Постанова
від 10.02.2021 по справі 160/5065/20
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

10 лютого 2021 року м. Дніпросправа № 160/5065/20

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Малиш Н.І. (доповідач),

суддів: Баранник Н.П., Щербака А.А.,

за участю секретаря судового засідання Яковенко О.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання Третього апеляційного адміністративного суду в м. Дніпрі апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22 вересня 2020 року (суддя 1-ї інстанції Голобутовський Р.З.) у справі №160/5065/20 за позовом Публічного акціонерного товариства "АрселорМіттал Кривий Ріг" до Офісу великих платників податків ДПС про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,-

ВСТАНОВИВ:

08.05.2020 року Публічне акціонерне товариство «АрселорМіттал Кривий Ріг» звернулось до суду з позовом до Офісу великих платників податків Державної податкової служби про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень від 10.02.2020 року: - №0000725013 за формою «В1» , яким зменшено від`ємне значення з податку на додану вартість у сумі 9724830,00 грн. та застосовано штрафні (фінансові) санкції у розмірі 4862415,00 грн.; - №0000735013 за формою «ПС» , яким застосовано штрафну (фінансову) санкцію у розмірі 1020,00 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що посилання контролюючого органу на наявність податкової інформації в інформаційно-аналітичних базах відносно контрагентів позивача по ланцюгах постачання, як критерію оцінки реальності господарських операцій, є безпідставним, з огляду на невідповідність критерію юридичної значимості, оскільки не ґрунтується на безпосередньому аналізі первинних документів, а отже, не є належним доказом. Невиконання обов`язку щодо належного підписання первинного документа, складеного однією особою і переданого іншій особі (зокрема видаткової накладної) може позбавляти цю накладну статусу первинного документа або в разі обізнаності контрагента з відсутністю повноважень щодо складання такого документа, або в разі фактичної відсутності господарської операції. Про необґрунтованість податкової вигоди можуть свідчити виключно підтверджені доказами доводи податкового органу. Сертифікат відповідності та паспорти якості не є документами первинного бухгалтерського обліку. Відтак, такі документи не створюють наслідків в бухгалтерському та податковому обліку платника податків, а отже, не можуть і підтвердити факт здійснення господарських операцій. Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій за незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, позивач зазначає, що перелічені документи не є бухгалтерськими первинними документами взагалі та є внутрішньообліковими, оскільки не містять відомості про господарську операцію та не підтверджують її здійснення, що свідчить про безпідставність складення відповідного акту про ненадання документів. Позивач зауважує, що твердження податкового органу про відсутність у контрагентів позивача необхідної для ведення господарської діяльності кількості працівників, технічних, транспортних, інших виробничих ресурсів, відсутність за юридичною адресою на момент перевірки не свідчить про безтоварність угод поставки з позивачем. У межах перевірки позивача відповідачем не досліджено можливість залучення постачальниками позивача матеріально-технічних, майнових, трудових та виробничих ресурсів шляхом укладення цивільно-правових угод або іншій не забороненій законом формі у період поставок ТМЦ. Неможливість проведення перевірки, звірки контрагентів платника податків засвідчує виключно неможливість їх проведення, та не є належним доказом який доводить або спростовує реальність вчинення господарських операцій.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22 вересня 2020 року позов задоволено.

Відповідач не погодившись з рішенням суду першої інстанції подав апеляційну скаргу в якій просить скасувати рішення з підстав неправильного застосування норм матеріального права, порушення норм процесуального права, ухвалити нове судове рішення про відмову у задоволенні позову.

Апеляційна скарга обґрунтована тим, що під час розгляду справи не враховані всі доводи та подані докази сторонами, а саме не спростування доводів податкового органу, про те, що під час проведення документальної перевірки застосовано первинні документи, які надані ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у ході проведення перевірки та наявну в податкових органах податкову інформацію, за результатом аналізу яких підтверджено нереальність здійснення господарських операцій із врахуванням реального часу здійснення операцій, місцезнаходження майна, наявності трудових ресурсів, виробничо-складських приміщень та іншого майна, які економічно необхідні для здійснення діяльності. За таких умов, відповідні суми не можуть включатися до складу податкового кредиту з податку на додану вартість навіть за наявності формально складених, але недостовірних документів та/або сплати грошових коштів. Крім того, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у ході перевірки не надано зведені бухгалтерські документи, тендерну документацію, документальне оформлення повноважень осіб на здійснення господарської операції, які безпосередньо здійснювали передачу та одержання товарів, робіт та послуг, довіреності на осіб, що підписували угоди, документи щодо походження товарів (сертифікати якості продукції), картки складського обліку, документи на підтвердження транспортування, узгоджені графіки поставок, фото, відео фіксація процесу виконання робіт, послуг, тощо.

Позивачем подано відзив на апеляційну скаргу в якому просить відмовити у її задоволенні з тих підстав, що така не містить доводів на спростовання висновків рішення суду першої інстанції. Також зазначено, що відповідачем не доведено а ні в акті перевірки, а ні під час розгляду справи порушення позивачем податкової дисципліни.

Сторони повідомлені про день та час розгляду справи.

Представник відповідача в судовому засіданні суду апеляційної інстанції підтримав доводи апеляційної скарги. Надав пояснення відповідно доводам скарги. Суду також зазначив, що ненадання документів на вимогу податкового органу не було вирішальним для прийняття рішення про зменшення суми від`ємного значення з ПДВ, були оцінені у тому числі і інші подані документи, , проте з підстав ненадання витребуваних перевіряючими документів, прийнято рішення про застосування штрафних санкцій. Норми ПК України не містять застережень щодо витребування контролюючим органом лише первинної документації, а також при вирішення питання щодо застосування штрафних санкцій не має значення наявність узгодженого рішення контролюючого органу прийнятого з цих же підстав.

Представник позивача щодо задоволення апеляційної скарги заперечив, надав пояснення відповідно доводам відзиву. Додатково надав пояснення та вказав, що дійсно контролюючим органо під час перевірки були витребувані документи, деякі з них не є первинними. Позивачем надано з цього питання пояснення, а також у скарзі під час адміністративного оскарження рішень товариство повідомило про це.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, обговоривши доводи апеляційної скарги та відзиву на неї, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що в період з 23.12.2019 року по 15.01.2020 року Офісом великих платників податків Державної податкової служби було проведено документальну позапланову виїзну перевірки ПрАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з питання формування від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. грн. по декларації з податку на додану вартість за жовтень 2019 року (вх.№9276929779 від 20.11.2019 року, за результатами якої складено акт від 17.01.2020 року №9/28-10-50-13/24432974.

Перевіркою встановлено наступні порушення:

- п.201.1, п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України, чим порушено встановлений законом порядок ведення податкового обліку.

- п.198.1, п.198.3, п.198.6 ст.198 Податкового кодексу України, в результаті чого завищено податковий кредит за період з 01.10.2019 року по 31.10.2019 року на загальну суму ПДВ 9724830 грн.;

- п.200.1, п.200.4 ст.200 Податкового кодексу України, в результаті чого завищено суму заявленого бюджетного відшкодування з ПДВ за період з 01.10.2019 року по 31.10.2019 року у розмірі 9724830 грн.

На підставі висновків акту від 17.01.2020 року №9/28-10-50-13/24432974 Офісом великих платників податків Державної податкової служби прийняті податкові повідомлення-рішення:

- №0000725013 за формою «В1» , яким зменшено від`ємне значення з податку на додану вартість у сумі 9724830,00 грн. та застосовано штрафні (фінансові) санкції у розмірі 4862415,00 грн..

- №0000735013 за формою «ПС» , яким застосовано штрафну (фінансову) санкцію у розмірі 1020,00 грн.

За результатами адміністративного оскарження, скаргу позивача залишено без задоволення, оскаржені рішення податкового органу - без змін.

Позивач не погодившись з рішеннями відповідача звернувся до суду із зазначеним позовом.

Суд першої інстанції задовольняючи позов виходив з підтвердження належним чином оформленими первинними документами та реального здійснення господарських операцій, документального підтвердження формування позивачем кредиту з податку на додану вартість по операціям з контрагентами.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції про задоволення позову, з огляду на наступне.

Як свідчать встановлені обставини справи, податковим органо було проведено документальну позапланову виїзну перевірки ПрАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» з питання формування від`ємного значення податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. грн. по декларації з податку на додану вартість за жовтень 2019 року (вх.№9276929779 від 20.11.2019 року , за результатами якої складено акт від 17.01.2020 року №9/28-10-50-13/24432974 .

Перевіркою встановлено наступні порушення:

- п.201.1, п.201.10 ст.201 Податкового кодексу України, чим порушено встановлений законом порядок ведення податкового обліку.

- п.198.1, п.198.3, п.198.6 ст.198 Податкового кодексу України, в результаті чого завищено податковий кредит за період з 01.10.2019 року по 31.10.2019 року на загальну суму ПДВ 9724830 грн.;

- п.200.1, п.200.4 ст.200 Податкового кодексу України, в результаті чого завищено суму заявленого бюджетного відшкодування з ПДВ за період з 01.10.2019 року по 31.10.2019 року у розмірі 9724830 грн.

Підставою для висновку податкового органу про завищення суми податкового кредиту з ПДВ та завищення суми від`ємного значення заявленого до бюджетного відшкодування ґрунтуються на тому, що позивачем прийнято до обліку первинні документи (оформлених без реального здійснення господарської операції) та формування на їх підставі бухгалтерського обліку дані яких в подальшому включено до фінансової звітності, а також вчинення нереальних господарських операцій, та ненаданні всіх документів для підтвердження здійснення таких.

На підставі висновків акту від 17.01.2020 року №9/28-10-50-13/24432974 Офісом великих платників податків Державної податкової служби прийнято податкове повідомлення-рішення:

- №0000725013 за формою «В1» , яким зменшено від`ємне значення з податку на додану вартість у сумі 9724830,00 грн. та застосовано штрафні (фінансові) санкції у розмірі 4862415,00 грн.

Також відповідачем складено акт про ненадання до перевірки витребуваних первинних та інших документів (Акт від 15.01.2020р. №1/28-10-50-13). (а.с. 162-168 Т1).

На підставі вказаного акту прийнято податкове повідомлення-рішення:

- №0000735013 за формою «ПС» , яким застосовано штрафну (фінансову) санкцію у розмірі 1020,00 грн.

Таким чином, спірним в цій справі є правомірність формування позивачем податкового кредиту за результатами господарських взаємовідносин з наступними контрагентами: ТОВ «ХАРКІВСЬКИЙ ТЕПЛОВОЗОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» (код ЄДРПОУ 32760126), ПП «ОРІОН» (код ЄДРПОУ 13448452), ТОВ «ЕНЕРГОЕКСПОРТ» (код ЄДРПОУ 31761690), ТОВ «ПРОМХІМТЕХ ЛТД» (код ЄДРПОУ 32387748), ТОВ «СК МАГНАТ» (код ЄДРПОУ 37065126), ТОВ «ДОРВОДГАЗБУД» (код ЄДРПОУ 35460521), ТОВ «АЕРЛАЙН» (код ЄДРПОУ 36465159), ТОВ «ЕНЕРГОАТІС» (код ЄДРПОУ 37664813), ТОВ «ПРОМБУДКОЛІЯ» (код ЄДРПОУ 31932840), ТОВ «ПОЧИН» (код ЄДРПОУ 32097986), ПП «КВАНТ-ЕЛЕКТРО» (код ЄДРПОУ 36607738), ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (код ЄДРПОУ 38550990), ПП «ПРОМДЕТАЛЬ» (код ЄДРПОУ 25021138), ПП «САОЛ» (код ЄДРПОУ 34063202), ТОВ «ІНДУСТРІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ УКРАЇНИ» (код ЄДРПОУ 36983198), ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» (код ЄДРПОУ 32974551), ТОВ «ІНВАРІАНТ» (код ЄДРПОУ 31550946), ТОВ «ЕНЕРГОПІВДЕНЬМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ 37301419), ПП «КОРТЕЖ» (код ЄДРПОУ 30643058), ТОВ «ІСМА ГРУП КР» (код ЄДРПОУ 42455164), ТОВ «ГРАНИТ КР» (код ЄДРПОУ 37215409), ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» (код ЄДРПОУ 30948912), ТОВ «НВП ДНІПРОПРОМСІНТЕЗ» (код ЄДРПОУ 38659250), , що в подальшому вплинуло до формування від`ємного значення з податку на додану вартість.

Судом встановлено, що між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ХАРКІВСЬКИЙ ТЕПЛОВОЗОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» (Підрядник) було укладено договір №1107 від 23.05.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати ремонтні та/або відновлювальні роботи обладнання відповідно до специфікацій, а замовник прийняти та оплатити виконані роботи відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок на оплату №203 від 16.10.2019р. на загальну суму 162192,00 грн., акт приймання робіт (надання послуг) №20 від 16.10.2019 року на загальну суму 162192,00 грн., акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації, акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації, акт на оприбуткування матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей, отриманих при розібранні (демонтажу) основних засобів під час проведення ремонту та їх використання.

Судом також досліджено довідку про результати зустрічної звірки ТОВ «Харківський тепловозоремонтний завод» щодо документального підтвердження господарських правовідносин із ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та повноти відображення в обліку за жовтень 2019 року, проведеної ГУ ДПС у Харківській області, у відповідності до висновків якої зазначені господарські операції підтверджено документально.

Відповідно до вказаної довідки встановлено наступне.

Між Позивачем (Замовник) та ПП «ОРІОН» (Виконавець) було укладено договір №1765 від 22.08.2019р., відповідно до якого виконавець зобов`язується надати послуги по виконанню поїзної та маневрової роботи на під`їзних коліях замовника на умовах цього договору та додатків до нього, а замовник прийняти та оплатити надані послуги.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензії, дозвіл, акт про надання послуг №1-10 від 11.10.2019р. на загальну суму 608087,14 грн., акт приймання виконаних робіт; актом про надання послуг №2-10 від 21.10.2019р. на загальну суму 608812,15 грн., акт приймання виконаних робіт; акт про надання послуг №3-9 від 01.10.2019р. на загальну суму 608214,63 грн., акт приймання виконаних робіт; перелік особистих перепусток, звіт по виданих перепустках, платіжні доручення №2081 від 12.09.2019р, №2098 від 30.09.2019р., №2114 від 15.10.2019р., №2140 від 30.10.2019р., №2168 від 14.11.2019р., №2189 від 27.11.2019р. про сплату єдиного соціального внеску; письмові пояснення з ПП «ОРІОН» щодо періоду надання послуг; залучення субпідрядників ТОВ «ПРОКСІТЕХНОТОРГ» , ТОВ «ФОКС ЮНІОН» , ТОВ «КЕРІНГ СИСТЕМ» для надання послуг по виконанню поїзної та маневрової роботи на під`їзних коліях замовника, які мають відповідні сформовані бригади.

Між Позивачем (Покупець) та ТОВ «ЕНЕРГОЕКСПОРТ» (Постачальник) було укладено договір поставки №2316 від 13.11.2018р., відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити товар, а покупець прийняти та оплатити його відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору та переходу права власності на товар до суду надано: прибуткові ордера №5019690105 від 04.10.2019р. на загальну суму без ПДВ 5750,00 грн., видаткову накладну №79 від 04.10.2019р. на загальну суму 6900,00 грн.

Перевезення придбаного у постачальника товару здійснювалось за допомогою транспортного засобу постачальника, що підтверджується товарно-транспортною накладною №04/1019-1 від 04.10.2019р., №04/1019-2 від 04.10.2019р., №2509/19-1 від 25.09.2019р.

Оплату за поставлений товар здійснено на підставі рахунку №80 від 04.10.2019р. на загальну суму 6900,00 грн., №81 від 04.10.2019р. на загальну суму 53780,05 грн., №78 від 25.09.2019р. на загальну суму 336000,00 грн.

Окрім цього, придбання товару підтверджується наступними документами: паспортами виробів; прибутковим ордером №5019690068 від 04.10.2019р. на загальну суму без ПДВ 44775,04 грн., видатковою накладною №80 від 04.10.2019р. на загальну суму 53730,05 грн., керівництвом з експлуатації; прибутковим ордером №5019643728 від 25.09.2019р. на загальну суму без ПДВ 280000,00 грн., видатковою накладною №77 від 25.09.2019р. на загальну суму 336000,00 грн., переліком перепусток працівників та автомобільного транспорту; поясненнями ТОВ «ЕНЕРГОЕКСПОРТ» щодо реальності здійснення господарських операцій, підтверджені письмовими доказами.

Між Позивачем (Покупець) та ТОВ «ПРОМХІМТЕХ ЛТД» (Постачальник) було укладено договори №1584 від 18.07.2018р., №1434 від 20.06.2018р., відповідно до яких постачальник зобов`язується поставити товар відповідно до специфікацій, а покупець прийняти та оплатити його відповідно до умов договорів.

На підтвердження реальності виконання умов зазначених договорів та переходу права власності на товар до суду надано: прибуткові ордери №5019723250 від 10.10.2019р. на суму без ПДВ 3816,00 грн., №5019723249 від 10.10.2019р. на суму без ПДВ 44400,00 грн., №5019715769 від 09.10.2019р. на суму без ПДВ 132800,00 грн. №5019637970 від 26.09.2019р. на суму без ПДВ 510,00 грн., №5019637972 від 26.09.2019р. на суму без ПДВ 25200,00 грн., №5019637958 від 26.09.2019р. на суму без ПДВ 9268,00 грн.; видаткові накладні №67 від 10.10.2019р. на загальну суму 4579,20 грн., №68 від 10.10.2019р. на загальну суму 53280,00 грн., №66 від 09.10.2019р. на загальну суму 159360,00 грн., №65 від 26.09.2019р. на загальну суму 612,00 грн., №63 від 26.09.2019р. на загальну суму 30240,00 грн., №64 від 26.09.2019р. на загальну суму 11121,60 грн.; рахунки на оплату №67 від 10.10.2019р. на загальну суму 4579,20 грн., №68 від 10.10.2019р. на загальну суму 53280,00 грн., №66 від 09.10.2019р. на загальну суму 159360,00 грн., №65 від 26.09.2019р. на загальну суму 612,00 грн., №63 від 26.09.2019р. на загальну суму 30240,00 грн., №64 від 26.09.2019р. на загальну суму 11121,60 грн.; сертифікатами якості.

Перевезення придбаного у постачальника товару здійснювалось за допомогою транспортного засобу постачальника, що підтверджується відмітками на зворотному боці видаткової накладної про в`їзд та виїзд транспортного засобу, переліком перепусток працівників та автомобільного транспорту постачальника.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «СК МАГНАТ» (Виконавець) було укладено договір №985 від 26.04.2019р., відповідно до якого замовник доручає, а виконавець зобов`язується виконувати власним технологічним транспортом зі своїми водіями роботи з вивозу шлаку і лому вогнетривких виробів і доставки вогнетривких матеріалів в цеху Блюмінг.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «СК МАГНАТ» (Підрядник) було укладено договір №866 від 18.04.2018р., відповідно до якого замовник доручає, а підрядник зобов`язується на умовах даного договору виконати роботу з очищення пульпопроводів від насосів цеху ШГ РЗФ ПАТ «АРСЕЛОРМІТАЛ КРИВИЙ РІГ» .

На підтвердження реальності виконання умов зазначених договорів до суду надано: ліцензії зі строком дії з 25.09.2018 року; рахунки на оплату №141 від 18.10.2019 року на загальну суму 432000,00 грн., №133 від 10.10.2019 року на загальну суму 255902,05 грн., №134 від 10.10.2019 року на загальну суму 106361,64 грн.; акти виконаних робіт №1/866-09 за вересень 2019 року на загальну суму 432000,00 грн., №2/985 від 10.10.2019 року на загальну суму 255902,05 грн., №3/985 від 10.10.2019 року на загальну суму 106361,64 грн.; акти звіряння №6 від 10.10.2019р., №7 від 10.10.2019р., №10/1 від 10.10.2019р., №7/1 від 10.10.2019р., №9 від 10.10.2019р., №8/1 від 10.10.2019р.; схемою обсягів робіт, ваговими накладними щодо кількості перевезених вантажів.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ДОРВОДГАЗБУД» (Виконавець) було укладено договір №2058 від 26.07.2017р., відповідно до якого виконавець зобов`язується виконати роботи з поточного ремонту на умовах цих договорів, відповідно до специфікацій, а замовник прийняти та оплатити виконану роботу.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: акт приймання-передачі виконаних підрядних робіт №19-ТЗ-УЖДТ-02-10 за жовтень 2019р. на загальну суму 1319718,59 грн., рахунок №20 від 26.09.2019р. на суму 1319718,59 грн., довідку про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року, акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ДОРВОДГАЗБУД» №19-ТЗ-УЖДТ-02-10 від 25.10.2019 року, акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ДОРВОДГАЗБУД» №19-ТЗ-УЖДТ-02-10 від 25.10.2019 року, акт на оприбуткування матеріалів, конструкцій, деталей, отриманих при демонтажу та їх використання підрядної організації ТОВ «ДОРВОДГАЗБУД» №19-ТЗ-УЖДТ-02-10 від 25.10.2019 року; переліками перепусток працівників та автомобільного транспорту.

Між Позивачем (Покупець) та ТОВ «АЕРЛАЙН» (Постачальник) було укладено договір поставки №154 від 22.01.2018р., відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити товар, а покупець прийняти та оплатити його відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору та переходу права власності на товар до суду надано: прибуткові ордери №5019785075 від 21.10.2019р. на загальну суму без ПДВ 29512,50 грн., №5019715793 від 07.10.2019р. на загальну суму без ПДВ 70652,00 грн.; видаткові накладні №1774 від 10.10.2019р. на загальну суму 35055,00 грн., №1741 від 04.10.2019р. на загальну суму 84782,40 грн.; гарантійні листи, паспорт якості; пояснення ТОВ «АЕРЛАЙН» щодо наявності матеріально-технічної бази та можливості виконувати договірні зобов`язання; довідку про результати проведення зустрічної звірки від 30.03.2020р. щодо відсутності розбіжностей з відомостями отриманими від ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та відображення результатів господарських взаємовідносин у податковому обліку.

Перевезення придбаного у постачальника товару здійснювалось за допомогою транспортного засобу постачальника відповідно до умов поставки СPT на склад покупця.

Між Позивачем (Покупець) та ТОВ «ЕНЕРГОАТІС» (Постачальник) було укладено договір поставки №2378 від 21.11.2018р., відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити товар, а покупець прийняти та оплатити його відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору та переходу права власності на товар до суду надано: прибуткові ордери №5019710564 від 08.10.2019р. на загальну суму без ПДВ 36960,00 грн., №5019710562 від 08.10.2019р. на загальну суму без ПДВ 153000,00 грн.; видаткові накладні №21 від 08.10.2019р. на загальну суму з ПДВ 44352,00 грн., №22 від 08.10.2019р. на загальну суму з ПДВ 183600,00 грн.; рахунки №22 від 08.10.2019р. на загальну суму 44352,00 грн.; №23 від 08.10.2019р. на загальну суму 183600,00 грн.; сертифікатами якості; переліком виданих перепусток на працівників та автотранспорт.

Перевезення придбаного у постачальника товару здійснювалось за допомогою транспортного засобу постачальника, що підтверджується товарно-транспортною накладною №Р21 від 08.10.2019р.

Між Позивачем (Покупець) та ТОВ «ПРОМБУДКОЛІЯ» (Постачальник) було укладено договір поставки №844 від 08.04.2019р., відповідно до якого постачальник зобов`язується поставити товар, а покупець прийняти та оплатити його відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору та переходу права власності на товар до суду надано: видаткову накладну №698 від 14.08.2019р. на загальну суму з ПДВ 242192,16 грн., коригуючий рахунок №11 від 22.05.2019р. на суму (6727,56) грн., видаткову накладну №699 від 14.08.2019р. на загальну суму з ПДВ 242192,16 грн., коригуючий рахунок №12 від 22.05.2019р. на суму (7400,32) грн.; рахунки №678 від 14.08.2019р. на загальну суму 242192,16 грн., рахунку №679 від 14.08.2019р. на загальну суму 242192,16 грн.; сертифікати якості.

Перевезення придбаного у постачальника товару здійснювалось за допомогою транспортного засобу постачальника, що підтверджується товарно-транспортними накладними №405 від 14.08.2019р., №406 від 14.08.2019р. та переліком виданих перепусток на працівників та автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ПРОМБУДКОЛІЯ» (Підрядник) було укладено наступні договори підряду:

- договір підряду №972 від 07.05.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту перехідної галереї №2, МЦ в 2019 році, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору;

- договір підряду №1718 від 22.08.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту закритого складу вугілля 2-ї черги ВПЦ КХП в 2019 році, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору;

- договір підряду №1123 від 15.05.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі НС-8, ЦВП в 2019 році, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору;

- договір підряду №1537 від 15.07.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі НС-9, ЦВП в 2019 році, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору;

- договір підряду №1748 від 22.08.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі ЦВС-1, АЦ-1 в 2019 році, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору;

- договір підряду №1658 від 06.08.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі ГРП ТЕЦ-3, ПГЦ в 2019 році, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначених договорів до суду надано:

- ліцензії зі строком дії з 20.02.2019 року (https://dabi.gov.ua/license/list.),

- рахунки-фактури №СФ-005/10 від 31.10.2019р. на загальну суму 92466,73 грн., №СФ-006/10 від 31.10.2019р. на загальну суму 239895,13 грн., №СФ-002/10 від 31.10.2019р. на загальну суму 42948,82 грн., №СФ-003/10 від 31.10.2019р. на загальну суму 519745,07 грн., №СФ-001/10 від 31.10.2019р. на загальну суму 173669,56 грн., №СФ-004/10 від 31.10.2019р. на загальну суму 159415,20 грн.,

- довідки про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року,

- акти приймання виконаних підрядних робіт №907-4 за жовтень 2019 року на загальну суму 92466,73 грн., №1975-1 за жовтень 2019 року на загальну суму 239895,13 грн., №1762-3 за жовтень 2019 року на загальну суму 42948,82 грн., №1864-2 за жовтень 2019 року на загальну суму 519745,07 грн., №1857-1 за жовтень 2019 року на загальну суму 159415,20 грн., №1832-1 за жовтень 2019 року на загальну суму 173669,56 грн.,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ПОЧИН» №907-4 за жовтень 2019 року, №1864-2 за жовтень 2019 року, №1857-1 за жовтень 2019 року, №1832-1 за жовтень 2019 року;

- акти на передачу матеріалів, конструкцій, деталей отриманих при виготовленні металоконструкцій основних засобів під час ремонтів №907-4, №1864-2,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ПОЧИН» за жовтень 2019 року, №1975-1 за жовтень 2019 року, №1762-3 за жовтень 2019 року, №1864-2 за жовтень 2019 року; №1857-1 за жовтень 2019 року,

- акти на оприбуткування матеріалів, конструкцій, деталей отриманих при виготовленні металоконструкцій основних засобів під час ремонтів та їх використання №907-4, №1832-1,

- акт комісійного обстеження,

- накладні на переміщення та використання матеріалів підрядника під час виконання робіт з відбитком штампу КПП позивача про їх ввезення на територію ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» .

Між Позивачем (Замовник) та ПП «КВАНТ-ЕЛЕКТРО» (Підрядник) було укладено договір підряду №902 від 26.04.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту галереї 12: заміна мережі пожежної сигналізації, заміна мереж освітлення, Цех: АЦЗ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензії зі строком дії з 12.07.2017 року, рахунок №12 від 29.10.2019р. на загальну суму 124064,96 грн., довідку про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання виконаних підрядних робіт №1616-09-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 124064,96 грн., акт №1616-09-10 на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «КВАНТ-ЕЛЕКТРО» за жовтень 2019 року, акт №1616-09-10 на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, деталей підрядній організації ТОВ «КВАНТ-ЕЛЕКТРО» за жовтень 2019 року.

Також між Позивачем (Замовник) та ПП «КВАНТ-ЕЛЕКТРО» (Підрядник) було укладено договір підряду №1500 від 15.07.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту пульпопроводів ПНС-1,3 ШХ РОФ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №13 від 29.10.2019 року на загальну суму 4909987,08 грн., довідку про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання-виконаних робіт №1616-12-10 за жовтень 2019 на загальну суму 4909987,37 грн., акт про витрату давальницьких матеріалів №1616-12-10 жовтень 2019 року на суму 9078589,58 грн.; акт про демонтаж пульпроводів на суму 1105890,53 грн.; приймально-здавальні акти №1 від 29.10.2019р., №2 від 29.10.2019р., №3 від 29.10.2019р., №4 від 29.10.2019р.; перелік перепусток виданих на працівників та автотранспорт; вимоги №796 від 23.07.2019р., №974 від 15.08.2019р., №935 від 08.08.2019р., №973 від 15.08.2019р., №1082 від 10.09.2019р., № 1038 від 30.08.2019р.; накладні на переміщення матеріалів підрядника №571 від 01.10.2019р., № 537 від 08.10.2019р., №541 від 21.10.2019р. з відмітками про ввезення на територію позивача; платіжні доручення про сплату податків та зборів з нарахованої заробітної плати; протокол засідання комісії щодо перевірки знань з питань охорони праці №5 від 26.02.2019р.; докази, що свідчать про наявність матеріально-технічної бази та можливості виконувати договірні зобов`язання.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (Підрядник) було укладено договір підряду №642 від 29.03.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі підстанції 2ИО ЦСП ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- ліцензію зі строком дії з 22.02.2016 по 22.02.2021 року (https://dabi.gov.ua/license/list.),

- рахунки №47 від 25.10.2019р. на загальну суму 26578,70 грн., №48 від 25.10.2019р. на загальну суму 52498,99 грн., №56 від 29.10.2019р. на загальну суму 119906,34 грн.,

- довідки про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року,

- акти приймання виконаних підрядних робіт №36-10-642 за жовтень 2019 року на загальну суму 26578,70 грн., №43-10-642 за жовтень 2019 року на загальну суму 52498,99 грн., №35-10-642 за жовтень 2019 року на загальну суму 119906,34 грн.,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №36-10-642 за жовтень 2019 року, №43-10-642 за жовтень 2019 року; №35-10-642 за жовтень 2019 року,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №36-10-642, №35-10-642.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (Підрядник) укладено договір підряду №1027 від 14.05.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту галереї №11 в АЦ МП ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №54 від 29.10.2019 року на загальну суму 309566,58 грн., довідку про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання-виконаних робіт №38-10-1027 за жовтень 2019 на загальну суму 309566,58 грн., акт №38-10-1027 на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» на суму 396,19 грн., акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №38-10-1027.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (Підрядник) було укладено договір підряду №1897 від 19.09.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту галереї №3, 3а в КЦ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №55 від 29.10.2019 року на загальну суму 342676,06 грн., довідку про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання-виконаних робіт №41-10-1897 за жовтень 2019 на загальну суму 342676,06 грн., акт №41-10-1897 на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» на суму 60744,35 грн., акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №41-10-1897.

Також, між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (Підрядник) було укладено договір підряду №1527 від 09.07.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі АПК ЦВП ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- рахунки №52 від 29.10.2019 року на загальну суму 113871,90 грн., №53 від 29.10.2019 року на загальну суму 30429,12 грн.,

- довідки про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року,

- акти приймання-виконаних робіт №39-10-1527 за жовтень 2019 на загальну суму 113871,90 грн., №44-10-1527 за жовтень 2019 на загальну суму 30429,12 грн.,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №39-10-1527 на суму 49004,90 грн., №44-10-1527 на суму 6267,70 грн.,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №39-10-1527, №44-10-1527.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (Підрядник) було укладено договір підряду №1636 від 29.07.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі ПНС-3 ШХ РЗФ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №46 від 25.10.2019 року на загальну суму 130390,03 грн., довідку про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання-виконаних робіт №32-10-1636 за жовтень 2019 на загальну суму 130390,03 грн., акт №32-10-1636 на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» на суму 17586,72 грн., акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» №32-10-1636.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ВС СТРОЙМАСТЕР» (Підрядник) було укладено договір підряду №328 від 21.02.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту будівлі ОПС-3/1 ЦПС ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №45 від 09.10.2019 року на загальну суму 686539,44 грн., довідку про вартість виконаних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання-виконаних робіт №33-10-328 за жовтень 2019 на загальну суму 686539,44 грн., перелік виданих перепусток працівникам та на автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ПП «ПРОМДЕТАЛЬ» (Підрядник) було укладено договір на капітальну закупівлю №1825 від 29.08.2019р. з додатками, відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи на об`єкті ГД Цех ШГ РЗФ Хвостосховище «Центральне» до позначки +125,0 м 1-а черга будівництва до позначки +95,0 м, а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензію №17-Л від 12.05.2016р. зі строком дії з 12.05.2016 по 12.05.2021 року, рахунок на оплату №12 від 12.09.2019р. на загальну суму 24828258,54 грн., акт приймання виконаних будівельно-монтажних робіт №1/09-19 від 17.05.2019р. на загальну суму 24828258,54 грн.; пояснення ПП «ПРОМДЕТАЛЬ» , докази, що свідчать про залучення у якості субпідрядника ТОВ «Будівельна компанія «ТЕХНОБУДРЕСУРС» відповідно до договору субпідряду №3/1 з додатками та можливості виконати договірні зобов`язання.

Між Позивачем (Замовник) та ПП «САОЛ» (Підрядник) було укладено договір на капітальну закупівлю №1870 від 10.09.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати проектні роботи з улаштування «аварійної душової кабіни» ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензію №15-Л зі строком дії з 18.04.2016 по 18.04.2021 року, рахунок №СФ-19 від 10.10.2019р. на загальну суму 180000,00 грн., акт приймання виконаних робіт №1 від 16.10.2019 року на загальну суму 180000,00 грн., накладну №05-12-1/20/19 від 20.09.2019р. на передачу технічної документації по проекту 05-12 (том 1).

Між Позивачем (Замовник) та ПП «САОЛ» (Підрядник) було укладено договір підряду №542 від 11.03.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту покрівлі будівлі маслозмазки, інв.№10001403 «ДФ№1 ГД ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- рахунки №СФ-21 від 18.10.2019 року на загальну суму 250767,36 грн., №СФ-20 від 16.10.2019 року на загальну суму 170527,07 грн., №СФ-18 від 07.10.2019 року на загальну суму 882178,40 грн., №СФ-23 від 30.10.2019 року на загальну суму 62327,04 грн., №СФ-22 від 30.10.2019 року на загальну суму 537158,29 грн.;

- акти приймання виконаних підрядних робіт №415-03-10 за жовтень 2019 на загальну суму 250767,36 грн., №415-02-10 за жовтень 2019 на загальну суму 170527,07 грн., №415-01-10 за жовтень 2019 на загальну суму 882178,40 грн., №415-05-10 за жовтень 2019 на загальну суму 62327,04 грн., №415-04-10 за жовтень 2019 на загальну суму 537158,29 грн.;

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ПП «САОЛ» №415-02-10 на суму 42614,41 грн., №415-03-10 на суму 43383,72 грн., №415-01-10 на суму 182293,28 грн., №415-05-10 на суму 17755,36 грн., №415-04-10 на суму 100434,09 грн.,

- реєстрами робіт за жовтень 2019р.;

- накладними на переміщення матеріалів підрядника з відбитком штампу про їх ввезення на територію позивача;

- накладними на придбання матеріалів підрядником;

- докази залучення у якості субпідрядника ТОВ «Будівельна компанія ЛОТУС» , докази залучення трудових ресурсів субпідрядником на підставі укладених договорів цивільно-правового характеру;

- переліком виданих перепусток працівникам та на автотранспорт; проходження професійно-технічної підготовки (охорона праці).

Досліджуючи первинну документацію по взаємовідносинам позивача з ТОВ «ІНДУСТРІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ УКРАЇНИ» (код ЕДРПОУ 36983198), встановлено наступне.

Між Позивачем (Замовник) та ПП «САОЛ» (Підрядник) було укладено договір підряду №1993 від 03.10.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту ДСПА-6 Мартеновського цеху, Газопровід, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензію №68-Л зі строком дії з 14.11.2018 року, рахунок №1477 від 29.10.2019р. на загальну суму 2108957,28 грн., довідку про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання виконаних підрядних робіт №533-02-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 2108957,28 грн., акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ІНДУСТРІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ УКРАЇНИ» за жовтень 2019 року, акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ІНДУСТРІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ УКРАЇНИ» №533-02-10.

Також між Позивачем (Замовник) та ПП «САОЛ» (Підрядник) було укладено договір підряду №703 від 29.03.2018р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту конвертера №1 КЦ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №1476 від 29.10.2019 року на загальну суму 73145,17 грн., розбивку до акту №533-01-10 за жовтень 2019 року, акт приймання-виконаних робіт №533-01-10 за жовтень 2019 на загальну суму 73145,17 грн., акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ІНДУСТРІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ УКРАЇНИ» №533-01-10, акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ІНДУСТРІАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ УКРАЇНИ» №533-01-10; перелік виданих перепусток на працівників та автотранспорт; докази, що свідчать про наявність матеріально-технічної бази, трудових ресурсів та можливості виконувати договірні зобов`язання.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» (Підрядник) було укладено договір підряду №1688 від 14.08.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту збірка V=80м3 2 ступені, 2 черги, цех сероочищення КХП ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- ліцензію зі строком дії з 19.10.2016 по 19.10.2021 року,

- рахунки на оплату №36 від 25.10.2019р. на загальну суму 123697,44 грн., №37 від 25.10.2019р. на загальну суму 42219,13 грн.,

- акти приймання виконаних підрядних робіт №326-01-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 123697,44 грн., №326-02-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 42219,13 грн.,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» №326-01-10, №326-02-10,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» №326-01-10 за жовтень 2019 року, №326-02-10 за жовтень 2019 року.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» (Підрядник) було укладено договір підряду №496 від 06.03.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту дверей коксових печей коксових батарей №2. Коксовий цех ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- рахунки на оплату №39 від 25.10.2019р. на загальну суму 151968,91 грн., №40 від 25.10.2019р. на загальну суму 97591,90 грн., №41 від 25.10.2019р. на загальну суму 146893,68 грн.;

- акти приймання виконаних підрядних робіт №326-04-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 151968,91 грн., №326-05-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 97591,90 грн., №326-06-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 146893,68 грн.;

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» №326-04-10, №326-05-10, №326-06-10;

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» №326-04-10 за жовтень 2019 року, №326-05-10 за жовтень 2019 року, №326-06-10 за жовтень 2019 року.

Також, між Позивачем (Замовник) та ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» (Підрядник) було укладено договір підряду №1938 від 25.09.2019р. з додатками, відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту збірка V=50м3 2 ступені, 2 черги, цех сероочищення КХП ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок на оплату №38 від 25.10.2019р. на загальну суму 292908,23 грн., акт приймання виконаних підрядних робіт №326-03-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 292908,23 грн., акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» №326-03-10, акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «СТРОЙТЕХНОЛОГІЯ» №326-03-10 за жовтень 2019 року, перелік виданих перепусток на працівників та автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ІНВАРІАНТ» (Підрядник) було укладено договір підряду №2050 від 31.07.2017р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з реконструкції баштової градирні №16Б. Енергетичний департамент. Теплоелектроцентраль №2 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- ліцензію №27-Л зі строком дії з 20.07.2015 по 20.07.2020 року,

- рахунки №00177 від 19.09.2019р. на загальну суму 384000,00 грн., №00178 від 19.09.2019р. на загальну суму 74923,20 грн., №00175 від 19.09.2019р. на загальну суму 363000,00 грн., №00176 від 19.09.2019р. на загальну суму 410644,50 грн., №00179 від 20.09.2019р. на загальну суму 440729,88 грн.,

- акти приймання виконаних пусконалогоджувальних робіт №6/09 від 23.09.2019 року на загальну суму 384000,00 грн.,

- акти приймання виконаних будівельних робіт №7/09 від 23.09.2019 року на загальну суму 74923,20 грн., актом приймання виконаних будівельних робіт №3/09 від 20.09.2019 року на загальну суму 363000,00 грн., №4/09 від 20.09.2019 року на загальну суму 410644,50 грн., №5/09 від 20.09.2019 року на загальну суму 440729,88 грн.;

- реєстр №03-09 від 19.09.2019р. про отримання протягом серпня 2019 року ТОВ «ІНВАРІАНТ» від ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , яке витрачено на об`єкт будівництва «Енергетичний департамент. Теплоцентраль №2. Реконструкція баштової градирні №16Б» на загальну суму 2638482,07 грн.,

- накладні на переміщення матеріалів, які використовувалися підрядником під час виконання робіт з відбитком штампу КПП про їх ввезення;

- видаткові накладні щодо придбання матеріалів підрядником; довідкою про наявність на балансі автомобільної техніки та обладнання;

- договір про надання послуг будівельної техніки №1/01-2017 від 03.01.2017р.;

- протоколи комісії щодо перевірки знань з питань охорони праці;

- перелік перепусток виданих працівникам та на автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ІНВАРІАНТ» (Підрядник) було укладено договір підряду №1538 від 12.07.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту силового трансформатору Т-1 ТДНС-16000 кВА на підстанції «Глубинна» ШУ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензію №59-Л зі строком дії з 09.10.2018 року, рахунок №42 від 22.10.2019р. на загальну суму 677118,06 грн., довідку про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання виконаних підрядних робіт №3771-44-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 677118,06 грн., акт №3771-44-10 на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ЕНЕРГОПІВДЕНЬМОНТАЖ» на суму 173869,82 грн., акт №3771-44-10 на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організації ТОВ «ЕНЕРГОПІВДЕНЬМОНТАЖ» , пояснення ТОВ «ЕНЕРГОПІВДЕНЬМОНТАЖ» з додатками, накладні на переміщення матеріалів підрядника з відбитком штампу КПП про їх ввезення на територію позивача, що підтверджуються заявками про ввезення ТМЦ; перелік перепусток виданих працівникам та на автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ПП «КОРТЕЖ» (Підрядник) було укладено договір підряду №528 від 11.03.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту м`якої покрівлі будівель цеху мережі підстанцій ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- ліцензію зі строком дії з 21.03.2016 по 21.03.2021 року,

- рахунки №14 від 30.09.2019р. на загальну суму 71660,35 грн., №15 від 30.09.2019р. на загальну суму 110073,89 грн., №12 від 30.09.2019р. на загальну суму 272528,24 грн., №13 від 30.09.2019р. на загальну суму 96802,43 грн.,

- акти приймання виконаних підрядних робіт №097-03-09 за вересень 2019 року на загальну суму 71660,35 грн., №097-04-09 за вересень 2019 року на загальну суму 110073,89 грн., №097-01-09 за вересень 2019 року на загальну суму 272528,24 грн., №097-02-09 за вересень 2019 року на загальну суму 96802,43 грн.,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядної організацій ПП «КОРТЕЖ» №097-03-09, №097-04-09, №097-01-09, №097-02-09,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ПП «КОРТЕЖ» за вересень 2019 року №097-03-09 на суму 18126,92 грн., за вересень 2019 року №097-04-09 на суму 26879,87 грн., за вересень 2019 року №01-09 на суму 41076,38 грн., за вересень 2019 року №097-02-09 на суму 39591,19 грн.,

- довідку про вартість виконаних підрядних робіт за вересень 2019 року,

- товарно-транспортні накладні з відбитком штампу КПП про в`їзд: №567 від 14.08.2019р., №567 від 14.08.2019р., №079233 від 09.09.2019р., №079231 від 08.08.2019р., №372972 від 13.08.2019р., №372972 від 25.06.2019р., №372972 від 13.06.2019р., №372971 від 12.06.2019р., 079227 від 04.07.2019р., №079231 від 05.09.2019р., №079231 від 23.09.2019р., №079234 від 03.09.2019р., №079227 від 15.08.2019р., №372968 від 27.08.2019р., №372967 від 30.08.2019р., №079226 від 07.08.2019р., №372967 від 08.08.2019р., №079231 від 04.09.2019р.;

- видаткові накладні на придбання ТМЦ підрядником №254 від 31.08.2019р. на суму без ПДВ 39745,50 грн., №9-02 від 12.09.2019р. на суму без ПДВ 31202,44 грн., №12274 від 03.09.2019р. на суму з ПДВ 7200,00 грн., №1089 від 12.09.2019р. на суму з ПДВ 24989,16 грн., №7-07 від 10.07.2019р. на суму без ПДВ 4600,00грн.;

- перелік перепусток виданих працівникам підрядника та автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ІСМА ГРУП КР» (Виконавець) було укладено договір підряду №1750 від 21.08.2019р., відповідно до якого виконавець зобов`язується надати послуги (виконати роботи) з немеханізованого очищення та обробки (у т.ч. технічної обробки) залізничних вагонів, що використовуються ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- дозвіл №0737.19.12 зі строком дії з 23.07.2019 по 23.07.2024 року;

- рахунки-фактури №2 від 21.08.2019р. на загальну суму 728135,16 грн., №3 від 02.09.2019р. на загальну суму 838324,21 грн., №1 від 21.08.2019р. на загальну суму 830115,41 грн., №5 від 20.09.2019р. на загальну суму 753000,22 грн., №6 від 02.10.2019р. на загальну суму 669588,94 грн., №4 від 11.09.2019р. на загальну суму 741513,56 грн.,

- акти здачі-приймання робіт (надання послуг) №2 від 21.08.2019 року на загальну суму 728135,16 грн., №3 від 02.09.2019 року на загальну суму 838324,21 грн., №1 від 21.08.2019 року на загальну суму 830115,41 грн., №5 від 20.09.2019 року на загальну суму 753000,22 грн., 6 від 02.10.2019 року на загальну суму 746735,89 грн., №4 від 11.09.2019 року на загальну суму 741513,56 грн.,

- звіти про обсяги фактично виконаних робіт до акту №2 від 21.08.2019р. на суму 728135,16 грн., №3 від 02.09.2019р. на суму 838324,21 грн., №1 від 21.08.2019р. на суму 830115,41 грн., №5 від 20.09.2019р. на суму 753000,22 грн., №6 від 02.10.2019р. на суму 746735,89 грн., №4 від 11.09.2019р. на суму 741513,56 грн.;

- податкові розрахунки за формою 1-ДФ ТОВ «ІСМА ГРУП КР» , звітами по ЄСВ, накладними на придбання матеріалів виконавцем для виконання робіт з очищення залізничних вагонів; переліком перепусток виданих працівникам та на автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ГРАНИТ КР» (Підрядник) було укладено договір підряду №1848 від 09.09.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту адміністративно-побутового корпусу ЗЦ№2 ЦЕЗТ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: ліцензію зі строком дії з 17.01.2019 року, рахунок №30 від 28.10.2019р. на загальну суму 82643,72 грн., довідку про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання виконаних робіт №433-01-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 82643,72 грн., акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ГРАНИТ КР» №433-01-10 на суму 21846,60 грн.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ГРАНИТ КР» (Підрядник) було укладено договір підряду №1737 від 22.08.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту роздягалень в душових 4 поверху адміністративно-побутового корпусу ЗЦ№2 ЦЕЗТ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- рахунки №24 від 20.09.2019р. на загальну суму 258041,16 грн., №28 від 28.10.2019р. на загальну суму 132203,64 грн.,

- довідки про вартість виконаних підрядних робіт за вересень 2019 року,

- акти приймання виконаних робіт №433-02-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 258041,16 грн., №433-02-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 132203,64 грн.,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядній організації ТОВ «ГРАНИТ КР» №433-02-09, №433-02-10,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ГРАНИТ КР» №433-02-09 на суму 96296,50 грн., №433-02-10 на суму 19904,50 грн.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ГРАНИТ КР» (Підрядник) було укладено договір підряду №2007 від 11.10.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту приміщень санвузла корпусу Б головної будівлі випробувального центру управління якістю ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №29 від 28.10.2019р. на загальну суму 46953,28 грн., довідку про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання виконаних робіт №433-03-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 46953,28 грн., акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ГРАНИТ КР» №433-03-10 на суму 1826,11 грн., накладні на переміщення матеріалів підрядника з відбитком штампу КПП про їх ввезення на територію позивача, перелік перепусток виданих працівникам та на автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» (Підрядник) було укладено договір про надання інжинірингових послуг №950 від 24.04.2018р., відповідно до якого підрядник зобов`язується надати інжинірингові послуги (розробка проектної документації) згідно плану послуг на місяць об`єктів ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- ліцензію серія АД №075481 зі строком дії з 24.04.2018р.;

- рахунки-фактури №109 від 18.10.2019р. на загальну суму 8460,00 грн., №91 від 18.10.2019р. на загальну суму 23400,00 грн., №95 від 18.10.2019р. на загальну суму 15480,00 грн., №97 від 18.10.2019р. на загальну суму 21600,00 грн., №98 від 18.10.2019р. на загальну суму 21600,00 грн., №99 від 18.10.2019р. на загальну суму 21600,00 грн., №100 від 18.10.2019р. на загальну суму 16476,00 грн., №101 від 18.10.2019р. на загальну суму 22260,00 грн., №106 від 18.10.2019р. на загальну суму 28680,00 грн., №107 від 18.10.2019р. на загальну суму 13872,00 грн., №108 від 18.10.2019р. на загальну суму 9600,00 грн.;

- акти здачі-приймання наданих послуг №74 від 18.10.2019 року на загальну суму 8460,00 грн., №61 від 18.10.2019 року на загальну суму 23400,00 грн., №64 від 18.10.2019 року на загальну суму 15480,00 грн., №66 від 18.10.2019 року на загальну суму 21600,00 грн., №67 від 18.10.2019 року на загальну суму 21600,00 грн., №68 від 18.10.2019 року на загальну суму 21600,00 грн., №69 від 18.10.2019 року на загальну суму 16476,00 грн., №70 від 18.10.2019 року на загальну суму 22260,00 грн., №71 від 18.10.2019 року на загальну суму 28680,00 грн., №72 від 18.10.2019 року на загальну суму 13872,00 грн., №73 від 18.10.2019 року на загальну суму 9600,00 грн.;

- накладні про передачу проектної документації №74, №61, №64, №66, №67, №68, №69, №70, №71, №72, №73.

Також, між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» (Підрядник) було укладено договір підряду №422 від 07.03.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту витяжної труби гранустановки ДЦ-2 ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано:

- рахунки №115 від 30.10.2019р. на загальну суму 1205220,88 грн., №113 від 30.10.2019р. на загальну суму 783123,32 грн., рахунком №114 від 30.10.2019р. на загальну суму 109795,67 грн.,

- довідки про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року,

- акти приймання виконаних робіт №051-04-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 1205220,88 грн., №051-02-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 783123,32 грн., №051-03-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 109795,67 грн.,

- акти на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядній організації ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» №051-04-10, №051-02-10, №051-03-10,

- акти на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» №051-04-10 на суму 15137,35 грн., №051-02-10 на суму 16762,32 грн., №051-03-10 на суму 578,30 грн.

Також між Позивачем (Замовник) та ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» (Підрядник) було укладено договір підряду №646 від 28.03.2019р., відповідно до якого підрядник зобов`язується виконати роботи з ремонту галереї подачі вапняку ЛК-9 ВВЦ ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» , а замовник прийняти та оплатити їх результат відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунок №112 від 25.10.2019р. на загальну суму 45461,94 грн., довідка про вартість виконаних підрядних робіт за жовтень 2019 року, акт приймання виконаних робіт №051-01-10 за жовтень 2019 року на загальну суму 45461,94 грн., акт на передачу основних та допоміжних матеріалів, конструкцій, запасних частин та деталей підрядній організації ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» №051-01-10, акт на використані при ремонті матеріали підрядної організації ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» №051-01-10 на суму 3082,94 грн., пояснення ТОВ «ДНІПРОСПЕЦМОНТАЖ» з додатками, товарно-транспортними накладними на переміщення матеріалів підрядника з відбитком штампу КПП про їх ввезення на територію позивача, перелік перепусток виданих працівникам та на автотранспорт.

Між Позивачем (Замовник) та ТОВ «НВП ДНІПРОПРОМСІНТЕЗ» (Експедитор) було укладено договір про надання транспортно-експедиційних послуг №172 від 13.01.2016р., відповідно до якого експедитор зобов`язується надати транспортні послуги по перевезенню у міжміському сполученні металопродукції зі складів на території ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» на склади замовника та покупців металопродукції згідно додатку №1, а також у морські м. Миколаїв, а замовник прийняти та оплатити їх відповідно до умов договору.

На підтвердження реальності виконання умов зазначеного договору до суду надано: рахунки на оплату, акти виконання робіт, товарно-транспортні накладні на загальну суму 3546912,36 грн.; пояснення ТОВ «НВП ДНІПРОПРОМСІНТЕЗ» з додатками щодо наявності матеріально-технічної бази, трудових ресурсів, у тому числі, залучення субпідрядників ТОВ «АВТОШАЙРПОДІЛЛЯ» , ТОВ «ТРАНСГАРАНТ-ЛОГІСТІК» , що підтверджується наданими договорами, актами виконаних робіт; переліком перепусток виданих працівникам та автотранспорт.

Відповідно до п.198.3 ст.198 Податкового кодексу України податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається з сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою пунктом 193.1 статті 193 цього Кодексу, протягом такого звітного періоду у зв`язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг.

В силу п.198.6 ст.198 Податкового кодексу України не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними / розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтверджені митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

При цьому в п.198.2 ст.198 Податкового кодексу України передбачено, що датою віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше: дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг; дата отримання платником податку товарів/послуг.

Пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України визначається порядок складання та реєстрації податкової накладної.

Видача позивачу належним чином оформлених податкових накладних контрагентами-продавцями не є спірним питанням. Також не є спірним питанням факт реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Отримавши податкову накладну, покупець набув право на включення суми податку, вказаній в цій накладній, до складу податкового кредиту.

В цьому випадку суми податку на додану вартість, які підлягали сплаті у зв`язку з придбанням товарів та послуг, підтверджені податковими накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних, а тому такі суми підлягають включенню до складу податкового кредиту.

Згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" первинним документом визнається документ, який містить відомості про господарську операцію та підтверджує її здійснення. Згідно зі ст. 9 цього Закону підставою для бухгалтерського обліку господарської операції є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій і повинні мати такі обов`язкові реквізити: назву документа; дату і місце складання; назву підприємства від імені якого складений документ; зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції; посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції і правильність її оформлення; особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Первинні документи повинні бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо - безпосередньо після її закінчення. Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи.

При цьому, будь-які документи (у тому числі договори, накладні, рахунки тощо) мають силу первинних документів лише в разі фактичного здійснення господарської операції.

Якщо ж фактичного здійснення господарської операції не було, відповідні документи не можуть вважатися первинними документами для цілей ведення податкового обліку навіть за наявності всіх формальних реквізитів таких документів, що передбачені чинним законодавством.

Первинні документи, якими позивач підтверджує фактичне здійснення спірних господарських операцій, повністю відтворюють зміст господарських операцій, містять інформацію щодо фактично здійснених господарських операцій. Зокрема, наявні в матеріалах справи первинні документи підтверджують фактичне отримання позивачем товарів/послуг подальший рух та використання у власній господарській діяльності.

Колегія суддів критично ставиться до позиції податкового органу про відсутність можливості контрагентами позивача, за результатами дослідження документів, оскільки законодавством не пред`являються вимоги до суб`єктів підприємництва стосовно кількості працівників у штаті підприємства, наявності тих чи інших основних фондів, зокрема, складських приміщень, транспортних засобів, тощо, для здійснення господарської діяльності, отже на його правосуб`єктність та статус платника податків це жодним чином не впливає. Проте, податковий орган має довести, що відсутність таких ресурсів унеможливила в кожному конкретному випадку реальне виконання правочину. Таких доказів суду не надано.

Зазначені контрагенти позивача перебували на час здійснення господарських операцій на податковому обліку. Податковий кодекс України не ставить в залежність виникнення у платника податку на додану вартість права на податковий кредит від дотримання вимог податкового законодавства іншим суб`єктом господарювання.

Порушення контрагентом правил здійснення податкової дисципліни та господарської діяльності не може бути підставою для позбавлення платника (позивача у справі) права на отримання податкової вигоди за умови відсутності доказів недобросовісності такого платника.

Податкове законодавство України не ставить право платника податку на формування витрат та оформлення податкового кредиту в залежність від дій або бездіяльності його контрагентів чи відсутності у контрагентів основних фондів, кваліфікованого персоналу, тощо.

Стосовно наявності окремих недоліків товарно-транспортних накладних, колегія суддів зазначає, що наявність незначних недоліків первинних документів є обставинами, які самі по собі не є безумовним свідченням нереальності господарської операції; крім того, окремі недоліки таких документів, зокрема товарно-транспортних накладних, є порушенням порядку заповнення цих документів, допущених постачальником, а відтак такі недоліки не можуть слугувати підставою для донарахування податкових зобов`язань платнику податків.

Посилання відповідача на ненадання позивачем не всіх документів під час перевірки не споростовуються і позивачем, проте останній зазначає, що такі не є первинними, які б мали вплив на формування податкової звітност.

Колегія суддів суду апеляційної інстанції також вваджає, що відповідач зажадаючи отримання такоїх документації повинен навести доводи, на підтвердження або спростування чого така необхідна та чи наявність такої б призвело до відсутності визначення грошовго зобов`язання. Проте відповідач на думку суду, таких доводів суду не навів. Крім того, на запитання суду апеляційної інстанції, відповідач зазначив, що ненадання таких документів не було вирішальним для прийняття рішення форми В1 .

Враховуючи зазначене, колегія суддів суду апеляційної інстанції погоджується з висновками суду першої інстанції, що в даному випадку позивачем надано докази, які б надавали позивачеві право на формування податкового кредиту, що подальшому вплинуло до формування від`ємного значення з податку на додану вартість.

Так суд першої інстанції задовольнив позов та скасував оскаржені рішення відповідача, проте не навів мотивів щодо протиправності рішення про застосування штрафних санкцій за ненаданняч до перевірки всіх документів.

Відповідач оскаржуючи рішення суду першої інстанції повністю також не наводить доводів незгоди з таким в цій частині.

Відповідно до частини першої статті 308 Кодексу адміністративного судочинства України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів і вимог апеляційної скарги.

Відтак, колегія суддів вважає, що в межах доводів апеляційної скарги не спростовують правильності висновків суду першої інстанції і не дають підстав для висновку про помилкове застосування судом першої інстанції норм матеріального або процесуального права, яке призвело б до неправильного вирішення справи.

Керуючись ст.ст. 315, ст. 316, ст.ст. 321, 322 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Офісу великих платників податків ДПС залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 22 вересня 2020 року у справі №160/5065/20 - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку у випадках та строки визначені ст.ст 328, 329 КАС України.

Повне судове рішення складено 15 лютого 2021року.

Головуючий - суддя Н.І. Малиш

суддя Н.П. Баранник

суддя А.А. Щербак

Дата ухвалення рішення10.02.2021
Оприлюднено17.02.2021

Судовий реєстр по справі —160/5065/20

Постанова від 12.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 06.04.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 17.08.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 28.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шишов О.О.

Ухвала від 05.07.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Хохуляк В.В.

Ухвала від 31.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 11.05.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 01.04.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Пасічник С.С.

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Постанова від 10.02.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Малиш Н.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні