Ухвала
від 03.02.2021 по справі 461/32/21
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 461/32/21

Провадження № 1-кп/461/265/21

УХВАЛА

03.02.2021 рокуГалицький районний суд м. Львова у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

перекладача ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Львові кримінальне провадження № 12020145050000624 від 12 жовтня 2020 року, за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Республіки Казахстан, громадянки Російської Федерації, росіянки, зареєстрованої та проживаючої за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимої,-

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Досудовим розслідуванням встановлено, що 12 жовтня 2020 року, о 10:27 год., ОСОБА_4 , перебуваючи у магазині «Massimo Dutti», що у ТРЦ «Форум», що знаходиться на вул. Під Дубом, 7Б у м. Львові, маючи умисел, на вчинення грубого порушення громадського порядку, з мотивів явної неповаги до суспільства, діючи умисно, виражаючи явно неповагу до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю, протиставляючи себе суспільству, виявляючи зневагу до елементарних правил поведінки у громадському місці, загальноприйнятих норм моралі та добропристойності, маючи при собі банку, із заздалегідь приготовленим розчином брильянтового зеленого кольору в етиловому спирті, розпочала суперечку із ОСОБА_7 , під час якої вилила потерпілій вказану речовину на голову, чим спричинила останній тілесних ушкоджень у вигляді хімічного опіку кон`юктиви легкого ступеня, що згідно висновку експерта, відноситься до легкого ступеню тілесних ушкоджень.

Крім цього, внаслідок протиправних дій ОСОБА_4 було припинено роботу магазину «Massimo Dutti» на 30 хвилин та вказаним розчином зеленого кольору в етиловому спирті було пошкоджено стіну вказаного магазину, одяг який знаходився на стелажах, а саме: черевики арт.: 1162/650/719/38, закупівельною вартістю 2028 грн. 69 коп., куртку арт. :6716/735/710/02 закупівельною вартістю 1327 грн. 41 коп., куртку арт.:6715/737/802/03 закупівельною вартістю 1125 грн. 37 коп. та блузу арт.: 5170/637/800/36 закупівельною вартістю 837 грн. 05 коп., внаслідок чого магазину «Massimo Dutti» спричинено матеріальні збитки в сумі 6275 гривень 37 копійок.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 1ст. 296 КК України, як хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжувалось особливою зухвалістю.

В підготовчому судовому засіданні сторона захисту заявила клопотання про звільнення ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям. Дане клопотання вмотивоване тим, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні нетяжкого злочину, раніше до кримінальної відповідальності не притягувалася, у скоєному розкаюється, сприяла розкриттю злочинів, повністю відшкодувала завдану шкоду.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання сторони захисту.

Вислухавши сторін, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд вважає, що клопотання сторони захисту підлягає задоволенню з наступних підстав.

Кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності (п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України).

Згідно з ч.ч. 1, 4 ст. 286 КПК України, звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом. Якщо під час здійснення судового провадження щодо провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звернеться до суду з клопотанням про звільнення від кримінальної відповідальності обвинуваченого, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила злочин невеликої тяжкості або необережний злочин середньої тяжкості, крім корупційних злочинів, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення злочину щиро покаялася, активно сприяла розкриттю злочину і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

У пункті 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 23 грудня 2005 року № 12 "Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності" вказано, що звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям можливе в разі вчинення нею вперше злочину невеликої тяжкості. Такою, яка вчинила злочин уперше, вважається особа, котра раніше не вчиняла злочинів або раніше вчинила злочин, що вже втратив правове значення. Вчинення триваючого або продовжуваного злочину, двох або більше злочинів невеликої тяжкості, які утворюють сукупність (за винятком реальної), не може бути перепоною для застосування ст. 45 КК України.

Дійове каяття полягає в тому, що після вчинення злочину особа щиро покаялась, активно сприяла його розкриттю та повністю відшкодувала завдані збитки або усунула заподіяну шкоду. Відсутність хоча б однієї із зазначених складових дійового каяття виключає звільнення особи від кримінальної відповідальності за ст. 45 КК України. Щире розкаяння характеризує суб`єктивне ставлення винної особи до вчиненого злочину, яке виявляється в тому, що вона визнає свою провину, висловлює жаль з приводу вчиненого та бажання виправити ситуацію, що склалася. Активним сприянням розкриттю злочину слід вважати надання особою органам дізнання або досудового слідства будь-якої допомоги в установленні невідомих їм обставин справи.

Матеріалами кримінального провадження встановлено, що ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні нетяжкого злочину, передбаченого ч. 1 ст. 296 Кримінального кодексу України. До кримінальної відповідальності притягається вперше, щиро розкаялася у вчиненому, активно сприяла розкриттю злочину та відшкодувала шкоду, що підтверджено прокурором у судовому засіданні.

Потерпілою ОСОБА_7 було подано до суду заяву в якій остання зазначила, що жодних претензій, вимог матеріального та або/нематеріального (немайнового) характеру до ОСОБА_4 не має, оскільки вони між собою примирилися. Проти звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності вона не заперечує.

Згідно заяви, наданої директором товариством з обмеженою відповідальністю Массімо Дутті Україна, останній, заявляє, що жодних претензій, вимог матеріального та або/нематеріального (немайнового) характеру до ОСОБА_4 не має, оскільки вони між собою примирилися. Проти звільнення обвинуваченої від кримінальної відповідальності він не заперечує.

Судом встановлено, що заявлене захисником обвинуваченої клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності повністю відповідає вимогам КПК України, зокрема ст. 286 КПК України.

У зв`язку із вищевикладеним суд вважає за необхідне задовольнити клопотання захисника ОСОБА_4 про її звільнення від кримінальної відповідальності за скоєння злочину, передбаченого ч. 1, ст. 296 Кримінального кодексу України, на підставі ст. 45 КК України, у зв`язку з дієвим каяттям, та закрити кримінальне провадження відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Керуючись ст.ст. 314-316, 331, 369 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_4 про звільнення її від кримінальної відповідальності задовольнити.

На підставі ст. 45 Кримінального кодексу України звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності, за скоєння злочину, передбаченого ч. 1, ст. 296 Кримінального кодексу України, у зв`язку з дійовим каяттям.

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 за ч. 1, ст. 296 Кримінального кодексу України, - закрити.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94682162
СудочинствоКримінальне
Суть: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки Республіки Казахстан, громадянки Російської Федерації, росіянки, зареєстрованої та проживаючої за адресою АДРЕСА_1 , раніше не судимої,- у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України

Судовий реєстр по справі —461/32/21

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

Ухвала від 04.01.2021

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Фролова Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні