспортного засобу; встановити місце знаходження та допитати в якості свідка директора ТОВ «ОПТ Сільгосппостач» код:42445233 - ОСОБА_41 , щодо здійснення господарської діяльності ТОВ «ОПТ Сільгосппостач», обставини придбання підприємством транспортних засобів SKODA SUPERB, VIN НОМЕР_11 , SKODA SUPERB, VIN НОМЕР_12 , MERCEDES-BENZ S 500 4MATIC, VIN НОМЕР_13 здійснення митного оформлення, первинної реєстрації та подальшого продажу вказаних транспортних засобів; відібрати зразки підпису ОСОБА_41 , для проведення почеркознавчої експертизи; встановити місце знаходження та допитати в якості свідка ОСОБА_26 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , допитати в якості свідка щодо обставини придбання транспортних засобів SKODA SUPERB, VIN НОМЕР_11 , SKODA SUPERB, VIN НОМЕР_12 , здійснення реєстрації та подальшого продажу вказаних транспортних засобів; встановити місце знаходження та допитати в якості свідка директора ТОВ «ОПТ Сільгосппостач» код:42445233 - ОСОБА_42 , допитати в якості свідка щодо здійснення господарської діяльності ТОВ «ОПТ Сільгосппостач», обставини придбання підприємством транспортних засобів SKODA SUPERB, VIN НОМЕР_11 , SKODA SUPERB, VIN НОМЕР_12 , MERCEDES-BENZ S 500 4MATIC, VIN НОМЕР_13 здійснення митного оформлення, первинної реєстрації та подальшого продажу вказаних транспортних засобів; відібрати зразки підпису ОСОБА_42 , для проведення почеркознавчої експертизи; здійснити огляд та аналіз інформації отриманої з сайту «Авторіа» щодо розміщених оголошень відповідним абонентським номером НОМЕР_14 ; встановити посадових осіб митних постів та допитати в якості свідків щодо проведення ними процедури митного оформлення транспортних засобів з пред`явленням для огляду митних декларацій, з`ясувати всі обставини такої процедури та підстави формування вартості автомобіля; додатково детально допитати ОСОБА_43 , про обставини реєстрації транспортного засобу; відібрати експериментальні зразки підпису ОСОБА_43 , для проведення почеркознавчої експертизи; додатково детально допитати ОСОБА_18 , про обставини реєстрації транспортного засобу на ОСОБА_43 ; провести одночасний допит осіб за участі ОСОБА_44 , та ОСОБА_18 , для усунення розбіжностей у показах; провести почеркознавчу експертизу документів вилучених в ТСЦ 8043, які надавались під час здійснення реєстрації транспортного засобу; провести одночасний допит осіб за участі ОСОБА_43 та ОСОБА_8 ; додатково допитати ОСОБА_45 , щодо обставин придбання транспортного засобу у ОСОБА_8 ; провести одночасний допит осіб за участі ОСОБА_45 та ОСОБА_8 ; додатково допитати ОСОБА_46 , ІНФОРМАЦІЯ_12 ( АДРЕСА_3 ) з приводу отримання автомобіля та його вилучення за кордоном, обставин перетину кордону спільно з сім`єю (Виїзд 06.08.2019); провести одночасний допит за участі ОСОБА_25 та ОСОБА_8 ; допитати ОСОБА_47 , ІНФОРМАЦІЯ_13 ( АДРЕСА_4 ) з приводу перереєстрації 05.09.2019 транспортного засобу; допитати ОСОБА_24 , ІНФОРМАЦІЯ_14 ( АДРЕСА_5 ) з приводу первинної реєстрації 20.06.2019 автомобіля; допитати ОСОБА_48 , ІНФОРМАЦІЯ_15 ( АДРЕСА_6 ) з приводу первинної реєстрації 20.06.2019 автомобіля; допитати ОСОБА_49 , ІНФОРМАЦІЯ_16 ( АДРЕСА_7 ) з приводу перереєстрації 09.10.2019 автомобіля; допитати ОСОБА_50 з приводу обставин перетину кордону (Виїзд 30.07.2017) на автомобілі спільно з ОСОБА_51 , ОСОБА_52 ; допитати ОСОБА_53 , ІНФОРМАЦІЯ_17 ( АДРЕСА_8 ) з приводу обставин перетину кордону (Виїзд 30.07.2017) на автомобілі спільно з ОСОБА_54 , ОСОБА_55 ; допитати ОСОБА_56 , 02.05.1987 з приводу обставин перетину кордону (В`їзд 15.09.2017, Виїзд 19.09.2017, В`їзд 20.09.2017) на автомобілі спільно з ОСОБА_57 ; допитати ОСОБА_58 , ІНФОРМАЦІЯ_18 ( АДРЕСА_9 ) з приводу обставин перетину кордону (Виїзд/В`їзд 23.09.2017, Виїзд 11.12.2017, 14.05.2018) спільно з ОСОБА_57 , (Вїзд 14.05.2018, Виїзд 28.05.2019) спільно з ОСОБА_59 , Виїзд 15.08.2019 спільно з ОСОБА_60 ; отримати висновки за результатами призначених авто-товарознавчих експертиз; для дослідження об`єктів вилучених за результатами проведення обшуків провести комп`ютеро-технічні та технічні експертизи; після отримання результатів експертиз та об`єктів дослідження вирішити питання про належність вказаних об`єктів до кримінального провадження, визначити місце їх зберігання; розсекретити та долучити до матеріалів кримінального провадження матеріали негласних слідчих (розшукових) дій; виконати процесуальні дії у межах міжнародного співробітництва компетентними органами Швейцарської Конфедерації, Федеративної Республіки Німеччина та Чеської Республіки, а саме витребувати документи щодо проведення реєстрації, продажу транспортних засобів на території Європейського Союзу; встановити свідків та провести їх допитів; отримати доступу до банківської таємниці щодо руху коштів по рахункам; за результатами отриманих вказаних вище даних, допитати підозрюваних ОСОБА_7 , ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , ОСОБА_11 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 ; за отриманими доказами визначити ступінь участі кожного з учасників злочинної організації причому скласти кінцеві повідомлення про підозри та вручити їх; виконати інші слідчі (розшукові) та процесуальні дії, спрямовані на повне та всебічне дослідження обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Так, у відповідності до стандарту доказування «поза розумним сумнівом» (рішення у справі «Ірландія проти Сполученого Королівства»), який застосовується при оцінці доказів, докази можуть «випливати зі співіснування достатньо переконливих, чітких і узгоджених між собою висновків чи схожих неспростовних презумпцій факту» (рішення у справі «Коробов проти України»).

Перевіряючи обґрунтованість підозри, слідчий суддя вважає, що дані, які вказують на обґрунтовану підозру, які навіть в сторонньої людини не можуть викликати розумних сумнівів, містяться у долучених до матеріалів клопотання доказах, та одночасно враховує, що вказане було встановлено судами при ухваленні рішення про застосування запобіжного заходу, яке було предметом апеляційного перегляду та при вирішенні питання про продовження дії запобіжного заходу.

Приймаючи таке рішення, слідчий суддя виходить з того, що зазначені у клопотанні обставини підозри мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні прокурора та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та достатньою для застосування щодо неї обмежувального заходу, то з огляду на наведені у клопотанні прокурора дані, у слідчого судді є всі підстави для висновку, що представлені докази об`єктивно зв`язують підозрюваного з певним кримінальним правопорушенням, на даному етапі хоча і не можна стверджувати про їх достатність для негайного засудження, проте можна дійти висновку про виправданість подальшого розслідування або висунення звинувачення (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

Так, вирішуючи питання про існування передбачених кримінальним процесуальним законом ризиків неналежної процесуальної поведінки підозрюваного, слідчий суддя відмічає, що ризиком у даному випадку є дія, яка може вчинитися з високим ступенем ймовірності.

Слідчий суддя виходить з наявних в наданих суду матеріалах даних про обґрунтованість підозри ОСОБА_5 що ризики, заявлені стороною обвинувачення, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України, при обранні запобіжного заходу не зменшились і на сьогоднішній час.

Так, у п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

Слідчий суддя приймає до уваги, що у справі потрібно виконати ряд слідчих та процесуальних дій, направлені на закінчення досудового розслідування, а оскільки строк досудового розслідування продовжений до 11 грудня 2020 року, лише свідчить про те, що у органу досудового розслідування є необхідність в повному та всебічному дослідженні всіх обставин справи.

Таким чином, оцінивши в сукупності тяжкість вчиненого кримінального правопорушення, загрозу призначення суворого покарання за нього, характер вчинених злочинних дій, у яких підозрюється ОСОБА_5 , ризики які зазначені у клопотанні, які на даний час не зменшилися та продовжують існувати, дані які характеризують особу, слідчий суддя приходить до висновку, за доцільне продовжити до підозрюваного, передбачений ст. 181 КПК України, строк дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, оскільки запобіжний захід на якому наполягала сторона захисту, а саме особисте зобов`язання, не зможе на думку слідчого судді запобігти встановленим ризикам, а встановлені обставини свідчать про наміри органу досудового розслідування не допустити ризики, які б підривали таке розслідування, що має на меті забезпечити всебічність, повноту і неупередженість дослідження обставин у даному кримінальному провадження.

Таким чином, слідчий суддя вважає, що підозрюваній необхідно продовжити запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у певний період доби, який здатний забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного та виконання ним обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України, з врахуванням зазначеного буде забезпечено виконання цілей кримінального провадження та дотримано права особи підозрюваного.

На підставі викладеного, керуючись ст. 49 Конституції України, ст. ст. 177, 178, 181, 193, 199, 376 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора групи прокурорів у кримінальному провадженні № 12019000000000127 Офісу Генерального прокурора прокурора першого відділу управління організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Києві, що поширює свою діяльність на Київську область, прокуратури Київської області ОСОБА_6 про продовження строку тримання підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом задовольнити.

Продовжити строк застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту щодо підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Овруч, Житомирської області, яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 , громадянки України, до 11 грудня 2020 року в межах строку досудового розслідування, заборонивши залишати місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 , з 00.00 год. до 07.00 год., за виключенням необхідності отримання медичної допомоги.

Продовжити в межах строку досудового розслідування до 11.12.2020 строк виконання покладених на підозрювану ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 , обов`язків, а саме:

- прибувати до слідчого, прокурора чи суду за першою вимогою;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утримуватися від спілкування з свідками, потерпілим, підозрюваними по даному кримінальному провадженні: ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_14 , ОСОБА_16 , ОСОБА_5 , ОСОБА_24 , ОСОБА_25 , ОСОБА_26 , ОСОБА_27 , ОСОБА_28 , ОСОБА_29 , ОСОБА_30 , ОСОБА_31 , ОСОБА_32 , ОСОБА_33 , ОСОБА_34 ;

- залишити на зберіганні у відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.11.2020
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу94676460
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку тримання підозрюваної ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —757/50993/20-к

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

Ухвала від 20.11.2020

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Бусик О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні