Постанова
від 10.04.2007 по справі 48/87-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

48/87-А

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

 

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ  УКРАЇНИ

10.04.2007р.м.Київ№ 48/87-А

17-10

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№ 48/87-А                                                       м. Київ                                                        10.04.2007р.

17 год. 10 хв.

За позовом   Товариства з обмеженню відповідальністю «Будівельна компанія «Універсал»

До                         Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва.

Про                         зобов'язання вчинити певні дії

Головуючий суддя Сулім В.В.

Секретар судового засідання Салтан В.В..

Представники сторін:

Від позивача:          Дмишук В.Б.- представник за довір., Коріненко Т.С. - представник за довір.

Від відповідача:           Не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Універсал»звернулось до Господарського суду м. Києва із позовом до Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва про зобов'язання  останнього вчинити дії та видати ТОВ «Будівельна компанія «Універсал»ордер на порушення благоустрою, в зв'язку з будівництвом житлового будинку з вбудовано-прибудованими об'єктами громадського призначення по вул. Лебедєва-Кумача в Солом'янському районі м. Києва (надалі –Об'єкт).

19.03.2007р. ухвалою Господарського суду міста Києва відкрито провадження у адміністративній справі № 48/87-А та призначено попереднє судове засідання на 29.03.2007 р.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від  29.03.2007р. закінчено підготовче провадження та призначено  справу до  розгляду на 10.04.2007р. о 17:00

Відповідач по справі у судове засідання не з'явився.

Перед початком розгляду справи представників сторін, які з'явились у судове засідання,  ознайомлено з їх правами та обов'язками відповідно до ст.ст. 49, 51 КАС України.

Крім цього, представникам сторін, які з'явились у судове засідання , роз'яснено вимоги ст. 45-46 КАС України.

Судом, у відповідності з вимогами ст.ст. 45, 46 КАС України складено протокол, який долучено до матеріалів справи.

Позивач обґрунтовує свої позовні вимоги тим, що 27.09.2006р. між ним та Дочірнім підприємством «Міськінвестжитлобуд»(надалі – Замовник-1), в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Житлоекономія»(надалі –Замовник -2), яке діє на підставі Договору доручення від 21.12.2005 року, був укладений Договір будівельного підряду № 17 на будівництво житлового будинку по вул. Лебедєва-Кумача, 7-в у Солом'янському районі міста Києва (надалі –Об'єкт).

Замовник-1 має право використання земельною ділянкою, яка розташована по вул. Лебедєва-Кумача, 7-в у Солом'янському районі м. Києва відповідно до Договору оренди земельної ділянки від 08.07.2004 року укладеного між ним та Київською міською радою.

Відповідно до п. 2.1. Договору будівельного підряду №17 Позивач зобов'язаний своїми та залученими силами і засобами на замовлення другої сторони (Замовника-2) побудувати, здати Робочій комісії і передати Об'єкт у встановлений строк Замовникові-2.

Разом з цим, згідно п.п. 8.1., 8.2. даного Договору, Замовником-2 передає Позивачу погоджену і затверджену проектно-кошторисну документацію та  Дозвіл на виконання будівельних робіт, а Позивач зобов'язаний отримати в Головному управлінні контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва ордер на порушення благоустрою, в зв'язку з будівництвом Об'єкту.

27.09.2006 року Замовником-2 в Управлінні державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва був отриманий Дозвіл на виконання будівельних робіт № 2183-Сл/С, відповідно до проектної документації, що узгоджена та зареєстрована Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища за № 07-602 від 27.01.2006 року.

Відповідно до вищевказаного Дозволу № 2183-Сл/С, будівельні роботи на зазначеному об'єкті оренди проводить генеральний підрядник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Універсал»(Позивач).

Як передбачено п. 8.2 Правил забудови м. Києва, затверджених Рішенням Київської міської Ради від 27 січня 2005 року № 11/2587 (надалі - Правила забудови м. Києва) після отримання дозволу в управлінні державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт за зверненням замовника Головне управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва видає ордер на порушення благоустрою, зокрема на розробку котлованів, траншей, на роботи з вертикального планування території інші земляні роботи, встановлення обмежувальних огорож.

Відповідно до п.1.2.1. вищевказаних Правил забудови м. Києва замовник –юридична чи фізична особа, яка самостійно або за дорученням інвестора (власника об'єкта нерухомості) розміщує замовлення і укладає договори на виконання проектно-вишукувальних робіт по спорудженню будинків і споруд, прокладанню інженерних мереж, здає об'єкт (будову) в експлуатацію та виконує інші функції відповідно до законодавства.

На виконання п. 8.2. Договору будівельного підряду №17, 29.09.2006 року за вих. № 057 до Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва (далі - Відповідач) Позивачем була подана заява щодо видачі ордера на порушення благоустрою, в зв'язку з будівництвом Об'єкту.

Далі, згідно Рахунку №2006055073 від 01.11.2006р., Позивач 01.11.2006р., відповідно до платіжного доручення № 245 сплатив на розрахунковий рахунок Відповідача кошти за оформлення вищевказаного ордера у сумі 5 569 (п'ять тисяч п'ятсот шістдесят дев'ять) грн. 20 коп.

Тобто, Позивач стверджує, що ним було вчинено всі дії, передбачені чинним законодавством України, необхідні для отримання ордера на порушення благоустрою, але всупереч вимогам п. 8.2. вищевказаних Правил Відповідач не вчиняє дії, які віднесені до його компетенції щодо видачі ордера на порушення благоустрою.

Також, позивач зазначає, що вищевказані протиправні дії Відповідача порушують права Позивача на здійснення законної господарської діяльності, крім того, перешкоджають Позивачу виконувати свої договірні зобов'язання перед третіми особами та проводити будівельні роботи по будівництву Об'єкту, чим завдають значних матеріальних збитків Позивачеві.

Представник Відповідача в судове засідання не з'явився. Причини неявки до суду невідомі, оскільки відповідно до надісланих повідомлень про вручення повісток (про що свідчать відмітки канцелярії Господарського суду м. Києва на зворотному боці повісток та ухвал, а також  повідомлення про  вручення), Відповідач належним чином був повідомлений про дату, час та місце розгляду справи.  

Згідно з ч. 8 ст. 35 КАСУ вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 122 КАСУ адміністративна справа має бути розглянута та вирішена протягом розумного строку, але не більше двох місяців з дня відкриття провадження у справі, якщо інше не встановлено цим кодексом.

Заслухавши пояснення представників сторін, які з'явились в судове засідання, дослідивши всі наявні у матеріалах справи докази, дослідивши в судовому засіданні оригінали документів, копії яких знаходяться в матеріалах справи, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до договору будівельного підряду №17 від 27.09.2006 року укладеного між Позивачем та Дочірнім підприємством «Міськінвестжитлобуд», в особі Товариства з обмеженою відповідальністю «Житлоекономія», яке діє на підставі Договору доручення від 21.12.2005 року, позивач виступає Генеральним підрядником по будівництву житлового будинку на вул. Лебедєва-Кумача, 7-в у Солом'янському районі міста Києва.

Відповідно до п. 2.1. Договору будівельного підряду №17 «Замовник доручає, а Генеральний підрядник зобов'язується своїми та залученими силами і засобами збудувати Об'єкт, у тому числі: здійснити будівельні, монтажні, пусконалагоджувальні роботи, що передбачені проектною документацією, забезпечити своїми силами та / або силами субпідрядних організацій випробування змонтованого устаткування, збудувати Об'єкт в обумовлені строки, здати його Робочій комісії і передати його Замовнику, прийняти необхідну участь у введенні Об'єкту в експлуатацію, забезпечити ліквідацію недоробок і дефектів, що виникли з вини залучених ним субпідрядних організацій і виявлені  в ході прийманні робіт та у гарантійні строки експлуатації Об'єкта, а Замовник зобов'язується надати Генеральному підряднику будівельний майданчик, необхідну для початку робіт частину проектно-кошторисної документації, забезпечити своєчасне фінансування будівництва, прийняти закінчений будівництвом Об'єкт.».

Відповідно до п.п. 8.1., 8.2. Договору будівельного підряду №17 «Замовник зобов'язаний передати Генеральному підряднику погоджену і затверджену з усіма необхідними службами і установами проектно-кошторисну документацію у двох примірниках із штампом «До виконання робіт»та геодезичну розбивочну основу, а також дозвіл на виконання будівельних робіт на Об'єкті.»; «Генеральний підрядник зобов'язаний отримати у Головному управлінні контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва ордер на порушення благоустрою у зв'язку з будівництвом Об'єкту.»

Замовник (ДП «Міськінвестжитлобуд»), на виконання умов згаданого підрядного договору, передав Позивачу необхідну проектно-кошторисна документація, в тому числі і Дозвіл на виконання будівельних робіт від  27.09.06р. № 2183-Сл/С. В свою чергу, Позивач згідно п. 8.2. договору будівельного підряду  зобов'язаний отримати у Головному управлінні контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва ордер на порушення благоустрою у зв'язку з будівництвом Об'єкту.

Відповідно  до  ст. 27 Закону України  „Про  благоустрій населених пунктів” фізичним та юридичним особам, які мають намір здійснити нове будівництво на території загального користування, виконавчими органами відповідних рад, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, у разі делегування їм таких повноважень, надається дозвіл на будівництво в порядку, визначеному законодавством. Будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт споруд і будівель на території загального користування здійснюються на підставі дозволу на виконання будівельних робіт, наданого в порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до ч. 4 ст. 54 Закону України «Про місцеве самоврядування»від 21.05.1997р. та Рішення Київради від 20.06.2002 № 28/28 «Про утворення виконавчого органу Київської міської ради та затвердження його структури і загальної чисельності», яким було утворено таку структурну одиницю виконавчого органу Київради як Головне управління контролю за благоустроєм  міста Києва,   Додатком №7 до Рішення  Київради від 10.07.2003 № 584/744 було затверджене «Положення про Головне управління контролю за благоустроєм  та зовнішнім дизайном міста Києва»(далі -  Положення).

Відповідно, до ч.2 ст. 5 даного Положення «Головне управління, відповідно до покладених на нього завдань: забезпечує видачу, подовження та закриття ордерів на виконання будь-яких земельних, монтажних та інших робіт, а також на тимчасове порушення існуючого благоустрою та його відновлення».

Відповідно до ч.4  ст. 6 Положення Головне управління контролю за благоустроєм  та зовнішнім дизайном міста Києва має право  видавати ордери на виконання будь-яких земельних та монтажних робіт, благоустрою, прокладення, ремонт і переобладнання інженерних комунікацій, розміщення МАФ і рекламоносіїв, переобладнання, що не входять до складу реконструкції та капітального ремонту будівель і споруд, на тимчасове порушення існуючого благоустрою та його відновлення.

Відповідно до п. 8.2 Правил забудови м. Києва, затверджених Рішенням Київської міської Ради від 27 січня 2005 року № 11/2587 після отримання дозволу в управлінні державного архітектурно-будівельного контролю на виконання будівельних робіт за зверненням замовника Головне управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва видає ордер на порушення благоустрою, зокрема на розробку котлованів, траншей, на роботи з вертикального планування території інші земляні роботи, встановлення обмежувальних огорож.

Дозвіл на виконання будівельних  робіт Товариством з  обмеженою відповідальністю „Будівельна компанія „Універсал” на виконання будівельних робіт  з будівництва житлового  будинку  з вбудовано-прибудованими об'єктами громадського призначення за адресою: вул. Лебедєва-Кумача 7-в у солом'янському районі міста Києва був отриманий 27.01.2006р. (строк дії  до  31.03.2009р.)

На підставі п. 8.2 Правил забудови м. Києва та на виконання п. 8.2. Договору будівельного підряду №17, 29.09.2006 року за вих. № 057  до Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва Позивачем була подана заява щодо видачі ордера на порушення благоустрою, в зв'язку з будівництвом Об'єкту.

Згідно Рахунку №2006055073 від 01.11.2006р., Позивач 01.11.2006р., відповідно до платіжного доручення № 245 сплатив на розрахунковий рахунок Відповідача кошти за оформлення вищевказаного ордера у сумі 5 569 (п'ять тисяч п'ятсот шістдесят дев'ять) грн. 20 коп. та передав  Відповідачу пакет необхідної документації для оформлення ордеру.

Тобто, Позивачем було вчинено всі дії передбачені чинним законодавство, необхідні для отримання ордера на порушення благоустрою, але всупереч вимогам ч.2 ст. 5 «Положення про Головне управління контролю за благоустроєм  та зовнішнім дизайном міста Києва»та п. 8.2. вищевказаних Правил Відповідач не вчиняє дії, які віднесені до його компетенції щодо видачі Позивачу ордера на порушення благоустрою.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАСУ кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків встановлених ст. 72 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 2 ст. 71 КАСУ в адміністративних справа про протиправність  рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідач не довів правомірність своїх дій та бездіяльності.

Судові витрати, пов'язані з розглядом справи відповідно до ст. 94 КАСУ присуджуються на користь позивача.

Суд повно та всебічно дослідивши всі обставини справи у їх сукупності з врахуванням наданих доказів прийшов до висновку про обґрунтованість позовних вимог щодо захисту прав та інтересів позивача та задоволення їх в повному об'ємі.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 17, 158, 161, 162, 163 та п. 6 «Прикінцевих та перехідних положень»КАСУ, Господарський суд м. Києва, -     

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити повністю.

2.          Зобов'язати Головне управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном м. Києва (01032, м. Київ, вул. Сакса ганського, 143) вчинити дії та видати Товариству з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Універсал»(01013, м. Київ, вул. Будіндустрії, 5, р/р 260043013642 в АБ „Старокиївський банк”, МФО 321477, код ЄДРПОУ 33935560)  ордер на порушення благоустрою, в зв'язку з будівництвом житлового будинку з вбудовано-прибудованими об'єктами громадського призначення по вул. Лебедєва-Кумача в Солом'янському районі м. Києва.

3.          Судові витрати присудити на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Будівельна компанія «Універсал».

В.В.Сулім

Головуючий суддя   

Дата підписання : 24.04.07р.

Дата ухвалення рішення10.04.2007
Оприлюднено20.09.2007
Номер документу948734
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —48/87-а

Постанова від 10.04.2007

Господарське

Господарський суд міста Києва

Сулім В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні