Ухвала
від 10.02.2021 по справі 911/3635/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"10" лютого 2021 р. м. Київ Справа № 911/3635/20

Господарський суд Київської області у складі судді Колесника Р.М. , розглянувши матеріали справи за позовом

товариства з обмеженою відповідальністю Буд Хіт (04119, м. Київ, Шевченківський район, вул. Деревлянська, буд. 17-А, код 43164127)

до

товариства з обмеженою відповідальністю Джей БІ Інвест (01024, м. Київ, Печерський район, вул. Лютеранська, буд. 15-А, нежиле приміщення 17, код 43164939)

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача:

ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 )

про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою

ВСТАНОВИВ:

17.12.2020 до Господарського суду Київської області надійшла позовна товариства з обмеженою відповідальністю Буд Хіт товариства з обмеженою відповідальністю Джей БІ Інвест про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що між ним та ОСОБА_1 було укладено договір оренди земельної ділянки №19/02/2020-Z строком на 11 місяців, проте відповідач створює перешкоди у користуванні земельною ділянкою чим порушує права позивача на користування вказаною земельною ділянкою.

Ухвалою суду 18.12.2020 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі № 911/3635/20 в порядку загального позовного провадження; підготовче засідання у справі призначено на 20.01.2021.

31.12.2020 до суду від представника позивача надійшло клопотання про витребування доказів.

Ухвалою суду від 20.01.2021 підготовче засідання було відкладено на 10.02.2021, а розгляд клопотання представника позивача про витребування доказів було відкладено до наступного судового засідання.

10.02.2021 в судове засідання з`явився представник позивача, який наполягав на задоволенні клопотання про витребування доказів.

Щодо клопотання про витребування доказів, суд зазначає наступне.

Судом встановлено, що клопотання про витребування доказів полягає у зобов`язанні Відділу у Макарівському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області присвоїти кадастровий номер земельній ділянці та зобов`язанні встановити межі земельної ділянки, яка передана в оренду позивачу. В обгрунтувнання вказаного клопотання представник позивача посилається на те, що позивач не є власником земельної ділянки, є її орендарем та відповідно позбавлений можливості самостійно звертатися до Відділу у Макарівському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області із вимогами про присвоєння кадастрового номеру та встановлення меж такої земельної ділянки внатурі.

Відповідно до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

За приписами ст. 76 Господарського процесуального кодексу належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно з ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні про витребування судом доказів повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується (крім клопотання про витребування судом групи однотипних документів як доказів); 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; 5) причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання.

Виходячи з викладеного вище, суд дійшов висновку про відмову у задоволені клопотання представника позивача про витребування доказів з огляду на його необґрунтованість, адже суд не вбачає, яким чином вказані докази можуть вплинути на ефективний розгляд цієї справи, оскільки предметом спору є саме усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою.

При цьому судом враховано, що присвоєння кадастрового номеру, а також встановлення меж земельної ділянки має відбуватися за відповідною заявою власника земельної ділянки до уповноваженого органу. Отже власник земельної ділянки, не обмежений у можливості самостійно звернутися до уповноваженого органу із такими вимогами. Вимога позивача, як орендаря земельної ділянки, про встановлення меж земельної ділянки та про присвоєння кадастрового номеру, здійснена у спосіб подання клопотання про витребування доказів, виходить за межі його повноважень, а також за межі кола обставин, що мають встановлюватися, досліджуватися та перевірятися за позовом про усунення перешкод у користуванні земельної ділянки, що подано користувачем (не власником) земельної ділянки.

Відповідно до положень п. 3 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження, зокрема, у випадках, коли питання визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ :

1. У задоволені клопотання представника товариства з обмеженою відповідальністю Буд Хіт про витребування доказів відмовити.

2. Відкласти підготовче засідання на 10.03.2021 о 15:30. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Київської області: м. Київ, вул. Симона Петлюри, 16/108, зал судових засідань № 2.

3. Явка представників учасників справи обов`язковою не визнається. Рекомендувати учасникам справи утриматися від участі в судовому засіданні.

4. Запропонувати учасникам справи надати заяви про розгляд справи за відсутності представника за наявними у справі матеріалами. Необхідні матеріали, заяви по суті справи та з процесуальних питань можуть надаватися із використанням підсистеми Електронний суд . Також відповідні заяви можуть бути надіслані на електронну адресу суду inbox@ko.arbitr.gov.ua, які будуть обов`язково враховані судом під час розгляду справи.

Ухвала складена та підписана 11.02.2021, набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню окремо від рішення суду не підлягає.

Суддя Р.М. Колесник

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення10.02.2021
Оприлюднено11.02.2021
Номер документу94797049
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/3635/20

Ухвала від 31.03.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 10.03.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 10.02.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 20.01.2021

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

Ухвала від 18.12.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Колесник Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні