Ухвала
від 08.02.2021 по справі 353/7/21
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/7/21

Провадження № 1-кп/353/45/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2021 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

за участю: секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора відділу Івано- Франківської обласної прокуратури - ОСОБА_3 ,

підозрюваної ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у м. Тлумач клопотанняпрокурора відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеному 29.04.2020 року доЄдиного реєстру досудових розслідувань за № 32020090000000027 відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Делева Тлумацького району Івано-Франківської області, жительки АДРЕСА_1 , з вищою освітою, одруженої, на утриманні якої перебуває одна неповнолітня дитина, працюючої на посаді начальника відділу освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області, раніше не судимої, громадянки України, про звільнення від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 2121 КК України на підставі ч. 4 ст.2121 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

06.01.2021 року до Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від прокурора у кримінальному провадженні прокурора відділу Івано-Франківської обласної прокуратури ОСОБА_3 надійшло клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2121 КК України, ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 32020090000000027, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 29.04.2020 року. Клопотання обґрунтовується тим, щона підставіч. 4 ст.2121 КК України,у зв`язку із добровільною сплатою єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в сумі 3127530,50 грн., підозрювана ОСОБА_4 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності.

Відповідно до Ухвали Тлумацького районного суду Івано-Франківської області від 06.01.2021 року підготовче судове засідання у вищевказаному кримінальному провадженні було призначено на 26.01.2021 року, яке було відкладено на 08.02.2021 року за клопотанням прокурора.

В підготовчому судовому засіданні прокурор підтримав клопотання, ствердив, що кримінальне провадження слід закрити на підставі ч. 4 ст.2121 КК Україниу зв`язку із добровільною сплатою ОСОБА_4 єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в сумі 3127530,50 грн.

В підготовчому судовому засіданніпідозрювана ОСОБА_4 просила задовольнити клопотання прокурора про звільнення її від кримінальної відповідальності та зазначила, що вона повністю визнає свою вину у вчиненні інкримінованого їй органом досудового розслідуванні кримінальному правопорушенні. Розуміє, що має право доводити свою невинуватість у судовому провадженні, але повністю визнає свою вину у вчинені інкримінованого їй органом досудового розслідування кримінальному правопорушенні, тому просить звільнити її від кримінальної відповідальності, передбаченоїч. 2 ст. 2121 КК України, оскільки вона добровільно сплатила єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в сумі 3127530,50 грн. Проти звільнення її від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав відповідноне заперечує.Повідомила, що суть підозри, підстава звільнення від кримінальної відповідальності та право заперечувати проти закриття кримінального провадження за цією підставою їй роз`яснені та зрозумілі.

Заслухавши сторони кримінального провадження,дослідивши клопотання та письмові матеріали, суд приходить до наступного.

На підставі п.1 ч. 3ст. 314 КПК Україниу підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другоюстатті 284 цього Кодексу.

Відповідно до п.1 ч.2ст.284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 1ст. 285 КПК Українипередбачено, що особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до роз`яснень, що містяться уПостанові ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику застосуваннясудами Українизаконодавства прозвільнення особивід кримінальноївідповідальності» №12від 23.12.2005 року, звільнення особи від кримінальної відповідальності із закриттям справи можливе лише за умови, якщо особою вчинено суспільно-небезпечне діяння, яке містить склад злочину, передбачений Особливою частиноюКримінального Кодексу України, за наявності визначених законом матеріально-правих підстав звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Згідно п. 12Постанови ПленумуВерховного СудуУкраїни «Пропрактику застосуваннясудами Українизаконодавства прозвільнення особивід кримінальноївідповідальності» №12від 23.12.2005 року,суди повинні враховувати, що в ряді норм Особливої частиниКК України передбачено спеціальні підстави звільнення від кримінальної відповідальності. У всіх зазначених випадках за наявності обставин, передбачених конкретною нормою закону, суд зобов`язаний звільнити відповідних осіб від кримінальної відповідальності.

У відповідності до ч. 4 ст.2121 КПК України особа, яка вперше вчинила діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування чи страхові внески на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, а також відшкодувала шкоду, завдану фондам загальнообов`язкового державного соціального страхування їх несвоєчасною сплатою (штрафні санкції, пеня).

Досудовим розслідуванням було встановлено, що ОСОБА_4 , обіймаючи посаду начальника відділу освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області, тобто будучи наділеною адміністративно-господарськими та організаційно-розпорядчими функціями, достовірно знаючи про існуючу заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування за період з 20.07.2017 року по 18.04.2020 року, діючи умисно, ухилилась від сплати даного внеску, що призвело до фактичного ненадходження до фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування коштів у сумі 3127530,50 грн., що є великим розміром.

Відділ освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області (код ЄДРПОУ 41284065) перебуває на податковому обліку в ГУ ДПС в Івано-Франківській області, основним видом діяльності якого є державне управління загального характеру.

Згідно з розпорядження Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області № 111-р від 16.06.2017 року ОСОБА_4 була призначена на посаду начальника відділу освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області та перебуває на даній посаді по теперішній час. Згідно посадових обов`язків на ОСОБА_4 покладено обов`язок неухильного дотримання діючого законодавства України, зокрема щодо сплати податків і зборів у порядку та розмірах, установлених законом.

Так, згідно вимог п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону України № 2464-VI від 08.07.2010 року «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування» (далі - Закону) передбачено обов`язок своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Частиною 8 ст. 9 Закону визначено обов`язок сплачувати єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця.

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника єдиного внеску одночасно із зобов`язаннями зі сплати єдиного внеску зобов`язань із сплати податків, інших обов`язкових платежів, передбачених законом, або зобов`язань перед іншими кредиторами, зобов`язання із сплати єдиного внеску виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов`язаннями, крім зобов`язань з виплати заробітної плати (доходу).

На підставі вказаних норм законодавства службовими особами відділу освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області упродовж червня 2017 року- квітня 2020 року нараховувались суми єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що підлягали до сплати не пізніше 20 числа наступного календарного місяця, та подавались у формі звітів до ГУ ДПС в Івано-Франківській області.

Однак, начальник відділу освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області ОСОБА_4 , достовірно знаючи та усвідомлюючи факт необхідності сплати в повному обсязі нарахованих сум єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, діючи в порушення п. 1 ч. 2 ст. 6, ч. 8, ч. 12 ст. 9 Закону, протиправно не перераховувала суми коштів єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, а спрямовувала ці кошти, які перебували на рахунках означеного відділу, на інші, не першочергові потреби відділу.

Так, у період з 19.06.2017 року по 14.04.2020 року ОСОБА_4 здійснено перерахування грошових коштів із розрахункових рахунків відділу освіти, молодіжної політики та спорту Тлумацької міської ради ОТГ Тлумацького району Івано-Франківської області в загальній сумі 39621368,36 грн., з яких у сумі 17316395,56 грн. на інші витрати відділу, які не пов`язані з виплатою заробітної плати чи сплатою єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Таким чином ОСОБА_4 , діючи всупереч згаданих норм законодавства України, у період з липня 2017 року по квітень 2020 року ухилилась від сплати 3127530,50 грн. єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що складає 3299 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та призвело до фактичного ненадходження до фонду загальнообов`язкового державного соціального страхування коштів у великих розмірах.

Дії ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 2 ст. 2121 КК України , тобто дії, які виразились в умисному ухиленні від сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, вчиненому службовою особою, що призвело до фактичного ненадходження до фондів загальнообов`язкового державного соціального страхування коштів у великих розмірах.

У зв`язку з цим 05.01.2021 року ОСОБА_4 було повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.2121 КК України.

Проте, до притягнення ОСОБА_4 до кримінальної відповідальності, нею проведено повне погашення несплачених сум єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, що підтверджується платіжними дорученнями: № 1327 від 02.06.2020 року, № 99897 від 22.06.2020 року, № 98914 від 20.07.2020 року, № 98916 від 28.07.2020 року, № 98967 від 14.08.2020 року, № 98968 від 14.08.2020 року, № 98968 від 17.08.2020 року, № 98969 від 17.08.2020 року, № 98970 від 17.08.2020 року, № 98971 від 17.08.2020 року, № 98972 від 17.08.2020 року, № 99876 від 25.08.2020 року, № 98908 від 03.09.2020 року, № 98970 від 03.09.2020 року, № 99877 від 03.09.2020 року, № 98978 від 07.09.2020 року, № 99040 від 23.12.2020 року.

Згідно зст. 44 КК України, особа, якавчинилакримінальне правопорушення, звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом. Звільнення від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених цим Кодексом, здійснюються виключно судом. Порядок звільнення від кримінальної відповідальності встановлюється законом.

В підготовчому судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_4 добровільно провела повне погашення несплачених сум єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в сумі 3127530,50 грн., підтвердила, що надала згоду на звільнення її від кримінальної відповідальності на підставі ч. 4 ст. 2121 КК Україниі на закриття кримінального провадження відносно неї з цих підстав.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що клопотання прокурораслід задовольнити, кримінальне провадження про звільнення від кримінальної відповідальності ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 2121 КК Українислід закрити на підставі ч. 4 ст. 2121 КК України,в зв`язку із тим, що вона добровільною сплатила єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування в сумі 3127530,50 грн., вину визнала повністю та не заперечує проти звільнення її від кримінальної відповідальності з нереабілітуючих підстав.

На підставі ст.ст.44,2121 КК України, керуючись ст.ст.100,284-286,288,314,369-372,395 КПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокуроразадовольнити.

Звільнити підозрювану ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 2121 КК Україниз підстав, передбачених ч. 4 ст. 2121 КК України.

Кримінальне провадження № 32020090000000027 від 29.04.2020 року відносно ОСОБА_4 за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 2121 КК України, - закритина підставі п. 1 ч. 2ст. 284 КПК України.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

На ухвалу може бути подана апеляція до Івано-Франківського Апеляційного суду через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її проголошення.

ГоловуючийОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94707881
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення від кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 2121 КК України на підставі ч. 4 ст.2121 КК України

Судовий реєстр по справі —353/7/21

Ухвала від 08.02.2021

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Луковкіна У. Ю.

Ухвала від 06.01.2021

Кримінальне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Луковкіна У. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні