Рішення
від 08.02.2021 по справі 485/1757/20
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/1757/20

Провадження № 2/485/70/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2021 року м. Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі:

головуючого судді Квєтка І.А.,

секретар судового засідання Семенака А.Г.,

за участі представника позивача - Дубовенка В.В.,

представника відповідача Трофименка А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Снігурівка в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Миколаївського обласного центру зайнятості в особі Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення суми нарахованого та виплаченого матеріального забезпечення (допомоги по безробіттю) та надані соціальні послуги,

встановив:

28 грудня 2020 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за заявою ОСОБА_1 31 березня 2020 року йому було надано статус безробітного та розпочато виплату допомоги по безробіттю.

За наслідками звірки даних Снігурівською районною філією Миколаївського обласного центру зайнятості з Пенсійним фондом України, було встановлено, що відповідач під час перебування на обліку в центрі зайнятості знаходився в цивільно-правових відносинах з ТОВ "АГРІГРЕЙН" у період з 01 травня 2020 року по 06 липня 2020 року.

07 липня 2020 року ОСОБА_1 подав заяву про зняття з реєстрації як безробітного у зв`язку із відмовою від послуг служби зайнятості.

За період з 01 травня 2020 року по 06 липня 2020 року відповідач отримав допомогу по безробіттю у розмірі 15477,16 грн

У зв`язку з встановленням факту надання послуг ОСОБА_1 за договором цивільно-правового характеру ТОВ АГРІГРЕЙН з 01 травня 2020 року, 12 листопада 2020 року центр зайнятості прийняв наказ №31-аг про повернення відповідачем незаконно отриманої допомоги по безробіттю, яку він добровільно не повернув.

Посилаючись на викладене, позивач просив стягнути на його користь суми нарахованого та виплаченого матеріального забезпечення (допомоги по безробіттю) та надані соціальні послуги у розмірі 15477,16 грн та понесені судові витрати зі сплати судового збору в розмірі 2102 грн.

Відповідач у відзиві на позов в задоволенні позовних вимог Миколаївського міського центру зайнятості просив відмовити. Зазначив, що факт укладення ним цивільно-правового договору з ТОВ "АГРІГРЕЙН" та отримання за цим договором винагороди за надані послуги є недоведеним належними та допустими доказами (вх. № 113/21-вх. 12.01.2021).

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, з викладених у позові підстав просив про їх задоволення.

Представник відповідача в задоволенні позовних вимог просив відмовити через їх безпідставність, оскільки суду позивачем не надано копії цивільно-правового договору, на який він посилається, відомості до бази даних про застрахованих осіб щодо трудових відносин та сум отриманих ОСОБА_1 доходів у ТОВ АГРІГРЕЙН свідчать про неправомірне використання персональних даних відповідача невідомою особою, а акт № 616-ін розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення не доведений позивачем до його відома, тобто складений з порушенням встановленого порядку та є неналежним доказом.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд дійшов до таких висновків.

Матеріалами справи підтверджується та не оспорюється сторонами, що 31 березня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, де він був зареєстрований як такий, що шукає роботу із відкриттям персональної картки № НОМЕР_1 (а.с. 28-29).

За заявою від 31 березня 2020 року, відповідачу було надано статус безробітного, у зв`язку з відсутністю підходящої роботи. Також відповідач був ознайомлений з правами та обов`язками зареєстрованого безробітного та з інформацією про осіб, які згідно зі ст. 44 Закону України "Про зайнятість населення" відносяться до зайнятого населення (а.с. 30-31).

Відповідно до Витягу з наказу Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості від 31 березня 2020 року №НТ200331 ОСОБА_1 було призначено та розпочато виплату допомоги по безробіттю з урахування страхового стажу відповідно до частин 1, 3, 4 ст. 22, частини 3 ст. 23 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" з 31 березня 2020 року по 25 березня 2021 року (а.с. 32-33).

Згідно з ч. 3 ст. 3 Закону України "Про зайнятість населення" (далі - Закон) зайнятість населення забезпечується шляхом встановлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (контрактами), провадження підприємницької та інших видів діяльності, не заборонених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти та поєднують навчання з роботою.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 43 Закону, статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи.

Згідно з п. 4 ч. 2 ст. 44 Закону визначено, що зареєстровані безробітні зобов`язані інформувати територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, протягом трьох робочих днів про обставини припинення реєстрації, визначені у частині першій статті 45 цього Закону.

Відповідно до п. п. 9, 17 ч. 1 ст. 45 вказаного Закону реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, припиняється у разі встановлення факту виконання безробітним оплачуваної роботи (надання послуг); також з інших підстав, передбачених порядком реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних.

Згідно з пунктом 30 Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року № 792 центр зайнятості припиняє реєстрацію з дня укладення цивільно-правового договору щодо виконання робіт (надання послуг).

Відповідно до ст. 34 Закону України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", Фонд загальнообов"язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття має право стягувати кошти Фонду, виплачені особам, зареєстрованим як безробітні, у вигляді матеріального забезпечення на випадок безробіття та витрачені на надання соціальних послуг безробітним у разі встановлення факту їх отримання на підставі недостовірних відомостей, поданих особою.

Відповідно до ст. 36 Закону України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов`язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих соціальних послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов`язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

За змістом п. 18 ст. 22 Закону України "Про зайнятість населення" основними завданнями центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, його територіальних органів є: проведення розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади у сфері соціальної політики, центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, та Пенсійним фондом України. Таке розслідування здійснюється шляхом звіряння даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, та Пенсійного фонду України, а у разі потреби - шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

Перевіркою достовірності даних спеціалістом Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості була отримана інформація з Пенсійного фонду України, що під час перебування на обліку в Снігурівській районній філії Миколаївського обласного центру зайнятості як безробітний, ОСОБА_1 надавав послуги цивільно-правового характеру ТОВ "АГРІГРЕЙН", ЄДРПОУ 34034074.

07 липня 2020 року відповідачем було подано заяву до Снігурівської філії обласного центру про зняття його з реєстрації з 07 липня 2020 року у зв"язку з відмовою від послуг служби зайнятості (а.с. 37).

Наказом центру зайнятості від 07 липня 2020 року № НТ200707 припинено реєстрацію безробітного ОСОБА_1 з 07 липня 2020 року (а.с. 38).

За звернення Снігурівської районної філії ОЦЗ 27 серпня 2020 року до Миколаївського міського центру зайнятості з метою проведення звірки за виявлення факту перебування ОСОБА_1 у відносинах цивільно-правового характеру з ТОВ "АГРІГРЕЙН", актом № 616-ін від 03 листопада 2020 року про розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України "Про загальнообов"язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" зроблено висновок про неможливість проведення розслідування страхового випадку у зв`язку з тим, що за юридичною адресою: 54001, м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, буд. 42, офіс 6 ТОВ "АГРІГРЕЙН" не розшукане (а.с. 36).

У зв"язку з встановленням факту неподання ОСОБА_1 відомостей про обставини, що впливають на умови виплати йому забезпечення, директором Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості було видано наказ від 12 листопада 2020 року № 31-аг про вжиття заходів по стягненню з ОСОБА_1 суми виплаченого матеріального забезпечення та вартості наданих соціальних послуг (а.с. 40-41).

Згідно з представленим розрахунком, сума нарахованої допомоги по безробіттю за період з 01 травня 2020 року по 06 липня 2020 року, що підлягає поверненню відповідачем становить 15 477,16 грн. (а.с. 39).

З метою досудового врегулювання спору, 13 листопада 2020 року позивач направляв на адресу відповідача претензійний лист з вимогою добровільно повернути кошти отримані у вигляді допомоги по безробіттю протягом 15 днів з дня отримання претензії (а.с. 42-44), який ним залишено без виконання.

Згідно з інформацією, наданою позивачу Головним управлінням Пенсійного фонду України в Миколаївській області, в персональній картці ОСОБА_1 за нього звітували страхувальники: як за найману особу, якій нараховано заробітну плату (дохід) та сплату страхових внесків за період з 01.05.2020 по 31.05.2020 (за договором цивільно-правового характеру). При цьому до страхового стажу включено 3 дні відповідно до розміру сплачених внесків.

Відповідно до відповіді Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області від 04.02.2021 року, за даними Державного реєстру застрахованих осіб за період з 31.03.2020 по 07.07.2020 про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , подавало відомості тільки ТОВ "АГРІГРЕЙН", ЄДРПОУ 34034074). В звіті зазначено період трудових відносин з 01.05.2020 по 31.05.2020, сума нарахованої заробітної плати складає 500,00 грн.

Тобто, індивідуальні відомості про застраховану особу ОСОБА_1 (форма ОК-5) містять інформацію щодо суми заробітку, з якого ТОВ "АГРІГРЕЙН" сплачено єдиний внесок за указаний період.

Таким чином, відповідач порушив норми чинного законодавства України про зайнятість населення та про загальнообов"язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, діяв недобросовісно, оскільки під час перебування на обліку в Снігурівській філії Миколаївського обласного центру зайнятості надав послуги за договором цивільно-правового характер, не повідомивши Снігурівську районну філію Миколаївського обласного центру зайнятості про факт порушення умов перебування на обліку та підставу для припинення реєстрації як безробітного.

Посилання відповідача на те, що позивачем не надано цивільно-правового договору, укладеного між ним та ТОВ "АГРІГРЕЙН", акту виконаних робіт, є необґрунтованими, оскільки позивачем надана інформація, отримана шляхом звіряння даних, зазначених у документах страхувальника ОСОБА_1 , з базою даних центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику та Пенсійного фонду України відповідно до вимог п. 18 ст. 22 Закону України "Про зайнятість населення". Крім того, дії працівників центра зайнятості щодо складання зазначеного акта розслідування страхових випадків та дії Пенсійного фонду України щодо внесення даних про застраховану особу неправомірними не визнавались.

Відповідно до ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оскільки позивач довів належними та допустими доказами, що ОСОБА_1 під час перебування на обліку в центрі зайнятості знаходився у цивільно-правових відносинах із підприємством ТОВ АГРІГРЕЙН з 01 травня 2020 року та в цей період отримав допомогу по безробіттю у розмірі 15 477,16 грн., суд вважає, що позовні вимоги позивача є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір підлягає стягненню з відповідача.

Керуючись ст. ст. 4, 13, 81, 141, 263-265, 268 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позовні вимоги Миколаївського обласного центру зайнятості в особі Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення суми нарахованого та виплаченого матеріального забезпечення (допомоги по безробіттю) та надані соціальні послуги - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , на користь Миколаївського обласного центру зайнятості в особі Снігурівської районної філії Миколаївського обласного центру зайнятості незаконно отриману допомогу по безробіттю, за період перебування на обліку у службі зайнятості з 01 травня 2020 року по 06 липня 2020 року у розмірі 15 477,16 грн (п`ятнадцять тисяч чотириста сімдесят сім грн 16 к.) та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2102,00 грн (дві тисячі сто дві грн 00 к.).

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Миколаївського апеляційного суду через Снігурівський районний суд, який відраховується з дня складення повного судового рішення.

Суддя

Дата складення повного судового рішення 09.02.2021 р.

Дата ухвалення рішення08.02.2021
Оприлюднено10.02.2021

Судовий реєстр по справі —485/1757/20

Рішення від 08.02.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Рішення від 08.02.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 20.01.2021

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Квєтка І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні