Рішення
від 16.08.2007 по справі 3691-2007
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

3691-2007

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

Автономна Республіка Крим, 95003, м.Сімферополь, вул.Р.Люксембург/Речна, 29/11, к. 306

РІШЕННЯ

Іменем України

16.08.2007Справа №2-14/3691-2007

За позовом Відкритого акціонерного товариства «Укртелеком» в особі Кримської філії відкритого акціонерного товариства «Укртелеком», м. Сімферополь, вул. Р.Люксембург,1  

До відповідача  Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро + Норд ЛТД», м. Сімферополь,  вул. Ракетна,32\82

Про  спонукання  укласти договір про надання телекомунікаційних послуг на місцевому рівні

                                                                                                                     Суддя Курапова З.І.    

П Р Е Д С Т А В Н И К И:

Від позивача – не з'явився

Від відповідача –   Сикорський  О.Л., копія дов. від 01.01.2006. у справі

                                  

Суть спору: Позивач звернувся до господарського суду з позовом про спонукання відповідача укласти  договір про надання телекомунікаційних послуг на місцевому рівні  на умовах ВАТ «Укртелеком».

Відповідач  підписав договір з протоколом – розбіжностей  та вважає, що договір необхідно укласти з рахунком його пропозицій.

У судовому засіданні оголошена перерва з  31 липня по 16 серпня 2007 р. відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу України, після перерви засідання продовжено за участю представника відповідача.

Розглянув матеріали справи, заслухав доводи  представників позивача Донченко О.В.( копія дов. від 12.02.2007. у справі) та     Вороновську В.С.( інженер електрозв'язку), яки брали участь у попередніх судових засіданнях, представника відповідача,  пояснення представника Антимонопольного комітету Муравйова М.С. ( дов. № 03\913 від 19.04.2007), а також пояснення  представників  Національної комісії з питань регулювання зв'язку України Лоза О.В (копія дов. № 01-3582\152 від 05.06.2007.) і Тищенко Ю.В. ( копія дов. № 01-4290\152 від 06.07.2007. у справі), яки брали участь у попередньому судовому засіданні,    суд -

Встановив :

    Позивач свої позовні вимоги про спонукання відповідача укласти  договір про надання телекомунікаційних послуг на умовах ВАТ «Укртелеком», пояснює тим, що розрахункові такси  за послуги доступу до телекомунікаційних мереж, що надаються в точці взаємоз'єднання   встановлені позивачем  на підставі Порядку  взаєморозрахунків між операторами телекомунікацій за послуги доступу до телекомунікаційних мереж при надання послуг телефонного зв'язку, затвердженого рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку України від 06 вересня 2006 р. № 351, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 жовтня 2006 р. № 1082\12956, яким визначено розмір розрахункової такси за послуги доступу до телекомунікаційної мережі ВАТ «Укртелеком» в сумі 0,015 грн. за завершення з'єднання за хвилину без ПДВ ( у т.ч. транзит). Розрахункові такси за послуги  завершення з'єднання на мережах операторів  місцевого телефонного зв'язку, які вони мають отримувати від оператора, що займає монопольне становище на ринку телекомунікацій, при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку, згідно Порядку, визначається на договірних засадах, але не можуть бути меншими, ніж 0,01 грн. за хвилину без ПДВ. Відповідач пропонує  встановити розрахункову таксу за завершення місцевого з'єднання від телекомунікаційної мережі Укртелекому на телекомунікаційній мережі Оператора через точки взаємоз'єднання  на рівні 0,015 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора, тоді як в редакції Укртелекому дана такса встановлена на рівні 0,01 грн. за хвилину без ПДВ. «Укртелеком» вважає безпідставним застосування розрахункової такси на рівні 0,015 грн за хвилину без ПДВ на користь Відповідача, у зв'язку із не співмірністю витрат, які несуть сторони на забезпечення доступу  до власних  телекомунікаційних мереж.

Відповідач вважає, що договір необхідно укласти з рахунком його пропозицій за мотивами, що  встановлення нерівних економічних умов оплати послуг  є порушенням  Конституції України, Закону України «Про природні монополії», Закону України «Про телекомунікації», Закону України «Про захист економічної конкуренції» й є зловживанням монопольним  становищем на ринку.

21.08.2006. ВАТ «Укртелеком» в особі Кримської філії ВАТ «Укртелеком» (Укртелеком) і ТОВ  «Квадро + Норд Лтд» (Оператор)  уклали договір № 165-28 про взаємоз'єднання телекомунікаційної мережі ТОВ «Квадро + Норд Лтд» (ємність 3524 номерів) з телекомунікаційною мережею ВАТ «Укртелеком» у м. Сімферополь.   

          Рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку від 06.09.2006. № 351, зареєстрованим в Міністерстві юстиції, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.10.2006. за №  1082\12956, затверджено Порядок взаєморозрахунків між операторами телекомунікацій за послуги доступу до телекомунікаційних мереж при наданні послуг телефонного зв'язку (далі Порядок), який набрав чинності 01.01.2007 року.

          Згідно пункту 5.1. Порядку взаєморозрахунки між операторами  телекомунікацій за послуги доступу до телекомунікаційних мереж  здійснюються на підставі договорів  про надання  телекомунікаційних послуг.     

            Пунктами 5.2., 5.3. Порядку визначено, що усі оператори телекомунікації зобов'язані розраховуватись за послуги доступу до телекомунікаційних мереж, що надаються в точці взаємоз'єднання , згідно Порядку та умов  взаєморозрахунків та розрахункових такс, визначених договором про надання телекомунікаційних послуг.

            Відповідно до п.6.4. Порядку, розрахункові такси за послуги доступу до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку встановлюються в розмірі, зазначеному в додатку 1.

         У вказаному додатку № 1  встановлені розрахункові такси за послуги доступу  до телекомунікаційних мереж операторів  телекомунікацій, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, при  наданні послуг  місцевого телефонного зв'язку за  завершення з'єднання (у т.ч. транзит) – 0,015 грн. за хвилину без ПДВ, транзит з'єднання – 0,005 грн. за хвилину без ПДВ, а також зазначено, що розрахункові такси за послуги завершення  з'єднання на мережах операторів місцевого телефонного зв'язку, які вони отримують від операторів телекомунікацій, що займають монопольне  (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку визначаються на договірних засадах та не можуть бути меншими, ніж 0,01 грн. за хвилину без урахування ПДВ.

              Відповідно до ч. 3 ст. 179 Господарського кодексу України укладання господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язковим для суб'єкта господарювання у випадках передбачених законом, або існує пряма вказівка закону  щодо обов'язковості  укладання договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

             Обов'язковість укладання договорів  між операторами телекомунікацій, що займає монопольне (домінуюче) становище та іншими  операторами, провайдерами телекомунікацій також передбачена ст. 60    Закону України «Про телекомунікації» від 18.11.2003. № 1280-1У.

           ВАТ «Укртелеком» згідно з Переліком Антимонопольного комітету України від 12.03.99. № 31-29\04-904 віднесено по підприємств, що займають монопольне становище на загальнодержавному ринку.       

           Як зазначено вищі, ВАТ «Укртелеком» та ТОВ «Квадро + Норд ЛТД» перебувають у договірних відносинах щодо взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж.

            У зв'язку з набранням чинності Порядку  взаєморозрахунків між операторами телекомунікацій за послуги доступу до телекомунікаційних мереж при надання послуг телефонного зв'язку, позивач і відповідач зобов'язані в силу Закону  укласти договір про надання телекомунікаційних послуг на місцевому рівні.

           Відповідно до ст. 187  Господарського  кодексу України, спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладання яких є обов'язковим на підставі закону, розглядаються судом.

           Позивач ВАТ «Укртелеком»  направив відповідачеві для підписання Договір № 238 вих-28 від 14.12.2006. про надання телекомунікаційних послуг на місцевому рівні.

           Відповідач договір не підписав і листом № 18 від 02.07.2007.  направив позивачеві протокол – розбіжностей  до договору.

           Розбіжності, що виниклі між сторонами складаються за наступного:

           Позивач виклав  Додаток № 3 до договору № 238 вих-28 від 14.12.2006.  «Розрахункові такси за послуги доступу до телекомунікаційних мереж Сторін при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку»  в наступної редакції:

       «Завершення з'єднання ( у т.ч. транзит) від телекомунікаційної мережі Оператора на телекомунікаційні мережі «Укртелекому»  та ТМЗК через точки взаємоз'єднання  - 0,015 грн. за хвилину без ПДВ на користь «Укртелекому».

        «Завершення з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелекому» на телекомунікаційній мережі Оператора через точки взаємоз'єднання  - 0,01 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора.

           Примітки:

           Загальна тривалість успішно встановлених місцевих телефоних з'єднань визначається шляхом додавання тривалості кожного з'єднання в секундах, діленням на 60 та заокруглення до найближчої повної кількості хвилин. Сума, що підлягає оплаті, визначається шляхом множення отриманої загальної кількості хвилин на відповідну  розрахункову таксу.

         Додатково нараховується податок на додану вартість згідно з чинним законодавством України».       

          Відповідач пропонує іншу редакцію Додатку № 3:

    «Завершення з'єднання  від телекомунікаційної мережі Оператора на телекомунікаційні мережі «Укртелекому»   через точки взаємоз'єднання  - 0,015 грн. за хвилину без ПДВ на користь «Укртелекому».

   «Завершення з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелеком» на телекомунікаційній мережі Оператора через точки взаємоз'єднання  - 0,015 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора.

     Завершення  транзитного з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелеком» до телекомунікаційної мережі «Оператора» - 0,01 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора.»

       Фактично відповідач вважає, що за виконання однакових послуг – завершення з'єднання  повинні бути встановлені однакові ставки «Укртелекома» та Оператора у розмірі 0,015 грн. за хвилину без ПДВ.

       При цьому відповідач не зазначає у додатку порядок підрахунку тривалості телефонних з'єднань і суми, яка підлягає оплаті, та у порушення Закону України  «Про податок на додану вартість»  не вказує про нарахування ПДВ.

        Позицію відповідача ТОВ «Квадро+Норд ЛТД» викладену відносно редакції Додатку № 3 договору суд вважає помилковою враховуюче таке.

        На думку господарського суду визначальним при вирішенні питання щодо розміру розрахункових такс на послуги доступу до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій є Порядок взаєморозрахунків між операторами  телекомунікацій за послуги доступу до телекомунікаційних мереж при наданні послуг телефонного зв'язку, затверджений рішенням Національної комісії з питань регулювання зв'язку України від 06.09.2006. № 351, який погоджений з Антимонопольним комітетом України та Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва і зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.10.2006. за № 1082\12956.   

          Як зазначено вищі, Додатком № 1 до Порядку  такса за звершення з'єднання ( у т.ч. транзит» у розмірі 0,015 грн. за хвилину без ПДВ встановлена тільки для операторів телекомунікацій, що займають монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку.

        Зазначена позиція відповідача про встановлення рівних такс мала б своє підтвердження в разі, якщо відповідач відповідно до ст. 12 Закону України «Про захист економічної конкуренції» був визнаний таким, що займає монопольне (домінуюче становище) на ринку  телекомунікацій при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку.

       Суд погоджується з доводами позивача, що встановлення рівних  такс  для позивача та  відповідача при взаєморахунках  вимагає рівних  часток  у витратах операторів телекомунікацій при забезпеченні доступу до телекомунікаційних мереж.

        Номерної  ресурс «Укртелекому» у м. Сімферополі і районі становить 123,849 тис номерів, тоді як номерної ресурс відповідача – 3,524 тис. абонентів, яким позивач забезпечує доступ  до власної телекомунікаційної мережі  і відповідно несе витрати  на утримання, обслуговування та управління.

      ВАТ «Укртелеком», як монопольний оператор, вимушений нести соціальні навантаження зв'язані  з взаємоз'єднанням мереж ВАТ «Укртелеком» з телекомунікаційними мережами інших власників (відомств), які надають телекомунікаційні послуги тільки для власних потреб.

      До телекомунікаційної мережі  ВАТ «Укртелекому» в місті Сімферополі і районі приєднано порядку 11,4 тисяч абонентів відомств, при цьому ВАТ «Укртелеком»  одержує від одного абонента відомства порядку 4,5 грн. за місяць, а за вихідний трафік від цих абонентів  буде сплачувати оператору 0,01 грн. за кожну хвилину розмови.

      Згідно Схеми організації зв'язку (додаток № 2 до Договору про надання послуг) маршрутизація вихідного трафіка від телекомунікаційної мережі Відповідача здійснюється через опорно-транзитну станцію (АМТС\ОПТС) на інші АТС «Укртелекому», тобто при організації вихідного міського з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелекому» до телекомунікаційної мережі відповідача також використовується транзитно-комутаційне обладнання  «Укртелеком» (АМТС\ОПТС).

       Відповідно «Укртелеком» несе витрати на утримання, обслуговування та управління усієї транспортної мережі, яка з'єднує АМТС\ОПТС та усі АТС  «Укртелекому», у т.ч. відомчі та сільські АТС.

            Відповідно до ст. 57 Закону України «Про телекомунікації» економічні умови взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій та розрахункові такси за доступ до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій визначаються на основі собівартості та з урахуванням прибутковості  цих послуг, що надаються операторами телекомунікацій.

          Економічного обґрунтування пропонованої  вартості послуг відповідач не надав.

          Згідно пояснень представників  Національної комісії з питань регулювання зв'язку України,  встановлення рівних розрахункових такс за послуги завершення з'єднань на телекомунікаційній мережі оператора, що займає монопольне (домінуюче) становище на ринку телекомунікацій, та на мережі відповідача – ТОВ «Квадро-Норд ЛТД» від інших операторів місцевого телефонного зв'язку можлива лише за наявності  технічної можливості обліку трафіку по напрямках у всіх операторів-учасників надання телекомунікаційних послуг.   

        Представники НКРЗ також пояснили, що порядок розрахунку витрат операторів відсутній та знаходиться у стадії розробки.

         Відповідно до ст. 13 Закону України  «Про захист економічної конкуренції» від 11.01.2001. № 2210-111, зловживанням монопольним (домінуючим) становищем на ринку є дії чи бездіяльність суб'єкта господарювання, який займає монопольне (домінуюче) становище на ринку, що призвели або можуть призвести до недопущення, усунення  чи обмеження конкуренції, зокрема обмеження конкурентоспроможності  інших суб'єктів господарювання, або ущемлення інтересів інших суб'єктів господарювання чи споживачів, які були ю неможливими  за умов існування значної конкуренції на ринку.

       Зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку, зокрема визнається: застосування різних цін чи різних інших умов до рівнозначних угод з суб'єктами господарювання, продавцями чи покупцями без об'єктивно виправданих на те причин; суттєве обмеження конкурентоспроможності інших суб'єктів господарювання на ринку без об'єктивно виправданих на те причин.

     Відповідно до ст.. 633 Цивільного кодексу України, публічним є договір, в якому одна сторона  - підприємець взяла на себе обов'язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв'язку, медичне, готельне, банківське  обслуговування тощо) ; умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

        Як слідує із наданого позивачем переліку  укладених договорів  з операторами телекомунікаційних послуг на місцевому рівні в м. Сімферополь, з 13 операторами із наявних 16, укладені договори, яки  передбачають таксу  за послуги завершення  транзитного з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелеком» до телекомунікаційної мережі «Оператора» - 0,01 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора.

      Враховуючи викладене, підстави для застосування до Оператора ставки 0,015 грн. за завершення  транзитного з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелеком» до телекомунікаційної мережі «Оператора»  у розмірі  0,015 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора відсутні.

      При таких обставинах, позовні вимоги  у частині  укладання додатку № 3 договору у редакції позивача обґрунтовані  та підлягають задоволенню.  

      Державне мито та витрати на інформаційно–технічне забезпечення судового процесу   підлягають стягненню з відповідача.

У судовому засіданні, яке відбулося 16 серпня 2007 р., оголошені тільки вступна та резолютивна частині рішення.

Відповідно до ст.84  Господарського процесуального кодексу України рішення оформлено і підписано 23 серпня 2007 р.

З огляду на викладене та керуючись ст. ст. 49, 82, 84 Господарського  процесуального кодексу  Україні, суд –

ВИРІШІВ:

1.          Позов задовольнити.

     2. Додаток № 3 до договору № 238 вих-28 від 14.12.2006.  «Розрахункові такси за послуги доступу до телекомунікаційних мереж Сторін при наданні послуг місцевого телефонного зв'язку» викласти в такій  редакції:

       «Завершення з'єднання ( у т.ч. транзит) від телекомунікаційної мережі Оператора на телекомунікаційні мережі Укртелекому  та ТМЗК через точки взаємоз'єднання  - 0,015 грн. за хвилину без ПДВ на користь «Укртелекому».

        «Завершення з'єднання від телекомунікаційної мережі «Укртелекому» на телекомунікаційній мережі Оператора через точки взаємоз'єднання  - 0,01 грн. за хвилину без ПДВ на користь Оператора.

           Примітки:

           Загальна тривалість успішно встановлених місцевих телефоних з'єднань визначається шляхом додавання тривалості кожного з'єднання в секундах, діленням на 60 та заокруглення до найближчої повної кількості хвилин. Сума, що підлягає оплаті, визначається шляхом множення отриманої загальної кількості хвилин на відповідну  розрахункову таксу.

   Додатково нараховується податок на додану вартість згідно з чинним законодавством України».       

3.          Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Квадро + Норд ЛТД», м. Сімферополь,  вул. Ракетна,32\82 (р\р  26008301320098 в КФ «Промінвестбанк», м. Сімферополь, МФО 324430,  ЗКПО 19189164) на користь Відкритого акціонерного  товариства «Укртелеком» в особі Кримської філії відкритого акціонерного товариства «Укртелеком», м. Сімферополь, вул. Р.Люксембург,1 (р/р 260064839 в КРД АППБ «Аваль», м. Сімферополь,  МФО 324021, ЗКПО 22236588)   85 грн. державного мита та 118 грн. витрат на інформаційно–технічне забезпечення судового процесу.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Суддя Господарського суду

Автономної Республіки Крим                                        Курапова З.І.

СудГосподарський суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення16.08.2007
Оприлюднено20.09.2007
Номер документу947163
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —3691-2007

Рішення від 16.08.2007

Господарське

Господарський суд Автономної Республіки Крим

Курапова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні