Ухвала
від 08.02.2021 по справі 741/131/21
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер № 741/131/21

Номер провадження 2/741/263/21

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

08 лютого 2021 року м. Носівка

Суддя Носівського районного суду Чернігівської області Крупина А.О., розглянувши матеріали позовної заяви Носівської міської ради до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, ОСОБА_1 про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою про зобов`язання Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області скасувати державну реєстрацію земельної ділянки площею 10,8998 га з кадастровим номером 7423810100:02:002:0213, що розташована на території Носівської міської ради, яка була зареєстрована державним кадастровим реєстратором відділу у Носівському районі ГУ Держгеокадастру у Чернігівській області за ОСОБА_1 із закриттям Поземельної книги.

Разом з тим під час вивчення матеріалів вказаної позовної заяви було встановлено, що позовна заява не відповідає вимогам ст. ст. 175, 177 ЦПК України та підлягає залишенню без руху.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 175 ЦПК України у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування. Позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них (п. п. 2 та 4 ч. 3 статті 175 ЦПК України).

Як установлено у ч. 1 ст. 188 ЦПК України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги).

Отже, під час вирішення питання про прийняття позовної заяви до розгляду як однієї із стадій цивільного процесу суд повинен перевірити виконання позивачем вимог щодо доведення певного кола фактів, що мають процесуальне значення, для підтвердження наявності права на пред`явлення позову та дотримання процесуального порядку його пред`явлення, тобто, в позовній заяві має містись посилання, зокрема, на те, до кого пред`явлений позов; що саме вимагає позивач (предмет позову); обставини, на яких ґрунтується вимога (матеріально-правова підстава позову); зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину.

Однак, вказаним вище вимогам процесуального закону позовна заява не відповідає.

Так, позовна заява подана з порушенням вимог пунктів 2, 4 частини 3 статті 175 ЦПК України, а саме:

- зі змісту позовної заяви вбачається, що відповідачами у позовній заяві визначено Головне управління Держгеокадастру у Чернігівській області та ОСОБА_1 , однак позивачем не наведено конкретного змісту позовних вимог щодо кожного з відповідачів.

У разі визначення конкретної позовної вимоги щодо кожного з відповідачів слід урахувати, що в позовній заяві може бути об`єднано дві і більше вимоги немайнового характеру, відтак судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру (абз. 2 ч. 3 статті 6 Закону України Про судовий збір від 8 липня 2011 року № 3674-VI, із змінами). У такому разі позивачу слід звернути увагу на вимоги, викладені в ч. 4 ст. 177 ЦПК України, згідно з якою до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Слід зазначити, що згідно з п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір від 8 липня 2011 року № 3674-VI зі змінами ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана юридичною особою становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Також необхідно урахувати, що у відповідності до частини 13 статті 79-1 Земельного кодексу України ( у редакції Закону України № 340-IX від 05 грудня 2019 року) земельна ділянка припиняє існування як об`єкт цивільних прав, а її державна реєстрація скасовується в разі:

поділу або об`єднання земельних ділянок;

скасування державної реєстрації земельної ділянки на підставі судового рішення внаслідок визнання незаконною такої державної реєстрації;

якщо речове право на земельну ділянку, зареєстровану в Державному земельному кадастрі відповідно до Закону України "Про Державний земельний кадастр", не було зареєстровано протягом року з вини заявника.

Ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки допускається винятково з одночасним припиненням таким рішенням усіх речових прав, їх обтяжень, зареєстрованих щодо такої земельної ділянки (за наявності таких прав, обтяжень).

У свою чергу державна реєстрація земельної ділянки скасовується Державним кадастровим реєстратором, який здійснює таку реєстрацію, у разі:

поділу чи об`єднання земельних ділянок;

якщо протягом одного року з дня здійснення державної реєстрації земельної ділянки речове право на неї не зареєстровано з вини заявника;

ухвалення судом рішення про скасування державної реєстрації земельної ділянки (частина 10 статті 24 Закону України Про Державний земельний кадастр ).

При цьому суд не може вийти за межі позовних вимог та в порушення принципу диспозитивності, що визначений у статті 13 ЦПК України, самостійно обирати правову підставу та предмет позову, а за вказаних обставин для судового розгляду позивачем не визначені ні суть позовних вимог, ні їх правові підстави, вказані вище, що позбавляє можливості з`ясувати предмет спору та межі доказування.

За таких обставин позовна заява повинна бути залишена без руху, а позивачеві наданий строк для усунення недоліків позовної заяви шляхом визначення змісту позовних вимог до кожного з відповідачів, конкретизації, яке саме цивільне право позивача кожним з них порушено, та у чому конкретно воно полягає, зазначення у позовній заяві способу захисту прав або інтересів позивача, передбаченого законом, а також приєднання до матеріалів справи документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Роз`яснити позивачу, що в разі невиконання вимог ухвали суду позовна заява відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України буде вважатися неподаною і буде повернута позивачу.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст.175, 177, 185 ЦПК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву Носівської міської ради до Головного управління Держгеокадастру у Чернігівській області, ОСОБА_1 про зобов`язання вчинити певні дії залишити без руху.

Надати позивачу строк - п`ять днів з дня отримання копії цієї ухвали - для усунення недоліків, а саме: уточнення змісту позовних вимог щодо кожного з відповідачів, визначення, яке саме цивільне право порушено кожним з відповідачів, у чому конкретно воно полягає, зазначення в позовній заяві способу захисту прав або інтересів позивача, передбаченого законом, а також приєднання до матеріалів справи документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі (у разі об`єднання двох і більше вимоги немайнового характеру), надання суду оригіналу документа про сплату судового збору.

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення недоліків позовної заяви позов буде вважатися неподаним та буде повернутий позивачу.

Копію ухвали надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.О. Крупина

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення08.02.2021
Оприлюднено09.02.2021
Номер документу94718987
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —741/131/21

Ухвала від 30.04.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 22.02.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

Ухвала від 08.02.2021

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Крупина А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні