Ухвала
від 09.02.2021 по справі 615/175/21
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/175/21

Провадження № 1-кс/615/49/21

УХВАЛА

09 лютого 2021 року м. Валки

Слідчий суддя Валківського районного суду Харківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ поліції №1 Богодухівського районного відділу поліції ГУ НП в Харківській області винесене в рамках кримінального провадження №12020220240000351 від 21.10.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

08.02.2021 року до Валківського районного суду Харківської області надійшло клопотання старшого слідчого СВ поліції №1 Богодухівського районного відділу поліції ГУ НП в Харківській області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів.

В клопотанні зазначено, що під час досудового розслідування встановлено, що 21.10.2020 року до Валківського ВП ГУ НП в Харківській області надійшла заява, за фактом того, що згідно припису перевірки ІНФОРМАЦІЯ_1 (№8/5950 від 06.04.2018) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яке має спеціальний дозвіл на користування надрами № 5950 від 06.04.2014 року виявлено ряд порушень у сфері надрокористування, а саме робочий проект з видобутку будівельного піску не погоджений ІНФОРМАЦІЯ_1 , не виконується План розвитку гірничих робіт на поточний рік, має місце невідповідності в проектній потужності кар`єру, зазначений в Програмі робіт, не внесені зміни до спеціального дозволу на користування надрами №5950 від 06.06.2014 року на території піщаного кар`єру розташованого в с. Шарівка, Валківського району, Харківської області. Допитаний в якості свідка ОСОБА_5 повідомив, що інспекція намагалася здійснити позаплановий захід державного нагляду (контролю) у сфері дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на підставі погодження з ІНФОРМАЦІЯ_3 від 12.06.2019 № 5/4.1-11/6354-19, яке було надано в рамках розгляду звернення громадянина ОСОБА_6 від 17.04.2019 року в термін з 12 серпня по 23 серпня 2019 року, проте керівниками підприємства представників Інспекції було не допущено до вказаної перевірки. За даним фактом було складено акт про недопущення на об`єкт для здійснення державного нагляду та контролю дотримання вимог природоохоронного законодавства №537/11-02/08-06 від 13.08.2019 року. У зв`язку з не проведенням зазначених перевірок не можна сказати, чи дотримується підприємством заходи щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства і не можливо стверджувати, що товариство не завдало шкоду, яка унеможливлює подальше природне відтворення земельних ділянок протягом тривалого часу, на яких відбувається видобуток корисних копалин, а також, чи не відбулося погіршення екологічної обстановки та втрати родючості структури ґрунту, у зв`язку з її порушенням внаслідок видобутку.

Слідчий прохає надати право на тимчасовий доступ до документів, а саме:

- спеціального дозволу на користування надрами з підтверджуючими документами дотримання умов дозволу;

- акту про надання гірничого відводу;

- робочих проектів розробки родовища корисних копалин (у тому числі технічні, екологічні експертизи, документи щодо погодження проектів розробки корисних копалин відповідно до ст. 51 Кодексу України про надра);

- планів розвитку гірничих робіт за останні три роки включаючи в себе текстову та графічну частини погоджених у встановленому законодавством порядку;

- матеріали дорозвідок та перезатвердження запасів корисних копалин;

- книг обліку руху корисної копалини;

- книг обліку повноти вилучення та втрат запасів при розробці;

- книг обліку експлуатаційних втрат корисних копалин родовища;

книг обліку втрат гіри видобутку корисних копалин;

- книг обліку списаних запасів корисних копалин;

- книг підрахунку об`ємів гірничої маси;

- книг підрахунку об`ємів корисних копалин на складах;

- форм статистичної звітності 5-ГР за період 3 роки;

- угоди про умови користування ділянкою надр;

- програми робіт при розробці та добуванні надр за весь період часу роботи підприємства;

- дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря; звіт з інвентаризації джерел викиду забруднюючих речовин;

- правовстановлюючих документів на право користування або власності земельних ділянок, проектів відводу землі (технічна документація);

- висновків оцінки впливу на довкілля;

- дозволу на спеціальне водокористування;

- журнал ведення обліку водоспоживання;

- звіти 2-ТП (Водгосп) за останні три роки;

- договори на утилізацію рідких нечистот;

- акти виконаних робіт за три роки;

- паспортизація та інвентаризація відходів, які утворюються під час здійснення господарської діяльності;

- журналу первинного обліку відходів по формі 1-ВТ;

- держстатзвітність 1-відходи за останні три роки;

- реєстрові карти об`єктів утворення відходів;

- декларація про відходи, договори на утилізацію всіх відходів (твердих побутових, зола, відпрацьовані мастила та масла, фільтри, шини, АКБ (батареї), освітлення та інше);

- протоколи проведення контролю токсичності та димності транспортних засобів, що перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_1 .

Прокурор та слідчий в судовому засіданні клопотання підтримали та прохали його задовольнити.

Частина 3 ст. 163 КПК України визначає, якщо сторона кримінального провадження, яка звернулася з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

У зв`язку з тим, що існує загроза знищення або спотворення вказаних документів, клопотання про тимчасовий доступ до документів розглядається без виклику представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Слідчий суддя, вислухавши слідчого та прокурора, дослідивши матеріали клопотання, прийшов до висновку, що воно підлягає задоволенню частково.

Згідно витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань, інформація щодо кримінального провадження №12020220240000351 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 190 КК України була внесена 21.10.2020 року.

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стала заява від Громадської спілки « ІНФОРМАЦІЯ_4 » про те, що виявлено порушення чинного законодавства України у сфері екології та природних ресурсів, пов`язане з незаконним видобутком корисних копалин (піску) на території с. Шарівка Валківського району Харківської області.

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприемців та громадських формувань Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », код юридичної особи НОМЕР_2 , місцезнаходження: АДРЕСА_1 ., надає послуги у сфері діяльність у сфері інжирінгу та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах, добування піску, гравію, глин та каоліну.

Згідно протоколу допиту свідка ОСОБА_5 від 18.01.2021 року, останній повідомив, що він працює на посаді державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Харківської області в ІНФОРМАЦІЯ_5 . Так, з приводу перевірок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » свідок пояснив, що інспекція намагалася здійснити позаплановий захід державного нагляду (контролю) у сфері дотримання вимог природоохоронного законодавства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на підставі погодження з ІНФОРМАЦІЯ_3 від 12.06.2019 № 5/4.1-11/6354-19, яке було надано в рамках розгляду звернення громадянина ОСОБА_6 від 17.04.2019 року в термін з 12 серпня по 23 серпня 2019 року, проте керівниками підприємства представників Інспекції не було допущено до вказаної перевірки. За даним фактом було складено акт про недопущення на об`єкт для здійснення державного нагляду та контролю дотримання вимог природоохоронного законодавства № 537/11-02/08-06 від 13.08.2019 року. Також, на підставі погодження ІНФОРМАЦІЯ_6 №2.2/1550ПГ від 06.11.2020 року, яке було надано в рамках розгляду звернення громадянина ОСОБА_7 в термін з 03 грудня по 16 грудня 2020 року, проте провести позаплановий захід перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства не надалося можливим, у зв`язку з відсутністю на весь період перевірки будь-якої уповноваженої особи чи законного представника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». У зв`язку з непроведенням зазначених перевірок не можна сказати, чи дотримується підприємством заходи щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства і не можливо стверджувати, що товариство не завдало шкоду, яка унеможливлює подальше природне відтворення земельних ділянок протягом тривалого часу, на яких відбувається видобуток корисних копалин, а також, чи не відбулося погіршення екологічної обстановки та втрати родючості структури ґрунту, у зв`язку з її порушенням внаслідок видобутку.

Допитана в якості свідка ОСОБА_8 надала аналогічні показання.

Зі змісту акту №537/11-02/08-06 від 13.08.2019 року випливає, що представниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » працівники ІНФОРМАЦІЯ_7 не були допущені для здійснення державного нагляду (контролю).

Акт №1065/12-02/08 від 16.12.2020 року містить відомості про те, що перевірка державним інспекетором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не відбулась через відсутність уповноваженої особи об`єкта перевірки.

В обгрунтування кваліфікації кримінального правопорушення, слідчим надано лист №873119-73/24-2021 від 08.02.2021 року, з якого вбачається, що досудовим розслідуванням встановлено, що в с. Шарівка, Богодухівського (колишня назва Валківського) району Харківської області ведеться видобування піску, вказані земельні ділянки, на яких здійснюється видобування піску належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Разом з тим, на даний час досудовим розслідуванням не встановлено, хто саме та на підставі яких документів здійснює видобування піску на земельних ділянках, що належать Товариству з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Відповідно до отриманої оперативної інформації видобування піску можуть здійснювати особи, які не мають відношення до ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Таким чином, можна вважати, що невстановлені особи, шляхом обману, а саме використовуючи назву ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », якому належать земельні ділянки, можуть видобувати пісок, тим самим спричиняючи збитки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ». Крім того, на думку слідчого, у разі, якщо видобування піску здійснюється поза межами відведених земельних ділянок, без правовстановлюючих документів на таку діяльність, - в такому разі збитки завдаються державі. На підставі вищевикладеного, з метою встановлення обставин, що мають значення у кримінальному провадженні виникла необхідність у отриманні дозвільних документів, які вказані в клопотанні про тимчасовий доступ.

Відповідно до ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Частиною 1статті 159 КПК Українипередбачено, що тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Отримання слідчим копій зазначених в клопотанні документів у період часу, що дозволяє виготовити ці копії в необхідному обсязі, є адекватним та співмірним заходом спрямованим на досягнення завдань кримінального провадження.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речи або документи, самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Згідно ч. 4 ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Оскільки в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що документи, що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », мають суттєве значення для встановлення обставин вчинення вказаного кримінального правопорушення, та перевірки чи спростування факту здійснення порушень у сфері видобування надр ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на території піщаного кар`єру, що розташований в с. Шарівка, колишнього Валківського району, Харківської області або заволодіння майном, слідчий суддя, вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до копій даних документів.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 132, 159-164 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання - задовольнити частково.

Надати слідчим СВ відділення поліції №1 Богодухівського РВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 право на тимчасовий доступ до копій документів, що стосуються видобутку піску на території колишнього Валківського району Харківської області, а саме:

- спеціального дозволу на користування надрами з підтверджуючими документами дотримання умов дозволу;

- акту про надання гірничого відводу;

- робочих проектів розробки родовища корисних копалин (у тому числі технічні, екологічні експертизи, документи щодо погодження проектів розробки корисних копалин відповідно до ст. 51 Кодексу України про надра);

- планів розвитку гірничих робіт за останні три роки включаючи в себе текстову та графічну частини погоджених у встановленому законодавством порядку;

- матеріали дорозвідок та перезатвердження запасів корисних копалин;

- книг обліку руху корисної копалини;

- книг обліку повноти вилучення та втрат запасів при розробці;

- книг обліку експлуатаційних втрат корисних копалин родовища;

книг обліку втрат гіри видобутку корисних копалин;

- книг обліку списаних запасів корисних копалин;

- книг підрахунку об`ємів гірничої маси;

- книг підрахунку об`ємів корисних копалин на складах;

- форм статистичної звітності 5-ГР за період 3 роки;

- угоди про умови користування ділянкою надр;

- програми робіт при розробці та добуванні надр за весь період часу роботи підприємства;

- дозволи на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря; звіт з інвентаризації джерел викиду забруднюючих речовин;

- правовстановлюючих документів на право користування або власності земельних ділянок, проектів відводу землі (технічна документація);

- висновків оцінки впливу на довкілля;

- дозволу на спеціальне водокористування;

- журнал ведення обліку водоспоживання;

- звіти 2-ТП (Водгосп) за останні три роки;

- договори на утилізацію рідких нечистот;

- акти виконаних робіт за три роки;

- паспортизація та інвентаризація відходів, які утворюються під час здійснення господарської діяльності;

- журналу первинного обліку відходів по формі 1-ВТ;

- держстатзвітність 1-відходи за останні три роки;

- реєстрові карти об`єктів утворення відходів;

- декларація про відходи, договори на утилізацію всіх відходів (твердих побутових, зола, відпрацьовані мастила та масла, фільтри, шини, АКБ (батареї), освітлення та інше);

- протоколи проведення контролю токсичності та димності транспортних засобів, що перебувають у володінні Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 », за адресою: АДРЕСА_1 .

Зобов`язати службових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_2 » надати доступ до зазначених документів з можливістю виготовлення їх копій та у період часу, що враховує їх значну кількість.

Строк дії ухвали становить два місяці, з дня її постановлення, тобто до 09 квітня 2021 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення09.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94843133
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —615/175/21

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

Ухвала від 09.02.2021

Кримінальне

Валківський районний суд Харківської області

Товстолужський О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні