Ухвала
від 05.02.2021 по справі 443/213/21
ЖИДАЧІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №443/213/21

Провадження №1-кс/443/21/21

УХВАЛА

слідчого судді

05 лютого 2021 року місто Жидачів

Слідчий суддя Жидачівського районного суду Львівської області ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання заступника начальника слідчого відділення Жидачівського відділу поліції Стрийського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого із прокурором Жидачівського відділу Стрийської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140200000047 від 08.02.2020, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України,

встановив:

Заступник начальника слідчого відділення Жидачівського відділу поліції Стрийського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, в якому просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140200000047 від 08.02.2020 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, на строк три місяці, тобто до 08.05.2021 включно.

В обґрунтування клопотання заступник начальника ОСОБА_3 покликається на те, що досудовим розслідуванням встановлено, що 07.02.2020 в чергову частину Жидачівського ВП Стрийського ВП ГУНП у Львівській області поступив рапорт старшого ДОП СППП Жидачівського ВП Стрийського ВП ГУНП у Львівській області майора поліції ОСОБА_5 про те, що вході розгляду звернення голови Ходорівської міської ради ОСОБА_6 та старости Вербицького Старостинського округу ОСОБА_7 про те, що вздовж автомобільної дороги загального користування м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка, за межами населених пунктів, між селами Вовчатичі та Садки проводилася незаконна зрізка дерев, виявив ознаки ст. 246 КК України. Згідно акту обстеження зелених насаджень на території Ходорівської міської ради виявлено зрізку 14 дерев.

27.04.2020 в порядку ст. 39 КПК України отримано вказівки у кримінальному провадженні №12020140200000047 від 08.02.2020, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 246 ч. 1 КК України.

Під час досудового слідства проведено огляд місця події, а саме території по ліву сторону від автодороги загального користування м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка , за межами населених пунктів, між селами Вовчатичі та Садки, де виявлено пні та частини зрізаних стовбурів дерев.

Дано доручення СКП Жидачівського ВП Стрийського ВП ГУНП у Львівській області з метою встановлення істини у даному кримінальному провадженні.

10.02.2020 допитано у якості свідка ОСОБА_8 начальника відділу містобудування і архітектури Ходорівської міської ради, який розповів що 22.01.2020 він увійшов у склад комісії, яка була створена перевірки незаконної порубки дерев. Дану порізку було здійснено на придорожній смузі автодороги Стрий-Тернопіль-Хмельницький, на ділянці між селами Садки та Вовчатичі. Хто вчинив дану порізку він не знає.

11.02.2020 допитано в якості свідка ОСОБА_9 депутата Ходорівської міської ради, який розповів що 22.01.2020 року він увійшов у склад комісії, яка була створена перевірки незаконної порубки дерев. Дану порізку було здійснено на придорожній смузі автодороги Стрий-Тернопіль-Хмельницький, на ділянці між селами Садки та Вовчатичі. При виїзді на місце події комісією було виявлено 14 (чотирнадцять) дерев, які були незаконно зрізані. Він вказав, що знає, що у грудні 2019 року на цій же території проводилася також і правова порізка дерев.

08.04.2020 допитано в якості свідка ОСОБА_10 старосту Вербицького старостинського округу, який розповів, що у січні 2020 року він за межами населеного пункту Садки, що знаходиться за межами смуги відведення автомобільної дороги загального користування державного значення м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка він виявив незаконну порубку понад 10 дерев. А саме серед старих пнів, що фірма по договору з Ходорівською міською радою різала дерева на ділянці придорожньої полоси, він виявив «свіжі» пні, в той час коли фірма вже не різала дерева попри дорогу. Дані пні відрізнялися по кольору зрізу, вони були світліші. Крім цього біля даних пнів знаходилися стовбури зрізаних дерев. По даному факту він повідомив голову Ходорівської міської ради ОСОБА_6 , який створив комісію, яка виїхала на місце події, а саме на придорожню смугу неподалік с. Садки Жидачівського району, де виявили незаконну порізку 14 дерев, яких саме він вже не пригадує. Тобто вони виявили порізку 14 свіжих пнів та зрізані стовбури дерев.

08.04.2020 допитано у якості свідка ОСОБА_11 заступника міського голови Ходорівської міської ради, яка розповіла, що 22 січня 2020 року розпорядженням Ходорівського міського голови № 3/04»Про створення комісії щодо обстеження зелених насаджень на території Ходорівської міської ради, за межами населеного пункту с. Садки, що знаходиться за межами смуги відведення автомобільної дороги загального користування державного значення м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка, її було включено до складу даної комісії. Дана комісія була створена через надходження до Ходорівської міської ради усного звернення старости Вербицького старостинського округу ОСОБА_10 , який і вказав на місце незаконної порубки неподалік с. Садки Жидачівського району. 22.01.2020 вона у складі комісії виїхала на автомобільну дорогу загального користування державного значення м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка за межами населеного пункту с. Садки, де вони виявили що з двох сторін дороги виявлено пні зрізаних дерев. Під час огляду вона бачила більше сотні старих зрізаних пнів, деревина яких на місці зрізу потемніла з часом. Вона знає, що дані пні попри дорогу є наслідком аварійної зрізки дерев на ділянці придорожньої полоси, яка проводилася у квітні травні 2019 року у наслідок договору між Ходорівською міською радою та ТзОВ «Садер Україна» і проводили зрізку дерев за межами смуги відведення автодороги загального користування державного значення м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка. Але серед «старих» зрізаних пнів, що зрізали працівники ТзОВ «Садер Україна» комісією було виявлено чотирнадцять «свіжих» пнів, які відрізнялися кольором деревини на місці зрізу. В наслідок діяльності комісії вони виявили «свіжу» зрізку 14 дерев порід ясінь, дуб та інших з прикореневим діаметром стовбура розмірами від 150 мм до 500 мм. Вони склали акт. Дані 14 дерев зрізали місцеві мешканці для власних потреб, бо ніяка фірма чи організація ці дерева не різала. Крім цього, ця порізка 14 дерев була зроблена не якісно, повсюди на території лежали частини стовбурів даних зрізаних дерев, тільки незначна частина стовбурів була забрана з місця події. На скільки вона знає місцеве населення і досі ходить на місце зрізки даних 14 дерев за межами с. Садки і досі дорізає для власних потреб наявні на місці події зрізані стовбури дерев.

08.04.2020 року допитаний в якості свідка ОСОБА_6 голова Ходорівської міської ради, який розповів що в січні 2020 року до Ходорівської міської ради усно звернувся староста Вербицького старостинського округу ОСОБА_10 про виявлення ним незаконної порізки дерев, а саме за межами населеного пункту с. Садки, а саме за межами смуги відведення автодороги загального користування державного значення м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка. Його розпорядженням створено комісію. Комісія виїжджала на місце події без нього. Результат роботи комісії виражений у акті від 22.01.2020 року. Комісія виявила незаконну свіжу зрізку 14 дерев порід ясінь, дуб та інших з прикореневим діаметром стовбура розмірами від 150 мм до 500 мм. Хто вчинив дану незаконну порізку 14 дерев він не знає.

07.05.2020 скеровано запит про надання інформації міському голові Ходорівської міської об`єднаної територіальної громади., скеровано запит у державне підприємство «Стрийське лісове господарство».

На даний час отримано інформацію від Ходорівського міського голови ОСОБА_6 про те, що власником, балансоутримувачем та відповідальним за збереження (охорону) зелених насаджень за межами населених пунктів між селами Вовчатичі та Садки Жидачівського району Львівської області, смуги відведення дороги загального користування М 12 Стрий є Ходорівська міська об`єднана територіальна громада в особі Ходорівської міської ради. Ходорівською міською радою не виносилися рішення і не укладалися договори з підприємствами про рубку дерев на підставі заяв громадян та організацій через незадовільний якісний стан дерев (сухостій, напівсухі, аварійні, досягли вікової межі, дуплисті, ураженні серцевинною гниллю і омелою) щодо видалення зелених насаджень вздовж автомобільної дороги за межами населених пунктів між селами Вовчатичі та Садки Жидачівського району Львівської області і смуги відведення дороги загального користування м12 Стрий, крім укладеного Договору про надання послуг № 1 від 24.04.2019 року з ТзОВ «Садер Україна» (місцезнаходження юридичної особи: 03027, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 71, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 40995141), згідно з яким ТзОВ «Садер Україна» зобов`язувалося власними силами за рахунок власних коштів надати послуги по видаленню небезпечних та аварійних дерев на території територіальної громади Ходорівської міської ради, а також винесення рішення виконавчого комітету № 173 від 11.07.2019 року «Про умови виконання договору надання послуг № 1 від 24.04.2019 року на проведення видалення дерев на території Ходорівського ОТГ». При цьому комісією створеною розпорядженням голови Жидачівської райдержадміністрації від 02.04.2019 року № 95 «Про створення комісії по обстеженню стану зелених насаджень, які підлягають видаленню за межами населених пунктів на території Жидачівського району» було складено Акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню від 11.04.2019 року, згідно якого встановлено, що дерева досягли вікової межі, уражені омелою білою, а також аварійні, сухостій, мають нахил більше 45 градусів. При сильному пориві вітру дерева створюють загрозу падіння, а також комісією було рекомендовано провести їх зрізку. Розпорядженням голови Жидачівської районної державної адміністрації від 23.04.2019 року № 114 «Про надання дозволу на видалення зелених насаджень за межами населених пунктів на території Жидачівського району» надано дозвіл Ходорівській міській раді на видалення зелених насаджень (дерев) у кількості 711 штук за межею смуги відведення автомобільної дороги користування державного значення м-12 Стрий-тернопіль-Кропивницький-Знамянка на ділянці км 36 +000, км 41+000-44 +000.

До матеріалів долучено копію договору про надання послуг № 1 від 24.04.2019 укладеного між Ходорівською міською радою та ТзОВ «Садер Україна» щодо послуг по видаленню небезпечних та аварійних дерев, копію додаткового договору № 1 до Договору надання послуг № 1 від 24.04.2019 між Ходорівською міською радою та ТзОВ «Садер Україна», копію рішення № 173 виконавчого комітету Ходорівської міської ради від 11.07.2019 «Про умови виконання договору надання послуг №1 від 24.04.2019 на проведення видалення дерев на території Ходорівської ОТГ»., копію акту обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню від 11.04.2019, копію розпорядження голови Жидачівської районної державної адміністрації від 23.04.2019 № 114 «Про надання дозволу на видалення зелених насаджень за межами населених пунктів на території Жидачівського району».

Отримано відповідь директора ДП «Стрийський лісгосп» про те, що лісорубних квитків на рубку дерев вздовж автомобільної дороги м-12 ними не видавалось.

02.06.2020 надіслано запит в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області ОСОБА_12 щодо виділення спеціаліста для проведення огляду місця події на території Ходорівської міської ради, а саме за межами населеного пункту с. Садки, а саме за межами смуги відведення автодороги загального користування державного значення м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка, для встановлення чи спростування факту незаконної порубки дерев. На 15.06.2020 спеціаліст не прибув.

Допитано в якості свідка ОСОБА_13 спеціаліста з питань інвестиційної політики Ходорівської міської ради, який розповів, що комісія не залучала працівників Державної екологічної інспекції під час обстеження проведеного 22.01.2020 тому, що всі дії по огляду території на якій було здійснено незаконну порізку дерев за межами населеного пункту с. Садки, а саме за межами смуги відведення автодороги загального користування державного значення м-12 були спонтанними. Вони їхали зафіксувати сам факт порізки дерев, а не оглядати самі дерева. На місці вони виявили зрізку свіжу 14 дерев. Крім цього він сказав, що у штаті Ходорівської міської ради не має такої особи, яка б безпосередньо відповідала за збереження (охорону) зелених насаджень. Щодо розмежувань порізки вчиненою працівниками ТзОВ «Садер Україна» згідно договору про надання послуг з видалення небезпечних та аварійних дерев від 24.04.2019 та порізкою на даній території дерев невідомими особами, він повідомив що працівники ТзОВ «Садер Україна» різали дерева на цій території більше півроку тому назад, тому пні дерев зрізаних ТзОВ «Садер Україна» були зарослі та почорнілі. Вказав, що на кількість «старих» пнів вони не звертали увагу, а звертали увагу на свіжозрізані пні, біля яких була свіжа стружка і які не потемніли. Таких пнів свіжих вони виявили 14 штук.

Допитано в якості свідка ОСОБА_14 спеціаліста 1 ї категорії з питань надзвичайних ситуацій Ходорівської міської ради, який розповів що комісія не залучала працівників Державної екологічної інспекції під час обстеження проведеного 22.01.2020 тому, що всі дії по огляду території на якій було здійснено незаконну порізку дерев за межами населеного пункту с. Садки, а саме за межами смуги відведення автодороги загального користування державного значення м-12 були поспішними. Вони їхали зафіксувати сам факт порізки дерев, а не оглядати самі дерева. На місці вони виявили зрізку свіжу 14 дерев. Крім цього він сказав, що у штаті Ходорівської міської ради не має такої посади, щоб особа яка б її займала була б безпосередньо відповідала за збереження (охорону) зелених насаджень. Щодо розмежувань порізки вчиненою працівниками ТзОВ «Садер Україна» згідно договору про надання послуг з видалення небезпечних та аварійних дерев від 24.04.2019 року та порізкою на даній території дерев невідомими особами, він повідомив що працівники ТзОВ «Садер Україна» різали дерева на цій території більше півроку тому назад, тому пні дерев зрізаних ТзОВ «Садер Україна» були зарослі та потемнівші. Вказав, що кількість «старих» пнів він вказати не може. Свіжих пнів було 14 штук.

Додатково допитано в якості свідка ОСОБА_10 старосту Вербицького старостинського округу. Який розповів що комісія не залучала працівників Державної екологічної інспекції під час обстеження проведеного 22.01.2020 року тому, що залучення працівника Державної екологічної інспекції це не входить до його компетенції. Щодо розмежувань порізки вчиненою працівниками ТзОВ «Садер Україна» згідно договору про надання послуг з видалення небезпечних та аварійних дерев від 24.04.2019 року та порізкою на даній території дерев невідомими особами, він повідомив що працівники ТзОВ «Садер Україна» різали дерева на цій території більше півроку тому назад, тому пні дерев зрізаних ТзОВ «Садер Україна» були зарослі та потемнівши, а пні зрізані невідомими особами були свіжі, світлі. Вказав, що кількість «старих» пнів він вказати не може. Свіжих пнів було 14 штук.

Допитано в якості свідка ОСОБА_15 спеціаліста 1-ї категорії з питань ЖКГ Ходорівської міської ради, яка розповіла що щодо розмежувань порізки вчиненою працівниками ТзОВ «Садер Україна» згідно договору про надання послуг з видалення небезпечних та аварійних дерев від 24.04.2019 року та порізкою на даній території дерев невідомими особами, вона повідомив що працівники ТзОВ «Садер Україна» різали дерева на цій території більше півроку тому назад, тому пні дерев зрізаних ТзОВ «Садер Україна» були зарослі та потемнівши, а пні зрізані невідомими особами були свіжі, світлі. Вказав, що кількість «старих» пнів він вказати не може. Свіжих пнів було 14 штук.

Строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчується 08 лютого 2021 року.

Заступник начальника ОСОБА_3 покликаючись на те, що проведеними оперативно-розшуковими заходами встановити особу, яка вчинила даний злочин та повідомити їй про підозру не надалося можливим, строк досудового розслідування спливає 08.02.2021, однак, закінчити розслідування кримінального провадження в строкивизначені ст.219КПК України не можливо внаслідок складності провадження, значного обсягу запланованих процесуальних та слідчих дій, результати яких мають вагоме знання для прийняття законного процесуального рішення просить продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №12019140200000047 від08.02.2019 до3(трьох)місяців,тобто до08.05.2021.

Заступник начальника слідчого відділення Жидачівського відділення поліції Стрийського відділу поліції головного управління Національної поліції У Львівській області майор поліції ОСОБА_3 не прибув у судове засідання, однак подав до суду заяву про розгляд клопотання за його відсутності.

Процесуальний прокурор ОСОБА_4 подав клопотання про розгляд клопотання за його відсутності. Клопотання підтримує.

У зв`язку з неявкою у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, відповідно до вимог частини 4 ст. 107 КПК України, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши вказане клопотання, дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до заяви ОСОБА_10 від 29.01.2020, адресованої начальнику Жидачівського ВП Стрийського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_16 , протягом листопада 2019 року - січня 2020 року невідомим особами проводилась незаконна зрізка та вивезення дерев на території Ходорівської міської ради, а саме вздовж автомобільної дороги загального користування державного значення М-12 Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам`янка, за межами населених пунктів між селами Вовчатичі та Садки до межі з Івано-Франківською областю. /а.с. 10/.

Згідно з витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження 08.02.2020 внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України (кримінальне провадження № 12020140200000047) /а.с. 8/.

Відповідно дост. 12 КК Українизлочин, передбачений ч. 1ст. 246 КК України, за ступенем тяжкості відноситься до нетяжких злочинів.

Відповідно до ч. 1ст. 219 КПК Українистрок досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Частиною 2 ст. 219 КПК України встановлено, що строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить: дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину.

Таким чином, строк досудового розслідування кримінального провадження №12020140200000047 від 08.02.2020 закінчується 08.02.2021.

З матеріалів клопотання слідчим суддею встановлено, що про підозру у вчиненні даного злочину станом на момент звернення старшого слідчого до слідчого судді з даним клопотанням, а саме: станом на 04.02.2021, жодній особі не повідомлено.

Відповідно до ч.ч. 1, 4ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першоїстатті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженим з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другоїстатті 219 цього Кодексу. Строк досудового розслідування злочину може бути продовжений до трьох місяців, якщо його неможливо закінчити внаслідок складності провадження, до шести місяців - внаслідок особливої складності провадження, до дванадцяти місяців - внаслідок виняткової складності провадження.

Відповідно до ч. 1 ст.295-1КПК Україниу випадках, передбаченихстаттею 294 цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

Слідчим суддею встановлено, що на даний час завершити досудове розслідування не надається можливим у зв`язку з тим, що слідчим жодній особі не повідомлено про підозру, додатково не допитано адміністрацію та працівників ТзОВ «Садер Україна» (місцезнаходження юридичної особи: 03027, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 71, ідентифікаційний код ЄДРПОУ 40995141), щодо Договору про надання послуг № 1 від 24.04.2019 року укладеного даним товариством з Ходорівською міською радою обставин та процесу виконання даного договору. Під час цього зясувати де саме і в якій кількості працівниками даного товариства було зрізано дерев на території вздовж автомобільної дороги загального користування м-12 Стрий-Тернопіль - Кропивницький - Знам"янка, за межами населених пунктів, між селами Вовчатичі та Садки Жидачівського району.

Задовольняючи клопотання, слідчий суддя звертає увагу заступника начальника ОСОБА_3 та прокурора ОСОБА_4 на те, що клопотання про продовження строку досудового розслідування подається не пізніше п`яти днів до спливу строку досудового розслідування, встановленогост. 219 КПК України, чого слідчим та прокурором дотримано не було, однак слідчий суддя враховує, що клопотання подано до спливу строку досудового розслідування, тобто до 08.02.2021, і продовження такого строку є необхідним для отримання доказів та з`ясування всіх обставин кримінального правопорушення.

З оглядуна викладене,враховуючи ступіньтяжкості злочинута особливоїскладності провадження,слідчий суддявважає,що додатковийстрок проведеннядосудового розслідуваннянеобхідний дляпроведення слідчихдій зметою отриманнядоказів,які можутьбути використаніпід чассудового розгляду,оскільки цідії немогли бутивиконані ранішез об`єктивнихпричин,а відтакслідчий суддявважає задоцільне клопотаннязадовольнити тапродовжити строкдосудового розслідуванняв кримінальномупровадженні №12020140200000047від 08.02.2020 до3(трьох)місяців,тобто до08.05.2021.

Керуючись ст.ст.294,295-1 КПК України, слідчий суддя

постановив:

Клопотання заступника начальника слідчого відділення Жидачівського відділу поліції Стрийського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області майора поліції ОСОБА_3 , погодженого із прокурором Жидачівського відділу Стрийської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_4 , про продовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140200000047 від 08.02.2020, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140200000047 від 08.02.2020, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, на строк три місяці, тобто до 08.05.2021 включно.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94715276
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку досудового розслідування, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12020140200000047 від 08.02.2020, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України

Судовий реєстр по справі —443/213/21

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Жидачівський районний суд Львівської області

Равлінко Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні