Постанова
від 10.02.2021 по справі 420/4296/20
П'ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П`ЯТИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 лютого 2021 р.м.ОдесаСправа № 420/4296/20

Головуючий в 1 інстанції: Цховребова М.Г.

рішення суду першої інстанції прийнято у

м. Одеса, 18 серпня 2020 року

П`ятий апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

судді-доповідача: Танасогло Т.М.,

суддів: Димерлія О.О., Єщенка О.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС на рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 серпня 2020 року у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Тедіс Україна до Офісу великих платників податків ДПС, Державної податкової служби України, про визнання протиправним та скасування рішення, зобов`язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И В :

У травні 2020 року Товариство з обмеженою відповідальністю Тедіс Україна звернулось до адміністративного суду з позовом до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії.

Ухвалою Одеського окружного адміністративного суду від 21.05.2020 року у справі № 420/3246/20, зокрема:

- роз`єднано позовні вимоги у справі № 420/3246/20 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕДІС УКРАЇНА до Державної податкової служби України та Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправними та скасування рішень, зобов`язання вчинити певні дії;

- виділено в окреме самостійне провадження позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю ТЕДІС УКРАЇНА до Державної податкової служби України та Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправним та скасування повністю рішення комісії Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації від 25.06.2018 р. № 815134/30622532 та зобов`язання Державної податкової служби України зареєструвати податкову накладну № 541543/ - від 10.04.2018 року на суму ПДВ 223849,45 грн., складену та подану на реєстрацію позивачем в Єдиному реєстрі податкових накладних датою її подачі на реєстрацію.

Матеріали справи щодо позовних вимог, виділених в окреме самостійне провадження, згідно з Витягом з протоколу передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 21.05.2020 року передано судді Цховребовій М.Г. та присвоєно єдиний унікальний номер судової справи № 420/4296/20.

В обґрунтування позову вказано, що рішення Комісії ОВПП ДФС було прийняте без достатніх правових підстав, а також належного з`ясування та дослідження господарських операцій позивача з покупцем, а отже воно є необґрунтованим, протиправним та таким, що порушує законні права та інтереси як позивача, так і його контрагента. Також, Товариство зазначало, що всі господарські операції з постачання тютюнових виробів позивачем покупцю, оформлювалися первинними документами, які складалися у суворій відповідності до вимог чинного законодавства, позивач правомірно відобразив зазначені поставки у своєму бухгалтерському обліку та склав на їх підставі відповідну податкову накладну. Виключними підставами для зупинення реєстрації податкової накладної, яка підлягає моніторингу, є: відповідність платника податку критеріям ризиковості платника податку; відповідність податкової накладної критеріям ризиковості здійснення операції (за виключенням податкових накладних, складених платником податку, який має позитивну податкову історію). Між тим, ні позивач, ні його господарські операції з поставки товару покупцю, не відповідають ознакам ризиковості, та більше того взагалі не підлягають моніторингу на предмет ризиковості, а тому зупинення реєстрації складеної позивачем податкової накладної є необґрунтованим та протиправним. Зупиняючи реєстрацію податкової накладної, складеної позивачем Комісією ОВПП ДФС не було враховано її відповідність одній з ознак визначених в п. 3 Порядку № 117 та, відповідно, контролюючим органом безпідставно здійснено її моніторинг на предмет ознак ризиковості. Крім того, приймаючи спірне рішення, відповідачем не було враховано надання платником податку відповідно до приписів Порядку № 117, письмових поясненнях щодо господарських операцій товариства, по яким було надіслано податкову накладну для реєстрації, а також первинних документів.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду від 18 серпня 2020 року, адміністративний позов ТОВ Тедіс Україна задоволено повністю.

Визнано протиправними та скасовано рішення комісії Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, від 25.06.2018 року № 815134/30622532.

Зобов`язано Державну податкову службу України зареєструвати податкову накладну № 541543/ - від 10.04.2018 року, складену та подану на реєстрацію Товариством з обмеженою відповідальністю ТЕДІС УКРАЇНА , в Єдиному реєстрі податкових накладних датою її подачі на реєстрацію.

Стягнуто з Офісу великих платників податків ДПС за рахунок його бюджетних асигнувань на користь ТОВ ТЕДІС УКРАЇНА суму судового збору в розмірі 2102,00 грн. (дві тисячі сто дві гривні).

Не погоджуючись з прийнятим судовим рішенням, Офісом великих платників податків ДПС подано до суду апеляційну скаргу, у якій зазначено про порушення процесуальних та матеріальних норм права, що призвело до прийняття необґрунтованого судового рішення, у зв`язку з чим просить скасувати судове рішення та ухвалити нове про відмову в задоволенні позову.

В обґрунтування апеляційної скарги вказано, що судом першої інстанції не прийнято до уваги позицію відповідача та надано оцінку лише аргументам Товариства. Не враховано, що підставою для відмови у реєстрації податкової накладної № 541543 від 10.04.2018р. стало ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрація яких зупинена: наявність в органах ДФС інформації, що свідчить про здійснення платником податків ризикових операцій. При цьому, підставою для зупинення реєстрації вказаної накладної послугувало відповідність податкової накладної/РК вимогам п.п. 1.6 п. 1 Критеріїв ризиковості платника податку . Було запропоновано надати пояснення та/або копії документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрації податкової накладної. Однак, на думку податкового органу, таких документів та пояснень платником надано не було. Крім того, апелянт зауважує, що при відпрацюванні взаємовідносин ТОВ Тедіс Україна з контрагентом-покупцем ТОВ Левайс щодо подальшої реалізації тютюнових виробів встановлено ймовірні ризикові транзакції, за якими в подальшому простежується обрив ланцюга постачання. На підставі викладеного, ТОВ Левайс було віднесено до ризикових платників податків та відповідно податковим органом прийнято рішення про відмову у реєстрації податкової накладної № 541543/15 від 10.04.2018р. в ЄРПН. Вказане рішення, апелянтом прийнято на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені законами та іншими нормативними актами, спірне рішення винесено правомірно, позовні вимоги є безпідставними.

Відповідно до приписів ст. 311 КАС України, справу розглянуто в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, зважаючи на можливість вирішення справи на підставі наявних у ній доказів.

Суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї (ч.ч. 1,3 ст. 308 КАС України).

Заслухавши суддю-доповідача, розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши законність і обґрунтованість судового рішення в межах позовних вимог і доводів апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджується матеріалами справи, Позивачем, як постачальником (продавцем), складено податкову накладну від 10.04.2018 року № 541543/ -, відповідно до якої: отримувач (покупець) ТОВ Левайс ; загальна сума коштів, що підлягають сплаті, з урахуванням податку на додану вартість 223849,45 грн.; номенклатура товарів/послуг продавця сигарети West Carbonfilter Blue; код товару згідно з УКТ ЗЕД 2402209020. (т.1 а.с.39)

Згідно з квитанцією № 1 щодо податкової накладної від 10.04.2018 року № 541543 (т.1 а.с.44), зокрема:

- документ прийнято. Реєстрація зупинена;

- відповідно до п. 201.16 ст. 201 Податкового кодексу України, реєстрація ПН/РК від 10.04.2018 № 541543 в Єдиному реєстрі податкових накладних зупинена. ПН/РК відповідає вимогам пп. 1.6 п. 1 Критеріїв ризиковості платника податку . Пропонуємо надати пояснення та/або копії документів, достатніх для прийняття рішення про реєстрацію податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Додатково повідомляємо: показник D =0, Р =.

Позивачем, після отримання квитанції № 1 засобами електронного зв`язку, відправлено Повідомлення про подання пояснень та копій документів щодо податкових накладних/розрахунків коригування, реєстрацію яких зупинено від 21.06.2018 року № 75748 (т.1 а.с.68), в якому надані пояснення такого змісту: відповідно до п. 201.6 ст. 201 ПКУ та вимог Постанови КМУ від 21.02.2018 року № 117 ТОВ Тедіс Україна надає пояснення: (у вкладенні).

До даного повідомлення було додано 3 додатки (т.1 а.с.69-71): пояснення від 21.062018 року, договір № 09-КЕ18КК від 14.03.2018 року, платіжний документ б/н від 10.04.2018 року.

Факт подання позивачем зазначених документів також підтверджується квитанцією № 2, відповідно до якої документи прийнято. (т.1 а.с.75)

Також, у ході судового розгляду справи судом першої інстанції, представником відповідачів визнано обставину щодо отримання відповідачем вищенаведеного повідомлення з поясненнями позивача та іншими додатками.

Відповідно до змісту пояснень позивача, доданих до повідомлення, в тому числі щодо податкової накладної від 10.04.2018 року № 541543, реєстрація якої зупинена, зокрема (т.1 а.с.54-55):

- у пп. 1.6 п. 1 Критеріїв ризиковості, перелічено перелік випадків, коли комісія ГУ ДФС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДФС можуть розглядати питання щодо встановлення ризиковості платника податків. У підприємства позивача відсутні критерії ризиковості, викладені у листі ДФС від 21.03.18 р. № 959/99-99-07-18. Згідно даних, що оприлюдненні на сайті ДФС (електронний кабінет платника податків), ТОВ ТЕДІС УКРАЇНА має податкове навантаження (D)=0,033; Скачок реалізації (Р)=0, що не відповідає даним, зазначеним у квитанціях за заблокованими податковими накладними;

- ТОВ ТЕДІС УКРАЇНА здійснює продаж тютюнових виробів на підставі договорів поставки. Так, між ТОВ ТЕДІС УКРАЇНА та ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЛЕВАЙС , ІПН 412012526586, укладено договір поставки за № 09-КЕ/18/КК від 14.03.2018 р. відповідно до якого здійснюється відвантаження тютюнових виробів;

- наведено реєстр зупинених податкових накладних та підстави для їх складання по контрагенту ТОВАРИСТВО З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ ЛЕВАЙС , ІПН 412012526586, за період з 01.04.2018 р. по 15.04.2018 р.;

- товар, що реалізувався Товариством з обмеженою відповідальністю ЛЕВАЙС , ІПН 412012526586 було придбано у виробників ПрАТ Філіп Морріс Україна (ЄДРПОУ 00383231), АТ Імперіал Тобакко Продакшн Україна (ЄДРПОУ 20043260), Приватне акціонерне товариство А/Т тютюнова компанія В.А.Т.-Прилуки (ЄДРПОУ 14333202), ПАТ Джей Ті Інтернешнл Україна (ЄДРПОУ 14372142), що підтверджується сертифікатами відповідності на продукцію та іншими первинними документами;

- товари, що постачаються ТОВ ТЕДІС УКРАЇНА на постійній основі, протягом будь-яких чотирьох звітних місяців з останніх шести, що зазначені в найменуваннях зареєстрованих ПН/РК з одним кодом УКТ ЗЕД 2402 20 90 20.

Рішенням комісії Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, від 25.06.2018 року № 815134/30622532 (т.1 а.с.48-49), відмовлено у реєстрації податкової накладної від 10.04.2018 року № 541543/ - , з таких підстав:

- ненадання платником податку письмових пояснень стосовно підтвердження інформації, зазначеної у податковій накладній/розрахунку коригування, реєстрація яких зупинена.

Додаткова інформація (зазначити до якої інформації): наявність в органах ДФС інформації, що свідчить про здійснення платником ризикових операцій.

Не погоджуючись з рішенням комісії Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, від 25.06.2018 року № 815134/30622532, позивач звернувся до суду із даним позовом.

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що оскаржуване рішення комісії Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби, яка приймає рішення про реєстрацію податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних або відмову в такій реєстрації, від 25.06.2018 року № 815134/30622532, прийняте: не на підставі та не у спосіб, що передбачені законодавством України; необґрунтовано, тобто без урахування усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення; непропорційно, зокрема без дотримання необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення, тому воно є протиправним та підлягає скасуванню, відповідно; адміністративний позов підлягає задоволенню повністю.

Судова колегія погоджується з такими висновками суду першої інстанції, вважає їх обґрунтованими, з огляду на наступне.

Згідно з ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно приписів п. 201.1 Податкового кодексу України, на дату виникнення податкових зобов`язань платник податку зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений цим Кодексом термін.

Згідно із п. 201.10 ст. 201 Податкового кодексу України при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку продавець товарів/послуг зобов`язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою. Податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту. Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї, складені та зареєстровані після 01.07.2017 в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг достатньою підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту, та не потребує будь-якого іншого додаткового підтвердження.

Отже, платник податку - постачальник з настанням першої із умов виникнення податкових зобов`язань, визначених у п. 187.1 ст. 187 ПК України, зобов`язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН.

Підтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування є відповідна квитанція в електронному вигляді.

Як свідчать матеріали справи та вірно було встановлено судом першої інстанції, що позивачем, на виконання вказаних норм законодавства, сформовано було податкові накладні та надіслано їх до Єдиного реєстру податкових накладних, проте, реєстрація податкових накладних була зупинена (а.с. 105-118 т. 1).

У відповідності до п. 201.16. ПК України, реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, може бути зупинена в порядку та на підставах, визначених Кабінетом Міністрів України.

На виконання цієї норми постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2010 року № 1246 затверджено Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних (надалі - Порядок № 1246, у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), пунктом 12 якого передбачено здійснення в автоматичному режимі розшифрування та проведення перевірки поданих податкових накладних, серед іншого, на відповідність критеріям оцінки ступеня ризиків, достатнім для зупинення їх реєстрації відповідно до пункту 201.16 статті 201 Кодексу, та формування квитанції

Пунктами 12, 13 Порядку № 1246 передбачено про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування, за результатами перевірок, після надходження податкової накладної та/або розрахунку коригування.

Пунктом 17 Порядку № 1246 передбачено, що у разі зупинення реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування формується квитанція про зупинення реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування. Така квитанція одночасно надсилається постачальнику (продавцю) та отримувачу (покупцю) - платнику податку.

Механізм зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних визначає Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженого Постановою КМУ "Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних" від 21 лютого 2018 р. № 117 (далі - Порядок № 117).

За приписами п. 3 Порядку № 117 податкові накладні / розрахунки коригування, що подаються на реєстрацію в Реєстрі до проведення моніторингу, за результатами якого можливе зупинення їх реєстрації, перевіряються відповідно до таких ознак: 1) податкова накладна, яка не підлягає наданню отримувачу (покупцю) та/або складена за операцією, що є звільненою від оподаткування; 2) обсяг постачання, зазначений платником податку в податкових накладних / розрахунках коригування, зареєстрованих у Реєстрі в поточному місяці, з урахуванням поданої на реєстрацію в Реєстрі податкової накладної / розрахунку коригування, становить менше 500 тис. гривень та керівник - посадова особа такого платника податку є особою, яка займає аналогічну посаду не більше ніж у трьох (включно) платників податку; 3) одночасно значення показників D та P, розрахованих у наведеному у цьому підпункті, мають такі розміри: D>0,03, Р

Дата ухвалення рішення10.02.2021
Оприлюднено12.02.2021
Номер документу94769234
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —420/4296/20

Ухвала від 22.07.2021

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Левчук О.А.

Ухвала від 30.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 10.02.2021

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 10.12.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 20.11.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 20.11.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 12.10.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

Ухвала від 29.09.2020

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Танасогло Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні