Постанова
від 26.04.2010 по справі 2а-2999/10/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМ ІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м. Львів, вул. Чоловсь кого, 2

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Львів

26.04.2010 р. № 2а-2999/10/1370

Львівський окружний адмін істративний суд, суддя Гавди к З.В.

секретар судового засідан ня Черній Ю.Л.

розглянувши в судовому зас іданні адміністративну спра ву

за позовом Управління Пенсійного фо нду України в Буському район і Львівської області, предст авник - Зеліско Т.М. (дові реність № 260/06-12 від 13.01.2010 року)

до Буського міського комунал ьного підприємства, представ ник - не з' явився

про стягнення заборгованості в сумі 8426,43 грн.

Управління Пенсійного фо нду України в Буському район і Львівської області звернул ось до Львівського окружного адміністративного суду з ад міністративним позовом до Бу ського міського комунальног о підприємства про стягнення заборгованості в сумі 8426,43 грн .

Позивач свої позовні вимог и обґрунтовує Законом Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», Інструкцією «Про порядо к обчислення і сплати страху вальниками та застрахованим и особами внесків на загальн ообов' язкове державне пен сійне страхування до пенсійн ого фонду України». Заборгов аність відповідача, згідно п оданого розрахунку страхови х внесків на загальнообов' я зкове державне пенсійне стра хування, що підлягають сплат і за січень 2010 року становила 84 26,43 грн.

Представник позивача в суд овому засіданні подав заяву № 2297/06-12 від 23.04.2010 року у якій зменшу є позовні вимоги на суму 6683,30 гр н. та просить стягнути з відпо відача заборгованість в сумі 1743,13 грн., у зв' язку її з частко вим погашенням, що підтвердж ується копіями банківських в иписок. Станом на дату розгля ду справи сума заборгованост і 1743,13 грн. відповідачем не спла чена.

Відповідач явку повноважн ого представника в судове за сідання не забезпечив, запер ечення на позовну заяву не по дав.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, безпосере дньо, всебічно, повно та об' є ктивно дослідивши наявні у с праві докази, давши їм оцінку , суд -

ВСТАНОВИВ:

Спірні правовідносин и регулюються Конституцією У країни, Законом України «Про загальнообов' язкове держа вне пенсійне страхування»за № 1058-ІV від 09.07.2003 року із змінами і доповненнями, Інструкцією « Про порядок обчислення і спл ати страхувальниками та заст рахованими особами внесків н а загальнообов'язкове держав не пенсійне страхування до П енсійного фонду України», за твердженою постановою правл іння Пенсійного фонду Україн и від 19 грудня 2003 року N 21-1, із змін ами і доповненнями, КАС Украї ни.

Згідно ст. 5 Закону України « Про загальнообов' язкове де ржавне пенсійне страхування », цей Закон регулює відносин и, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язково го державного пенсійного стр ахування.

Згідно ст. 23 цього ж Закону, с пори, що виникають із правові дносин за цим же Законом, вирі шуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Згідно ст. 17 КАС України, комп етенція адміністративних су дів поширюється на спори за з верненням суб'єкта владних п овноважень у випадках, встан овлених законом.

Згідно ч. 5 ст. 106 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», органи Пенсійного фонду вправі звернутись до суду з п озовом про стягнення недоїмк и.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 цього ж Закону, платниками страхови х внесків до солідарної сист еми є страхувальники, зокрем а, підприємства, установи і ор ганізації, створені відповід но до законодавства України, незалежно від форми власнос ті, виду діяльності та господ арювання, об'єднання громадя н, профспілки, політичні парт ії (у тому числі філії, предста вництва, відділення та інші в ідокремлені підрозділи зазн ачених підприємств, установ, організацій, об'єднань грома дян, профспілок, політичних п артій, які мають окремий бала нс і самостійно ведуть розра хунки із застрахованими особ ами), фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності т а інші особи (включаючи юриди чних та фізичних осіб - суб'єкт ів підприємницької діяльнос ті, які обрали особливий спос іб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фікс ований сільськогосподарськ ий податок, придбали спеціал ьний торговий патент), які вик ористовують працю фізичних о сіб на умовах трудового дого вору (контракту) або на інших у мовах, передбачених законода вством, або за договорами цив ільно-правового характеру.

Згідно п. 6 ч. 2 ст. 17 цього ж Зако ну, страхувальник зобов'язан ий нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені с троки та в повному обсязі стр ахові внески.

Згідно ч. 6 ст. 20 Закону Україн и «Про загальнообов' язкове державне пенсійне страхуван ня», страхувальники зобов'яз ані сплачувати страхові внес ки, нараховані за відповідни й базовий звітний період, не п ізніше ніж через 20 календарни х днів із дня закінчення цьог о періоду.

Згідно ч. 12 ст. 20 цього ж Закону , страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінанс ового стану платника страхов их внесків.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 106 цього ж Зак ону, у разі виявлення своєчас но не сплачених сум страхови х внесків страхувальники зоб ов'язані самостійно обчислит и ці внески і сплатити їх з нар ахуванням пені. Суми страхов их внесків своєчасно не нара ховані та/або не сплачені стр ахувальниками у строки, визн ачені статтею 20 цього ж Закону , в тому числі обчислені терит оріальними органами Пенсійн ого фонду, вважаються простр оченою заборгованістю із спл ати страхових внесків і стяг уються з нарахуванням пені т а застосуванням фінансових с анкцій.

Згідно ч. 3 ст. 106 Закону Украї ни «Про загальнообов' язков е державне пенсійне страхува ння», територіальні органи П енсійного фонду за формою і у строки, визначені правління м Пенсійного фонду, надсилаю ть страхувальникам, які мают ь недоїмку, вимогу про її спла ту.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Протягом десяти робочих д нів із дня одержання вимоги п ро сплату недоїмки страхувал ьник зобов'язаний сплатити с уми недоїмки та суми фінансо вих санкцій.

05.03.2010 року Управлінням Пенсій ного фонду України в Буськом у районі Львівської області надіслано Буському міському комунальному підприємству в имогу № Ю-981 від 05.03.2010 року про спл ату боргу, згідно якої загаль на сума боргу платника страх ових внесків станом на 01.03.2010 рок у становить 12409,19 грн., з них недо їмка - 12409,19 грн., фінансові санк ції - 0,00 грн., пеня - 0,00 грн., яка в ідповідачем отримана 10.03.2010 рок у, що підтверджується копією повідомлення про вручення п оштового відправлення № 214392. Вк азана вимога відповідачем до бровільно сплачена частково в сумі 3982,76 грн.

Заборгованість відповідач а, згідно поданого розрахунк у боргу № 1605/06-12 від 31.03.2010 року та ро зрахунку страхових внесків н а загальнообов' язкове держ авне пенсійне страхування, щ о підлягають сплаті за січен ь 2010 року від 09.02.2010 року станом на 26.03.2010 року становила 8426,43 грн., з як их відповідачем сплачено 6683,30 г рн., що підтверджується копія ми банківських виписок.

Таким чином, загальна сума з аборгованості станом на дату розгляду справи становить 1743 ,13 грн. (8426,43 - 6683,30 = 1743,13), яку із поясне нь представника позивача від повідач у встановлені законо м строки не сплатив.

Таким чином, позовні вимоги позивача про стягнення з від повідача заборгованості за с ічень 2010 року в сумі 1743,13 грн. підл ягають задоволенню повністю , оскільки на відповідача зак онодавцем покладений обов' язок нараховувати, обчислюва ти і сплачувати в установлен і строки та в повному обсязі с трахові внески.

Розподіл судових витрат зг ідно ст. 94 КАС України не засто совується, оскільки позивач звільнений від сплати судово го збору на підставі п. 34 ст. 4 Де крету Кабінету Міністрів Укр аїни «Про державне мито».

Керуючись ст.ст. 69, 70, 159-163, 167 КАС У країни, суд -

П Р И Й Н Я В:

1. Адміністративний по зов задоволити повністю.

2. Стягнути з Буського міс ького комунального підприєм ства (ЄДРПОУ 22370571, Львівська обл асть, м. Буськ, вул. Львівська, 6) на користь Управління Пенсі йного фонду України в Бусько му районі Львівської області (ЄДРПОУ 22341405, Львівська область , м. Буськ, вул. Львівська, 75, р/р 2560 7305236 у філії - Буське відділенн я ВАТ «Державний ощадний бан к України», МФО 385134) заборгован ість в сумі 1743,13 грн.

3. Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, встановленог о ст. 186 КАС України, якщо таку з аяву не було подано.

Якщо було подано заяву про а пеляційне оскарження, але ап еляційна скарга не була пода на у строк, встановлений ст. 186 К АС України, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після закінчення апеляційного розгляду справ и.

Якщо строк апеляційного ос карження буде поновлено, то в важається, що постанова суду не набрала законної сили.

4. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а тако ж особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив пита ння про їхні права, свободи, ін тереси чи обов'язки, мають пра во оскаржити в апеляційному порядку постанову суду першо ї інстанції повністю або час тково в порядку і строки вста новлені ст. 186 КАС України:

Про апеляційне оскарження рішення суду першої інстанц ії спочатку подається заява. Обґрунтування мотивів оскар ження і вимоги до суду апеляц ійної інстанції викладаютьс я в апеляційній скарзі.

Заява про апеляційне оскар ження та апеляційна скарга п одаються до адміністративно го суду апеляційної інстанці ї через суд першої інстанції , який ухвалив оскаржуване су дове рішення. Копія апеляцій ної скарги одночасно надсила ється особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Заява про апеляційн е оскарження постанови суду першої інстанції подається п ротягом десяти днів з дня її п роголошення, а в разі складен ня постанови у повному обсяз і відповідно до статті 160 цьог о Кодексу - з дня складення в п овному обсязі. Якщо постанов у було проголошено у відсутн ості особи, яка бере участь у с праві, то строк подання заяви про апеляційне оскарження о бчислюється з дня отримання нею копії постанови. Апеляці йна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційн е оскарження.

Апеляційна скарга мо же бути подана без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановле ний для подання заяви про апе ляційне оскарження.

Постанова складена у повн ому обсязі 30.04.2010 року.

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення26.04.2010
Оприлюднено14.07.2010
Номер документу9471120
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2999/10/1370

Постанова від 26.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 07.04.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні