Рішення
від 01.12.2020 по справі 761/18873/20
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18873/20

Провадження № 2/761/6421/2020

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

01 грудня 2020 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Фролової І.В.,

секретаря судового засідання - Мехеди А.В.,

за участі:

представника позивача - Матюшенкова Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Києві у порядку загального позовного провадження в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП , третя особа: Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості про встановлення факту припинення трудових відносин,-

В С Т А Н О В И В:

У червні 2020 року ОСОБА_1 звернулася до суду з вищевказаним позовом, в якому просила суд: встановити факт припинення трудових відносин ОСОБА_1 з Товариством з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП з 26 листопада 2019 року у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвитку за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 01 жовтня 2014 року була прийнята на роботу в Товариство з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП на посаду фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвитку. В період з вересня 2016 року по 25 листопада 2019 року позивачка перебувала у декретній відпустці (по досягненню дитиною 3- річного віку). Після досягнення дитиною 3-х річного віку позивачка вирішила звільнитися.Зв`язку із засновником ТОВ СМС АГРЕГАТОР ГРУП позивач не має, що є перешкодою у вільному звільненні позивача ОСОБА_1 з посади фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвитку за власним бажанням. В подальшому позивачка написала заяву про звільнення, яку надіслала за юридичною адресою ТОВ СМС АГРЕГАТОР ГРУП , однак, зазначений лист не був отриманий отримувачем та повернувся за зворотною адресою. В Грудній 2019 року інспектором Центру зайнятості позивачці було повідомлено про неможливість взяти її на облік як безробіттю, оскільки остання працевлаштована в Товаристві з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП . Вважає зазначену бездіяльність відповідача щодо не звільнення позивача з посади фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвиткутовариства за власним бажанням, порушенням її трудових прав на звільнення та вільне обрання місця роботи на власний розсуд.

Ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 30 червня 2020 року було відкрито провадження у справі.

Позивач в судове засідання не з`явився, про дату місце та час судового розгляду був повідомлений належним чином.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про дату місце та час судового розгляду була повідомлена належним чином.

Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч. 1 ст. 223 ЦПК України).

Суд, керуючись вимогами ст. ст. 223, 280 ЦПК України, вважає за можливе розглянути справу за відсутності учасників справи на підставі наявних в справі доказів, ухваливши заочне рішення, оскільки: останні належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти заочного вирішення справи; підстави для відкладення розгляду справи відсутні.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті встановив.

Наказом №12-н від 01.10.2014 р. ОСОБА_2 було призначено на посаду фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвиткув ТОВ СМС АГРЕГАТОР ГРУП .

05 березня 2020 року ОСОБА_2 написала заяву про її звільнення з посади фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвиткув ТОВ СМС АГРЕГАТОР ГРУП за власним бажанням на підставі ч. 1 ст. 38 КЗпП України, яку надіслала за юридичною адресою ТОВ СМС АГРЕГАТОР ГРУП , однак, зазначений лист не був отриманий відповідачем та повернувся за зворотною адресою, яку позивач отримала 11 березня 2020 року, що підтверджується копією зазначеного конверту з описом вкладу та квитанцію про відправку.

Так, відповідно до статті 43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Використання примусової праці забороняється.

Відповідно до ч. 1 ст. 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Згідно ст. 36 КЗпП України однією з підстав для припинення трудового договору є розірвання трудового договору за ініціативою працівника.

Відповідно до статті 38 КЗпП України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні.

Згідно з Порядком реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, затвердженого Міністерством праці та соціальної політики України від 08.06.2001 року N 260, Державний центр зайнятості є органом, на який покладено функції реєстрації (зняття з реєстрації) трудових договорів, які укладаються із фізичними особами-роботодавцями та найманими працівниками, а також підтвердження записів, внесених фізичними особами-роботодавцями до трудових книжок працівників. Зняття з реєстрації у центрі зайнятості трудового договору можливо за умови звернення до нього обох сторін трудових відносин. У разі виникнення трудового спору між сторонами трудових відносин фізичною особою-роботодавцем та найманим працівником, а також у разі відсутності однієї із сторін у центрі зайнятості, підставою для зняття трудового договору з реєстрації є рішення суду, яке набрало законної сили, про припинення дії трудового договору.

Виходячи з вищенаведеного, суд вважає, що на теперішній час трудові відносини між сторонами фактично не існують, процедура розірвання трудового договору відповідно до законодавства України про працю не виконана, однак у зв`язку з втратою зв`язку з відповідачем, провести дії щодо припинення трудових відносин у позивача не виявилося можливості.

Конституційний суд України у рішеннях від 07.07.2004 р. №14-рп/2004 від 16.10.2007 р. №8-рп/2007, та від 29.01.2008 р. №2-рп/2008 зазначив, що визначене ст. 43 Конституції України право на працю Конституційний суд України розглядає як природу потребу людини своїми фізичними і розумовими здібностями забезпечувати своє життя. Це право передбачає як можливість самостійно займатися трудовою діяльністю, так і можливість працювати за трудовим договором чи контрактом. Свобода праці передбачає можливість особи займатися чи не займатися працею, а якщо займатися то вільно її обирати. За своєю природою право на працю є невідчужуваним і по суті означає забезпечення саме рівних можливостей кожному для його реалізації.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін відповідно до вимог ст.12 ЦПК України.

Згідно ч.1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи, що трудові відносини між позивачем та відповідачем ТОВ СМС АГРЕГАТОР ГРУП фактично були припинені 26 листопада 2019 р., відповідач на вимоги оформити розірвання трудових відносин не реагує, позивач позбавлений можливості звільнитися у встановленому законодавством порядку за ст.38 КЗпПУ, не має можливості розірвати між ним та відповідачем трудові відносини за власною ініціативою, що порушує його конституційні права, а тому суд дійшов висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими і такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись Конституцією України, ст.ст. 3, 38 КЗпП України, ст.ст. 12, 81, 82, 141, 258, 263-265, 274-279, 354, 355 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП , третя особа: Білоцерківський міськрайонний центр зайнятості про встановлення факту припинення трудових відносин - задовольнити у повному обсязі.

Встановити факт припинення трудових відносин ОСОБА_1 з Товариством з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП з 26 листопада 2019 року у зв`язку зі звільненням ОСОБА_1 з посади фахівця з якості надання СМС-послуг відділу розвитку за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпП України.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 840,80 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Шевченківський районний суд міста Києва протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Реквізити сторін:

ОСОБА_1 , місце проживання - АДРЕСА_1 , іпн НОМЕР_1 ,

Товариство з обмеженою відповідальністю СМС АГРЕГАТОР ГРУП , місце знаходження - м. Київ, вул. Олени Теліги, буд. 41, код ЄДРПОУ 38293252.

Білоцерківський міськрайонний Центр зайнятості, місце знаходження - Київська обл., м. Біла Церква, вул. Ярослава Мудрого, буд. 36, код ЄДРПОУ 22199887.

Повний текст рішення складений 14 грудня 2020 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення01.12.2020
Оприлюднено15.02.2021
Номер документу94845570
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту припинення трудових відносин

Судовий реєстр по справі —761/18873/20

Рішення від 01.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Рішення від 01.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Рішення від 01.12.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 27.11.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

Ухвала від 30.06.2020

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні