Ухвала
від 09.02.2021 по справі 759/2513/21
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/947/21

ун. № 759/2513/21

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2021 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання Старшого слідчогослідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті майораполіції ОСОБА_4 пропроведення обшукуу кримінальномупровадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110210000501 від 17.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 276, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України,-

ВСТАНОВИВ:

08.02.2021 року до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання Старшого слідчогослідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті майораполіції ОСОБА_4 про проведенняобшуку об`єкту нерухомого майна, що розташований за адресою: м. Львів, вул. Івана Чмоли 2, в якому здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Західноукраїнська школа авіації».

Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110210000501 від 17.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 276, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

До СУ ГУНП в Київській області від ГУ КЗЕ СБ України надійшла інформація про те, що службова особа ТОВ "Західноукраїнська школа авіації" видала завідомо неправдивий офіційний документ - сертифікат терміну дії кваліфікаційної відмітки про клас багатодвигунового сухопутного літака, на підставі чого було розпочате кримінальне провадження № 12021110000000021 від 18.01.2021 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України.

Зокрема, у період з 07.07.2019 по 08.07.2019 громадянин України ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Челябінськ, РФ, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , користується мобільним телефоном з номером НОМЕР_1 , пілот приватних повітряних суден, проходив теоретичну підготовку для продовження терміну дії кваліфікаційної відмітки про клас багатодвигунного сухопутного літака - МЕР (L) у ТОВ «Західноукраїнська школа авіації» (ЄДРПОУ 38903994, м. Львів, вул. Зубрівська, 32, кв. 53).

До проходження курсів навчання входить теоретична підготовка та льотна підготовка. Теоретична підготовка здійснюється безпосередньо в ТОВ «ЗУША» за адресою: м. Львів, вул. Івана Чмоли, 2.

Проходження курсів льотної підготовки відбувається на аеродромі "Цунів" за адресою: Львівська область, Городоцький район, с. Заверешиця, вул. Лісна, буд. 4А.

В ході досудового розслідування, на виконання доручення слідчого, оперативними співробітника ГУ КЗЕ СБ України надано інформацію головного центру обробки спеціальної інформації, відповідно до якої у період з 07.07.2019 по 10.07.2019 ОСОБА_5 фактично перебував за кордоном. 07.07.2019 останній вилетів о 13:35 регулярним пасажирським рейсом за маршрутом «Жуляни - Братислава» та повернувся в Україну 10.07.2019.

Разом з тим, згідно Сертифікату № 01/08/19-3 виданим НЛЦ «ЗУША» ОСОБА_5 з 07.07.2019 по 08.07.2019 року пройшов теоретичну підготовку в загальній кількості 12 годин для продовження терміну дії кваліфікаційної відмітки про клас багатодвигунного сухопутного літака МЕР. Сертифікат підписаний директором зазначеного навчального закладу ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , користується мобільним телефоном НОМЕР_2 .

Отримавши відповідний сертифікат про навчання, вказана особа, особисто подала документи для отримання пілотського свідоцтва в Державну авіаційну службу України та поставила підпис у заяві про достовірність та правильність документів, ознайомилась про персональну відповідальність за надання завідомо недостовірної інформації відповідно до вимог чинного законодавства.

Відповідно до протоколу допиту свідка ОСОБА_7 , керівника з якості ТОВ «Авіаційна група», вищевказана теоретична підготовка проводиться в учбовому класі з відповідними викладачами з обов`язковою присутністю кандидата на кваліфікаційну відмітку, не проходження або неповне проходження вказаного навчання в подальшому може мати наслідком надзвичайних подій на повітряному транспорті.

Також, 17.07.2020 Макарівським відділенням поліції Ірпінського відділу поліції ГУНП в Київській області розпочате досудове розслідування за ч. 2 ст. 276 КК України, внесено до ЄРДР за № 12020110210000501 від 17.07.2020, за наступним фактом, 17.07.2020 близько 15:30 год. ОСОБА_5 1970 р.н. та ОСОБА_8 , 1987 р.н., який також проходив теоретичну та практичну підготовку у ТОВ «Західноукраїнська школа авіації», на літаку марки «Біч крафт 76» здійснюючи політ в межах Макарівського району Київської області здійснили аварійну посадку на кукурудзяне поле в зв`язку із відмовою одного із двигунів, внаслідок вказаної події останні отримали тілесні ушкодження, а літак внаслідок події згорів.

Виходячи із вищевказаного в органу досудового розслідування є достатні підстави вважати, що посадові особи ТОВ «Західноукраїнська школа авіації», внаслідок безвідповідального відношення до підготовки льотного складу та присутності на практичних та теоретичних заняттях всіх членів навчальної групи, систематично порушували авіаційні правила з проведення навчань та підготовки/перепідготовки льотного складу, безпідставно здійснювали видачу сертифікатів про проходження навчання пілотам, які фактично не отримали відповідного рівня підготовки, що стало в подальшому причиною авіаційних катастроф, що має прямий причинно-наслідковий зв`язок із подією, що трапилася 17.07.2020, та в подальшому може призвести до більш тяжких наслідків, таких як загроза життю та здоров`ю людей.

Відповідно до протоколу огляду інтернет сайту ТОВ «Західноукраїнська школа авіації» встановлено, що остання розташована за адресою: АДРЕСА_3 , що також підтверджено показами свідка ОСОБА_7 .

Проведення обшуку у вказаному суб`єкті господарської діяльності викликано необхідністю вилучення Сертифікату № 01/08/19-3 виданому на ім`я « ОСОБА_5 », який є безпосередньо предметом вказаного кримінального правопорушення та який зберіг на собі сліди його вчинення, а також документів, що підтверджують проходження останнім навчання, таких, як програм підготовки пілотів, планів навчання за програмою підготовки для продовження терміну дії кваліфікаційної відмітки про клас багатодвигунного сухопутного літака, керівництва з підготовки, керівництва з виконання польотів, журналу (реєстру) виданих свідоцтв (сертифікатів), журналу відвідування і перевірки рівня знань та умінь слухачів, що мають значення для встановлення всіх обставин вчинення вказаного злочину.

Відповідно до інформації оперативного підрозділу, отриманої на виконання доручення слідчого, встановлено, що фактичне місце знаходження ТОВ «Західноукраїнська школа авіації», в якому ОСОБА_5 проходив теоретичну та практичну підготовку з продовження терміну дії кваліфікаційної відмітки про клас багатодвигунного літака фактично знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , також за цією адресою проводиться навчання пілотів.

Відповідно до інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, вказаний об`єкт нерухомого майна належить на праві колективної власності Львівській обласній організації товариства сприяння обороні України код за ЄДРПОУ 02725010.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, посилаючись на обставини викладені в матеріалах клопотання.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя, дійшов висновку про необхідність задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Згідно з вимогами ч. 1ст. 234 КПК Українивстановлено, що обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Дозвіл на обшук не може бути наданий слідчим суддею, якщо клопотання про обшук не відповідає встановленим у ч. 3ст. 234 КПК Українивимогам. Згідно із зазначеною нормою клопотання про обшук повинно містити, в тому числі, підстави для обшуку. Частиною п`ятоюстатті 234 КПК Українивизначено обставини, які підлягають обов`язковому доказуванню під час розгляду названого клопотання. Відповідно до п.6 ч.3ст.234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно містити відомості про особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходяться. У відповідності до п.3 ч.5ст.234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи знаходять у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи. Відповідно дост. 30 Конституції Українине допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відшукувані речі і документи матимуть значення для досудового розслідування, а відомості, які у них містяться, в сукупності з іншими матеріалами слідства, будуть мати суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, можуть бути використані як докази під час судового розгляду і потребують подальшого дослідження при призначенні відповідних експертиз, допитах свідків та проведенні інших слідчих дій.

Пунктом 45 рішення Європейського суду з прав людини «Бук проти Німеччини» від 28.04.2005 року, (Buck v. Germany), заява № 41604/98, ECHR 2005-IV) встановлено, що держави можуть за необхідності вдаватися до проведення обшуку з метою отримання доказів на підтвердження факту вчинення певних правопорушень. При цьому, суду необхідно оцінювати, чи підстави, наведені на обґрунтування проведення обшуку житла та виїмки з нього, є належними та достатніми і чи принцип пропорційності дотриманий (див.: зазначене рішення у справі «Функе проти Франції», пункти 55-57; рішення від 25 лютого 1993 р. «Крем`є проти Франції», № 11471/85, пункти 38-40 тощо).

Враховуючи викладене, слідчий суддя дійшов висновку про необхідність задоволення вказаного клопотання.

Керуючись ст. ст. 92, 94, 110, 234-235, 371, 372 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання Старшого слідчогослідчого управлінняГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті майораполіції ОСОБА_4 пропроведення обшукуу кримінальномупровадженні внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110210000501 від 17.07.2020 за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 2 ст. 276, ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України задовольнити.

Надати дозволу старшому слідчому слідчого управління Головного управління Національної поліції в Київській області майору поліції ОСОБА_4 , іншим слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні № 12020110210000501 від 17.07.2020, на проведення обшуку об`єкту нерухомого майна, що розташований за адресою: АДРЕСА_3 , в якому здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Західноукраїнська школа авіації», з метою відшукання та вилучення оригіналу сертифікату № 01/08/19-3 виданому на ім`я « ОСОБА_5 », програм підготовки пілотів, планів навчання за програмою підготовки для продовження терміну дії кваліфікаційної відмітки про клас багатодвигунного сухопутного літака, керівництва з підготовки, керівництва з виконання польотів, журналу (реєстру) виданих свідоцтв (сертифікатів), журналу відвідування і перевірки рівня знань та умінь слухачів, в яких містяться записи щодо ОСОБА_5 .

Ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук з підстав, зазначених у клопотанні слідчого, надає право проникнути до приміщення лише один раз протягом одного місяця з дня постановлення цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСвятошинський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94811468
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —759/2513/21

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Журибеда О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні