Ухвала
від 05.02.2021 по справі 826/4240/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

05 лютого 2021 року м. Київ № 826/4240/14

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді - Добрівської Н.А.,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа у адміністративній справі

за позовом Управління Пенсійного фонду України у Шевченківському районі міста Києва доАсоціації "Асоціація авіаційних агентств" зацікавлена особа: Головне управління Пенсійного фонду України у місті Києві простягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування, - В С Т А Н О В И В:

УПФУ у Шевченківському районі міста Києва звернулось до суду з позовом до Асоціації "Асоціація авіаційних агентств" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування у розмірі 1 026,71 грн.

Постановою Окружного адміністративного суду міста Києва від 28.04.2014 адміністративний позов задоволено.

12.08.2014 у справі було видано виконавчий лист.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 29.11.2016 замінено Управління Пенсійного фонду України в Шевченківському районі міста Києва на правонаступника Центральне об`єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Через відділ документального обігу та контролю 31.12.2020 від Головного управління Пенсійного фонду України в м.Києві надійшла заява, в якій останнє просить:

- видати дублікат виконавчого листа;

- поновити строк пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 19.01.2021 призначено судовий розгляд вказаної заяви у судовому засіданні та повідомлено сторін про день, час і місце його проведення.

Крім того, вказаною ухвалою зобов`язано Головне управління Пенсійного фонду України у місті Києві у триденний строк з дня отримання ухвали подати до суду пояснення щодо звернень стягувача до виконавчої служби для виконання виконавчого документу, з описом причин невиконання рішення суду, а також з наданням належних доказів, якими підтверджується вчинення ним дій на виконання виконавчого листа №826/4240/14, або належних доказів на підтвердження наявності поважних причин неможливості надання таких документів, а саме, існування обставини, які є об`єктивно непереборними та не залежать від волевиявлення сторони і пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами.

Сторони та зацікавлені особи явку уповноважених представників у судове засідання не забезпечили, заяв/клопотань не направляли, а також Головним управлінням Пенсійного фонду України у місті Києві витребуваних судом документів не направлено.

Враховуючи неявку в судове засідання представників сторін та зацікавлених осіб, на підставі вимог ч.4 ст.229 КАС України (в чинній редакції) фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно ч.3 ст.376 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Розглянувши заяву та надані документи, суд зазначає таке.

Відповідно до ч.1 ст.376 КАС України стягувачам, які пропустили строк для пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Також, відповідно до ч.6 ст.12 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Таким чином, єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність в особи поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення особою відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

Однак, заявником не надано належних пояснень щодо звернень до виконавчої служби для виконання виконавчого документу, з описом причин невиконання рішення суду, а також до заяви Головним управлінням Пенсійного фонду України в місті Києві не додано належних доказів, якими підтверджується вчинення ним дій на виконання виконавчого листа №826/4240/14, або належних доказів на підтвердження наявності поважних причин неможливості надання таких документів, а саме, існування обставини, які є об`єктивно непереборними та не залежать від волевиявлення сторони і пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами.

Судом звернуто увагу на те, що на підтвердження своїх доводів заявником надано лише копії запиту на надання інформації від 08.08.2019 та листа Шевченківського районного відділу державної виконавчої служби міста Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві, а також на те, що у відповідь на вимоги ухвали суду 19.01.2021 Головним управлінням Пенсійного фонду України в місті Києві не направлено до суду витребуваних доказів або пояснень з підтвердженням наявності поважних причин неможливості надання таких документів.

Враховуючи доводи заявника, а також встановлені судом обставини з урахуванням положень законодавства, яким регулюються спірні правовідносини, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення заяви Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві в частині поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання.

Крім того, відповідно до п.п.18.4 п.18 Перехідних положень Розділу VII КАС України до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів: у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання . За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Розглянувши заяву про видачу дубліката виконавчого листа та дослідивши матеріали справи, що стосуються вирішення даного питання, суд дійшов висновку про його необґрунтованість та відсутність підстав для задоволення, оскільки, як вбачається з матеріалів справи строк пред`явлення сплинув 28.04.2015.

При цьому, заяву про видачу дубліката виконавчого листа зареєстровано канцелярією суду 31.12.2020, тобто через 5 років і 8 місяців.

Враховуючи зазначене, а також те, що судом відмовлено у поновленні строку пред`явлення виконавчого листа до виконання, відповідно підстави для видачі дубліката виконавчого листа відсутні.

Керуючись ст.243, 248, 294, 376, п.п.18.4 п.18 Перехідних положень Розділу VII Кодексу адміністративного судочинства України, суд-

У Х В А Л И В :

У задоволенні заяви Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві про видачу дубліката виконавчого листа та поновлення строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання у справі №826/4240/14 - відмовити.

Ухвала суду набирає законної сили в порядку передбаченому ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена повністю або частково протягом 15 днів з дня складення повного судового рішення в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст.ст.293-297 Кодексу адміністративного судочинства України з урахуванням підпункту 15.5 пункту 15 частини першої Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України в редакції згідно з Законом України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII.

Суддя Н.А. Добрівська

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення05.02.2021
Оприлюднено11.02.2021
Номер документу94731913
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/4240/14

Ухвала від 05.02.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 05.02.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 19.01.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 19.01.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

Ухвала від 29.11.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 05.07.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 03.04.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрівська Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні