Ухвала
від 12.02.2021 по справі 582/37/21
НЕДРИГАЙЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кп/582/18/21

Справа № 582/37/21

Копія

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2021 року Недригайлівський районний суд Сумської області у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченої ОСОБА_4 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в смт Недригайлів кримінальне провадження №12021205510000003 від 20 січня 2021 року по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка м. Хуст Закарпатської області, зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , українка, громадянка України, не одружена, раніше не судима,

за ч. 1 ст. 190 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Органом досудового розслідування встановлено, що 10.03.2020 ОСОБА_4 звернулася до Управління соціального захисту населення Недригайлівської районної державної адміністрації Сумської області (смт Недригайлів, вул. Сумська, 5) з метою отримання соціальної допомоги на сина ОСОБА_5 , як одинокій матері.

Цього ж дня, ОСОБА_4 заповнила заяву «Про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсації, субсидій та пільг», бланк якої затверджений Наказом Міністерства соціальної політики України № 441 від 21.04.2015, в якій, зокрема поставила підпис про ознайомлення з правилами призначення соціальної допомоги, а саме про зобов`язання повідомити органи праці та соціального захисту населення в разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання останньою соціальної допомоги.

Враховуючи, що спільне проживання та ведення господарства з біологічним батьком дитини є обставиною, яка унеможливлює отримання такою особою соціальної допомоги одиноким матерям, відповідно до ст. 18-1 Розділу V-A Закону України "Про державну допомогу сім`ям з дітьми" жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям не має, ОСОБА_4 була зобов`язана повідомити про початок спільного проживання та ведення господарства з біологічним батьком дитини, Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської РДА.

ОСОБА_4 маючи умисел на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, шляхом обману, діючи умисно, усвідомлюючи, що з нею проживає ОСОБА_6 , від якого вона народила сина ОСОБА_5 , про вищевказані зміни Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської РДА не повідомила. Крім того, 22.09.2020 у невстановлений досудовим розслідуванням час ОСОБА_4 повторно звернулася до Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської РДА з метою продовження отримання соціальної допомоги на сина ОСОБА_5 , як одинокій матері. Заповнила заяву «Про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсації, субсидій та пільг», бланк якої затверджений Наказом Міністерства соціальної політики України № 441 від 21.04.2015, та декларацію про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, яка затверджена Наказом Міністерства праці та соціальної політики України № 204 від 22.07.2003. При цьому, ОСОБА_4 маючи корисливий умисел на заволодіння бюджетними коштами державної соціальної допомоги на дітей одиноким матерям, шляхом обману, діючи умисно, усвідомлюючи, що з нею проживає ОСОБА_6 , від якого вона народила сина ОСОБА_5 , при подачі вищевказаних документів внесла неправдиві відомості у заяву та декларацію.

ОСОБА_4 будучи заздалегідь ознайомленою з правами та обов`язками одинокої матері та відповідальністю за подання недостовірних відомостей про доходи та майновий стан сім`ї, достовірно знаючи про необхідність інформування органи праці та соціального захисту населення про зміни в складі сім`ї (вступ до шлюбу, проживання з особою від якої має дітей), діючи з прямим умислом на отримання коштів, як допомогу одинокій матері, усвідомлюючи суспільно - небезпечні наслідки і бажаючи їх настання, переслідуючи мету незаконного збагачення, маючи умисел на протиправне заволодіння коштами з Державного бюджету України, діючи шляхом обману, надала недостовірні відомості до Управління соціального захисту населення Недригайлівської РДА та приховала відомості про те, що вона протягом останніх семи місяців мешкає разом з батьком своєї дитини ОСОБА_6 , з яким не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але веде спільне господарство, разом проживає і виховує дитину.

Внаслідок чого, відповідно до заяви «Про призначення усіх видів соціальної допомоги, компенсацій, субсидій та пільг» та на підставі декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги, рішенням Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської РДА, ОСОБА_4 була призначена державна соціальна допомога одинокій матері з липня 2020 по січень 2021 року та яка була виплачена їй з Державного бюджету України, у сумі 6 756,78 грн., спричинивши тим самим державі збитки.

Протиправно заволодівши державними бюджетними коштами, ОСОБА_4 розпорядилася ними на власний розсуд.

Тобто, ОСОБА_4 обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України заволодінні чужим майном шляхом обману (шахрайство).

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям відповідно до ст. 45 КК України, і просить закрити кримінальне провадження, обґрунтовуючи клопотання тим, що вона раніше не судима, вчинила кримінальний проступок вперше, повністю визнала себе винною, щиро покаялась у вчиненому, надавала допомогу органам досудового розслідування у з`ясуванні всіх обставин справи та активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, збитки відшкодувала повністю. Також зазначила, що на її утриманні перебуває малолітня дитина. Враховуючи викладене, просила звільнити її від кримінальної відповідальності та закрити кримінальне провадження.

Прокурор ОСОБА_3 у підготовчому судовому засіданні не заперечував проти звільнення обвинуваченої ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям та щодо закриття кримінального провадження, зазначивши, що наявні підстави для звільнення її від кримінальної відповідальності у зв`язку з дійовим каяттям та для закриття кримінального провадження.

Представник потерпілого Управління праці та соціального захисту населення Недригайлівської РДА, ОСОБА_7 , у підготовче судове засідання не прибув, просить справу розглянути без його участі, претензій матеріального та морального характеру до обвинуваченої не має, збитки відшкодовано повністю, на призначенні покарання не наполягає, про що надав суду відповідну заяву.

Відповідно до ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок або необережний нетяжкий злочин, крім корупційних кримінальних правопорушень, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8, 10 частини першої або частиною другою статті 284 цього Кодексу.

Заслухавши думку прокурора, обвинуваченої, та дослідивши заяву представника потерпілого, дослідивши надані прокурором матеріали кримінального провадження, суд, встановивши, що ОСОБА_4 вперше вчинила кримінальий проступок, після вчиненого щиро покаялась у вчиненому кримінальному правопорушенні, активно сприяла його розкриттю, збитки, завдані кримінальним правопорушенням, відшкодовані повністю, дійшов висновку, що зазначені обставини свідчать про дійове каяття обвинуваченої, а тому за таких обставин, з урахуванням клопотання обвинуваченої ОСОБА_4 необхідно звільнити її від кримінальної відповідальності у відповідності до вимог ст. 45 КК України, а кримінальне провадження щодо неї закрити.

Речові докази та процесуальні витрати відсутні.

Цивільний позов не заявлявся.

Запобіжний захід стосовно ОСОБА_4 не обирався.

Керуючись ст. 45 КК України, п. 1 ч.2 ст. 284, ч. 4 ст. 286, п. 2 ч. 3 ст. 314, ст.ст. 370-372 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 190 КК України на підставі ст. 45 КК України у зв`язку з дійовим каяттям, кримінальне провадження стосовно ОСОБА_4 за ч. 1 ст. 190 КК України, закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду через Недригайлівський районний суд Сумської області протягом семи днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги на ухвалу, якщо її не скасовано, ухвала набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя:підпис З оригіналом згідно

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2021
Оприлюднено27.01.2023
Номер документу94852177
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —582/37/21

Ухвала від 12.02.2021

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Петен Я. Л.

Ухвала від 27.01.2021

Кримінальне

Недригайлівський районний суд Сумської області

Петен Я. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні