Ухвала
від 09.02.2021 по справі 947/23493/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/23493/19

Провадження № 1-кс/947/1237/21

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09.02.2021 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в рамках кримінального провадження №12018160480004914 від 27.12.2018 року відносно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одеса, громадянина України, з неповною вищою освітою, неодруженого, офіційно не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

1. Фактичні обставини даного кримінального провадження та обґрунтування поданого клопотання з боку сторони обвинувачення.

Згідно клопотання, досудовим розслідуванням встановлено, що на початку грудня 2018 року в невстановленому місці ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та невстановлені слідством особи, діючи з корисливих мотивів, переслідуючи умисел, спрямований на порушення встановленого законом порядку обігу психотропних речовин, а саме положень ст. 7 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» в редакції від 22.12.2006, відповідно до якої обіг наркотичних засобів включених до таблиці I, списку № 2 переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою КМУ № 770 від 6 травня 2000р., (з наступними змінами та доповненнями до наведених нормативних актів) об`єднались у стійку організовану групу з метою систематичного незаконного придбання, зберігання, перевезення з метою збуту та незаконного збуту особливо небезпечної психотропної речовин PVP, на території м. Одеси, м. Києва, м. Миколаєва та м. Херсон. До того ж, вказані особи залучили до створеної ними організованої групи, ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , невстановлених слідством осіб, яким відповідно до розробленого злочинного плану відведено ролі «закладників». При цьому зазначені особи розробили план своєї злочинної діяльності і розподілили між собою функції та ролі, спрямовані на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи. Група мала стійкий характер, високий ступінь організованості, відрізнялась чітким плануванням, підготовкою до вчинення злочинів, стабільністю складу, розподілом ролей та функцій між учасниками групи.

Задля досягнення поставленої спільної мети незаконного збуту особливо небезпечної психотропної речовини, а також забезпечення конспіративності злочинної діяльності організованої групи, невстановленою особою, яка входила до її складу, створено Інтернет-сайти «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», через які наркозалежні особи можуть придбати особливо небезпечну психотропну речовину PVP, що дало змогу учасникам групи здійснювати збут психотропних речовин без контакту з особою потенційним покупцем наркотиків.

Крім того, учасниками групи було створено «Телеграм-акаунти»: ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 , через які ними здійснювалась технічна підтримка для покупців особливо небезпечної психотропної речовини PVP, надавались роз`яснення щодо виниклих у покупців питань, а також здійснювався і безпосередній збут вказаної психотропної речовини.

Також учасниками групи задля отримання прибутку від незаконного збуту психотропних речовин зареєстровано електронні гаманці в платіжній системі «EasyPay» (ТОВ «Фінансова компанія Контрактовий дім»), а також на сервіс BTCU, на які покупцям необхідно здійснювати грошові перекази як оплату за наркотики, замовлені на Інтернет-сайтах «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ». Окрім цього, з метою беззаперечного дотримання заходів конспірації злочинної діяльності організованої групи її учасниками створено кол-центр, через який здійснюється СМС-розсилка із кодом авторизації, що покупцю необхідно ввести в спеціальне поле на Інтернет-сайтах «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», для отримання зображення із місцем розташування придбаної «закладки» із психотропною речовиною.

Таким чином, для замовлення та придбання особливо небезпечної психотропної речовин PVP потенційному покупцю необхідно відкрити Інтернет-сайт «SLON24.BIZ» або «AVS24.BIZ», на головній сторінці обраного сайту здійснити вибір міста із представлених у вкладках (м. Одеса, м. Цюрупинськ, м. Миколаєв та м. Херсон). Після вибору міста покупцю необхідно здійснити вибір району, в якому йому зручно буде забрати «закладку» із придбаною психотропною речовиною. Далі, на сайті покупцю пропонується обрати зручний для спосіб оплати із запропонованих на сайті оплата на електронний гаманець платіжної системи «EasyPay» або оплата на сервісі BTCU.

Після здійснення оплати та підтвердження платежу, покупцю на номер мобільного телефону надходить смс-повідомлення від відправника « ОСОБА_14 », у якому знаходиться код авторизації, який покупцю необхідно ввести у відповідне поле на сайті, де відбувалось замовлення, для отримання фотографії із зображенням місця розташування «закладки» із придбаною психотропною речовиною.

Згідно із розробленим злочинним планом до функцій ОСОБА_6 входило безпосереднє керівництво «закладниками», відповідно до координування оператора отримання особливо небезпечної психотропної речовини PVP у великих та особливо великих розмірах, перевезення її до м. Одеса для подальшого фасування та розподілення між «закладниками» для подальшого збуту відповідно до отриманих замовлень на Інтернет-сайтах «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», а також безпосередню виплату «закладникам» грошових коштів як оплату за виконану ними роботу по розкладанню психотропної речовини відповідно до отриманих вказівок від так званих «керівників», які на теперішній час не встановлені.

ОСОБА_9 відповідно до заздалегідь розподілених функцій виконував роль так званого «складу», тобто зберігав за місцем свого проживання особливо небезпечну психотропну речовину PVP, яку отримував від ОСОБА_6 , та відповідно до отриманих вказівок видавав необхідну її кількість «закладникам» для подальшого збуту, а також і безпосередньо здійснював розкладання «закладок» психотропної речовини у відповідності до замовлень, отриманих на Інтернет-сайтах «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ».

ОСОБА_5 , ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам, згідно злочинного плану групи були відведені ролі «закладників», тобто, у відповідності до отриманих на Інтернет-сайтах «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ» замовлень за безпосередньою вказівкою ОСОБА_6 , вони отримували необхідну кількість психотропної речовини у ОСОБА_9 , після чого здійснювали її розкладання у різних частинах м. Одеса та м. Херсон. До того ж, ОСОБА_5 за вказівкою ОСОБА_6 , спільно з останнім виїздив до м. Херсон, де отримували шляхом «мастер-кладу» особливо небезпечну психотропну речовину PVP у великих та особливо великих розмірах, після чого частину її розкладали у м. Херсон, а частину перевозили до м. Одеса для подальшого збуту.

Усіма учасниками організованої злочинної групи беззаперечно дотримувались заздалегідь розроблених методів конспірації, які полягали в тому, що збут особливо небезпечної психотропної речовини PVP, повинен проводитись без контакту з особою потенційним покупцем, в мінімальному спілкуванні між членами групи на особисті теми та мінімальному підтриманні стосунків поза злочинною діяльністю.

Також, з метою конспірації своєї протиправної діяльності учасниками групи використовувались різні номери мобільних телефонів, електронних гаманців та банківських карток, які вони систематично змінювали. Зокрема, у своїй злочинній діяльності для отримання замовлень психотропної речовини та зв`язку між членами групи ОСОБА_6 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інші невстановлені особи, що входили до складу організованої групи, використовували наступні номери мобільних телефонів: оператора мобільного зв`язку ТОВ «лайфселл» НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , НОМЕР_5 , оператора мобільного зв`язку ПрАТ «ВФ Україна» НОМЕР_6 , НОМЕР_7 , оператора мобільного зв`язку ПрАТ «Київстар» НОМЕР_8 , НОМЕР_9 , електронні гаманці платіжної системи «EasyPay» № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , № НОМЕР_12 , № НОМЕР_13 , № НОМЕР_14 , № НОМЕР_15 , № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_21 .

Грошові кошти, отримані від незаконного збуту особливо небезпечної психотропної речовини PVP, ОСОБА_6 як співорганізатор організованої групи розподіляв між всіма її членами наступним чином:

Після надходження грошових коштів на банківські рахунки та виводу таких коштів, частину у якості оплати за злочинну діяльність передавав «закладникам» ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам, іншу частину розміщували на банківських рахунках, знімали готівкою та використовували для придбання особливо небезпечної психотропної речовини PVP, з метою подальшого його збуту, а також частина отриманих від незаконного збуту особливо небезпечної психотропної речовини PVP використовувалась для забезпечення функціонування організованої групи, придбання обладнання зв`язку, для зважування наркотиків тощо (ваги, мобільні телефоне та інше), а також вирішення побутових потреб.

Відтак, 12.11.2020, близько 18:20 години, на виконання заздалегідь розробленого єдиного плану злочинної діяльності ОСОБА_5 , виконуючи вказівку ОСОБА_6 , на своєму автомобілі «MITSUBISHI LANCER», державний реєстраційний номер НОМЕР_22 , спільно з останнім направились до м. Херсон маючи на меті отримання, відповідно до наданих оператором вказівок, особливо небезпечної психотропної речовини PVP. Прибувши близько 22:00 години, на вказаному автомобілі до околиці м. Херсон ОСОБА_6 разом з ОСОБА_5 , незаконно придбали шляхом отримання «мастер-кладу» особливо небезпечну психотропну речовину PVP. Надалі ОСОБА_6 та ОСОБА_5 з метою перевезення вказаної психотропної речовини до м. Одеса задля подальшого зберігання з метою збуту та самого збуту, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, помістили отриману психотропну речовину до багажника автомобіля «MITSUBISHI LANCER», державний реєстраційний номер НОМЕР_22 , та відповідно до розробленого плану направились до м. Одеса, де повинні були передати придбану психотропну речовину ОСОБА_9 , а останній в свою чергу та відповідно до розподілу ролей між учасниками злочинної групи, повинен був зберігати до отримання вказівок від так званих «керівників» щодо подальшої передачі психотропної речовини ОСОБА_8 та іншим невстановленим особам із числа «закладників».

Цього ж дня, під час проведення обшуку 13.11.2020 автомобіля «MITSUBISHI LANCER», державний реєстраційний номер НОМЕР_22 , у ОСОБА_5 та ОСОБА_6 виявлено та вилучено кристалічну речовину, яка відповідно до проведеного експрес-тестування містить в собі психотропну речовину.

Крім того, діючи в складі організованої групи та відповідно до відведеної ролі координатора ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_5 05.11.2020 на автомобілі останнього прибули до м. Херсон, де, згідно вказівкам оператора, незаконно придбали шляхом отримання «мастер-кладу» особливо небезпечну психотропну речовину PVP, яку в подальшому розподілили на «закладки». Після чого, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 діючи разом з невстановленим членом організованої групи, частину підготовлених закладок із психотропною речовиною розклали по різним районам м. Херсон з метою подальшого збуту відповідно до замовлень, які надходили на Інтернет-сайти «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», а решту на зазначеному автомобілі перевезли до м. Одеса. Прибувши до м. Одеса, ОСОБА_6 , діючи відповідно до єдиного злочинного плану організованої групи, передав частину привезеної психотропної речовини ОСОБА_9 , який виконував роль так званого «складу», а іншу частину переніс за місцем свого проживання, тобто за адресою: АДРЕСА_3 , де став зберігати з метою подальшого збуту.

Під час проведення обшуку 13.11.2020 за місцем проживання ОСОБА_6 виявлено та вилучено кристалічну речовину білого кольору, яка відповідно до проведеного експрес-тесту містить в своєму складі особливо небезпечну психотропну речовину PVP.

Крім того, діючи в складі організованої групи та відповідно до відведеної ролі організатора ОСОБА_6 спільно з ОСОБА_5 , 05.11.2020, на автомобілі останнього прибули до м. Херсон, де, згідно вказівкам оператора, незаконно придбали шляхом отримання «мастер-кладу» особливо небезпечну психотропну речовину PVP, яку в подальшому розподілили на «закладки». Після чого, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 діючи разом з невстановленим членом організованої групи, частину підготовлених закладок із психотропною речовиною розклали по різним районам м. Херсон з метою подальшого збуту відповідно до замовлень, які надходили на Інтернет-сайти «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», а решту на зазначеному автомобілі перевезли до м. Одеса. Прибувши до м. Одеса, ОСОБА_6 , діючи відповідно до єдиного злочинного плану організованої групи, передав привезену психотропну речовину ОСОБА_9 , який виконував роль так званого «складу», а останній в свою чергу та відповідно до отриманих від ОСОБА_6 вказівок, передав частину психотропної речовини ОСОБА_5 . Отримавши психотропну речовину, ОСОБА_5 , діючи в складі організованої групи, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, переніс її за місцем свого проживання, тобто за адресою: АДРЕСА_2 , де став зберігати з метою подальшого збуту.

Під час проведення обшуку 13.11.2020 за місцем проживання ОСОБА_5 виявлено та вилучено полімерний пакет із кристалічною речовиною блакитного кольору, яка відповідно до проведеного експрес-тесту містить в своєму складі особливо небезпечну психотропну речовину PVP.

Крім того, діючи в складі організованої групи та відповідно до відведеної ролі організатора ОСОБА_6 , спільно з ОСОБА_5 , 05.11.2020, на автомобілі останнього прибули до м. Херсон, де, згідно вказівкам оператора, незаконно придбали шляхом отримання «мастер-кладу» особливо небезпечну психотропну речовину PVP, яку в подальшому розподілили на «закладки». Після чого, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 діючи разом з невстановленим членом організованої групи, частину підготовлених закладок із психотропною речовиною розклали по різним районам м. Херсон з метою подальшого збуту відповідно до замовлень, які надходили на Інтернет-сайти «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», а решту на зазначеному автомобілі перевезли до м. Одеса. Прибувши до м. Одеса, ОСОБА_6 , діючи відповідно до єдиного злочинного плану організованої групи, передав привезену психотропну речовину ОСОБА_9 , який виконував роль так званого «складу», а останній в свою чергу та відповідно до отриманих від ОСОБА_6 вказівок, передав частину психотропної речовини ОСОБА_8 . Отримавши психотропну речовину, ОСОБА_8 , діючи в складі організованої групи, розуміючи суспільно небезпечний характер своїх дій, переніс її за місцем свого проживання, тобто за адресою: АДРЕСА_4 , де став зберігати з метою подальшого збуту.

Під час проведення обшуку 13.11.2020 за місцем проживання ОСОБА_8 виявлено та вилучено полімерний пакет із кристалічною речовиною білого кольору, яка відповідно до проведеного експрес-тесту містить в своєму складі особливо небезпечну психотропну речовину PVP.

Крім того, діючи в складі організованої групи та відповідно до відведеної ролі організатора ОСОБА_6 , спільно з ОСОБА_5 , 05.11.2020, на автомобілі останнього прибули до м. Херсон, де, згідно вказівкам оператора, незаконно придбали шляхом отримання «мастер-кладу» особливо небезпечну психотропну речовину PVP, яку в подальшому розподілили на «закладки». Після чого, ОСОБА_6 та ОСОБА_5 діючи разом з невстановленим членом організованої групи, частину підготовлених закладок із психотропною речовиною розклали по різним районам м. Херсон з метою подальшого збуту відповідно до замовлень, які надходили на Інтернет-сайти «SLON24.BIZ» та «AVS24.BIZ», а решту на зазначеному автомобілі перевезли до м. Одеса. Прибувши до м. Одеса, ОСОБА_6 , діючи відповідно до єдиного злочинного плану організованої групи, передав привезену психотропну речовину ОСОБА_9 , який виконував роль так званого «складу» та зберігав отриману психотропну речовину за місцем свого проживання, тобто за адресою: АДРЕСА_5 , з метою подальшого збуту.

Під час проведення обшуку 13.11.2020 за місцем проживання ОСОБА_9 виявлено та вилучено 12 згортків з кристалічною речовиною та три полімерних пакети із кристалічною речовиною білого кольору, яка відповідно до проведеного експрес-тесту містить в своєму складі особливо небезпечну психотропну речовину PVP.

Сторона обвинувачення звертається з клопотанням, обґрунтовуючи його тим, що завершити досудове розслідування у зазначеному кримінальному провадженні не виявляється можливим, оскільки для повного, об`єктивного і всебічного дослідження всіх обставин кримінального провадження необхідно виконати ряд слідчих і процесуальних дій, проведення яких потребує додаткового часу, а ризики, передбачені ст. 177 КПК України, не зменшились та продовжують існувати.

2. Позиції учасників судового засідання.

Прокурор в судовому засіданні вимоги поданого клопотання підтримав у повному обсязі.

Від захисника підозрюваного надійшло заперечення на клопотання про продовження строку запобіжного заходу, відповідно до якого ризики, які зазначені в клопотання зменшились, ОСОБА_5 належним чином виконує покладені на нього обов`язки, працевлаштувався, йому потрібно доглядати за бабусею та дідусем, які потребують допомоги, у зв`язку з чим, застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у нічний час доби буде достатнім для забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього обов`язків.

Підозрюваний в судовому засіданні підтримав думку захисника.

3. Норми законодавства, якими керується слідчий суддя при вирішенні вказаного клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 181 КПК України, домашній арешт полягає в забороні підозрюваному, обвинуваченому залишати житло цілодобово або у певний період доби.

Згідно ч.6ст.181КПК України,строк діїухвали слідчогосудді протримання особипід домашнімарештом неможе перевищуватидвох місяців.У разінеобхідності строктримання особипід домашнімарештом можебути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 3 ст. 199 КПК України, клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити:

1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою;

2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

4. Висновки слідчого судді.

Вивчивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, вислухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

4.1. Обставини, які свідчать про наявність в рамках даного кримінального провадження обґрунтованої підозри за фактом вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України.

13.11.2020 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру за фактом можливого вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України, за кваліфікуючими ознаками: незаконне придбання, перевезення та зберігання з метою збуту, а також незаконний збут психотропних речовин, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб, організованою групою.

Слідчий суддя зазначає, що нормами чинного КПК України не закріплено поняття обґрунтованості пред`явленої підозри, в зв`язку з чим, при вирішенні такого питання слід звертатися до практики ЄСПЛ, оскільки кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини (ч. 5 ст. 9 КПК України).

Так, слідчий суддя зазначає, що стандарт доказування «обґрунтована підозра» передбачає існування фактів чи інформації, які б переконали об`єктивного спостерігача, що відповідна особа могла вчинити кримінальне правопорушення (п. 32 рішення ЄСПЛ у справі Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom, п. 175 рішення ЄСПЛ у справі Нечипорук і Йонкало проти України, п. 161 рішення ЄСПЛ у справі Selahattin Demirtaє v. Turkey, п. 88 рішення ЄСПЛ у справі Ilgar Mammadov v. Azerbaijan, п. 51 рішення ЄСПЛ у справі Erdagoz v. Turkey).

Враховуючи наявніу слідчогосудді матеріали,якими обґрунтовуєтьсяподане клопотання,з оглядуна вищенаведенупрактику ЄСПЛ,слідчий суддяприходить допереконання проіснування врамках даногокримінального провадженняобґрунтованої підозриза фактомможливого вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень,передбачених ч. 3 ст. 307 КК України.

При цьому, слідчий суддя акцентує увагу, що слідчий суддя не вирішує питання винуватості особи у вчиненні тих чи інших кримінальних правопорушень, а лише на підставі долучених до клопотання доказів, вирішує питання наявності обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення таких кримінальних правопорушень.

4.2. Виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали слідчого судді про застосування запобіжного заходу.

Згідно ухвалислідчого суддіКиївського районногосуду м.Одеси від05.02.2021року,строк досудовогорозслідування кримінальногопровадження №12018160480004914від 27.12.2018року продовженодо 13.05.2021року,оскільки завказаними матеріаламидосудового розслідуваннянеобхідно виконатинаступне: провести допити свідків, показання яких має суттєве значення для доказування у вказаному кримінальному провадженні; провести аналіз інформації, отриманої в ході здійснення тимчасових доступів до документів, які містять банківську таємницю; встановити всіх осіб, причетних до вчинення вказаних злочнів; отримати висновки призначених експертиз матеріалів, речовин і виробів за експертною спеціальністю 8.6 «Дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів»; провести детальні огляди вилучених під час проведених обшуків речових доказів, зокрема мобільних телефонів та комп`ютерної техніки, із залученням відповідних спеціалістів; скасувати гриф таємності протоколів, клопотань на проведення негласних слідчих (розшукових) дій та відповідних ухвал про дозвіл на їх проведення; провести допити підозрюваних, за результатами яких вирішити питання, щодо проведення слідчих експериментів за участю останніх; здійснити тимчасовий доступ до речей і документів, які містяться у операторів мобільного зв`язку; за результатами оцінки зібраних під час досудового розслідування доказів вирішити питання щодо повідомлення про нову підозру ОСОБА_6 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_15 ; зібрати характеризуючий матеріал на підозрюваних; виконати вимоги ст.ст. 290 та 291 КПК України, зокрема надати доступ до матеріалів досудового розслідування підозрюваним та їх захисникам, скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Напідставі викладеного,слідчий суддявважає встановленимнаявність обставин,які перешкоджаютьзавершити досудоверозслідування дозакінчення строку дії попередньої ухвали слідчого судді про застосування відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

4.3. Вирішення питання про продовження існування ризиків, встановлених ухвалою слідчого судді про застосування запобіжного заходу.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Одеси від 14.11.2020 року відносно підозрюваного ОСОБА_5 застосовано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, з визначенням відповідного розміру застави.

11.12.2020 підозрюваному ОСОБА_5 слідчим суддею Київського районного суду м. Одеси раніше застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою змінено на домашній арешт.

Так, з огляду на тяжкість інкримінованого підозрюваному ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України, тяжкість покарання, яке загрожує останньому у разі визнання його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, беручи до уваги, також суспільно-небезпечний характер таких кримінальних правопорушень, оскільки незаконний збут психотропних речовин завдає істотної шкоди інтересах держави та суспільства, слідчий суддя приходить до переконання, що ризик, передбачений п. 1 ч. 1 ст. 177 КПК України, у вигляді можливого переховування підозрюваного від органів досудового розслідування та суду, не зменшився та продовжує існувати.

Крім того, оскільки на теперішній час ОСОБА_5 обґрунтовано підозрюється у можливому вчиненні особливо тяжких кримінальних правопорушень, які носять умисний та корисливий характер, враховуючи фактичні обставини даного кримінального провадження, в тому числі, наявність попередньої змови між особами, які можуть бути причетними до його вчинення, слідчий суддя приходить до переконання, що ризик, передбачений п. 5 ч. 1 ст. 177 КПК України, у вигляді можливого вчинення підозрюваним іншого кримінального правопорушення, продовжує існувати.

Викладене свідчить про наявність обставин, передбачених ч. 3 ст. 199 КПК України, що в свою чергу свідчить про наявність правових підстав для продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

4.4. Неможливість застосування більш м`якого запобіжного заходу.

Слідчий суддя враховує, що згідно ч. 1 ст. 176 КПК України, по відношенню до домашнього арешту більш м`якими запобіжними заходами є: 1) особисте зобов`язання; 2) особиста порука; 3) застава. Метою ж застосування того чи іншого запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання встановленим в ході розгляду клопотання ризикам (ч. 1 ст. 177 КПК України).

Підстав для застосування інших більш м`яких запобіжних заходів відносно підозрюваного ОСОБА_5 в судовому засіданні встановлено не було, зокрема, застосування запобіжного заходу у вигляді застави, особистого зобов`язання та особистої поруки, з огляду на м`якість, а також встановлені в судовому засіданні ризики, який продовжують існувати, не забезпечать належне виконання підозрюваним обов`язків.

З огляду на фактичні обставини даного кримінального провадження, встановлені в ході розгляду даного клопотання відомості, в тому числі, які стосуються наявності обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення підозрюваним ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України, а також наявного в рамках даного кримінального провадження ризику, забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного, можливо шляхом продовження відносно такої особи запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, а відтак підстав для застосування відносно останнього більш м`якого запобіжного заходу слідчим суддею встановлено не було.

На підставі вищевикладеного, враховуючи те, що ризики не зникли та продовжують існувати, а в рамках кримінального провадження необхідно провести ряд процесуальних дій, слідчий суддя приходить до переконання, що клопотання сторони обвинувачення про продовження підозрюваному ОСОБА_5 строку дії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.177, 178, 181, 194, 199, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора відділу Одеської обласної прокуратури ОСОБА_3 про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в рамках кримінального провадження №12018160480004914 від 27.12.2018 року задовольнити.

Продовжити строк запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту відносно ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зобов`язавши його цілодобово не залишати місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 , строком до 09.04.2021 року, в межах строків досудового розслідування.

Продовжити покладені на підозрюваного ОСОБА_5 строком до 09.04.2021 року, наступні обов`язки:

-прибувати до слідчого, прокурора, суду за кожною вимогою;

-повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

-здати на зберігання до органу досудового розслідування свій паспорт для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України;

- носити електронний засіб контролю.

Апеляційна скарга, на ухвалу слідчого судді може бути подана протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

Подання апеляційної скарги зупиняє набрання ухвалою законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94833901
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в рамках кримінального провадження №12018160480004914 від 27.12.2018 року відносно: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Одеса, громадянина України, з неповною вищою освітою, неодруженого, офіційно не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, підозрюваного у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307 КК України

Судовий реєстр по справі —947/23493/19

Ухвала від 14.07.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 11.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 05.02.2021

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні