Ухвала
від 12.02.2021 по справі 484/2699/19
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/484/99/21

Справа № 484/2699/19

Кримінальне провадження № 42018151300000057

УХВАЛА

Іменем України

12 лютого 2021 року м. Первомайськ

Слідчий суддя Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області ОСОБА_1 , без участі старшого слідчого ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області капітана поліції ОСОБА_2 , погодженого прокурором Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018151300000057 від 16.08.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області ОСОБА_2 звернувся до слідчого судді Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області із клопотанням про продовження строку досудового розслідування по кримінальному провадженню №42018151300000057 від 16.08.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, до дванадцяти місяців, мотивуючи наступним.

Слідчим відділом Первомайського ВП ГУ НП в Миколаївській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №42018151300000057, внесеному до ЄРДР від 16.08.2018року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, за фактом зловживання посадовими особами Братської селищної ради своїм службовим становищем при укладенні та виконанні договору №117 про капітальний ремонт моста через річку Мертвовод в смт. Братське Братського району Миколаївської області.

Досудовим розслідуванням по даному кримінальному провадженню встановлено, що на сайті публічних закупівель ProZorro https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2017-09-20-001587-b Братською селищною радою 20.09.2017 року було розміщено оголошення про проведення переговорної процедури по закупівлі послуг з виконання будівельних робіт на об`єкті: «Капітальний ремонт моста через річку Мертвовод в смт. Братське Братського району Миколаївської області». Дослідженням інформації та документів розміщених на зазначеному інтеренет-ресурсі встановлено, що закупівля здійснювалась за одним предметом закупівлі, загальною очікуваною вартістю 3362100,00 грн. В зв`язку з тим, що замовником було двічі відмінено тендер через відсутність достатньої кількості учасників, участь в процедурі прийняв лише один учасник ТОВ «Ван-Буд» (ЄДРПОУ 33896328). За результатами розгляду цінової пропозицій учасника ТОВ «Ван-Буд» вартістю 3362100,00 грн. його було визнано переможцем та 02.10.2017 з ним було укладено договір №117 про капітальний ремонт моста через річку Мертвовод в смт. Братське, Братського району, Миколаївської області. Станом на 01.08.2018 року замовником було проведено 100%-ву оплату від суми договору згідно довідок про вартість виконаних робіт та актів приймання виконаних будівельних робіт, що становила 3362100,00 грн (в т.ч. ПДВ 672420 грн).

В ході проведення заходів спрямованих на запобігання втратам Державного бюджету, розкраданню та нецільовому використанню бюджетних коштів, протидію незаконному розподілу цих коштів, усуненню причин їх відтоку до тіньового сектора економіки у сфері житлово-комунального господарства, освіти та будівництва було отримано інформацію про те, що службові особи Братської селищної ради під час виконання договору про капітальний ремонт моста через річку Мертвовод в смт. Братське Братського району Миколаївської області шляхом зловживання своїм службовим становищем та за попередньою змовою з представниками підрядної організації ТОВ «Ван-Буд» вчинили розтрату бюджетних грошових коштів шляхом завищення вартості вказаних робіт та внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних будівельних робіт в частині витрат на роботу машин та механізмів (автокрана) та витрат на облаштування асфальтобетонного покриття.

07.02.2020 року слідчим суддею Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області було продовжено строк досудового розслідування до 16.02.2021 року.

Під час розслідування кримінального правопорушення проведені наступні слідчі дії, зокрема: проведено 02.08.2018 року огляд місця події, в ході якого було виміряно геометричні розміри основних та допоміжних конструкцій мосту, проведено фотозйомку об`єкту та досліджено характеристики будівельних матеріалів, які використовувались під час капітального ремонту. Матеріали огляду разом з документацією виконаних робіт по даному об`єкту передані спеціалісту для вивчення та підготовки попередньої довідки про невідповідність фактичних обсягів робіт до відомостей, внесених до актів виконаних робіт. У відповідь на письмовий запит від ТОВ «Ван-Буд» було отримано інформацію копії документів по виконанню робіт по об`єкту в повному обсязі. Однак для визначення відповідності обсягів та вартості виконаних робіт на даному об`єкті до обсягів та вартості, вказаних в Актах приймання виконаних робіт необхідні відповідні спеціальні знання та навички в галузі будівництва. Згідно ухвали слідчого судді Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 07.06.2019 року було призначено у кримінальному провадженні будівельно-технічну експертизу, яка разом із матеріалами кримінального провадження була надіслана 05.07.2019 року до Миколаївського НДЕКЦ. 30.09.2019 року до Первомайського ВП направлено клопотання експерта про надання додаткових матеріалів для дослідження, а саме проектно-кошторисну документацію по об`єкту дослідження. 30.10.2019 року відповідно до клопотання експерта, до Миколаївського НДЕКЦ направлено пакет, із проектно-кошторисною документацією. Однак провести експертизу на підставі неналежно оформлених документів не представилося за можливе. В порядку ст. 93 КПК України надіслані запити до Братської селищної ради з метою отримання завірених належним чином копій документів по виконанню робіт по об`єкту в повному обсязі. 06.04.2020 року призначено судову будівельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставлено питання відповідності фактичних обсягів та вартості виконаних робіт на об`єкті тим обсягам, які вказані в акті приймання виконаних робіт. 22.09.2020 року до СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області надійшло клопотання експерта №64 з приводу надання додаткової документації для проведення судово-будівельної експертизи, а також щодо надання безперешкодного доступу до об`єкта дослідження. 22.10.2020 року до Миколаївського НДЕКЦ було направлено додаткові матеріали, які були вказані у клопотанні експерта.

На даний час проведення судово-будівельної експертизи триває, найближчим часом запланований виїзд експерта для дослідження об`єкта.

В ході проведення досудового розслідування встановити особу, яка скоїла вказаний злочин, не вдалося можливим.

Строк досудового розслідування у кримінальному провадженні внесеного до ЄРДР за №42018151300000057 закінчується 16.02.2021 року.

Обставинами, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення строку є необхідність виконати наступне: отримати висновок судової будівельно-технічної експертизи з метою встановлення або спростування факту завищення вартості виконаних робіт на вказаному об`єкті; у разі отримання висновку експерта з завищенням вартості виконаних робіт, встановити безпосередніх виконавців робіт та допитати їх з приводу обстваин встановлених під час проведення судової будівельно-технічної експертизи, а також провести інші слідчі дії з метою встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення.

Проведення вищевказаних слідчих та процесуальних дій має вирішальне значення для подальшого судового розгляду кримінального провадження, без виконання яких неможливо прийняти остаточне рішення у кримінальному провадженні. Разом з цим, виконати вищевикладене в термін до завершення 12-ти місячного строку не представляється можливим, тому потрібен додатковий термін для проведення досудового розслідування, у зв`язку з чим старший слідчий ОСОБА_2 просить продовжити строк досудового розслідування до 2-х років, тобто ще на дванадцять місяців.

В судове засідання старший слідчий ОСОБА_2 та прокурор Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 не з`явилися, про слухання справи повідомлені належним чином, до суду надали заяви про розгляд клопотання у їх відсутність, клопотання підтримали та просили його задовольнити.

Явка слідчого та прокурора до суду для розгляду даного клопотання не визнавалась обов`язковою, а тому слідчий суддя вважає за можливе провести розгляд даного клопотання у відсутність особи яка його подала.

Згідно норми ч. 1 ст.107КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши матеріали клопотання, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч.1 ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч.1 ст. 294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим відділом Первомайського ВП ГУ НП в Миколаївській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №42018151300000057, внесеному до ЄРДР від 16.08.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Ухвалою слідчого судді Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 07.02.2020 року було продовжено строк досудового розслідування до 16.02.2021 року.

Також встановлено, що в ході досудового розслідування проведено слідчі та процесуальні дії, що підтверджується матеріалами даного кримінального провадження.

Для завершення досудового розслідування необхідно виконати певний обсяг процесуальних та слідчих дій. При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує необхідність у проведенні зазначених слідчих та процесуальних дій, які мають доказове значення у кримінальному провадженні, а також здійснити перевірку та оцінку наявних у кримінальному провадженні доказів.

З огляду на викладене, строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити ще на дванадцять місяців.

Керуючись ст.ст. 28, 219, 294, 295-1, 372 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Первомайського ВП ГУНП в Миколаївській області капітана поліції ОСОБА_2 , погодженого прокурором Первомайської місцевої прокуратури Миколаївської області ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42018151300000057 від 16.08.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України, - задовольнити.

Продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні №42018151300000057 від 16.08.2018 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 364 КК України на дванадцять місяців, тобто до 16.02.2022 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

СудПервомайський міськрайонний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94851609
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов'язаної з наданням публічних послуг Зловживання владою або службовим становищем

Судовий реєстр по справі —484/2699/19

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Постанова від 07.02.2020

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Постанова від 07.06.2019

Кримінальне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні